Dodaj do ulubionych

kto coś wie o kolejkach do grobu Papieża ?

04.03.06, 00:42
podobno nawet teraz, mimo, że niski sezon, kolejka jest ogromna, trzeba wstać
o czwartej rano, żeby się dostać.
Czy ktos ma jakieś wiadomości ?
Obserwuj wątek
    • tylko-my Re: kto coś wie o kolejkach do grobu Papieża ? 04.03.06, 09:34
      Nie wiem kto Ci tego naopowiadal? owszem, jest kolejka ale w samych
      podziemiach - grob jest na poczatku, wiec wszyscy sie tlocza, ale nie ma mowy o
      kolejkach z przed roku. Na poczatku roku trzeba bylo stac okolo 40 minut.
      Mozliwe, ze teraz - wiosna, zblizajaca sie rocznica smierci - przybedzie ludzi
      ale bez przesady.
      • Gość: ellam Re: kto coś wie o kolejkach do grobu Papieża ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 11:12
        Byłam pod koniec września. Kolejki nie było, tzn. byli ludzie, ale nie można
        nazwać tego kolejką.
    • bubu281 Re: kto coś wie o kolejkach do grobu Papieża ? 04.03.06, 13:02
      Wlasnie wrocilam z Rzymu.Drugiego marca bylam w bazylice i na grobie Jana Pawla.
      Do grobu nie bylo kolejki,ale aby wejsc wogole do bazyliki musielismy stac
      godzine w kilkudziesieciometrowej kolejce.
      • Gość: bambina Re: kto coś wie o kolejkach do grobu Papieża ? IP: 217.153.131.* 19.05.06, 15:15
        byłam w poniedziałek (15.05) kolejka do Bazyliki, staliśmy ok 15 minut a do
        samego grobu ok 10 minut, ale szybko sie przesuwa
    • hernandez Re: kto coś wie o kolejkach do grobu Papieża ? 04.03.06, 15:15
      Hehe:) niezla propagande gdzies szerza:) kult jednostki rosnie
      wprostproporcjonalnie do ilosci rodakow odwiedzajacych Rzym. Wiec: Wpierw
      trzeba wejsc do bazyliki gdzie jest kolejka czasami kilkusetosobowa ale idzie
      bardzo sprawnie, potem jest kolejka zdecydowanie mniejsza juz do samych
      podziemi i tam jest grob papieza. lacznie to max godzina oczekiwania od wejscia
      na plac sw.piotra.
      Natomiast moze sie zdarzyc ze w srode po mszy na placu kolejki sa wieksze (mnie
      akurat taka raz jak bylem zaprowadzic znajomych spotkala).
    • Gość: natka Re: kto coś wie o kolejkach do grobu Papieża ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 08:54
      Ha ha ale bzdura! Bylam w Rzymie w zeszlym tygodniu. Kolejki do grobu to jakis
      glupi mit. NIE MA ŻADNYCH KOLEJEK! Owszem zwiedzajacych jest trochę ale to jest
      garstka ludzi. Kolejki są owszem ale do muzeów watykańskich lub na kopulę
      bazyliki (wejście do grobu Jana Pawla jest zaraz obok wejścia na kopulę więc
      może ci którzy piszą o kolejkach nie rozróżniają dokąd jest ta kolejka)
      • toskania8 Re: kto coś wie o kolejkach do grobu Papieża ? 05.03.06, 10:26
        wielkie dzięki, bo już byłam naprawdę przestraszona, że głownie po to jadę do
        Rzymu i mogę się nie dostać, pozdrawiam wszystkich
    • jolitha Re: kto coś wie o kolejkach do grobu Papieża ? 05.03.06, 14:53
      Bylam w grudniu i kolejka byla jedynie w samych podziemiach, po prostu troche
      wolniejsze tempo, stania zadnego ;)no i oczywiscie o jakims dluzszym pobycie
      przy grobie nie ma mowy chyab ze troche z boku, bo dobrze pilnuja, zeby nie
      robic korku...
      • akacjax Byłam w ubiegły wtorek i w sobotę 06.03.06, 10:29
        Mam porównanie-w sobotę trochę więcej ludzi-sądzę, że przybędzie turystów i pielgrzymów-rocznica, no i zacznie się sezon.
        Ale było tak: ta wielka kolejka to do roentgena - wejście do grobów, na kopułę i do bazyliki. Staliśmy-ok 30 min.
        W sobotę więcej ludzi.
        Pzry grobie jest wyznaczone miejsce do modlenia się, w ubiegłym tygodniu nie było z tym problemów.
        W środę dopóki papież przebywa na placu-a czasem to trwa dłużej-bo rozmawia itd. z grupami blisko-nie ma wchodzenia do bazyliki itd. Poza tym jest jednak bardzo dużo osób-widać to nawet po kolejkach do wc.
        Radzę wybrać po, wt lub czw piatek.
        Ponoć w tym tyg. papież odwołał wszystkie spotkania.
        • techmex Re: grób Papieża 10.04.06, 16:36
          Z racji tego, że chciałbym być na Anioł Pański na placu św. Piotra to zwiedzanie
          bazyliki i grobu Papieża planuję również w niedzielę. Bedzie to
          najprawdopodobniej w połowie maja.
          Czy moge liczyć na jakieś wskazówki organizacyjne? Jak to jest z kolejkami w
          niedzielę? O której tzreba być na placu św. Piotra żeby zdążyc zwiedzić Bazylike
          i wziąć udział w Aniele Pańskim?
          Czy zwiedzanie kopuły jest płatne a jesli tak to w jakiej cenie jest bilet?
          Co dobrze jest zwiedzic tego samego dnia - z racji "bliskosci". Gdzies na forum
          czytałem, że Zamek św. Anioła
          • miriam_73 Re: grób Papieża 11.04.06, 10:34
            Tak, kopuła jest płatna. W ub. roku wersja winda plus schody kosztowała 6 euro.

Na sam Plan na Anioł Pański nie trzeba przechodzić przez bramki, np. jak
            poszłam sobie na godzine do Zamku Anioła i wróciłam na Plac o 11.45 - w
            zupełności wystarczyło, gdyż w czasie modliwty na AP nie ma problemu z
            poruszaniem sie po Placu. Natomiast żeby dostac się na teren Bayliki, do krypt
            oraz na kopułę trzeba przejśc przez brami z wykrywaczem metali i prześwietlarkę
            bagażu. I tutaj tworza się kolejki.
            • techmex Re: grób Papieża 11.04.06, 10:57
              Tak jak juz wspomniałem - jestem kompletnym laikiem na razie i w Rzymie bedę
              dopiero po raz pierwszy...
              Czytając watki gubie sie troche w Waszych opisach :(
              Czy Muzea Watykańskie sa w poblizu Bazyliki św. Piotra? Czytałem gdzieś , że tam
              za wstep płaci sie 13 euro. Czy tak?

Czy moge prosić o rozsądny plan wycieczki Watykanu w niedzielę? Słyszałem o
              Zamku Anioła, Bazylice na Lateranie no i Muzeach Watykańskich...
              • miriam_73 Re: grób Papieża 11.04.06, 14:38
                Wejście do Muzeów jest kawałek od Placu Św. Piotra, jesli jedzie się metrem to
                mozliwa jest wysiadka 1 stacje dalej niż do Bazyliki (Bazylika - Ottaviano,
                Muzea - Ciprio, ale tak naprawde to jeden grzyb, bo i tak trzeba kawałek dojść).
                Tu masz dokładna mapkę:
                mv.vatican.va/3_EN/pages/z-Info/MV_Info_Trasporti_02.html
                Ceny są tutaj:
                mv.vatican.va/3_EN/pages/z-Info/MV_Info_Orario.html#biglietti
                • techmex Re: grób Papieża 12.04.06, 17:28
                  Bardzo dziekuję za wyczerpującą odpowiedź i cenne wskazówki :)

Czy ktos ostatnio był przy grobie papieza? Czy będąc tam w niedzielę jest szansa
                  zeby się troche pomodlic z boku, czy strażnicy przestrzegaja jakos czasu?
                  • miriam_73 Re: grób Papieża 12.04.06, 19:09
                    Teoretycznie, naprzeciwko grobu pod przeciwległą ścianą jest słupkami
                    wydzielony kawałeczek miejsca dla modlących się, ALE jak jest dużo ludzi, to
                    porządkowi nie za bardzo pozwalaja się nawet tam na dłuższą chwilę zatrzymac,
                    niestety, tylko każą przechodzić dalej. Przy samym grobie też nie za bardzo
                    pozwalają się zatrzymywac, ot ewentualnie żeby się przeżegnac czy pstryknąc
                    jedno zdjecie, na wiecej nie ma czasu. Być może że zupelnie rano i juz po 1
                    rocznicy jest mniejszy ruch, acz w niedzielę nie liczyłabym na to jakoś
                    szczególnie. Poza tym nie zawsze krypty otwarte sa już od 7, jak Bazylika -
                    moga byc później.
          • natlum Re: grób Papieża 12.04.06, 18:42
            wybieramy się w długi weekend.Proszę o radę czy realny jest plan :
            7.00 bazylika + kopuła + grób Papieża
            10:30 msza ,12:00 Anioła Pański
            potem Muzea watykańskie ?

w ostatnią niedzielę miesiąca bezpłatne

czy muzea ,msza ,Anioł Pański ,Bazylika + groby ????

Proszę o pomoc !!!
    • miriam_73 Re: kto coś wie o kolejkach do grobu Papieża ? 10.04.06, 19:05
      Byłam tydzień temu, dokładnie w rocznice smierci, 02 kwietnia - owszem kolejka
      była spora ale jak zaczęli wpuszczać, to było całkiem spokojnie. Fakt, byłam na
      miejscu o 7.30, zaczęli wpuszczać o 8.45, ale to był szczególny dzień i przez
      nabożeństwo w krypcie to wszystko było trochę opóźnione. Jest jedna
      (przynajmniej zanim otworza kratę na wewnętrzny dziedziniec ) kilejka przy
      tabliczce Kopuła oraz grób (Cuppola i Tomba di Papa) - po prawej stronie jak
      wchodzi się z Placu do Bazyliki.
      • marusia811 Re: kto coś wie o kolejkach do grobu Papieża ? 11.04.06, 07:43
        kochani, pewnie głupio o to pytać ale powiedzcie mi co znaczy, cytat:
        "i wziąć udział w Aniele Pańskim?" i wogóle "Anioł Pański"
        i nie odsyłajcie mnie do o. Rydzyka czy kościoła po informacje
        • pulzara Re: kto coś wie o kolejkach do grobu Papieża ? 11.04.06, 10:04
          Modlitwa Anioł Pański tradycyjnie odmawiana jest rano (o 6:00) w południe
          (12:00) i wieczorem (o 18:00) przez cały rok z wyjątkiem okresu Wielkiejnocy,
          kiedy to odmawiana jest modlitwa Regina Caeli

K: Anioł Pański zwiastował Pannie Maryi
          W: i poczęła z Ducha Świętego.
          Zdrowaś Maryjo...
          K: Oto ja służebnica Pańska,
          W: niech mi się stanie według słowa Twego.
          Zdrowaś Maryjo...
          K: A Słowo stało się ciałem
          W: i mieszkało między nami.
          Zdrowaś Maryjo...
          K: Modl się za nami, święta Boża rodzicielko.
          W: Abyśmy się stali godnymi obietnic Chrystusowych

Modlmy się: łaskę Twoją, prosimy Cię, Panie, racz wlac w nasze serca, abyśmy,
          którzy za zwiastowaniem anielskim wcielenie Chrystusa, Syna Twojego poznali,
          przez męke Jego i krzyż do chwały zmartwychwstania byli doprowadzeni. Przez
          tegoż Chrystusa, Pana naszego.

Amen.
    • Gość: Dawid Re: kto coś wie o kolejkach do grobu Papieża ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 19:38
      Na grobie Ojca bylem w czerwcu i wielkich kolejek nie bylo. Bylem gdzies po 12,
      pelno turystow, a czekalem moze 15-20 minut przed wejsciem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka