04.10.06, 07:04
Jakoś tak się składało, że dodczas wcześniejszych pobytów w Toskanii nie dane
było mi odwiedzić Volterry. W ubiegłym roku jeden z bywalców forum przysłał
mi dwa zdjęcia z informacją, że miasto to mogłoby być antyreklamą Włoch. W
tym roku odwiedziłam Volterrę i doznałam szoku. Moim zdaniem miasto jest
urocze. A jakie jest wasze zdanie?
Kilka zdjęć z Volterry zamieściłam tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=49733921&v=2&s=0
Obserwuj wątek
    • Gość: masz Re: Volterra IP: *.gl.digi.pl 04.10.06, 09:12
      Volterre odwiedzilam w piekny dzien o zachodzie slonca.Miasto mnie urzeklo.
      niewatpliwie piekne kolory, gra swiatlocieni zrobila swoje. Polecam.
      • Gość: mela66 Re: Volterra IP: 157.25.9.* 04.10.06, 09:51
        Viltera była kolejnym punktem zwiedzania jednoczesnie jednym z oststnich
        miasteczek Toskanii na naszej mapie wiec moze dlateg ze sredniowiecza miałam
        juz az nadto nie zrobiła na mnie piorunującego wrazenia. jest poprostu ładna
        ale nie zajmuje pierwszych miejsc w rankingu, moim zdaniem położone nieopodal
        San gimigiano bije na głowę. polecam tez Toskanckie Montepulciano, Montalcino i
        Pienze.
        • makda Re: Volterra 04.10.06, 09:58
          Jest niewatpliwie urocza,piekna nawet, ale wieksze wrazenie zrobily na mnie
          duzo mniejsze miasteczka- z wiekszym klimatem i bez hord turystow
          przetaczajacych sie przez glowny plac.
          • radioaktywny Re: Volterra 04.10.06, 10:20
            Jestem tego samego zdania - małe miasteczka maja dużo wiecej uroku od
            rozreklamowanych deptaków, Volterra jest bardzo ładna.
            • Gość: ielgrzym Re: Volterra IP: *.uci.agh.edu.pl 04.10.06, 14:55
              mi sie podoba chociaz wszystkie te miasteczka sa podobne do siebie:-) moze sie
              myle , klimat nie klimat duze tez sa piekne mi sie najbardziej podobala Lucca i
              Siena
              pozdrawiam
          • aseretka Re: Volterra 05.10.06, 07:16
            Właśnie w Volterze uderzyło mnie to, że niewielu było turystów. Większe tłumy
            widziałam w San Gimignano czy Pienzie. Na pierwszym miejscu z miast Toskanii
            pozostanie jednak u mnie Siena.
    • www.italia-italia.pl Re: Volterra 04.10.06, 15:32
      Byłem w Volterze rok tem, w maju. Mieliśmy wynajęty domek w Montecatini val di
      Cecina. Był tam, a może jest nadal, polski ksiądz, który zaprosił nas na mszę,
      a potem wspólnie oddaliśmy się biesiadowaniu. Po południu zaś, pojechaliśmy
      właśnie do Voltery. Piszę o tym dlatego, że nie byłem zupełnie przygotowany na
      to miasteczko. Ot tak, pojechaliśmy bo było najbliżej. Na mnie zrobiło znaczące
      wrażenie - lokalizacja na wzgórzu, średniowieczne, etruskie i rzymskie zabytki.
      Bastion Medyceuszy i sklepy z alabastrem.

www.italia-italia.pl
    • marghe_72 Re: Volterra 04.10.06, 17:07
      Polubiłam ją :)
      • vojager29 Re: Volterra 04.10.06, 22:32
        > W ubiegłym roku jeden z bywalców forum przysłał
        mi dwa zdjęcia z informacją, że miasto to mogłoby być antyreklamą Włoch. <

sprawa upodoban
        mam ksiazke " Toscana - Die schoenste Region Italiens "
        Officina Grafica Bolognese, 2005
        autorzy najwidoczniej nie uznali Volterry az tak godna wzmianki, skoro nie ma o
        tym miasteczku ani jednego slowa na 160 stronach i nie sadze aby bylo to zwykle
        przeoczenie
        uznali zapewne, iz w Toskanii jest wiele ciekawszych miasteczek wartych opisu
        autorami sa Wlosi, jak wyzej
        wedle niektorych polskich przewodnikow, Cortona to male, spiace miasteczko,
        ktore mozna spokojnie pominac, tu poswiecono miasteczku cala strone
        jako sie rzeklo, wedle gustu
        my wynieslismy "paniczne wrazenia" z Volterry na co moga wskazywac zdjecia ale
        pomijac nie zalecam, powinno sie zobaczyc i Volterre jesli jest na trasie
        przejazdu, zbaczac nie warto

innych komentarzy nie mam

• aseretka Re: Volterra 05.10.06, 07:25
          > my wynieslismy "paniczne wrazenia" z Volterry na co moga wskazywac zdjecia
          Czyżbyś przyznawał się do autorstwa wysłanych do mnie zdjęć? Wydawało mi się, a
          nawet jestem pewna, że dostałam je od niejakiego preusera:)
          • radioaktywny Re: Volterra 05.10.06, 08:13
            Cortona :-)
            To miasteczko umie doskonale wykorzystać swoje 5 minut.
            Dwie ksiązki "Bella Italia", i "Pod słońcem Toskanii" oraz jeden film rozsławiły
            to miejsce na cały świat. Sam jestem zauroczony ksiazkami, i co parę miesięcy do
            nich wracam.
            Volterra nie miała tyle szcześcia, choć osobiście bardziej w tym mieście gustuje:-)
            Pozdrawiam
    • orchidea27 Re: Volterra 07.10.06, 10:37
      Cudne są te alabastrowe cacka. Ale i miasto tez mi sie podobywuje. :)
    • aseretka Do zuzinkas 11.10.06, 07:02
      Zdjęcia, które mi przysłałaś są tak urocze, ze powinnaś je zamieścić na forum.
      Jeżeli pozwolisz mogę to zrobić zaznaczając oczywiście, że są twojego autorstwa.
      • robertaa Re: volterra 12.10.06, 14:12
        na mnie też nie zrobiło to miasto dobrego wrażenia, oczywiście ma swój urok,
        ale jak dla mnie zbyt chłodny, wręcz przygnębiający. Może przez to bardziej
        autentyczny, nie ma tylu ozdóbek, kwiatków, uroczych zakątków, wszystko takie
        surowe. Kwestia gustu, ja jestem na małe "nie"
        • Gość: brus Re: volterra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 00:43
          Byłem dwa razy. O raz za dużo:) Cudna, cudna (zwłaszcza dachy, widok na
          amfiteatr oraz jakiś koncercik na placu, o ile jest...), ale generalnie raz
          starczy. Co innego drogi do Volterry... Obojętnie, z której strony. Wszystkie -
          do zakochania:) Zatem proponuję: jeździć do Volterry jak najczęściej, ale
          zatrzymywać się w niej, nieczęsto.
          Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka