Dodaj do ulubionych

kolej we Wloszech

IP: *.rmf.pl 30.07.02, 16:59
Czy ktos zna ceny biletow kolejowych we Wloszech? Tansze, drosze niz u nas??
Weszlam na strone, ktora polecacie - ichniego PKP ale opcja -kalkuluj bilet
nie działa...
Bede w Toskanii kolo Pisy, ile mniej wiecej zaplace za bilet do Florencji?
Obserwuj wątek
    • Gość: Linn Re: kolej we Wloszech IP: *.dialup.tiscali.it 30.07.02, 18:30
      Ja niestety nie orientuje sie, gdyz z zasady unikam wloskich pociagow / tzn.
      nigdy nimi nie jechalam /.
    • szary_obywatel kolej we Wloszech 30.07.02, 19:01
      Ferrovie dello Stato (FS) czyli Wloskie Koleje sa tansze niz w Polsce a drozsze
      niz np w Niemczech.
      Trasa, o ktora pytasz Pisa - Florencja (Firenze) to odleglosc ok. 80km, cena
      biletu wyniesie ok. 10 euro.
      Odradzam jezdzenie CIS (Cisalpino), EC, ES (Eurostar Italia) i IC. Na w/w
      pociagi pobierana jest dodatkowa oplata. Prosciej jest jechac IR
      (Interregionale) i tez mozna w miare szybko dojechac.
      Na trasie Pisa-Florencja kursuje duzo pociagow, w zasadzie co 30min.,po godz.
      20.00 co godz., nie bedziesz wiec miala wiekszych klopotow.

W FS nie stosuje sie znizek np na legitymacje studencka itp. Chcac miec 25%
      znizki musisz wykupic specjalna karte, ale jej koszt nie zwraca sie po kilku
      tylkkko przejazdach.Generalnie nie warto karty tej kupowac bedac we Wloszech
      turystycznie.

Milego wypoczynku
      O.
      • szary_obywatel Poprawka! 30.07.02, 19:03
        Ale chlapniecie:
        Oczywisicie kolej wloska jest drozsza niz w Polsce, a tansza niz w Niemczech
        (srednio: 0,12€/km)
        Sorki za pomylke :-)
        • Gość: Edyta dzieki ale IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 19:09
          Dzieki szary obywatelu-ta cena 10 E to w obie strony czy w jedna??Bede jechac
          z mezem i nie wiemy czy na dluzsze wycieczki brac auto czy pociagiem taniej?
          • polokokt Re: dzieki ale 30.07.02, 19:17
            Czesc
            Ja liczylem podroz w 4 osoby z regionu Cinque Terre (polnoc wloch) do Rzymu
            samochodem i pociagiem. Pociagiem wyszlo mi nieduzo taniej niz samochodem. A
            samochod ma to do siebie ze mozna sie zatrzymac jeszcze po drodze w jakiejs
            miescinie i pozwiedzac. Ale ogolnie tak jak patrzylem to pociag nawet na
            krotkich trasach jest ciut drozszy od samochodu(oplaty autostradowe). Ale
            zaznaczam ze ja patrzylem tylko te trasy ktore mnie interesowaly. I to czysta
            teoria. Jak bedzie w praktyce bede mogl powiedziec na koniec sierpnia.
            Pozdrawiam
          • szary_obywatel FS - Italia 30.07.02, 20:20
            Cena ok.10€ za trase 80km na pociag regionalny na jedna osobe w jedna strone.
            Sumujac: Pisa-Florencja: 10€ x2 osoby =20€; powrotny tyle samo
            (nie spotkalam sie ze znizka przy zakupie biletu od razu w obie strony)
            Wyprawa z Pisy do Florencji bedzie kosztowala Ciebie i meza ok.40€
            Nie mam doswiadczenia w podrozowaniu autem po Wloszech, trudno mi wiec
            powiedziec czy bedzie taniej. Na pewno bedziecie miec problemy z parkowaniem we
            Florencji.

Co jeszcze wazne przy jezdzie pociagiem we Wloszech:
            po kupieniu biletu w kasie nalezy go skasowac w kasowniku! Zolte kasowniki,
            wielkosci A5 znajduja sie przed wejsciem na perony ew. na peronie. Kasownik
            drukuje na bilecie miejsce, date i godz. Bez tego stempla bilet jest NIEWAZNY!

Jak bedziesz miec jeszcze jakies pytanka, prosze, kieruj je na maila

Milego
            O.
            • Gość: Edyta Re: FS - Italia IP: *.rmf.pl 31.07.02, 10:03
              Czesc Szary-niestety wrocil mi mail kt.d ociebei wyslalam wiec pisze tuttaj,
              Dzieki za odpowiedz o pociagach. Z tego co piszesz wynika ze jazda pociagiem
              jest nieco bez sensu- znacznei drozej niz autem.
              Sluchaj a jakie sa drogi w Toskanii? Slyszlam ze niezle, wolalabym na wycieczki
              jezdzic omijając autostrady.
              Znasz moze jakies ciekawe strony/artykuly itd o Toskanii? Od stycznia czytam
              wszystko co mi wpadnie w rece, nawet zaczelam si uczyc wloskiego z okazji tej
              wyprawy :-))
    • szary_obywatel Toskania 31.07.02, 15:46
      Witaj Edyta!
      Nie wiem czemu wraca mail. Przykro mi :-(

Co do drog w Toskanii: pisalam juz,ze nie mam doswiadczenia. Poruszalam sie
      pociagiem. Tak prosciej i mniej stresujaco.

Moge, i chetnie to uczynie, udzielic Ci kilku porad, czy przekazac Ci moje
      doswiadczenia. Wszystko zalezy jednak od czasu, jaki chcesz spedzic w Toskanii,
      a takze od Twoich (meza) zainteresowan. Prz "zacieciu" hostoryczno-turystycznym
      proponuje: PRZYNAJMNIEJ 2 dni we Florencji (przepiekne miasto!), do tego Siena
      i Lucca. Jesli chcecie spokoju i pieknych widoczkow - wystarczy zaszyc sie na
      prowincji, ew. jezdzic z miasteczka do miasteczka.

Z wlasnego doswiadczenia: hotele czy albergo w malych miasteczkach sa tansze i
      duzo przyjemniejsze niz w wielkszych miastach.

Jesli chodzi o info:
      sprecyzuj czego Ci potrzeba. Info o zabytkach czy raczej o miejscach
      noclegowych?
      Kilka stronek (ang., wloski):
      www.emmeti.it/Welcome/Toscana/index.it.htmlhttp://www.rete.toscana.it/
      www.turismo.toscana.it/ttgg/htmle/ttidgge.htmhttp://www.visit-toscana.com/frame_en.htm
      noclegi:
      www.toskana.net/english/holiday.htmhttp://www.cercaintoscana.com/indexen.php3?viewCat=9

Pozdrawiam
      O.
      • szary_obywatel Toskania-linki 31.07.02, 15:48

www.emmeti.it/Welcome/Toscana/index.it.html
        www.rete.toscana.it/
        www.turismo.toscana.it/ttgg/htmle/ttidgge.htm
        www.visit-toscana.com/frame_en.htm
        noclegi:

www.toskana.net/english/holiday.htm
        www.cercaintoscana.com/indexen.php3?viewCat=9

• Gość: Edyta Re: Toskania-linki IP: *.rmf.pl 31.07.02, 16:40
          Alez jestes mily -szary ob.! Wielkei dzieki.Smimy na polu namiotowym w
          miejscowosci Forte dei Marmi (Versilia) 2 tyg.Stad chcemy zwiedzac, podrozowac
          i ogladac wszystko. Zabieram sie do pzregladanai linkow, kt.pzreslales,Dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka