Gość: asencja1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 08:58 Jak ubrać się na wycieczkę na Etnę,jadę w lipcu typowo turystycznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: ETNA 30.06.06, 09:28 W zeszlym roku bylo sporo na ten temat. Ja bylam w sierpniu i bylo dosc cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
citronella1 Re: ETNA 30.06.06, 11:09 Powinnas ubrac sie na sportowo (obowiazkowo wygodne buty) i wziasc ze soba sweterek i wiatrowke. W zeszlym roku na poczatku lipca bylo cieplo, chociaz wietrznie i wiatrowka sie przydala:))) Zycze Ci udanej wyprawy! Odpowiedz Link Zgłoś
ewelline Re: ETNA 30.06.06, 11:21 Ja 2 lata temu byłam w dżinsach i sandałach sportowych a moja przyjaciółka w letniej sukience i sandałach i ona się bardzo opaliła bo słońce mocno operuje. Na samej góze jest raczej chłodno ale mi momentami było gorąco ale ja wchodziłam sama na sam szczyt a niektórzy wjeżdżali dokąd się dało. Jedyne co Ci radzę to jak masz jakieś ubrania do wyrzucenia to je weź bo po takiej wycieczce wszystko jest do prania - buty czarne, spodnie całe zakurzone. Najlepiej ubrac się wygodnie na sportowo ale w lecie nie musisz się specjalnie opatulać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asencja1 Re: ETNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 12:43 dzięki za informacje,trochę mi pomogły,muszę wziąć coś cieplejszego dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 13:05 Ja mam jeszcze kolejne pytania co do Etny, mianowicie ile czasu mniej więcej się wchodzi i ile kosztuje wstęp? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelline Re: pytanie 30.06.06, 14:08 Samemu wchodzi się ok. 4 godzin a biletu wstępu żadnego nie ma, chyba, że się jeepem wjeżdża ale nie wiem ile to kosztuje, chyba ok. 40 E taka wycieczka. Jednak wejście samemu to duża satysfakcja, choć łatwo momentami to nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: pytanie 30.06.06, 16:12 Bylam w ub. roku w lipcu.Dobrze,ze mialam sweter ze soba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 16:20 dzięki za odp. też mi się wydaje że wjazd jeepem to żadna frajda, jednak trzeba poczuć tą wulkaniczną ziemię pod stopami:) Odpowiedz Link Zgłoś
citronella1 Re: pytanie 30.06.06, 17:32 Wchodzilam na piechote 3 razy, dla mnie wejcie nie bylo ciezkie (uwielbiam chodzic po gorach). Wez ze soba butelke wody:))) i aparat fotograficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masz18 Re: ETNA IP: *.kat.3s.pl 01.07.06, 17:36 gdy ja bylam na Etnie na dole bylo ponad +30stopni u gory +12. Sweter konieczny i buty z twarda podeszwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: ETNA IP: *.autocom.pl 01.07.06, 22:54 żeby dojść do krateru obowiązkowy jest przewodnik - jeepem wjeżdza się tylko na pewien poziom, buty można wypożyczyć na miejscu, dostaniesz też gratis skarpety (nowe;) do krateru idzie grupa 10-15 osób konieczna woda i mocny krem na słońce, okulary (ze względu na słońce i kurz!!!) mi zimno nie było (był do sierpień 2005) i do samego końca szłam w podkoszulku widoki i przeżycie niesamowite, zwłaszcza z przewodnikeim Pietro - dosć szalonym;) fajnie opowiadał kurz z ciuchów dobrze się spiera, nie ma śladu aparat trochę ucierpiał, mocno się zakurzył przy kraterze potwornie śmierdzi siarką (zgniłymi jajami) aż zapiera dech w piersiach i pali w gardle, wiele osób miało silne mdłosci, ja też przez chwile myślałm ze nie wytrzymam ...a jutro jedziemy do Neapolu i wchodzimy na wezuwiusza (choć ponoć to inna bajka) a potem na wyspy liparyjskie - wulkany nas ciagna coraz bardziej:)) Odpowiedz Link Zgłoś