Dodaj do ulubionych

pare informacji...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 09:34
Potrzebuje odpowiedzi na parę pytań:
1) Czy Muzea Watykańskie są w poniedziałki bezpłatne jak to było kiedyś?
2) Ile kosztuje wejście na kopułę Bazyliki Św. Piotra?
3) Ile kosztuje wejście do Zamku Św. Anioła.
4) Gdzie kupię całodniowe bilety na komunikację miejską w Rzymie?
4) Gdzie w Neapolu jest słynny targ-rynek na którym można się tanio obkupić?
5) w jakich godzinach jest czynna katedra św. Januarego w Neapolu?
6) Czy ktoś coś wie na temat zalanego wąwozu w Sorrento? (Po południowej
stronie od Piazza Tasso)

z góry wielkie dzięki za odpowiedzi choćby na pojedyńcze moje pytania!
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: pare informacji... 14.07.05, 10:03
      Ad. 1) Muzea Watykańskie są bezpłatne wyłącznie w ostatnia niedzielę miesiąca.

Ad. 4) bilety kupisz na każdej stacji metra, w kioskach lub wszędzie tam, gdzie
      znajduje się napis bileteria (może po włosku trochę inaczej pisane, nie
      pamietam dokładnie). Z tego co pamiętam, u kierowcy można kupic bilety
      jednorazowe. Czasem bilety (od jednorazowych po tygodniowe) sprzedawane są w
      zwykłych sklepikach spożywczych w okolicach np stacji metra. Zorientujesz się,
      bo jest to na ogół w miarę wyraźnie napisane :)

pzdr
      Kasia
    • aseretka Re: pare informacji... 14.07.05, 14:11
      Muzeum Watykańskie 10,0 euro
      Watykan - kopułą 4,0 euro
      Zamek św Anioła 6,0 euro

• Gość: gość Re: pare informacji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:50
        Dzięki Aseretka! Jeśli chodzi o Muzea Watykańskie to znam akurat cenę biletu
        tylko nie wiedziałem czy są darmowe poniedziałki. Cana biletu niestety nie
        wynosi 10 euro jak napisałaś a 12e normalny i 8 grupowy. To wiem na pewno.
        • aseretka Re: pare informacji... 15.07.05, 08:20
          Nie przeczę. Ceny znalazłam wczesniej w necie, bo wybieram tam się we wrzesniu.
          Ale masz rację własnie weszłam na oficjalną stronę Muzeów Watykańskich
          mv.vatican.va/3_EN/pages/MV_Home.html
          i jak wół stoi 12 euro.:) No cóż koszty mi sie podniosą nieznacznie.:)
        • corrina_f1 Re: pare informacji... 15.07.05, 10:19
          Potwiedzam, Muzea 12 eur, i tak jak napisałam wcześniej, bezpłatne TYLKO w
          ostatnią niedzielę miesiąca.

pzdr
          Kasia
      • Gość: r Re: pare informacji... IP: 195.205.38.* 15.07.05, 14:05
        Muzea Watykańskie 12E, ulgowy 8E bezpłatne wejście tylko w ostatnią niedzielę
        miesiąca, kolejka w dzień płatny ok.3 godz.
        Wjazd windą na kopułę Bazyliki św.Piotra 7E
        Bilety jednorazowe( 1E), dzienne( 4E) i tygodniowe(16E) w Tabacchi oznaczonych
        literą T obowiązują na wszystkie rodzaje komunikacji nawet nocnej
        • aseretka Re: pare informacji... 15.07.05, 14:19
          To kopuła też aż tak zdrożała? Według informacji zbieranych przez mnie
          wczesniej z sieci wjazd miał kosztowac 4 euro. Rozumiem, ze mogło się zmienić i
          wzrosnąć do pięcu, ale aż 7? :(
          • Gość: ks Re: pare informacji... IP: *.meganet.pl 15.07.05, 16:05
            bo jest wybór,winda-do połowy lub całość pieszo.
          • Gość: r Re: pare informacji... IP: *.jaslo.sdi.tpnet.pl 15.07.05, 17:33
            4E piechotą na samą górę, 7 E - 320 stopni windą, a dalej ok.230 stopni
            piechotką dane z 02.07.2005r.
            • aseretka Re: pare informacji... 18.07.05, 10:01
              Dzięki r.:) Widzę, ze będę musiała zwiększyć budżet, no có, jak mus, to mus. Na
              kopule byłam jakieś 10 lat i dobrze pamietałam, że płatne było zarówno wejście
              na pieszo, jak i wjazd winda + dalsza wędrówka. Sprzeczano się jednak ze mną,
              ze tylko wjazd jest płatny, a na pieszo od dołu wchodzi sie za darmo.
        • lalka_01 Re: pare informacji... 15.07.05, 16:28
          nie strasz z ta kolejka :-). W maju czekalam ok. 50 min., i to w najgorszy
          ponoc dzien, bo w poniedzialek.
          • Gość: r Re: pare informacji... IP: *.jaslo.sdi.tpnet.pl 15.07.05, 17:37
            Byłam 4 lipca tez niestety w poniedziałek i czekało się 3 godz.kolejka kończyła
            się jakieś 100m za napisem Muzea Watykańskie 500m. Pytając ochroniarzy od
            której stoja ludzie poinformowali nas że od 4.30. To lekka przesada.
            • corrina_f1 Re: pare informacji... 15.07.05, 17:55
              Zarty, tak długo staliście w kolejce krótszej niż "nasza" ??
              Nasza kolejka kończyła się za jakimś 3 lub 4 rogiem-murem (zakrętem), czyli
              praktycznie przy samym wejściu na Plac Św. Piotra, kiedy to zobaczyłam,
              myślałam, że się rozpłaczę, jednak jakie było nasze zdziwienie, kiedy okazało
              się że stałyśmy w niej... nie więcej niż 15 minut !! Nie żartuję !

Egipt 2004
              Zdjęcia
              Cairo Story
              • gm35 Re: pare informacji... 17.07.05, 17:49
                byłam w Muzeach w ostatni wtorek i nie było żadnej kolejki !!!!! do Muzeów weszliśmy około 10 rano :)))) żeby kupić blet za 8 euro wystarczy mieć mniej niż 25 lat

• v2t Re: pare informacji... 24.07.05, 21:13
      1)dla studentow owszem 8E, ale tylko z legitymacja, niestety jedyna honorowana
      jest ISIC:[
      3) dla obywateli UE 2,5E, ale tylko z dokumentem potwierdzajacym taki
      status(moze byc nawet xero dowodu osobistego)
      pozdrawiam
      Paulina:]]]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka