Dodaj do ulubionych

Wenecja i Florencja - pytanie?

21.09.06, 16:35
Witajcie

Wybieram się w październiku do Włoch na około 7 dni. Myslałam aby cały
wyjazd spędzić w Wenecji ale mąż namawia mnie jeszcze na przejazd na trzy dni
do Florencji.
Czy uważacie że lepiej będzie zostać na cały okres w Wenecji czy lepiej
zaryzykować jeszcze Florencję. Jak najlepepiej podzielić te 7 dni

Lanza

Obserwuj wątek
    • makda Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 21.09.06, 16:40
      7 dni na Wenecje to rzeczywiscie duzo (wg mnie).
      Z drugiej strony, z Wenecji do Florencji to troche daleko jest.
      Nie lepiej te 7 dni przeznaczyc na zwiedzanie roznych miast Polnocnych Wloch? Z
      Wenecji nie jest daleko do Werony, Padwy, Ferrary, Mantui. Zalezy tez, czy
      bedziecie sie poruszac samochodem czy pociagiem.
      • funghettino Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 21.09.06, 18:36
        na wenecje wystarcza 3 dni. makda ma racje, zamiast jechac do florencji
        obejrzyjcie okoliczne miasta, bo jest co. na sam dojazd stracicie jeden dzien,
        a wg mnie, 3 dni na florencje to zdecydowanie za malo :)
        • lanza2 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 21.09.06, 19:00
          Samolot mam do Boloni więc to już nie jest tak daleko do Florencji:)
          • yavanna86 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 21.09.06, 20:08
            na Florencję 3 dni to straszliwie mało.poprzeciskasz się wśród tłumów i
            poklniesz na kolejki do zabytków.chyba,że jedziesz na zakupy;).natomiast
            wątpię,żebyś poczuła urok tego miasta...
            • lanza2 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 21.09.06, 20:17
              to ile dni na Florencję trzeba przeznaczyć, może uda mi się przedłużyć pobyt

• funghettino Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 21.09.06, 21:29
                szczerze mowiac, na twoim miejscu dala bym sobie spokoj z wenecja i do
                florencji pojechala na caly tydzien, ale ja mam jakies uprzedzenie do wenecji,
                wiec mnie nie sluchaj :)
                • Gość: Agnieszka Re: Wenecja i Florencja - pytanie? IP: *.dmbos.com.pl 22.09.06, 09:15
                  Ja rok temu zrobiłam tak: przyleciałam do Bolonii po południu, wsiadłam w pociąg
                  i wieczorem byłam w Wenecji (2 godzinki pociągiem). Wieczór uroczy! Maiłąm
                  hotel w samym centrum (przy Ponte Rialto). Na drugi dzień od rana zwiedzałam
                  Wenecję, byłąm nawet łodzią na wyspie Murano. Naprawdę sporo zobaczyłam.
                  Wieczorem o 20 wsiadłam w Pendolina i po 3 godzinach byłam we Florencji. Tu
                  również miałam mieszkanie w centrum (przy Santa Maria Novella). We Florencji
                  spędziałm 6 dni ( z tego jeden w Sienie). Była to najpiękniejsza wyprawa mojego
                  życia. Dodam , że codzinnie spędzałam na zwiedzaniu ok. 10-12 godzin. Miałam
                  wcześniej ustalony plan zwiedzani i dzięki temu widziałąm chyba wszystko. A
                  wieczorem rozkoszowałam się pięknem Florencji w uroczych knajpkach i
                  restaurajcach. Polecam Ci taki plan również! I zazdroszczę tej wyprawy...
                  W tym roku zrezygnowałam z Włoch i udałam się do Grecji, czego trochę żałuję :))
                  • yavanna86 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 22.09.06, 14:47
                    no,ja spędziłam we Florencji ok.10 dni /plus 3 dni na wypady w okolicę/,na
                    długie życie nocne już sił nie starczało,ale starówka zwiedzona wzdłuż i wszerz
                    i nawet trochę się z kumpelami poopalałyśmy na Arno;) ale myślę,że co najmniej
                    5-7 dni powinnaś sobie dać na Florencję i ustalić wcześniej,co chcesz zobaczyć,a
                    z czego rezygnujesz...

oczywiście wszystko zależy od preferencji i stylu zwiedzania,ja zdawałam maturę
                    z historii sztuki i MUSIAłAM DOKłADNIE OBEJRZEć WSZYSTKO;)
                    /wiem,wiem,niewykonalne,ale nie było opcji,żeby zrezygnować np.z kaplicy
                    Branccaccich,Orsanmichele i innych miejsc rzadziej nawiedzanych przez galopujące
                    wycieczki z ustalonym programem/
                    i tak np. same Uffizi to jest - dla mnie - 6 godzin zwiedzania i chętnie bym
                    wróciła na następne 6:)
                    • Gość: guciaa Re: Wenecja i Florencja - pytanie? IP: *.media4.pl 24.09.06, 13:45
                      bylismy 1 dzien we florencji - obleceielismy wrzystko co najważniejsze z
                      Pascala, + drugi dzien ogrody i wille medyceuszy - polecam zwiedzic Wenecje i
                      Florencje, maja rówzny charakter - zreszta kazde miasteczko jest inne
                  • promyykk Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 25.09.06, 22:11
                    Agnieszka czy mogłabys napisać ile taka wycieczka Cie kosztowała?
                    • Gość: Agnieszka Re: Wenecja i Florencja - pytanie? IP: *.dmbos.com.pl 26.09.06, 16:39
                      Kosztowała mnie w sumie 7000 zł, ale!

1. dwie osoby (byłam z mężem)
                      2. samolotem plus pociagi (pendolino trochę drogi)
                      3. super hotel w Wenecji : www.caamadi.com
                      4. Ekskluzywne mieszkanie we Florencji: www.firenzeloft.com
                      5. Wstępy do wszystkich możliwych zabytków, muzeów, galerii.
                      6. Jedzenie w restauracjach.
                      7. Zrobiłam tez spore zakupy ubraniowe w markowych sklepach i kupiłam też sporo
                      pysznosci do Polski.

Jednym słowem: wcale nie tak drogo jak na takie warunki. Najpiękniejsza wyprawa
                      mojego życia...
                      • zarost2 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 09.10.06, 16:21
                        Aguś, nie da się tego co napisałaś zrobić za te pieniądze...
    • Gość: BlackAngel Re: Wenecja i Florencja - pytanie? IP: *.os1.kn.pl 26.09.06, 17:47
      Jeżeli jedziecie samochodem, to odradzam Florencje, korek na korku, samochód
      porusza się metr na 10 minut, jak nie ma skutera, to kiepsko was widzę:)
      • Gość: elsaa Re: Wenecja i Florencja - pytanie? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 29.09.06, 20:52
        ja sądzę że żadnej osobie o zdrowych zmyslach ne przyjdzie do glowy zwiedzac
        florencji samochodem, to miasto do chodzenia a samochod zostawic na hotelowym
        parkingu i juz:)
    • Gość: pielgrzym Re: Wenecja i Florencja - pytanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 23:12
      witam:-) ja bym polecal tak jeden dzien albo dwa Wenecja , jeden dzien
      Werona , Vicenza Padwa kupujesz bilet z Wenecji do Werony wyjezdasz wczesnie
      rano i po drodze wysiadasz w tych miastach jesli wyjedzisz wczesnie rano to
      dasz rade.
      z Wenecja jest tak ze jesli dobrze sobie ulozysz to zwiedzisz ja w ciagu
      jednego dnia ale trzeba to wczesniej zaplanowac bo tam jest fatalne oznakowanie.
      a Reszte przeznaczyl na Florencje i dolozyl do tego Lukke i Pise, kupujesz
      bilet kolejowy z Florencji do Pisy jedzie przez Lukke , reszte poswiecasz na
      Florencje i jesli starczy czasu jeszcze pociagiem do Sieny. A tak wogole to nie
      polecam Wenecji nie zrobila na mnie wrazenia.
      To moj system zwiedzania , no chyba ze zamierzasz jeszcze tu czesto wracac
      wtedy mysle ze mozesz poswiecic wiecej czasu na jedno miasto.
      Sztuka jest wybrac do zwiedzania w danym miescie to co naprawde jest warte i
      interesujace ale nie wszystko i z umiarem.
      Tak wogole to bym zrezygnowal z tej Wenecji i poswiecil te 7 dni na sama
      Toskanie.
      pozdrawiam
      • lanza2 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 29.09.06, 23:40
        czy możecie pomóc mi w znalezieniu przyzwoitego noclegu we Florencji?
        Przeszukałam forum i niestety każdy post ma dopisek poszukaj na forum...
        Jest kilka informacji o campingu Micheangelo ale niestety jadę z dzieckiem wiec
        mi nie odpowiada:(
        Poza tym bardzo kiepsko..

Czy nikt nie był w hotelu lub B&B we Florencji?

Lanza
        • funghettino Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 30.09.06, 10:16
          sprobuj popatrzec na stronie www.bed-and-breakfast.it/
        • www.italia-italia.pl Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 30.09.06, 10:37
          lanza2 napisała:
          > czy możecie pomóc mi w znalezieniu przyzwoitego noclegu we Florencji?
          > Przeszukałam forum i niestety każdy post ma dopisek poszukaj na forum...

Witam

W jednym z wątków yavanna86 polecała hotel -
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=48712443&a=49234901
          jest tam podana strona internetowa - można się zorientować.

pozdrawiam
          • lanza2 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 30.09.06, 14:34
            niestety jest to hostel najmniejszy pokój mają z 4 łóżkamii chcą go wynająć aż
            za 80E :(

lanza
            • yavanna86 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 30.09.06, 19:16
              możesz spać z obcymi!nie gryzą;)
              • lanza2 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 30.09.06, 20:41
                mi nie przeszkadza ale jadę z dzieckiem
    • Gość: carmen1 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? IP: 83.168.106.* 01.10.06, 07:08
      Byłam w ubiegłym roku we Włoszech i nasza trasa wiodła od Werony, Wenecji po
      Florencję. Uważam że mimo ogromnego czaru i uroku Wenecji warto także odwiedzić
      Florencję. Jest piękna, zabytkowa i naprawdę człowiek się tam ociera o
      historię. Przy okazji zobaczysz klimat toskańskich domów i naprawdę kawał
      ładnych Włoch. W tym roku na jesień planujemy wyjazd Nad j. Garda, do Sieny i
      może na jakąś wyspę. W końcu jesień to okres sprzedaży naszego ulubionego wina
      z północy Włoch.
      • yavanna86 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 01.10.06, 09:13
        no to faktycznie,zwłaszcza jeśli małe...nie masz szans wziąć z sobą jeszcze
        dwóch zaprzyjaźnionych osób?
        myśmy były we trzy,współlokatorzy byli naprawdę ok,ale fakt że na ciszę nocną
        przed 23-24.00 nie ma co liczyć.ale nigdy nikt z naszego pokoju nie zakłócał nam
        snu ani nie zachowywał się nieodpowiednio;)
    • zarost2 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 09.10.06, 16:37
      Jeśli ktoś jeszcze to przeczyta, to jedźcie na cały tydzień do Wenecji.
      Zamieszkajcie w wynajętym mieszkaniu... Okna na kanał, zakochani w gondolach.
      okrzyki gondolierów, plastikowe butelki wpływające i wypływające w rytmie
      odpływów morza... Zakupy w billi na końcu wybrzeża przy porcie... obowiązkowy
      skrót przez Wielki Kanał przy użyciu traghetto. Wolność nocy - późnej ,
      mglistej, nierzeczywistej. Są warte tych pieniędzy.Ja w Wenecji czuję się tak,
      jakbym nigdy nie opuszczał jakiegoś salonu, co najwyżej jakbym przechodził z
      jednego do drugiego..
      • lanza2 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 18.10.06, 23:47
        Witaj

właśnie wróciłam z mojej podróży. Było cudownie!!! Wenecja jest wspaniała i
        całkowicie zgodna z Twoim opisem:)Można po niej spacerować godzinami. Zaś
        Florencja też jest fajna ale mnie nie powaliła na kolana. Widziałam wiele
        ładniejszych miast ale to subiektywna ocena.

Pozdrawiam Lanza
        • zarost2 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 19.10.06, 13:50
          A ja potrzebuję w lecie lub na jesieni tygodnia w Wenecji, i drugiego tygodnia
          w zimie w Tyrolu. Moje wypoczynki są bezleżakowe. Lubię ten spokojny czas.
          A tak w ogóle, to mam nadzieję, że ta odpowiedź to do mnie boć odpowiedzi masz
          z dziesięć do wyboru.
          Czekam na żimę!
          Po drodze jest dość czasu na pogwarki.
          Pozdrawiam,zarost2
          • lanza2 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 19.10.06, 15:14
            tak, to z Twoim zdaniem się zgodziłam co do Wenecji:)
            • zarost2 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 19.10.06, 15:24
              I co dalej?
              I nic?
              • aka-jo Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 05.11.06, 20:30
                hej
                jak mieszkanie tam zalatwic w Wenecji??
                Chetnie cos wyname na tydzien...
                Masz jakis kontakt?
                Prosze o namiary.
    • Gość: EWCIA Re: Wenecja i Florencja - pytanie? IP: 217.153.10.* 19.10.06, 11:20
      w nocy wróciłam z podróży do Florencji i Wenecji- jeździmy z mężem od lat
      indywidualnie po przygotowaniu teoretycznym w domu!! Na Wenecję NAPRAWDĘ
      wystarczy 48 godzin. Oczywiście jeżeli będziecie intensywnie zwiedzać, chodzić
      i pływać vaporetto! Wenecją trzeba nasycić oczy, zopbaczyć jej piękno i
      jednocześnie dekadencki urok. Nie ma poza Katedra Św, Marka i Pałacem Dożów i
      kilku kościołów co zwiedzać. NAJWAŻNIEJSZA jest sama w sobie Wenecja!! Siły i
      zachwyt nad dokonaniami artystów zostawcie na Florencję. W ogóle bardzo
      zachęcam do czytania w domu przewodników i opracowań, aby jechać gotowym na
      czerpanie. EWCIA
      • Gość: yurek wenecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:29
        na Polskę japończykom także wystarcza 48 godzin ale czy to ma sens ja byłem w
        wenecji na łikendzie majowym 3 dni można poczuć to miasto ale dla mnie to mało
        czasu a nie należę do leniuchów tylko chwilkę byłem poza wenecją na murano
        sądzę że warto wenecję odwiedzać co roku i odkrywać nowe zaułki narzekają z
        reguły ci co zwiedzają wenecję w 4 godziny wracająć z rzymu w tempie expresowym
        nie dziwię się samo przejscie mostem rialto daje w kość w godzinach szczytu
        dlatego polecam go rano miasto o swicie zaułki w ciągu dnia i upojne noce w
        knajpach to jest to polecam zakochałem się w wenecji byłem tam dopiero 2 i raz
        pzdr
    • Gość: semprebasia Re: Wenecja i Florencja - pytanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 16:01
      Kochana Ja osobiscie Ci polecam wenecje, Florencj, i bardzo by było okropnie jak
      zapomniałąbys o rzymie, te 3 perły włoch naprawde waro zobaczyc....[pozdrawiam
      • lanza2 Re: Wenecja i Florencja - pytanie? 25.10.06, 08:51
        Nie wiem czy ten post jest skierowany do mnie ale ja w Rzymie była juz kilka
        razy. Jest to wspaniałe miasto.

lanza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka