Gość: nika IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 11:38 Dokad jechac, ktos juz byl.... Dzieki ! N. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 20.07.02, 12:18 Wloskiego najlepiej nauczyc sie samemu: dobry podrecznik, programy TV, plyty z piosenkami, jakas strona w Internecie. Ja zaczelam sie uczyc w Polsce, ale we Wloszech nawet do podrecznika nie zagladam / do slownika 5 razy w roku /. Uszy szeroko otwarte! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 13:42 Dzieki Linn, masz racje, ale....lubie Italie i to dobry pretekst aby tam pojechac i cos robic czyli uczyc sie. Mialam dobra lektorke podczas studiow w W- wie i wiele sie nauczylam...ale jednak za malo jak na moje potrzeby. A gdzie Ty mieszkasz ? Bo ja mieszkam w Wiedniu, a teraz jestem na wakacjach w domu... Pozdrawiam bardzo, N. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 22.07.02, 08:29 Ja mieszkam na poludniu, ale bliskim. Jak masz chec, wyslij od czasu do czasu e- maila do mnie po wlosku, to Ci go sprawdze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malenstwo Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.smlw.pl / 10.0.4.* 23.07.02, 17:12 Czesc Linn. Wlasnie chcialabym nauczyc sie wloskiego,poniewaz za jakis czas chcialabym tam pojechac, ( narazie nie umiem nic ) nie wiem nawet jakie sa dobre podreczniki do wloskiego ( chodzilam po ksiegarniach w Rzeszowie i totalnie nic dobrego ) jesli korzystalas z jakiegos pozytecznego to bylabym wdzieczna gdybys podala tytuly i autorow, potrzeba mi cos co by bylo z kaseta, cwiczeniami z gramatyki i pisowni oraz z opisem uzywania Wazne jest aby bylo po polsku wytlumaczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 24.07.02, 07:29 Odpowiem, musze sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 24.07.02, 11:30 Malenstwo, mam nadzieje,ze moje uwagi przydadza Ci sie. W Polsce zaczynalam nauke od "Mowimy po wlosku" / Alina Kreisberg, Silvano de Fanti, Wiedza Powszechna /. Jest to kurs dla poczatkujacych, z kasetami. Prawde mowiac, nigdy go nie skonczylam, ale moim zdaniem jest dobry. Nie planowalam wyjazdu do Wloch, a potem nagle okazalo sie, ze podrecznik nie byl mi niezbedny / bede nieskromna, ale mam zdolnosci jezykowe /. Potem, bedac juz na wakacjach w Polsce, kupilam "Jezyk wloski dla Polakow" / Daniela Zawadzka, PWN /. Nie ma kaset, ale jest bardzo dobry / ciekawe teksty, tlumaczenia na polski calych tekstow, klucz do cwiczen, bogaty komentarz gramatyczny /. Towarzyszy im kaseta z tekstami, choc zupelnie jej nie pamietam. W sumie jest tego 5 ksiazek / pierwsza czesc 3, druga 2 /. Teraz podrecznikow jest o wiele wiecej / wiem o tym z zapowiedzi biuletynie "Polonia Wloska" /. Nie wiem jednak, co z nich mozna byloby polecic. Goraco polecam natomiast konwersacje z osoba narodowosci wloskiej. Moze byc nawet taka, ktora przebywala dlugo we Wloszech i zna jezyk na 95%. Niestety, znam osoby, ktore sa tu od 10 lat i mowia tak, jak 9 lat temu, czyli prawie wcale. 2 godziny w tygodniu powinny wystarczyc; glownie dlatego, ze jest to bardzo mobilizujace. W sumie kosztuje mniej niz kurs, a daje duzo wiecej. Do tego, jak juz pisalam, Tv wloska / wystarczy sluchac, nawet telenoweli /, radio, troche plyt z piosenkami / po pewnym czasie zaczniesz wszytko rozumiec /, o Internecie nie wspomne / kopalnia /. Po prostu w domu musisz sobie stworzyc male Wlochy. Zagladam czesto na polskie strony poswiecone jezykowi angielskiemu, ale z wloskim to chyba jednak nie ma nic. Na koniec dwie rady. Po pierwsze, na poczatku trzeba sie nauczyc podstaw gramatyki. Moim zdaniem, jest nawet wazniejsza niz fonetyka. Po drugie, nie nalezy sie zniechecac faktem, ze jezyk wloski jest coraz trudniejszy w miare, jak sie go uczymy. Dokladnie odwrotnie niz polski. Po miesiacu albo dwoch mozna juz mowic, pisac listy. Z uwagi na fakt, ze wielu Wlochow zatrzymuje sie na poziomie podstawowym, obcokrajowcom jest o wiele latwiej. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malenstwo Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.smlw.pl / 10.0.4.* 24.07.02, 22:00 Serdecznie Ci dziekuje za wskazowki. Sprobuje gdzies sie rozgladnac za tymi ksiazkami i napewno sprawdze. Niestety u mnie w Rzeszowie w reprezentacyjnych ksiegarniach jezykowych i nietylko znajduje sie moze ze 3 4 pozycje do nauki tego jezyka i wszystkie raczej nie godne uwagii po prostu zenada wkazdym badz razie te typu wloski w 30 dni to raczej odpada znam to juz z innych wydawnictw do angielskiego czy niemieckiego wedlug mnie szkoda kasy. Niestety do telewizji wloskiej nie mam dostepu ani tym bardzie do ludzi ktorzy ten jezyk znaja. Jesli chodzi o telenowele to wszystkie jakie leca w obecnym czasie w telewizji sa po hiszpansku wprawdzie ich nie ogladam ale jak bylyby po wlosku to w ramach edukacji pewnie bym zasiadla. Narazie pogrzebie w internecie. Wkazdym badz razie dziekuje za pomoc. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 25.07.02, 09:08 Pewnie tak jest. Im wiecej wydawnictw, tym gorsze. Te, o ktorych pisalam byly wydawane na poczatku lat 90-tych. Zreszta je znam i moge polecic. Takie typu "wloski w 30 dni" to dobre jak sie dowiadujesz, ze pojutrze jedziesz do Wloch, a nie znasz jezyka. Co do TV, to szkoda. Ja myslalam wlasnie o telenowelach lub jeszcze lepiej innych seriach we wloskiej TV. Wlosi sa najlepsi w dubbingu, wiec masz zwroty codziennego zastosowania, wspaniala wymowe itp. Oczywiscie akcji / telenoweli / nie musisz sledzic. A moze ktos ze znajomych ma sateliet? Moglabys sobie nagrac cos od czasu do czasu na kasete? Tak dla osluchania sie. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 26.07.02, 11:07 Zajrzyj na strone www.italiano.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malenstwo Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.smlw.pl / 10.0.4.* 30.07.02, 12:54 Dzieki wielkie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: equinozio Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.acn.waw.pl 17.05.03, 12:54 nie powinno cie martwic to ze nie masz dostepu do włoskiej telewizji. mozna wiele powiedzieć o tym kraju ale jedna rzecz jest niepodważalna - maja NAJgłupsza telewizję na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldi Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.cust-adsl.tiscali.it 10.07.03, 11:30 Najlepszy podrecznik wloski (wg mnie) z gramatyki to "In italiano". Sa do niego kasety, CD, oraz ksiazki zawierajace opisy gramatyki w jez. obcych, miedzy innymi po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldi Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.cust-adsl.tiscali.it 10.07.03, 11:35 Nie zgadzam sie, ze najlepiej nauczyc sie samemu. Znam wiele osob, ktore tak robily i widze, ze mowia z bledami. najlepiej jest pojechac do Wloch na intensywny kurs wloskiego w dobrej szkole (20 godz tygodniowo), co miesiecznie daje 80 godz). W ten sposob w ciagu 3 miesiecy ( 2 mies w zeszlym roku oraz 1 mies w biezacym) przygotowalam sie do odpowiednika FCE w jez wloskim) i jestem pewna ze same ksiazki nigdy by mi w tym nie pomogly. Nie chodzi tu bynajmniej o zdolnosci jezykowe, ale o fakt, ze ma sie codziennie do czynienia z profesjonalnym nauczycielem, ktory koryguje bledy i zadaje wypracowania. Nie mozna tego porownac do nauki samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: di Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.bart7.pl / 192.168.0.* 07.08.02, 23:25 Nika, w zeszłym roku byłam na kursie języka dla cudzoziemców we Florencji i moim zdaniem zdecydowanie warto na coś takiego się wybrać, o ile znajdzie się właściwą szkołę. Z tego co zdążyłam się zorientować to niezłą szkołą jest LEONARDO DA VINCI w Rzymie (www.scuolaleonardo.com), C.L.I DANTE ALIGHIERI we Florencji(www.clida.it) i (tu właśnie byłam ja)CALVINO-CLIC (www.inter- med.net/clic).Niktórzy oferują zniżki dla studentów, inne szkoły po wysłaniu im podania z prośbą o stypendium skłonne są obniżyć cenę kursu, w każdym razie warto próbować coś w tym kierunku robić. Możesz się też dowiedzieć czegoś więcej w Instytucie Kultury Włoskiej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.warszawa.mtl.pl 08.08.02, 08:57 Pytanie do di. Zamierzam wyjechać na 2-3tygodniowy kurs do Florencji. Czy Twoim zdaniem lepiej skorzystać z pośrednika(ATAS, JDJ, Glossa etc...) czy organizować wyjazd indywidualnie kontaktując się że szkołą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: di Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.bart7.pl / 192.168.0.* 17.08.02, 15:18 Organizować samemu! Pośrednik liczy sobie prawie drugie tyle za zapisanie Cię na kurs, a naprawdę nie wymaga to dużo czasu i raczej przebiega bezproblemowo. Właściwie wszystko można załatwić przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seshen Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.09.02, 18:01 Ja na nauke polecam Florencje- w koncu tu sie narodzil jezyk wloski. Bylam juz trzy razy, w Scuola Leonardo da Vinci. Mieszkalam u wloskich rodzin. Takiej nauki, na miejscu, nie da sie porownac z zadna inna. Szkola ta jest relatywnie tania. Ja zalatwialam przez JDJ Bachalski i nie wyszlo drozej, niz tym ktorzy zapisywali sie na kursy bezposrednio, np. przez internet. Polecam www.scuolaleonardo.com lub www.jdj.net.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zanka Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: 193.0.70.* 06.09.02, 12:03 ja bylam na kursie w Vico Ecquense, kolo Neapolu, nad zatoka, polecam na wakacje. Wlochy sa fantastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: SZUKAM KSIĄŻKI DO WŁOSKIEGO IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 14:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: LINN, SZUKAM KSIĄŻKI DO WŁOSKIEGO!!! IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 14:42 Linn! Jesteś tam? Polecałaś Włoski dla Polaków - to jest nie do dostania!!! Dzwoniłam do wydawnictwa - powiedzieli mi, że ta pozycja jest wycofana!!! Poleć coś jeszcze, dobrego dla poważnie podchodzącego do sprawy samouka. Co sądzisz o wydawnictwach PONSA do nauki włoskiego? Pomóż, proszę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: LINN, SZUKAM KSIĄŻKI DO WŁOSKIEGO!!! IP: *.dialup.tiscali.it 06.09.02, 18:21 Jestem, jestem... Pada juz czwarty tydzien, codzinnie, choc u mnie krotko. Nie do dostania? Przyznac sie, kto wykupil po tym, jak polecilam? Powaznie, dlaczego mialaby byc wycofana? Wg mnie i nie tylko, jest calkiem dobra. Nie znam wyd. PONSA, wiec trudno mi cos powiedziec. Ja jednak wciaz uwazam, ze ksiazka jest potrzebna tylko do nauki gramatyki. Jak pisalam, zadnej ksiazki nie przerobilam do konca. Osobiscie, gdybym mieszkala w Polsce, zamiast wydawac na ksiazki i kursy, kupilabym sobie antene satelitarna. Daje duzo wiecej. Postaram sie poszukac cos w Biuletynie "Polonia Wloska", ale tam brak jest recenzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Kursy jezyka wloskiego! IP: *.dialup.tiscali.it 07.09.02, 09:51 Poszukalam troche i dobrze to nie wyglada. Przede wszystkim duzo jest wydawnictw typu "Wloski dla wszystkich" na 60 stronach. Nie wyglada to powaznie. Co do ksiazki Danieli Zawadzkiej, moze byc wyczerpana, gdyz nie chce mi sie wierzyc, aby byla wycofana / dlaczego? /. Ja mam drugie wydanie, w 1996 bylo szoste, potem nie wiem. Byc moze trzeba poszukac po antykwariatach. Przejrzalam biuletyny i moja uwage zwrocil "Jezyk wloski dla poczatkujacych" / Vittoria Bowles, Wyd. Literackie Krakow, drugie wydanie z kaseta, dostepne www.wl.net.pl /. Nie gwarantuje, ale ja sprobowalabym. "Mowimy po wlosku" / Alina Kreisberg, Silvano De Fanti, Wiedza Powszechna / moge polecic, gdyz sama z tym zaczynalam. W 1998 roku wyszly 2 czesci: dla poczatkujacych i dla zaawansowanych / wydanie dziesiate, wiec chyba mozna kupic spokojnie/. Byc moze zostala wydana takze pozniej. Na koniec moge polecic "Idiomy polsko-wloskie" / Anna Mazanek, Janina Wojtowiczowa / warszawskiego PWN-u /. Polskim odpowiadaja wloskie, ale jest tez spis alfabetyczny wlsokich. Pomagaja poznac charakter wloskiej mowy. Jest jeszcze "cegla", czyli "Studiamo la lingua italiana" / Halina Poplawska, Zofia Szenajchowa, PWN Warszawa /. Przed laty byl to chyba jedyny podrecznik do nauki wloskiego / ja mam wydanie osme z 1971 roku, z antykwariatu zreszta /. Ma prawie 800 stron, spis tresci po wlosku z uzyciem terminologii gramatycznej... Ktos, kto dopiero zaczyna, moze sie naprawde przestraszyc. Nie wiem, kiedy byla wydana ostatnio i czy zostala choc troche zmieniona. Moim zdaniem, nalezaloby ja unowoczesnic i to sporo. Gramatyka jest tam jednak przedstawiona dokladnie i obszernie. Jest tez sporo tekstow literackich, poezji, przyslow. Moze jednak zniechecac swoim bardzo powaznym charakterem i dlatego jej nie polecalam. Zreszta prawdopodobnie trudno ja znalezc, nawet w antykwariacie. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Książki do nauki włoskiego - do Linn IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 10:46 Dzięki Linn, przeczytałam Twoje odpowiedzi i bardzo, bardzo dziękuję! Mówimy po włosku mam i z tą właśnie książką zaczynałam - jest super; szkoda tylko, że mam I wydanie, bo bez kasety, ale skoro z niej i bez kasety nauczyłam się tego, co już umiem, to znaczy, że jednak można. Sprzedaj mi tylko - jeśli możesz - patent na systematyczność! Bo ja uczę się albo b. intenesywnie, albo wcale. Dobrze, że często jeżdżę do Włoch i trochę tam mówię, szkoda tylko, że tak mało. W środę wyjeżdżam na Sycylię, napisz gdzie najbliżej będę Ciebie, wyślę Ci telepatyczne pozdrowienia!!! mój adres: mgp@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Książki do nauki włoskiego - do Linn IP: *.dialup.tiscali.it 07.09.02, 17:19 Patent na systematycznosc jest mi tez potrzebny, np. do powtorzenia angielskiego. Najlepiej jest uczyc sie / czytac, sluchac, mowic itp. / 20-30 minut codziennie. Lepiej niz 4 godziny na tydzien w jednym "rzucie". Co do kasety, nie martw sie. Moim zdaniem lepiej nagrac sobie jakis film, program, dziennik TV, cokolwiek. Kasety sa na ogol dosc nienaturalne, choc dobre do cwiczen wymowy. Gdzie jestem? Powiedzmy, ze w okolicach autostrady Napoli-Bari. Zycze pogody na Sycylii, gdyz ostatnio nie jest z nia najlepiej. W calych Wloszech zreszta; jedyne lato tak deszczcowe w ciagu 50 lat. Pozdrowienia i milych wakacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: do Linn IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 07:32 Cześć, Linn, dostałam od Ciebie pustego maila (mgp@poczta.fm - poczta od Linn). Czemu? W jednej z księgarń w moim mieście, a jest ich aż 8!!! wynalazłam drugą część Włoskiego dla Polaków! Pierwszą obiecali mi sprowadzić, ciekawe tylko, czy im się uda! Jutro wycinam na Kampanię, miałam na Sycylię, ale biuro zmieniło mi wyjazd. W Twoich okolicach pomyślę o Tobie, pozdrawiam mocno - M(agda) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: do Linn IP: *.dialup.tiscali.it 10.09.02, 08:18 Pustego? Musze sprawdzic, ale pare slow bylo. Odezwe sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monica Nauka Włoskiego - strony internetowe IP: *.krakow.pl 15.12.02, 17:41 Czy ktoś może mi polecić jakieś ciekawe strony internetowe dla uczących się Włoskiego? Dla uczących sie angielskiego znam ich kilka a do Włosiego żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Nauka Włoskiego - strony internetowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.03, 18:56 prova wwww.italica.rai.it link: lingua Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Nauka Włoskiego - strony internetowe IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 09.01.03, 14:58 moglabys podac te strony angielskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monica Do: ak IP: *.krakow.pl 11.01.03, 14:15 Strony dla uczących się angielskiego: www.filo.pl O ile się nie myle jest tam też chyba niemiecki i rosyjski (ale nie jestem pewna). Strona w/g mnie b.fajna. Zamówiłam sobie subskrypcję i teraz codziennie dostaję do mojej skrzynki mailowej kilka ciekawych słówek do nauczenia www.angielski.lukar.net www.angielski.egu.pl www.rzeczpospolita.pl/testy-ang www.republika.pl/attylla Na tych stronach są też linki do innych stron. Pozdrawiam. Ciao! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monikax Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.03, 18:56 Gość portalu: nika napisał(a): > Dokad jechac, ktos juz byl.... > Najtańszy kurs języka włoskiego- Universita per gli Stranieri, Reggio di Calabria- plaża z widokiem na Sycylię, tanio jak barszcz, blisko piękne dzikie miejsca, żadnych turystów. Miesiąc szkoły kosztuje 600 zł, zapewniają noclego- 500 zł za miesiąc. Blondynkom radzę się wyierać w towarzystwie. pozdrawia. monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: 193.0.125.* 04.04.03, 11:09 jak zalatwic taki kurs? Gość portalu: Monikax napisał(a): > Gość portalu: nika napisał(a): > > > Dokad jechac, ktos juz byl.... > > > Najtańszy kurs języka włoskiego- Universita per gli Stranieri, Reggio di > Calabria- plaża z widokiem na Sycylię, tanio jak barszcz, blisko piękne dzikie > > miejsca, żadnych turystów. Miesiąc szkoły kosztuje 600 zł, zapewniają noclego- > 500 zł za miesiąc. Blondynkom radzę się wyierać w towarzystwie. pozdrawia. > monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 18.05.03, 09:37 Napisz info@unistrada.it Odpowiedz Link Zgłoś
daga50 Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! 15.07.03, 17:20 Czesc! Chcialabym sie dowiedziec czy bylas w Reggio di Calabria na tym Universita per gli Stranieri, ktory jest rzeczywiscie tani z tego co piszesz. Czy warto tam jechac? Jak w ogole wygladaja te kursy (ile h dziennie), jak zalatwic sobie chate i czy w ogle jest tam co robic czy to straszne zadupie? A moze jest nawet mozliwosc zarobku? Ja bym byla zainteressowana takim wyjazdem tylko mam prosbe - jakbys mogla mi podac jakiegos maila i strone tego Uniwerku i jak sie ten kursy rezerwuje. Z gory dzieki za info! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aalves Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 16.08.03, 00:05 Polecam Wam w Rzymie. Jest super www.scuolaleonardo.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laura Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.03, 08:50 Polecam szkole w rzymie. Bylam tam rok temu. Bardzo fajna atmosfera, duzo zajec poza szkola no i super nauczyciele!! Zalatwiaja tez zakwaterowanie :) Wiecej mozna sprawdzic na str. www.torredibabele.com/ Pozdrawiam i zycze owocnej nauki L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: do linn IP: *.pci.pl 30.09.03, 10:08 Cześć. jeśli jesteś tak długo we Włoszech może byłaby mozliwosc podania jakichkolwiek wskazówek odnośnie pracy we Włoszech za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. Mój email agusia12@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś