Dodaj do ulubionych

SYCYLIA - proszę o info

IP: *.mi.gov.pl 19.07.05, 08:41
Planuję podróż samochodem na Sycylię. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć ile czasu
jedzie się przez Czechy i Austrię, a później przez całe Włochy. Ile kosztuje
i jak często kursuje prom na Sycylię? Ile wyniesie koszt autostrady? Gdzie
najlepiej po drodze nocować? Jakie są ceny pokoi na Sycylii i które miasta są
godne polecenia na odpoczynek?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: SYCYLIA - proszę o info 19.07.05, 09:18
      Zacznij od przejrzenia watkow sycylijskich. Bylo tego sporo.
    • Gość: Max Re: SYCYLIA - proszę o info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 14:07
      Witaj. właśnie wróciliśmy z Włoch. Byliśmy Toskania, Kalbria, Sycylia.
      Początkowo myśleliśmy o wschodnim wybrzeżu co okazało się błędem. Taormina
      (ładnie, ale wysoko, daleko do plaż) i okolice są kiepskie w porównaniu z
      odcinkiem Messina - Palermo, jeżeli chodzi o wybrzeże, plaże, dostep do morza.
      Pojechaliśmy do Catanii i zawróciliśmy. Darowałbym sobie tę część chyba, że
      chcesz sobie zrobić wycieczkę na Etnę lub do Siracus. Palermo na pewno warte
      zobaczenia. My zatrzymaliśmy się w miejscowości Cefalu - piękna zabytkowa
      zabudowa rybackiego miasteczka, bardzo ładne długie i szerokie piaszczyste
      plaże, woda kryształ. Mieliśmy nowy apartament nad samym morzem (10m) z
      widokiem na nie (przeszklona ściana) za naprawdę małe pieniądze.
      Problem z pokojami jest taki, że zdecydowanie więcej jest ośrodków i hoteli niż
      prywatnych, małych kwater. My nastawialiśmy się na apartament i takie
      wynjmowaliśmy. Na kalbrii skorzystaliśmy z biura(tak zdecydowanie łatwiej) i
      mieliśmy apartament w ośrodku współpr. z TUI/neckermann 65 eur/noc - prywatna
      plaża, basen, kort, 3 *. Noc w fajnym ośrodku 4* kosztowała ok. 110 EUR. Na
      Sycyli w hotelach ceny od 60 do 130 EUR. Najłatwiej znależć coś w granicach 65-
      80 EUR/dwójka 3*. Są to ceny obowiązujące do połowy lipca. W sierpniu jest u
      nich sezon więc może będzie dużo drożej. Pokoje jeżeli są to raczej w starych
      kamieniczkach podobno od 15 EUR/os - standard chyba kiepski. Z pólnocnego
      wybrzeża polecam Ci Cefalu, mogę ci przesłać kontakt na maila jak podasz. Po
      drodze można nocować wszędzie. Jadąc na sycylię zatrzymywaliśmy się często i
      zwiedzaliśmy, Toskania, Rzym, Kalbria. Wracając zrobiliśmy trasę Sycylia-
      granica Polska z 2 h przerwą na sen w Austrii i 4 h na zakupy w Czechach (ok.
      2200 km) w 27h nie robiąc nic "na waritata" tzn. jadąc bezpiecznie i nie
      zasypiając za kier., ale wszystko zależy od korków. My Włochy przejechaliśmy
      wieczorem i nocą, i tak polecam. Postoje na autostradach w hotelach sieci
      Autogrill 75EUR/noc, ale sporo osób śpi na monitorowanych parkingach przy
      stacjach. Koszt autostrad we Włoszech to 55 EUR w jedną stroną jadąc tylko
      autostradami. Promy - 0 problemu, kursują dwie linie, ta sama cena 21EUR
      samoch. + 2 osoby, chyba od 6 do 24. Promów pływa chyba 8 - dużych, nie było
      kolejek.
      Na Syscyli polecam poruszać się autostradami, chyba, że masz dużo czasu.
      Lokalne drogi wąski i kręte, więc jedzie się dosyć wolno. W miastach jak Włosi
      jeżdżą wiadomo, trudno spotkać nieobite auto, ale mi jeździło się dobrze.
      Pytaj, jeżeli chcesz wiedzieć więcej.
      • Gość: Aśka Re: SYCYLIA - proszę o info IP: 62.233.195.* 20.07.05, 18:09
        Długo tam byliście? Ja mam zamiar też się wybrać a na miejscu byśmy chcieli
        wynająć dom w INTERHOME. A orientujesz się coś w tych tanich pokojach do
        wynajęcia? I ile taka wyprawa Was kosztowała?
        • Gość: Max Re: SYCYLIA - proszę o info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 09:43
          Byliśmy w sumie 16 dni łącznie z przejazdem. Pojechaliśmy w ciemno, bo wolimy
          wiedzieć co bierzemy. Charakterystyka terenu i sposób zabudowy sprawia, że
          czasami może być ciężko np. dojść na plażę, bo będzie daleko lub męcząco wracać
          pod górkę-warto sprawdzić dokładnie lokalizację z Interhome. Kupując wycieczkę
          na wyspy Liparyjeski - zdecydowanie nie polecam, w jednym z wielu małych biur w
          Cefalu widziałem na tablicach "jakieś" oferty w stylu pokój od 15Eur/os.
          Domyślam się, że są to małe pokoje w starych kamieniczkach, w wąskich
          uliczkach. Na Kalabrii w Tropei za ciasny pokój 2os z klimą i łazienką, z
          fatalnym dojściem do plaży, przy ruchliwej uliczce, zawołali 50EUR, a za 60-80
          EUR mogłaś mieć apartament w Domenice (jakieś 6 km dalej, ale blisko palży).
          Koszty zawsze zależą od indywidualnego podejścia, ale w pierwszej połowie lipca
          (czyli teoretycznie u nich w niskim sezonie) trzeba liczyć dziennie apartament
          50-80 EUR (podobna cena w hotelu za pokój), kolacja w zwykłej pizzeri:
          pizza/makaron 4-8EUR, wino lokalne 3-5EUR/1L, woda miner. 2,3EUR/1L + często
          dopłata za konsumpcję- 2,3 EUR, czasami doliczony z góry napiwek + 10%, kolacja
          w dobrej knajpce 40-60EUR/2osoby. My wydaliśmy sporo, chyba nawet za dużo
          (pojęcie względne), na pewno można było mniej, ale po co w końcu są wakacje?
          • Gość: Ewa Re: SYCYLIA - do Maxa IP: 193.24.24.* 21.07.05, 09:48
            Cześć
            zamierzam się wybrać na Sycylię i mam do wyboru hotel koło Taorminy tj. w
            Taormina Mare - Letojanni albo 16 km. od Cefalu w Campofelice di rocella -
            który rejon Sycylii Ty być polecił?
            z góry dzieki
            • Gość: Max Re: SYCYLIA - do Maxa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 10:30
              Witaj Ewa,
              Tak jak pisałem, nas trochę rozczarowało wschodnie wybrzeże. O Letojanni
              słyszałem, że ma ładne plaże, ale moim zdaniem ni jak to co widziałem miało się
              do plaż w okolicach Cefalu. W okolicach Taorminy wybrzeże jest wyższe. Sama
              Taormina jest miasteczkiem bardzo ładnym, zabytkowym (Cefalu ładniejsze), ale
              półożonym wysoko na skale. Trudno mi doradzić skoro masz do wyboru konkretne
              hotele. Co z tego, że plaża, okolica będzie ładniejsza jeżeli hotel kiepski i
              fatalnie położony? Podusmowując: okilce Cefalu są lepsze, a i tu i tam musisz
              się liczyć z dojazdami do Cefalu/Taorminy jeżeli chcesz pochodzić po
              miasteczku, wejść do rest. czy kawiarni, sklepików. Campofelice di rocella nie
              kojarzę, ale w promieniu 20 km od Cefalu nie było ciekawych miateczek. Aha,
              Cefalu zdecydwoanie miało coś w sobie, atmosferę, architekturę, klimat. Nie
              było jedną z "betonowo-hotelowych" "plażo-dyskotek".
              • Gość: Ewa Re: SYCYLIA - do Maxa IP: 193.24.24.* 21.07.05, 10:39
                dziekuję za informację.
                oba hotele mam bardzo dobre z polecenia, więc wybór dotyczy wyłącznie okolicy.
                Ewa
                • Gość: Max Re: SYCYLIA - do Maxa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 11:28
                  Ewa, jeżeli jedziesz indywidualnie to może poszukaj czegoś w samym Cefalu.
              • mamagda3 Re: SYCYLIA - Campofelice diRocella 22.07.05, 11:32
                Właśnie tydzień temu wróciliśmy z Sycylii i byliśmy w hotelu Fiesta Garden
                Beach w Campofelice di Rocella. Jest to totalne zadupie bez charakteru, a do
                Cefalu, naprawdę ładne miasteczko, trzeba dojechać autobusem lub samochodem.
                Plaże nienajgorsze, ale żaden cud - należy wziąć buty na plażę, bo kamienie.
                Gdybym jechała na Sycylię drugi raz, wybrałabym okolice Taorminy, bo jest
                zwyczajnie ładniej, chociaż bardzo dużo skał, to fakt. Chcesz jeszcze coś
                wiedzieć o Campofelice?
                • Gość: Ewa Re: SYCYLIA - Campofelice diRocella IP: 193.24.24.* 22.07.05, 12:15
                  o ja właśnie myślałam o tym hotelu... a z jakiego biura byłaś?
                  • mamagda3 Re: SYCYLIA - Campofelice diRocella 22.07.05, 12:24
                    Byłam z Itaki. Hotel jest niezły, ładne baseny, dobre kolacje, słabe śniadania,
                    ale to podobno nagminne na Sycylii. Mankamentem jest położenie, na odludziu,
                    więc nie ma mowy o spacerkach poza hotelem, ot tak sobie, czy o zakupach tak
                    przelotem. Do Cefalu jeździ dwa razy dziennie busik za 3 euro.My cały czas
                    wynajmowaliśmy samochód i wtedy było ok.
                  • Gość: Max Re: SYCYLIA - Campofelice diRocella IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 13:46
                    Może znajdziesz Ewa coś w samym Cefalu? Mi jest trudno polecać okolice
                    Taorminy, bo to co widzieliśmy nie zrobiło na nas wrażenia. Być może są
                    ładniejsze zakątki, o których nie wiemy w tych okolicach...
                    • Gość: Ewa Re: SYCYLIA - Campofelice diRocella IP: 193.24.24.* 22.07.05, 14:09
                      szukam szukam właśnie i stąd moje różne pytania:)
                      • Gość: Max Re: SYCYLIA - Campofelice diRocella IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 16:23
                        Chcesz jechać przez biuro czy indywidulanie?
                        • Gość: Ewa Re: SYCYLIA - Campofelice diRocella IP: 193.24.24.* 22.07.05, 16:38
                          niestety przez biuro - za późźno zdecydowaliśmy się na Sycylię, ale niestety
                          bardzo mało jest oferti te hotele jakoś niezbyt ciekawie wygladają.
          • Gość: Aśka Re: SYCYLIA - proszę o info IP: 62.233.195.* 21.07.05, 12:16
            Tak ale z Interhome zapłaci się za 4 osoby na 3 tygodnie trochę ponad 4000 zł
            za wynajęcie więc wychodzi o wiele taniej niż spanie codziennie w hotelach,
            chyba, że ktoś ma dużo pieniędzy.
            • Gość: Max Re: SYCYLIA - proszę o info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 12:21
              jasne. Mieliśmy w Cefalu apartament nad samym morzem i z widokiem na nie.
              Apartament był 4 osobowy, nas było dwoje, czysto, wszystko nowe. Fakt mieliśmy
              sporo szczęścia. Spania w hotelach przy dłuższym pobycie nad morzem też nie
              polecam. Jeżeli chcesz mogę Ci przesłać mialem namiary na ten apartament.
              Właściciel mówi trochę po angielsku.
              • Gość: malgo Re: SYCYLIA - proszę o info IP: *.eranet.pl 27.07.05, 20:32
                cześc, byłabym wdzięczna gdybym dostała namiary na ten apartament. Wybieram sie
                z dwie osoby na sycylie po drugim tygodniu sierpnia. mail: piwkom@interia.pl
                Dzieki z góry
                Malgoska
              • Gość: Jacek06 sycylia - info max IP: *.dmz.totalpolska.pl / 62.29.248.* 05.04.06, 11:36
                Wybieram sie w czerwcu na Sycylie . Prosilbym o informacje nt kwatery w
                Cefalu.Moj mail: mars42@poczta.onet.pl
                • hania731 do maxa 05.04.06, 12:07
                  Jeżeli bywasz jeszcze na tym forum,to przyślij prosze namiary na te kwatery
                  hania731@gazeta.pl
                  • ortodox ???? 05.04.06, 12:41
                    Nie korzystałbym z rad "turysty", który proponuje jazdę z Sycylii do Polski
                    na raz, nocą, twierdząc, że to było bezpieczne, bo nie zasnął!
                    Noc jest do spania. Kto tego nie rozumie, nic jeszcze nie zrozumiał!
                    pozdrawiam
      • renika1 Re: Sycylia - proszę o info 05.03.06, 20:36
        Witaj, ja bym bardzo prosiła o namiar na to miejsce w Cefalu jedziemy w 4 osoby
        (2 dorosłych + 2 dzieci) - prosze o info na adres renata.stradowska@showroom.pl
      • Gość: tofana Re: Sycylia- proszę o info IP: *.pool8175.interbusiness.it 28.03.06, 17:53
        Witam mieszkam na Sycylii od 8 miesiecy,pracuje w sycylijskiej agencji
        nieruchomosci, wynajmujacej miedzy innymi
        kwatery na Sycylii (domy wakacyjne,B&B, gospodarstwa agroturystyczne),dlatego
        tez moge udzielic Ci info jedynie o noclegach.Jesli
        jestescie zainteresowani blizszymi informacjami-napisz na moj mail:
        tofana@interia.pl
        Ceny sa zroznicowane.
        Ostatnio wynajelam dom wakacyjny Polakom za 280 euro na tydzien (region:
        Sycylia Orientalna, prowincja Syrakuza).Dom bardzo ladnie umeblowany.na okres 2
        tygodni w czerwcu.Dom jest 4 osobowy.Prosty rachunek - goscie zaplacili po 12
        euro za noc/osobe.nawet nad polskim morzem dosc trudno o taka oferte.Dla
        wiekszej liczby osob kwatery sa jeszcze tansze.
        Oferujemy domy/kwatery na Sycylii poludniowo - wschodniej (prowincja
        Ragusa,Siracusa,rowniez Avola,Pachino,o ktorych wspomniales wczesniej).
        To taki "koniec swiata" ale wbrew pozorom tetni zyciem i z portu w Pozzallo
        mozna zrobic sobie wycieczke na Malte,oddalona tylko o 90 min. drogi
        katamaranem.Jest to czesc Sycylii jeszcze dosc malo popularna wsrod naszych
        rodakow.
        Pozdrawiam i czekam na kontakt jesli jestes zainteresowana/y.
        Osobiscie polecam te czesc Sycylii.Jesli lubicie zwiedzanie na pewno
        zainteresuje was Val di Noto (dolina) i barokowe miasteczka w niej polozone:
        Scicli,Modica,Ragusa. Miasteczka sa w bliskiej odleglosci od siebie,dlatego nie
        spedzicie swych wakacji w samochodzie.Miejsca sa urzekajace,plaze czyste.Woda
        jest bardzo ciepla 23 - 27 stopni od czerwca do wrzesnia.Wiem bo sama sie o tym
        przekonalam.Poza tym wybrzeze poludniowe (Pozzallo,Portopalo di capo Passero)
        maja znak tzw:"niebieskiej flagi".Oznacza to ze woda jest tu bardzo czysta.Poza
        tym mozecie cieszyc sie kapiela w dwoch morzach (Jonskim i
        Srodziemnym).Spotykaja sie one dokladnie w okolicach Portopalo (cypelek,
        najbardziej wysuniety punkt na poludnie).
        Pozdrawiam i zycze udanej podrozy :)
        • jur.952 Re: Sycylia- proszę o info 09.04.06, 21:14
          Witaj TOFANA,zainteresowała mnie info.o mozliwości wynajęcia domu wakacyjnego
          na poł. Sycylii. Czy ceny w miesiącach sierpien - wrzesień duzo rosna w
          stosunku do czerwcowych? Czy praktykuje sie pobyty tygodniowe jak np. w
          Chorwacji od sob. do soboty czy tez mozna rezerwowac na dowolne okresy.
          Planuje podróż samolotem przez Mediolan i nie we wszystkie dni tyg. są loty.
          Czy w tamtym rejonie sa plaże naturystyczne?Pozdrawiam.Jerzy.
    • Gość: Ewa a hotel naxos beach resort w taorminie?? IP: 193.24.24.* 22.07.05, 14:26
      czy ktoś z Was go odwiedzał może?
      • sonia5 Re: a hotel naxos beach resort w taorminie?? 31.07.05, 14:58
        Naxos beach resort nie leży w Taorminie a W Giardini Naxos (stąd nazwa).
        Giardini leży u stóp wzgórza na którym znajduje się Taormina. Do Centrum
        Taorminy trzeba dojechać busem (s przesiadką jeśli się nie mylę). Zabiera to
        najmniej 30-50 min.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka