Gość: anik IP: 213.77.103.* 29.08.06, 14:35 Witam ! Planuję w październiku wycieczkę objazdowę po Włoszech, prosze o informacje jakie biuro polecacie (ciekawy program, wywiązywanie sie z umowy itp) Dzięki z góry za pomoc. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: buzi_ rozi Re: objazdówka - z jakim biurem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 11:36 Zdecydowanie polecam wycieczkę objazdową ,,Bella Italia" z Itaką:)W razie pytań odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkaarc Re: objazdówka - z jakim biurem ? IP: 86.63.129.* 31.08.06, 20:24 Ja nie byłam na wycieczce "Bella Italia" z Itaką, ale z tego co czytałam na forum, to jest ona bardzo chwalona i wszyscy przyjeżdżają zachwyceni. Dla dwóch osób jest to jednak wydatek rzedu ok 6,5 tys. zł (wliczając koszt wycieczki, obowiązkowe euro na bilety wstepu itp., koszt połączenia antenowego np. z Warszawy 60zł/os, oraz ok 250 euro na jakieś własne osobiste wydatki. Ja wybrałam ze względów finansowych inną opcję - 10-cio dniową wycieczkę "Włochy lasyczne" z Rainbow Tours. Ta wycieczka również wielokrotnie była chwalona na forum, a osoby które na niej były przyjechały zadowolone z organizacji a już tym bardziej z jej programu i tego co zobaczyły. Koszt dla 2 osób kosztuje mnie - wliczając koszt wycieczki, kolacje, obowiązkowe euro na bilety wstepu itp., koszt połączenia antenowego np. z Warszawy bez dodatkowych opłat, oraz ok 250 euro na jakieś własne osobiste wydatki ok 5 tys.:-) Ale tak szczerze mówiąc wolałabym jechać na bella italia bo jest o 3 dni dłuższa, chociaz program raczej bardzo podobny. W bella italia dodatkowo jest Padwa i Werona do zwiedzania i coś jeszcze (nie pamiętam) Ale w Padwie już byłam :-) Oba biura - Itaka i Rainbow Tours są chwalone i ludzie raczej są zadowoleni. Pozdrawiam i przepraszam za trochę chaotyczną wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: objazdówka - z jakim biurem ? IP: 217.153.81.* 31.08.06, 21:07 Polecam wycieczkę Bella Italia z Itaki. Byłam w sierpniu i wróciłam zachwycona. Perfekcyjna organizacja, świetna pilotka - pani Sylwia, komfortowy autokar, dobre hotele, bardzo dobre jedzenie i w bardzo dużych ilościach (szczególnie obiadokolacje). Porównując wycieczkę Bella Italia Itaki i Włochy klasyczne Rainbowtours cenowo wypada na korzyść tej drugiej, ale trzeba wziąć pod uwagę, że 1. Bella Italia jest wycieczką 13 dniową, a wycieczka z Rainbow 9 dniową 2. w programie wycieczki Bella Italia jest więcej miejsc do zwiedzania (Padwa, Werona, Capri!, Asyż, groty Frasassi, Rawenna) 2. w cenę wycieczki Bella Italia wliczone są obiadokolacje, w cenie wycieczki z Rainbowtours obiadokolacji nie ma, trzeba więc liczyć się z dodatkowymi kosztami wyżywienia w restauracjach (kwota sugerowana przez biuro to 150 euro na osobę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: objazdówka - z jakim biurem ? IP: 217.153.81.* 31.08.06, 21:11 Przepraszam, pomyliłam się. Kwota sugerowana przez biuro na wykupienie obiadokolacji to 50 euro (a nie 150 jak napisałam we wczesniejszym poście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anik Re: objazdówka - z jakim biurem ? IP: 213.77.103.* 01.09.06, 13:15 wielkie dzięki za informacje, na pewno ułatwią wybór....! pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkaarc Re: objazdówka - z jakim biurem ? IP: 86.63.129.* 01.09.06, 22:28 Chyba troszkę pomyliłaś wycieczkę Rainbow Tours o której pisałam wyżej- otóż ja miałam na myśli 10-cio dniowa wycieczkę gdzie jest Caprii, Neapol, Pompeje itd. Nie ma tam tylko Padwy, Werony i Grot Frasasi oraz Rawenny. poza tym reszta sie pokrywa, a różnica jest tylko 3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: objazdówka - z jakim biurem ? IP: *.odr.brewet.pl 01.09.06, 13:35 hej:) jesli wybierasz sie do Włoch to zdecydowanie polecam krakowskie biuro SOL- TOURS. Dopiero co wróciłam z wycieczki organizowanej przez to biuro i jestem zachwycona. Byłam już wcześniej we Włoszech ale mimo to ta wycieczka okazała się rewelacyjna. W krótkim czasie można zwiedzić naprawdę sporo. Więcej informacji na stronie www.sol-tours.pl Pozdrawiam i milego zwiedzania:) Odpowiedz Link Zgłoś
joa1001 Re: objazdówka - z jakim biurem ? 01.09.06, 18:47 Wybierz taką , gdzie będzie wyspa Capri. Wrócisz zachwycona. Ja byłam w sierpniu na Bella Italia, choć wahałam się , ze względu na koszt, wyszło dość drogo. Ale mi chodziło o coś dłuższego i z wyspą Capri. Pogoda wbrew moim obawom świetna, nie narzekałam na upały. Obowiam się, że październik to trochę późno, robi się zimno, dni krótkie, nie ma gdzie wyjść. Duzo stracisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: objazdówka - z jakim biurem ? IP: 80.51.57.* 01.09.06, 21:13 A ja polecam wycieczkę CAPRI TOUR organizowaną przez biuro ALMATUR! Nie mam teraz czasu się rozpisywać ale może przy innej okazji opiszę moje wrażenia z tej wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohania Re: objazdówka - z jakim biurem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 00:29 Wróciłam z Włoch tydzień temu. Byłam z "Almaturem". Polecam!!! Wywiązali się w 100% z obietnic dotyczących wyjazdu i pobytu (autokar, program zwiedzania, opieka pilota, noclegi).Zwiedziliśmy Wenecję (przepiękna), byliśmy w San Marino (ach!), w Asyżu, w Rzymie i Watykanie (zapiera dech w piersiach), uczestniczyliśmy w audiencji w Castel Gandolfo i jeszcze zobaczyliśmy Florencję. Było cudownie. Do dzisiej wertuję zdjęcia i wspominam. Zazdroszczę Ci, że dopiro to przed Tobą. Ale ja tam jeszcze wrócę! Z ALMTUREM oczywiście! Polecam! PS. Możesz oczywiście wybrać wycieczkę, dłuższą, odwiedzić jeszcze inne miasta, To Biuro ma bogatą ofertę i same pozytywne komentarze - wyjdź na ich stronę. Pozdrawiam. Ohania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacuś k. mediterraneum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 16:04 www.mediterraneum-group.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
www.italia-italia.pl Re: objazdówka - z jakim biurem ? 05.09.06, 08:02 Witam dwa lata temu byłem w Toskanii z Itaką i chwalę sobie. To był okres gdy co rusz coś się działo z polskimi autokarami, więc nie ukrywam, że trochę miałem pietra. W mojej opinii kierowcy okazali się świetni, gdzie trzeba jechali szybko, ale bez brawury, gdzie trzeba byli bardzo ostrożni. Co do samej organizacji nie mam zastrzeżeń. Współuczestnicy wycieczki rzeczywiście wiedzieli po co przyjechali i intensywnie eksploatowali przewodniczkę. Program był napięty, ale to w końcu nasz wybór - gdyby było mniej poszlibyśmy zapewnie do konkurencji. W zakresie jedzenie w hotelu nie ma co się spodziewać szczególnie włoskiej kuchnii - wiadomo, ze organizator daje nam przyzwoitą cenę i cudów się nie ma co spodziewać, ale było dość smacznie i obficie. Piza, Luka, Siena, San Giminiano, miasteczka rejonu Chianti, dzień wolny lub wycieczka na Elbę - ja byłem w Pistoi, ale to jedno z niewielu miast, które mnie nie poruszyło. Na koniec Florencja i galeria Ufizzi. Jeśli odrobinę interesuje Was malarstwo to jest tam cały podręcznik historii sztuki i w przeciwieństwie np. do muzeum w Wiedniu - tamtejsze obrazy zniewalały mnie. Ta konfrontacja z orginałami była niezwykła. Choć krótkotrwała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: objazdówka - z jakim biurem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 21:07 Ja też polecam Bella Italia z Itaką, zanim wyjechałem po raz pierwszy do Włoch przestudiowałem wiekszość dostępnych ofert i ta w zasadzie nie miała konkurencji. Oczywiście zawsze znajdzie sie ktoś, komu coś się nie będzie podobało/pasowało itd, ale warto się nad tą wycieczką zastanowić. Stosunek wydanych pieniędzy do tego co oferuje Itaka jest bardzo korzystny. Oferty Itaki są tak skonstruowane, że potem mozna sobie tę wycieczke uzupełnic innymi, równiez z oferty Itaki. PS: żeby mnie ktos nie posadził o kryptoreklamę-nie mam nic wspólnego z tym biurem poza tym, że korzystałem z jego usług :) pozdrawiam i życzę wielu wrażeń w Italii! Odpowiedz Link Zgłoś
decik1 Re: objazdówka - z jakim biurem ? 06.09.06, 11:58 Witam :) Prowadzę małe biuro podróży a Włochy znam jak własna kieszeń :) W razie pytań pisz na biuro@artitravel.pl. Polecam ci biuro Tęcza z Bielska (dobre ceny) oraz Comfort Club (bez nocnych przejazdów, maja ofertę np. Rzymski tyszień) oraz Wygoda travel - Włochy pół na pół trochę zwiedzania i trochę leniuchowania na plaży. Wiele programów ma też wspomniane wyżej Mediterraneum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anik Re: objazdówka - z jakim biurem ? IP: 213.77.103.* 06.09.06, 13:55 Dzięki wszystkim za info !!! Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
itek_79 Nigdy - Mediterraneum! 24.10.06, 01:06 Nie polecam Mediterraneum- objazdówka po Włoszech. Być może tylko ja trafiłam na taką wycieczkę z taką a nie inną przewodniczką. Po pierwsze- we Wrocławiu podstawili nam autokar taki, że bałabym sie nim nawet 20 km przejechać (nie mówiąc o zapachu potu), klimatyzacja (do Włoch!) nie działała zbyt sprawnie. Przewodniczka zapewniała nas, że autokar jest komfortowy, ponieważ ma: klimatyzację i toaletę. Delikatnie mówiąc miała nas "w nosie". Dopiero po interwencji całej grupy- i dwukrotnego wzywania policji- podstawiono nam po ponad ośmiu godzinach (!!!) autokar dobrej klasy. Nikt z nas w tym czasie nie usłyszał ani słowa przepraszam, nie zaproponowano nikomu nic do picia, o jedzeniu nie wspominając. Oglądaliśmy na dworcu inne autokary- żaden nie wyglądał tak, jak ten nasz pierwszy. Pierwszy dzień - zwiedzanie Wiednia- tia- spędziliśmy tam aż całą godzinę!Drugą- z okien autokaru- bo jakieś panie się zgubiły. Reszta- cały dzień w trasie- hehehe- warto było wykupić o dzień dłuższą wycieczkę, by pozwiedzać Wiedeń! Pani przewodniczka- pożal się Boże- nie potrafiła się dobrze (w ogóle) ubrać, włosy non stop przetłuszczone (jak myśmy zazdrościli grupie, którą po drodze spotkaliśmy z itaki bodajże- ich przewodniczka- miła, ładnie ubrana kobieta, a nasza- wstyd było się przyznać). Dwójka osób nie wykupiła wyżywienia- na pytanie pierwszego dnia wycieczki- czy w miejscach, gdzie będziemy da się coś kupić do jedzenia- usłyszeli od przewodniczki, że nie ma szans, raczej małe prawdopodobieństwo (tak, tylko wszystkie miejscowości, gdzie byliśmy - oprócz jednej na jedną noc jednak z restauracją- były to miejscowości turystyczne!!! gdzie życie się wieczorami dopiero zaczynało z mnóstwem restauracji, barów itd.)- czy można z tego zrozumieć, że pani przewodniczka nawet nie wiedziała, gdzie jedziemy?? Była nieuprzejma, niegrzeczna i na wszystkie pytania zawsze była tylko jedna odpowiedź: "nie, nie da się, to jest niemożliwe, nie było w planie itd." I wszystko mieliśmy organizować zgodnie z planem. Najciekawszą jednak rzeczą był fakt, że prośba o postój zawsze kończyła się komentarzem: za 2 godziny, jak dojedziemy, nie ma możliwości szybszego postoju. Rano dostawaliśmy typowe śniadanie kontynentalne (najczęściej rogalik+kawa), kolejny posiłek dobrze po 20-stej obiadokolacja (od tego momentu nie cierpię pasty- ile razy to można jeść- trzy pierwsze dni non stop pasta- czwartego bunt- więc wreszcie nasza pani przewodniczka załatwiła nam łaskawie zupę). Człowiek cały dzień chodził głodny, a nasza pani przewodniczka kochana miała tendencję w tym czasie zatrzymać się na trasie np. tylko raz- na stacji benzynowej (a wiecie, jakie tam są ceny i dosyć ciężko zaopatrzyć się w żywność na cały dzień- bankructwo murowane)- w poszczególnych miastach też tak szybko nas "przeganiała", że nie było czasu nic kupić (no co obejrzeliście? no to macie 5 (dosłownie!) minut na zrobienie zdjęć i lecimy dalej, bo plan trzeba wykonać). Wolałabym zjeść godzinę poźniej ten "średniej klasy" posiłek i spokojnie sobie wszystko obejrzeć a nie być przegonionym po wszystkich zabytkach (akcja w Wiedniu- o popatrzcie, tam po lewej stronie jest pomnik Mozarta, o nie zdążyliście, przejechaliśmy). Zazdrościliśmy tej dwójce bez wyżywienia- zawsze wieczorami wychodzili na miasto coś zjeśc, poznać klimaty nocnej Italii - reszta, po obiadku- grzecznie szła spać, bo pani przewodnik nawet nie potrafiła zachęcić ludzi do wyjścia- nie potrafiła powiedzieć: tu na prawo jest rynek, dzisiaj tam jest koncert- idźcie zobaczyć (sama znikała wieczorami mając wszystkich w nosie). Po trzech dniach też zaczeliśmy wychodzić- sami bez jej informacji - i to najbardziej zapamiętaliśmy z tych Włoch. Nigdy od niej nie usłyszeliśmy miłego słowa, jakiegoś, jakiegokolwiek przejawu ludziego zachowania!. Coś w rodzaju supermarketu zwiedziliśmy tylko raz- na wyraźną i dostadną prośbę (bądźmy szczerzy- chcieliśmy spróbować włoskiego piwka!) Ta wycieczka mogła być super- mogła być i taka "przegoniona" i sprawić duużo radości- ale z innym, bardziej ludzkim przewodnikiem. A co za tym idzie- innym biurem (a itaka miała takie śliczne autokary- staliśmy raz na postoju z dwoma). Jedynie nasi kierowcy byli naprawdę wspaniali (jakaś zewnętrzna firma z Łodzi bodajże- ten "szybko" ściągnięty autokar - potrafili nam pokazać ciekawe miejsca, potrafili powiedzieć, gdzie iść, żeby coś ciekawego zobaczyć itd- duuużo lepiej niż nasza przewodniczka). I Włochy same w sobie też piękne. Ale już nigdy więcej Mediterraneum ! Odpowiedz Link Zgłoś
itek_79 Re: Nigdy - Mediterraneum! 24.10.06, 01:10 A! A na końcu po piśmie do biura o jakąś rekompensatę w związku z tym, że podstawiony autokar był niesprawny (wykazała to druga kontrola policji)- przez co czekała nas 8-godzinny postój we Wrocławiu- odpowiedź była mniej więcej taka: biuro nie czuje się winne. Wg niego wszystkie warunki zostały spełnione- to jednak znam tylko z opowieści znajomych, którzy też na tej wycieczce byli. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia_113 Re: Nigdy - Mediterraneum! 21.10.13, 23:59 W pełni się zgadzam - "Nigdy - Mediterraneum!". Przeklejam swój komentarz z innego wątku: Mediterraneum = kompletna PORAŻKA !!! We wrześniu byłam z tym biurem w Chorwacji – „Dalmatyńska przygoda”. O tak, to była „przygoda”, szkoda tylko, że KOSZMARNA! Najgorsza wycieczka na jakiej w życiu byłam !!! Koszmarna zarówno organizacja, jak i przebieg. 90% czasu spędzone w autokarze, zwiedzanie w biegu, o tzw. „czasie wolnym” zapomnij. Zamiast jechać na nocleg w okolice miejsc, które następnego dnia miały być zwiedzane, to nocleg był tuż przy odwiedzanych w danym dniu miastach, a następnego dnia zrywanie się z samego rana, śniadanie o 6:00 i pędem do autokaru, bo kilkaset kilometrów do przejechania do miejsca, które mieliśmy zwiedzać. Dojeżdżaliśmy w godzinach popołudniowych, więc pędem po obiektach i szybko do autokaru, bo „nie zdążymy na kolację”. Czasu wolnego nie było nie tylko na to, żeby pochodzić spokojnie po tych miejscach i poczuć ich klimat, ale nawet nie było gdzie i kiedy zrobić jakichkolwiek zakupów spożywczych, a posiłki były o godz. 6:00 śniadanie i 20:00 kolacja. Zgłaszane potrzeby zatrzymania się przy jakimś sklepie spożywczym czy nawet straganie były zbywana tekstem: „nie ma na to czasu”. Do tego pilot poznański – Cezary J. – nie mający pojęcia o Chorwacji, zachowujący się jakby pierwszy raz wyjechał za granicę, kompletnie niezorganizowany, robiący ogromny problem z każdej najmniejszej głupoty, o której zresztą w ogóle nie powinniśmy nawet słyszeć, bo od tego w końcu mieliśmy tego, pożal się Boże, „pilota”. Chorwacja, jako kraj, jest przepiękna, ale ta wycieczka to był koszmar. Wróciłam z niej niesamowicie zmęczona psychicznie! Naprawdę szkoda czasu, pieniędzy, nerwów, ale co najważniejsze szkoda urlopu, na który przecież każdy z nas czeka cały rok. Absolutna PORAŻKA!!! Odpowiedz Link Zgłoś