Dodaj do ulubionych

Kursy jezyka wloskiego !!!!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 11:38
Dokad jechac, ktos juz byl....

Dzieki !

N.
Obserwuj wątek
    • Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 20.07.02, 12:18
      Wloskiego najlepiej nauczyc sie samemu: dobry podrecznik, programy TV, plyty z
      piosenkami, jakas strona w Internecie. Ja zaczelam sie uczyc w Polsce, ale we
      Wloszech nawet do podrecznika nie zagladam / do slownika 5 razy w roku /. Uszy
      szeroko otwarte!
      • Gość: nika Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 13:42
        Dzieki Linn, masz racje, ale....lubie Italie i to dobry pretekst aby tam
        pojechac i cos robic czyli uczyc sie. Mialam dobra lektorke podczas studiow w W-
        wie i wiele sie nauczylam...ale jednak za malo jak na moje potrzeby. A gdzie Ty
        mieszkasz ? Bo ja mieszkam w Wiedniu, a teraz jestem na wakacjach w domu...
        Pozdrawiam bardzo,
        N.
        • Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 22.07.02, 08:29
          Ja mieszkam na poludniu, ale bliskim. Jak masz chec, wyslij od czasu do czasu e-
          maila do mnie po wlosku, to Ci go sprawdze.
      • Gość: Malenstwo Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.smlw.pl / 10.0.4.* 23.07.02, 17:12
        Czesc Linn. Wlasnie chcialabym nauczyc sie wloskiego,poniewaz za jakis czas
        chcialabym tam pojechac, ( narazie nie umiem nic ) nie wiem nawet jakie sa
        dobre podreczniki do wloskiego ( chodzilam po ksiegarniach w Rzeszowie i
        totalnie nic dobrego ) jesli korzystalas z jakiegos pozytecznego to bylabym
        wdzieczna gdybys podala tytuly i autorow, potrzeba mi cos co by bylo z kaseta,
        cwiczeniami z gramatyki i pisowni oraz z opisem uzywania Wazne jest aby bylo po
        polsku wytlumaczone.
        • Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 24.07.02, 07:29
          Odpowiem, musze sprawdzic.
        • Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 24.07.02, 11:30
          Malenstwo, mam nadzieje,ze moje uwagi przydadza Ci sie. W Polsce zaczynalam
          nauke od "Mowimy po wlosku" / Alina Kreisberg, Silvano de Fanti, Wiedza
          Powszechna /. Jest to kurs dla poczatkujacych, z kasetami. Prawde mowiac, nigdy
          go nie skonczylam, ale moim zdaniem jest dobry. Nie planowalam wyjazdu do
          Wloch, a potem nagle okazalo sie, ze podrecznik nie byl mi niezbedny / bede
          nieskromna, ale mam zdolnosci jezykowe /. Potem, bedac juz na wakacjach w
          Polsce, kupilam "Jezyk wloski dla Polakow" / Daniela Zawadzka, PWN /. Nie ma
          kaset, ale jest bardzo dobry / ciekawe teksty, tlumaczenia na polski calych
          tekstow, klucz do cwiczen, bogaty komentarz gramatyczny /. Towarzyszy im kaseta
          z tekstami, choc zupelnie jej nie pamietam. W sumie jest tego 5 ksiazek /
          pierwsza czesc 3, druga 2 /. Teraz podrecznikow jest o wiele wiecej / wiem o
          tym z zapowiedzi biuletynie "Polonia Wloska" /. Nie wiem jednak, co z nich
          mozna byloby polecic. Goraco polecam natomiast konwersacje z osoba narodowosci
          wloskiej. Moze byc nawet taka, ktora przebywala dlugo we Wloszech i zna jezyk
          na 95%. Niestety, znam osoby, ktore sa tu od 10 lat i mowia tak, jak 9 lat
          temu, czyli prawie wcale. 2 godziny w tygodniu powinny wystarczyc; glownie
          dlatego, ze jest to bardzo mobilizujace. W sumie kosztuje mniej niz kurs, a
          daje duzo wiecej. Do tego, jak juz pisalam, Tv wloska / wystarczy sluchac,
          nawet telenoweli /, radio, troche plyt z piosenkami / po pewnym czasie
          zaczniesz wszytko rozumiec /, o Internecie nie wspomne / kopalnia /. Po prostu
          w domu musisz sobie stworzyc male Wlochy. Zagladam czesto na polskie strony
          poswiecone jezykowi angielskiemu, ale z wloskim to chyba jednak nie ma nic. Na
          koniec dwie rady. Po pierwsze, na poczatku trzeba sie nauczyc podstaw
          gramatyki. Moim zdaniem, jest nawet wazniejsza niz fonetyka. Po drugie, nie
          nalezy sie zniechecac faktem, ze jezyk wloski jest coraz trudniejszy w miare,
          jak sie go uczymy. Dokladnie odwrotnie niz polski. Po miesiacu albo dwoch mozna
          juz mowic, pisac listy. Z uwagi na fakt, ze wielu Wlochow zatrzymuje sie na
          poziomie podstawowym, obcokrajowcom jest o wiele latwiej. Powodzenia!
          • Gość: Malenstwo Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.smlw.pl / 10.0.4.* 24.07.02, 22:00
            Serdecznie Ci dziekuje za wskazowki. Sprobuje gdzies sie rozgladnac za tymi
            ksiazkami i napewno sprawdze. Niestety u mnie w Rzeszowie w reprezentacyjnych
            ksiegarniach jezykowych i nietylko znajduje sie moze ze 3 4 pozycje do nauki
            tego jezyka i wszystkie raczej nie godne uwagii po prostu zenada wkazdym badz
            razie te typu wloski w 30 dni to raczej odpada znam to juz z innych wydawnictw
            do angielskiego czy niemieckiego wedlug mnie szkoda kasy. Niestety do telewizji
            wloskiej nie mam dostepu ani tym bardzie do ludzi ktorzy ten jezyk znaja. Jesli
            chodzi o telenowele to wszystkie jakie leca w obecnym czasie w telewizji sa po
            hiszpansku wprawdzie ich nie ogladam ale jak bylyby po wlosku to w ramach
            edukacji pewnie bym zasiadla. Narazie pogrzebie w internecie. Wkazdym badz
            razie dziekuje za pomoc. Pozdrowienia.
            • Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 25.07.02, 09:08
              Pewnie tak jest. Im wiecej wydawnictw, tym gorsze. Te, o ktorych pisalam byly
              wydawane na poczatku lat 90-tych. Zreszta je znam i moge polecic. Takie
              typu "wloski w 30 dni" to dobre jak sie dowiadujesz, ze pojutrze jedziesz do
              Wloch, a nie znasz jezyka. Co do TV, to szkoda. Ja myslalam wlasnie o
              telenowelach lub jeszcze lepiej innych seriach we wloskiej TV. Wlosi sa
              najlepsi w dubbingu, wiec masz zwroty codziennego zastosowania, wspaniala
              wymowe itp. Oczywiscie akcji / telenoweli / nie musisz sledzic. A moze ktos ze
              znajomych ma sateliet? Moglabys sobie nagrac cos od czasu do czasu na kasete?
              Tak dla osluchania sie. Powodzenia.
              • Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 26.07.02, 11:07
                Zajrzyj na strone www.italiano.pl
                • Gość: Malenstwo Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.smlw.pl / 10.0.4.* 30.07.02, 12:54
                  Dzieki wielkie. Pozdrawiam
            • Gość: equinozio Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.acn.waw.pl 17.05.03, 12:54
              nie powinno cie martwic to ze nie masz dostepu do włoskiej telewizji. mozna
              wiele powiedzieć o tym kraju ale jedna rzecz jest niepodważalna - maja
              NAJgłupsza telewizję na świecie.
        • Gość: aldi Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.cust-adsl.tiscali.it 10.07.03, 11:30
          Najlepszy podrecznik wloski (wg mnie) z gramatyki to "In italiano". Sa do niego
          kasety, CD, oraz ksiazki zawierajace opisy gramatyki w jez. obcych, miedzy
          innymi po polsku.
      • Gość: aldi Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.cust-adsl.tiscali.it 10.07.03, 11:35
        Nie zgadzam sie, ze najlepiej nauczyc sie samemu. Znam wiele osob, ktore tak
        robily i widze, ze mowia z bledami. najlepiej jest pojechac do Wloch na
        intensywny kurs wloskiego w dobrej szkole (20 godz tygodniowo), co miesiecznie
        daje 80 godz). W ten sposob w ciagu 3 miesiecy ( 2 mies w zeszlym roku oraz 1
        mies w biezacym) przygotowalam sie do odpowiednika FCE w jez wloskim) i jestem
        pewna ze same ksiazki nigdy by mi w tym nie pomogly. Nie chodzi tu bynajmniej o
        zdolnosci jezykowe, ale o fakt, ze ma sie codziennie do czynienia z
        profesjonalnym nauczycielem, ktory koryguje bledy i zadaje wypracowania. Nie
        mozna tego porownac do nauki samemu.
    • Gość: di Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.bart7.pl / 192.168.0.* 07.08.02, 23:25
      Nika, w zeszłym roku byłam na kursie języka dla cudzoziemców we Florencji i
      moim zdaniem zdecydowanie warto na coś takiego się wybrać, o ile znajdzie się
      właściwą szkołę. Z tego co zdążyłam się zorientować to niezłą szkołą jest
      LEONARDO DA VINCI w Rzymie (www.scuolaleonardo.com), C.L.I DANTE ALIGHIERI we
      Florencji(www.clida.it) i (tu właśnie byłam ja)CALVINO-CLIC (www.inter-
      med.net/clic).Niktórzy oferują zniżki dla studentów, inne szkoły po wysłaniu im
      podania z prośbą o stypendium skłonne są obniżyć cenę kursu, w każdym razie
      warto próbować coś w tym kierunku robić. Możesz się też dowiedzieć czegoś
      więcej w Instytucie Kultury Włoskiej. Pozdrawiam.
      • Gość: max Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.warszawa.mtl.pl 08.08.02, 08:57
        Pytanie do di. Zamierzam wyjechać na 2-3tygodniowy kurs do Florencji. Czy Twoim
        zdaniem lepiej skorzystać z pośrednika(ATAS, JDJ, Glossa etc...) czy
        organizować wyjazd indywidualnie kontaktując się że szkołą?
        • Gość: di Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.bart7.pl / 192.168.0.* 17.08.02, 15:18
          Organizować samemu! Pośrednik liczy sobie prawie drugie tyle za zapisanie Cię
          na kurs, a naprawdę nie wymaga to dużo czasu i raczej przebiega bezproblemowo.
          Właściwie wszystko można załatwić przez internet.
          • Gość: seshen Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.09.02, 18:01
            Ja na nauke polecam Florencje- w koncu tu sie narodzil jezyk wloski. Bylam juz
            trzy razy, w Scuola Leonardo da Vinci. Mieszkalam u wloskich rodzin. Takiej
            nauki, na miejscu, nie da sie porownac z zadna inna. Szkola ta jest relatywnie
            tania. Ja zalatwialam przez JDJ Bachalski i nie wyszlo drozej, niz tym ktorzy
            zapisywali sie na kursy bezposrednio, np. przez internet. Polecam
            www.scuolaleonardo.com lub www.jdj.net.pl :)
    • Gość: zanka Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: 193.0.70.* 06.09.02, 12:03
      ja bylam na kursie w Vico Ecquense, kolo Neapolu, nad zatoka, polecam na
      wakacje.
      Wlochy sa fantastyczne.
    • Gość: M Re: SZUKAM KSIĄŻKI DO WŁOSKIEGO IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 14:39
    • Gość: M Re: LINN, SZUKAM KSIĄŻKI DO WŁOSKIEGO!!! IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 14:42
      Linn! Jesteś tam? Polecałaś Włoski dla Polaków - to jest nie do dostania!!!
      Dzwoniłam do wydawnictwa - powiedzieli mi, że ta pozycja jest wycofana!!! Poleć
      coś jeszcze, dobrego dla poważnie podchodzącego do sprawy samouka. Co sądzisz o
      wydawnictwach PONSA do nauki włoskiego? Pomóż, proszę!
      • Gość: Linn Re: LINN, SZUKAM KSIĄŻKI DO WŁOSKIEGO!!! IP: *.dialup.tiscali.it 06.09.02, 18:21
        Jestem, jestem... Pada juz czwarty tydzien, codzinnie, choc u mnie krotko. Nie
        do dostania? Przyznac sie, kto wykupil po tym, jak polecilam? Powaznie,
        dlaczego mialaby byc wycofana? Wg mnie i nie tylko, jest calkiem dobra. Nie
        znam wyd. PONSA, wiec trudno mi cos powiedziec. Ja jednak wciaz uwazam, ze
        ksiazka jest potrzebna tylko do nauki gramatyki. Jak pisalam, zadnej ksiazki
        nie przerobilam do konca. Osobiscie, gdybym mieszkala w Polsce, zamiast wydawac
        na ksiazki i kursy, kupilabym sobie antene satelitarna. Daje duzo wiecej.
        Postaram sie poszukac cos w Biuletynie "Polonia Wloska", ale tam brak jest
        recenzji.
        • Gość: Linn Kursy jezyka wloskiego! IP: *.dialup.tiscali.it 07.09.02, 09:51
          Poszukalam troche i dobrze to nie wyglada. Przede wszystkim duzo jest
          wydawnictw typu "Wloski dla wszystkich" na 60 stronach. Nie wyglada to powaznie.
          Co do ksiazki Danieli Zawadzkiej, moze byc wyczerpana, gdyz nie chce mi sie
          wierzyc, aby byla wycofana / dlaczego? /. Ja mam drugie wydanie, w 1996 bylo
          szoste, potem nie wiem. Byc moze trzeba poszukac po antykwariatach.
          Przejrzalam biuletyny i moja uwage zwrocil "Jezyk wloski dla poczatkujacych" /
          Vittoria Bowles, Wyd. Literackie Krakow, drugie wydanie z kaseta, dostepne
          www.wl.net.pl /. Nie gwarantuje, ale ja sprobowalabym.
          "Mowimy po wlosku" / Alina Kreisberg, Silvano De Fanti, Wiedza Powszechna /
          moge polecic, gdyz sama z tym zaczynalam. W 1998 roku wyszly 2 czesci: dla
          poczatkujacych i dla zaawansowanych / wydanie dziesiate, wiec chyba mozna kupic
          spokojnie/. Byc moze zostala wydana takze pozniej.
          Na koniec moge polecic "Idiomy polsko-wloskie" / Anna Mazanek, Janina
          Wojtowiczowa / warszawskiego PWN-u /. Polskim odpowiadaja wloskie, ale jest tez
          spis alfabetyczny wlsokich. Pomagaja poznac charakter wloskiej mowy.
          Jest jeszcze "cegla", czyli "Studiamo la lingua italiana" / Halina Poplawska,
          Zofia Szenajchowa, PWN Warszawa /. Przed laty byl to chyba jedyny podrecznik do
          nauki wloskiego / ja mam wydanie osme z 1971 roku, z antykwariatu zreszta /. Ma
          prawie 800 stron, spis tresci po wlosku z uzyciem terminologii gramatycznej...
          Ktos, kto dopiero zaczyna, moze sie naprawde przestraszyc. Nie wiem, kiedy byla
          wydana ostatnio i czy zostala choc troche zmieniona. Moim zdaniem, nalezaloby
          ja unowoczesnic i to sporo. Gramatyka jest tam jednak przedstawiona dokladnie i
          obszernie. Jest tez sporo tekstow literackich, poezji, przyslow. Moze jednak
          zniechecac swoim bardzo powaznym charakterem i dlatego jej nie polecalam.
          Zreszta prawdopodobnie trudno ja znalezc, nawet w antykwariacie.
          Pozdrowienia.
          • Gość: M Książki do nauki włoskiego - do Linn IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 10:46
            Dzięki Linn, przeczytałam Twoje odpowiedzi i bardzo, bardzo dziękuję! Mówimy po
            włosku mam i z tą właśnie książką zaczynałam - jest super; szkoda tylko, że mam
            I wydanie, bo bez kasety, ale skoro z niej i bez kasety nauczyłam się tego, co
            już umiem, to znaczy, że jednak można.
            Sprzedaj mi tylko - jeśli możesz - patent na systematyczność! Bo ja uczę się
            albo b. intenesywnie, albo wcale. Dobrze, że często jeżdżę do Włoch i trochę
            tam mówię, szkoda tylko, że tak mało.
            W środę wyjeżdżam na Sycylię, napisz gdzie najbliżej będę Ciebie, wyślę Ci
            telepatyczne pozdrowienia!!! mój adres: mgp@poczta.fm
            • Gość: Linn Re: Książki do nauki włoskiego - do Linn IP: *.dialup.tiscali.it 07.09.02, 17:19
              Patent na systematycznosc jest mi tez potrzebny, np. do powtorzenia
              angielskiego. Najlepiej jest uczyc sie / czytac, sluchac, mowic itp. / 20-30
              minut codziennie. Lepiej niz 4 godziny na tydzien w jednym "rzucie". Co do
              kasety, nie martw sie. Moim zdaniem lepiej nagrac sobie jakis film, program,
              dziennik TV, cokolwiek. Kasety sa na ogol dosc nienaturalne, choc dobre do
              cwiczen wymowy. Gdzie jestem? Powiedzmy, ze w okolicach autostrady Napoli-Bari.
              Zycze pogody na Sycylii, gdyz ostatnio nie jest z nia najlepiej. W calych
              Wloszech zreszta; jedyne lato tak deszczcowe w ciagu 50 lat. Pozdrowienia i
              milych wakacji!
              • Gość: M Re: do Linn IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 07:32
                Cześć, Linn, dostałam od Ciebie pustego maila (mgp@poczta.fm - poczta od Linn).
                Czemu?
                W jednej z księgarń w moim mieście, a jest ich aż 8!!! wynalazłam drugą część
                Włoskiego dla Polaków! Pierwszą obiecali mi sprowadzić, ciekawe tylko, czy im
                się uda!
                Jutro wycinam na Kampanię, miałam na Sycylię, ale biuro zmieniło mi wyjazd. W
                Twoich okolicach pomyślę o Tobie, pozdrawiam mocno - M(agda)
                • Gość: Linn Re: do Linn IP: *.dialup.tiscali.it 10.09.02, 08:18
                  Pustego? Musze sprawdzic, ale pare slow bylo. Odezwe sie.
    • Gość: Monica Nauka Włoskiego - strony internetowe IP: *.krakow.pl 15.12.02, 17:41
      Czy ktoś może mi polecić jakieś ciekawe strony internetowe dla uczących się
      Włoskiego? Dla uczących sie angielskiego znam ich kilka a do Włosiego żadnej.
      • Gość: ania Re: Nauka Włoskiego - strony internetowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.03, 18:56
        prova wwww.italica.rai.it link: lingua
      • Gość: ak Re: Nauka Włoskiego - strony internetowe IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 09.01.03, 14:58
        moglabys podac te strony angielskie?
        • Gość: Monica Do: ak IP: *.krakow.pl 11.01.03, 14:15
          Strony dla uczących się angielskiego:
          www.filo.pl O ile się nie myle jest tam też chyba niemiecki i rosyjski (ale
          nie jestem pewna). Strona w/g mnie b.fajna. Zamówiłam sobie subskrypcję i teraz
          codziennie dostaję do mojej skrzynki mailowej kilka ciekawych słówek do
          nauczenia
          www.angielski.lukar.net
          www.angielski.egu.pl
          www.rzeczpospolita.pl/testy-ang
          www.republika.pl/attylla
          Na tych stronach są też linki do innych stron.
          Pozdrawiam. Ciao!
    • Gość: Monikax Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.03, 18:56
      Gość portalu: nika napisał(a):

> Dokad jechac, ktos juz byl....
      >
      Najtańszy kurs języka włoskiego- Universita per gli Stranieri, Reggio di
      Calabria- plaża z widokiem na Sycylię, tanio jak barszcz, blisko piękne dzikie
      miejsca, żadnych turystów. Miesiąc szkoły kosztuje 600 zł, zapewniają noclego-
      500 zł za miesiąc. Blondynkom radzę się wyierać w towarzystwie. pozdrawia.
      monika
      • Gość: meg Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: 193.0.125.* 04.04.03, 11:09
        jak zalatwic taki kurs?
        Gość portalu: Monikax napisał(a):

> Gość portalu: nika napisał(a):
        >
        > > Dokad jechac, ktos juz byl....
        > >
        > Najtańszy kurs języka włoskiego- Universita per gli Stranieri, Reggio di
        > Calabria- plaża z widokiem na Sycylię, tanio jak barszcz, blisko piękne
        dzikie
        >
        > miejsca, żadnych turystów. Miesiąc szkoły kosztuje 600 zł, zapewniają noclego-

> 500 zł za miesiąc. Blondynkom radzę się wyierać w towarzystwie. pozdrawia.
        > monika
        • Gość: Linn Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.dialup.tiscali.it 18.05.03, 09:37
          Napisz info@unistrada.it
      • daga50 Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! 15.07.03, 17:20
        Czesc!
        Chcialabym sie dowiedziec czy bylas w Reggio di Calabria na tym Universita per
        gli Stranieri, ktory jest rzeczywiscie tani z tego co piszesz. Czy warto tam
        jechac? Jak w ogole wygladaja te kursy (ile h dziennie), jak zalatwic sobie
        chate i czy w ogle jest tam co robic czy to straszne zadupie? A moze jest
        nawet mozliwosc zarobku? Ja bym byla zainteressowana takim wyjazdem tylko mam
        prosbe - jakbys mogla mi podac jakiegos maila i strone tego Uniwerku i jak sie
        ten kursy rezerwuje. Z gory dzieki za info!
        Pozdrawiam!
    • Gość: aalves Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 16.08.03, 00:05
      Polecam Wam w Rzymie.
      Jest super
      www.scuolaleonardo.com
      • Gość: Laura Re: Kursy jezyka wloskiego !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.03, 08:50
        Polecam szkole w rzymie. Bylam tam rok temu. Bardzo fajna atmosfera, duzo zajec
        poza szkola no i super nauczyciele!! Zalatwiaja tez zakwaterowanie :) Wiecej
        mozna sprawdzic na str. www.torredibabele.com/
        Pozdrawiam i zycze owocnej nauki L.
        • kvik Re: hej linn 01.09.03, 10:47
          a nie jest to przypadkiem na ostrodze ?
          • Gość: Aga Re: do linn IP: *.pci.pl 30.09.03, 10:08
            Cześć. jeśli jesteś tak długo we Włoszech może byłaby mozliwosc podania
            jakichkolwiek wskazówek odnośnie pracy we Włoszech za wszelkie informacje będę
            bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. Mój email agusia12@poczta.onet.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka