Dodaj do ulubionych

Napoli...te amo!

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.09.01, 10:04
Kto z Was byl i zachwycil sie tym miejscem?
A moze komus bardzo sie nie podobalo?
Czekam na wszystkie opinie o Neapolu.
Pozdrawiam, Iza
Obserwuj wątek
    • Gość: Napoli Re: Napoli...ti amo! IP: 62.98.70.* 22.09.01, 18:01
      • Gość: iza Re: Napoli...ti amo! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.09.01, 20:42
        w zasadzie masz racje...
        zloto w cenie
        I.
        • Gość: elle Napoli IP: 195.94.222.* 10.10.01, 15:21
          Ja byłam wiele razy, mam wiele do powiedzenia na ten temat. Co Cię interesuje?
    • Gość: MojoJojo Re: Napoli...te amo! IP: *.unregistered.formus.pl 11.10.01, 16:20
      Takiego kotła jak tam to nigdy nie widziałem. Byłem tam w tym roku, w lipcu.
      Potworny upał i kierowcy - samobójcy sprawiły, iż nabrałem przekonania że
      wejście do piekła jest gdzieś w pobliżu (pewnie koło Wezuwiusza). Polecam jeśli
      ktoś lubi dużo ruchu wokół siebie. Odwiedzić na pewno warto, ale myślę że
      gdybym tam mieszkał, to po jakimś czasie dostałbym kręćka.
    • Gość: Gal Re: Napoli...te amo! IP: *.unregistered.formus.pl 18.10.01, 12:31
      Ti amo. Jade za tydzien Ciao.

gal
    • Gość: Lechu Re: Napoli...te amo! IP: 192.168.111.* 05.12.01, 15:26
      Neapol jest miejscem niezwykłym, ale na stwierdzenie tego potrzeba paru dni.
      Miasto wita chmurą smogu, smrodem, dzikim hałasem samochodów i motorynek. Morze
      jest brudne na parę mil w głąb zatoki. Nie kąpać się!

Dla typowych kierowców polskich miejsce przerażające. Ale jak nie boisz się
      bardzo o blachy, otwierasz okno, uśmiechasz się do wszystkich i nie musisz
      nigdzie być na czas, to dojedziesz wszędzie i bez problemu. Kierowcy mają
      swoiste reguły gry, ale bardzo kooperatywni. Polecam też kolejkę miejską.

Jak masz dobry samochód, to nie zostawiaj na bardzo długo. Przydatne: połóż
      włoską gazetę w samochodzie. Przy Herculanum i Pompejach są strzeżone parkingi.
      W ogóle, w Neapolu są dzielnice, gdzie Włosi odradzają chodzenie samemu i
      obwieszania się drogimi kamerami, np. Porta del Greco. Wszędzie byłem, nic
      niezwykłego nie stwierdziłem.
      Wszędzie obowiązuje ta sama zasada: bądź miły dla ludzi, uśmiechaj się, naucz
      się paru grzecznościowych zwrotów, dawaj napiwki, nie wydzieraj mordy, kiedy
      jesteś w grupie, czyli nie zachowuj się jak typowy Polak na urlopie. Poza tym:
      Włosi bardzo łatwo mylą Polaków z Niemcami, i należy natychmiast to
      nieporozumienie wyjaśniać. Niemców bardzo nie lubią, Polaków też coraz bardziej
      nie lubią, ale jeszcze nie tak bardzo...

Zabytków nie zwiedzisz nawet w tydzień: Pompeje, Herculanum, twierdze, pałace,
      muzea, cudeńka. Pompeje i Herculanum, to dzień zwiedzania (koniecznie!) każde.
      Do tego Wezuwiusz (koniecznie zobaczyć), promem Capri, Ischia, Casamicciola,
      etc. Jest ich tam bez liku. Po drodze z Rzymu mijasz Monte Cassino po lewej.

W żadnym przypadku nie odwiedzać Włoch, ani tym bardziej Włoch południowych
      ani w lipcu (potworne upały), ani w sierpniu (Włosi, Francuzi, Hiszpanie mają
      też urlop, dziki tłok, ceny i jak wyżej). Frajerstwo męczy się i tłoczy. Jedź w
      maju, czerwcu, albo wrześniu. Jeżeli jedziesz jeszcze dalej na południe, np. na
      Sycylię, to i październik jest OK.

• Gość: Miki Re: Napoli...te amo! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.01, 15:59
      Uwielbiam Neapol i cały region Campania.Każdego roku spędzam tam wakacje.Mam
      nadzieję, że zamieszkam tam kiedyś na stałe.Wezuwiusz śni mi się po nocach.Co
      za bellisimo regione!!!
    • Gość: Sorrento Re: Napoli...te amo! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.02, 17:26
      Uwielbiam Neapol, spędziałm tam cudowny rok jako studentka i wcale nie dostałam
      krećka. mam nadzieję, że za niedługo tam wróce( ale niestety nie predzej niż za
      rok;-((((
      A propos' szukam informacji na temat dialektu neapolitańskiego, moze ktoś zna
      jakieś linki, albo wie czy można on-line kupić jakiś słownik?
      Pozdrawiam wszystkich
      s.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka