Dodaj do ulubionych

Bolonia Florencja Wenecja

07.01.07, 21:23
Witam,
W sierpniu lecę z moją 13 letnia córka do Bolonii, wracamy do Polski z
Wenecji.
Czy ktos móglby mi na podstawie własnych doświadczeń pomóc jakos rozplanować
tę wycieczkę. wylatujemy 21 rano wracamy 30 po południu.
Myslałam o tym aby z Bolonii od razu pojechac do Florencji pobyć tam 5 dni
trochę pozwiedzać, zrobić 1 dniowy wypad do Lucci i Pisy.
Z Florencji pojechać do Wenecji trochę zwiedzania i znowu 1 dniowy wypad do
Werony, Vincenzy i Padwy.
Czy taka trasa ma sens?
W jakiej części Florencji szukać noclegu, czy okolice stacji kolejowej S.
Maria Novella są ok tzn są w miarę spokojne i czy mozna piesco dojśc do
atrakcji?
Podobne pytanie odnośnie Wenecji?
Może ktos zna w tych miastach jakieś sprawdzone hotele, BB w cenie ok 70 Euro
(taniej chyba nic nie znajdę) za pokój 2 osobowy ze śniadaniem?
Prosiłabym również o jakieś praktyczne porady dotyczące podróżowania włoskimi
kolejami jak wyszukiwać najtańsze połączenia?
Dziekuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Asia

Obserwuj wątek
    • Gość: poliglo Re: Bolonia Florencja Wenecja IP: 80.50.231.* 08.01.07, 00:09
      Może to źle zabrzmi, ale dobrze udać się w tej sprawie do poleconego biura
      podróży, powinni pomóc. Mają możliwość negocjowania cen w sprawdzonych hotelach,
      cen przejazdów chyba też, znają się na tym Nie zaszkodzi spytać. Osoby
      indywidualne nigdy nie zdobędą takiego upustu jak biuro, które napędza
      hotelarzom setki lub tysiące klientów. Pozdrawiam.
    • yavanna86 Re: Bolonia Florencja Wenecja 08.01.07, 19:33
      ja spałam we florencji na oltrarno,ale w hostelu-za to dużo taniej i bliziutko
      zabytków.mieszkając przy santa maria novella będziesz też miała wszędzie
      blisko,ale czy spokojnie,nie wiem...można różnie trafić,jest tam kilka
      ruchliwych ulic w okolicy;)
      • smaja Re: Bolonia Florencja Wenecja 09.01.07, 21:39
        Dzieki za informacje.
        Yavanno mogłabyś mi podać namiar na ten hostel?
        Pozdrawiam,
        Asia

• www.italia-italia.pl Re: Bolonia Florencja Wenecja 09.01.07, 22:03
      Witam
      postaram się dla odmiany konkretnie.
      - Bolonia - spędziłem tam kilka dni - nie pamiętam nazwy hotelu - 70 Euro za
      pokój dwuosobowy - choć warunki dość spartańskie i miasto bardzo do gustu mi
      przypadło.
      - Na śniadanie w hotelach do 100 Euro nie ma co liczyć - to zazwyczaj sucharek,
      rogalik, musli, coś do picia, nie zawsze nawet kawa.
      - Hoteli we Florencji nie znam, ale okolice dworca są dość spokojne, a do
      katedry jest ok. 10. minut drogi
      - Tanie pociągi to tzw. treno regionale - pociągi powolne, zatrzymujące się na
      każdej stacji, ale w cenach zbliżonych do przejazdów w Polsce.
      - I Luka i Pisa są warte zobaczenia - po jednym dniu w zupełności wystarczy na
      ogólne zapoznanie się z miastem
      - Werona jest piękna - wg. mnie dwa dni to minimum (spałem tam w jakimś hoteliku
      w centrum za 50 Euro - bez sucharków z rana - za pokój dwuosobowy.
      - Padwa jest również interesująca - nie chciałbym jej dyskontować, ale tu można
      już na jednym dniu poprzestać (choć zapewnie ze stratą)
      - Vicenzy nie znam.
      - W Wencji tańsze hotele są na stałym lądzie - kupując bilet za 10 Euro można
      korzystać całą dobę z wszystkich autobusów i tramwajów wodnych - vaporetto.
      Bilet i tak trzeba będzie kupić , a można zapewnie będzie oszczędzić na kosztach
      spania.
      - Trasa ma swój sens bo miasta są piękne i robiąc trasę koleją - wspomnianymi
      połączeniami regionalnymi - nie wyda się znacznych kosztów na transport.
      - Stacja w Bolonii - 20 minut drogi co centrum, stacja we Florencji - wspomniane
      10 minut, stacja w Weronie - ok. 25 minut do Piazza Bra z Areną, stacja w Padwie
      - ok. 20 minut do centrum.
      - Jadąc z Bolonii w stronę Wenecji można przejeżdżać przez Ferrarę - od stacji
      do centrum ok. 25 minut, ale jej klimat jest niezwykły.
      - W sierpniu włosi mają urlopy więc miasta są bardziej wyludnione - można to
      było zauważyć w Bolonii, Ferrarze i Padwie. Jeśli chodzi o pozostałe miasta to
      toną w turystach - ale kto nie chciał by tego zobaczyć.

pozdrawiam
      www.italia-italia.pl
      • smaja Re: Bolonia Florencja Wenecja 09.01.07, 22:51
        wow
        Dzięki za informacje.
        Czy Ty tez sie przemieszczałeś koleją?
        Ja mam trochę wątpliwości dotyczących bagażu. Do tej pory zawsze jeżdziłysmy do
        jednego miasta bez przemieszczania i tak się zastanawiam co robić z bagażem
        jeśli byśmy chciały np zrobić przerwe w podróży tzn np dojechac do jakiegos
        miasta rano zwiedzać i wieczorem pojechać do następnego i tam nocleg?
        Czy na dworcach są przechowalnie bagażu? Wycztałam na forum, że nie na
        wszystkich i tak tez chyba wynika ze strony trenitalia?
        Czy na dworcach te automaty do kupowania biletów mają info w języku angielskim
        (nie znam włoskiego)?
        Do Bolonii dolatujemy z Polski i chciałabym pobyć w nim ewentualnie kilka
        godzin i pojechac do Florencji.
        We Florencji wytypowałam już kilka hoteli i teraz będe wyszukiwała najtańsze
        oferty.
        Jeszcze raz dzięki za info, gdyby coś jeszcze Ci sie nasuneło to będę wdzięczna.
        Pozdrawiam,
        Asia
        • www.italia-italia.pl Re: Bolonia Florencja Wenecja 09.01.07, 23:37
          Witam więc ponownie...

poruszałem się koleją więc znam to z autopsji.

- zakup biletu w kasie nie jest problematyczny - z angielskim bywa różnie ( na
          dużych stacjach zdecydowanie lepiej), ale wyuczywszy się zwrotu - dwa bilety do
          .., treno regionale (oczywiście po włosku) podróżowałem bez przeszkód.
          - Należy pamiętać o skasowaniu biletu przed podróżą w kasowniku na stacji -
          bilet jest ważny 6 godzin.
          - W wypadku biletu w dwie strony - kasujemy dwukrotnie - w jedną stronę i w
          powrotną (o czym nie pomyślałem, ale sprawdzający bilety był miły i nie wlwpił
          nam kary)
          - automaty do kupowania maja angielskie instrukcje, nie jestem jednak pewien czy
          na każdej stacji
          - z przechowalnią bagaży bywa bardzo różnie - lepiej na nią nie liczyć, niż się
          przeliczyć.
          - namawiam raz jeszcze na przynajmniej dzień w Bolonii. Jeden z lotów z Warszawy
          ląduje o 8.50. Szybko znaleźć hotel i wyruszyć na miasto. Na drugi dzień ruszyć
          do Florencji. Ale to tylko rada ... :-)
          - Jeśli nie masz zarezerwowanego hotelu - do nowego miasta jedź z rana -
          zdarzyło nam się, ze mimo sierpnia kilka hoteli miało urlopy, w Weronie dla
          odmiany było mnóstwo ludzi i ciężko było znaleźć miejsce.
          pozdrawiam

www.italia-italia.pl
        • www.italia-italia.pl Re: Bolonia Florencja Wenecja 15.01.07, 10:39
          Żadnych już pytań, trasa gotowa?

pozdrawiam

www.italia-italia.pl
          • smaja Re: Bolonia Florencja Wenecja 16.01.07, 22:35
            Witam,
            Dzięki za informacje. Byłam tak zajęta służbowo, że nie miałam czasu tu
            zaglądać.
            Trasa nie ustalona i z przyjemnością czytam Twoje uwagi i sugestie i zgodnie z
            nimi nastapiły pewne modyfikacje :))dodałan nocleg w Bolonii i Veronie
            1 noc w Bolonii bo piszesz, że warto (do Bolonii przylatujemy rano chyba o 10
            jak się nic nie zmieni do sierpnia)
            4 noce we Florencji i wypad do Pisy i Luki. Czy ten bilet kolejowy jak jest
            ważny 6 godzin tzn, że można przerywać podróż w drodze do stacji docelowej?
            Z Florencji do Werony na 1 noc. Z Werony w drodze do Wenecji Padwa i potem już
            Wenecja na 3 noce i wylot do Polski. Wyjazdy do miejscowości noclegowych
            planuję rano po śniadaniu tak, żeby już w drugiej miejscowości zostawic bagaż w
            hotelu czy to dobry pomysł?
            Hotele chciałabym mieć już wszędzie zarezerwowane, żeby nie biegać i nie szukać
            i nie słuchać ewentualnych narzekań mojej córki i nie dżwigać bagażu.
            Pozdrawiam,
            Asia

• www.italia-italia.pl Re: Bolonia Florencja Wenecja 17.01.07, 11:08
              Witam i dziękuję za odpowiedź.

Jeśli to nasz polski, tani przewoźnik to ląduje w Bolonii o 9.50. Odprawa idzie
              dość sprawnie. Z lotniska do Bolonii jest autobus - AEROBUS - 5 Euro za bilet.
              Warto mieć przygotowane drobne bo ostatnio kierowca nie chciał mnie przyjąć ze
              100 Euro i musiałem biegać po lotnisku. Autobus ma przystanek m.in. przy
              centralnym placu - PIAZZA MAGGIORE, a krańcówkę na stacji kolejowej. Na stacji
              jest informacja turystyczną - tam można dostać mapę z zabytkami, szczegółowa
              mapa jest w kiosku z 5 Euro. W Polsce nie udało mi się takowej zakupić.
              - Co do ważnego biletu - 6 godzin i można wysiadać. Zrobiliśmy raz tak w drodze
              z Bolonii do Piacenzy - wysiedliśmy na dwóch małych stacyjkach i pozwiedzaliśmy
              miasteczka.
              - Co do Bolonii - jest gwarna, jest głośna, ale w mojej opinii ma swój koloryt.
              Gdy dojdziesz do głównego placu, stamtąd do Piazza S.Stefano (przed placem są
              niesamowite lody), potem zatopisz się w kolejnych uliczkach możesz to miasto
              polubić.. A bez wątpienia jest inne niż Florencja inne niż Werona inne niż
              Wenecja. To duże miasto o dużych kamienicach i szerokich ulicach. Sa tam dwie
              niezwykłe wieże - na wyższą - 90 metrową można wejść a widok jest niezwykły.
              Ale to obraz subiektywny - każdy ma inne punkty odniesienia - mnie w każdym bądź
              razie Bolonia przyjemnie zaskoczyła.

pozdrawiam
              www.italia-italia.pl
              • stephany Re: Bolonia Florencja Wenecja 28.02.07, 12:48
                To może ja swoje zapytanie wcisnę w Wasz wątek.
                Po 22 marca wyjeżdzamy do Włoch. Własnym autem z Warszawy. Mamy w planach
                odwiedzenie Wenecji, San Marino, Rzymu, Florencja, Palermo i może Capri.
                Jak po dziś dzień nie mamy noclegu. Jedynie zdecydowani jesteśmy na Dom Polski
                prowadzony przez siostry w Rzymie.
                - Czy noclegi rezerwować w Polsce czy jechać na przysłowiowa "gębe".
                - Ile dni potrzeba na zwiedzanie każdego z miast.
                • smaja Re: Bolonia Florencja Wenecja 02.03.07, 10:00
                  Witaj,
                  ja noclegi rezerwuję z Polski.
                  Nie mam doświadczenia w jeździe samochodem, napewno łatwiej jest znaleźć nocleg
                  na miejscu.
                  Przy dojeździe samolotem mnie nie chce sie chodzić z bagażem i szukać.
                  Na razie mam zarezerwowany tylko hotel Delfino w Mestre pod Wenecją. Nad
                  Florencją sie jeszcze zastanawiam, który z wybranych hoteli zarezerwować.
                  W Rzymie byłam w ubiegłym roku (6 dni). Udało mi się obejrzeć
                  praktycznie "wszystkie atrakcje" i tak po prostu połazić po Rzymie.
                  Hotel (Principessa Tea) miałam przy villa Borghese, blisko Via Venetto i
                  schodów hiszpańskich.
                  Według mnie niezła lokalizacja, cicho i spokojnie a jednoczesnie blisko do
                  atrakcji.
                  Przeszukaj forum, były wątki o Palermo (lanza2) o Rzymie ciekawie pisała chyba
                  Corrina, były też wątki o Florencji.
                  Pozdrawiam,
                  Asia

• palsto Re: Bolonia 22.04.07, 17:48
                Witam,
                Jade na 7 dni na podobna jak w tym watku wycieczke (Wenecja Florencja Bolonia).
                Plan jest taki: 2 dni Wenecja, 4 Florencja i 1 Bolonia.
                Mam juz przewodniki po Wenecji i Florencji, co do Bolonii to nie wiem czy kupowac.
                Prosze o rade:
                Co powinienem zobaczyc w Boloni (Zeby czasem nie zalowac, ze cos widzialem a
                czego s, co naprawde warto nie).
                (zamierzam zwiedzac intensywnie, od rana tzn. od przyjazdu porannym pociagiem z
                Florencji - do poznego wieczora)
                • smaja Re: Bolonia 23.04.07, 20:37
                  Witam,
                  My ostatecznie zdecydowałyśmy na 5 noclegów we Florencji i 4 w Mestre pod
                  Wenecją. W Bolonii bedziemy tylko w dzien przylotu na nocleg jedziemy do
                  Florencji. Nie mogłam znaleźć hotelu w jakiejś przyzwoitej cenie. W jakim
                  hotelu będziesz mieszkał w Bolonii?
                  Zdaje się, że będziemy zwiedzac w odwrotnej kolejności. Kiedy dokładnie lecisz?
                  My dopiero w sierpniu.
                  Ja też mam tylko przewodniki po Florencji i Wenecji + plus ogólny o Włoszech i
                  tam jest trochę o Bolonii.
                  Pozdrawiam,
                  Asia
                  • palsto Re: Bolonia 23.04.07, 21:26
                    Wyjezdzam juz niedlugo, 26.04 lot do Traviso (k. Wenecji).
                    W Boloni znalazlem hotelik, czy moze nawet hostelik A Bologna Via Cairoli 3 , 2
                    os. pokoj za 50 Euro. Zreszta ktos juz polecal na forum ten hostel.
                    Zastanawiam sie jeszcze nad jedna rzecza, czy warto kupic pomaranczowa Venice
                    Card na dwa dni pobytu (47 Euro), czy moze lepiej 2 bilety dzienne (po 10,5 Euro).
                    No i czy na tych biletach mozna dojechac do Mestre?
                    Jeszcze 2 dni i odlot ....
                    Pozdrawiam
                    • smaja Re: Bolonia 23.04.07, 22:14

ja jeszcze tak drobiazgowo nie nie planowałam wyjazdu i nic nie wiem o
                      pomarańczowych venice card :(
                      A te dzienne bilety to na te tramwaje wodne. ja myślałam, że tramwajem
                      przejedziemy raz czy dwa po kanale a tak to będziemy chodzic na nogach.
                      ja mam nadzieję, że młodociani obywatele będą mieć wejścia za darmo do atrakcji
                      turystycznych.

Jak wrócisz zdaj proszę relację, głównie interesuje mnie dojazd na lotnisko
                      Traviso (Ty będziesz jechał w odwrotnym kierunku;) i wszystkie informacje o
                      włoskim PKP. ceny biletów do atrakcji i własnie czy są a jesli tak to do czego
                      darmowe wejścia dla młodych obywateli Unii
                      No tak 50 Euro za nocleg to jeszcze przyzwoicie mnie wychodziły ceny powyżej 80
                      może dlatego że w sierpniu albo tak nieudolnie szukałam. We Florencji
                      zarezerwowałam hotel Palazzuolo
                      en.venere.com/hotels_florence/santa_maria_novella/hotel_palazzuolo.html?action=location
                      za 5 nocy 220 Euro. Gdybyś był w pobliżu tej okolicy daj znać czy to dobra
                      lokalizacja.
                      Pozdrawiam i życzę mnóstwa wrażeń
                      Asia
                      • palsto Re: Bolonia 24.04.07, 10:54
                        Polecam:
                        wikitravel.org/en/Bologna
                        wikitravel.org/en/Firenze
                        wikitravel.org/en/Venice
                      • emii77 Re: Bolonia 26.04.07, 13:33
                        dobrze zrobilas decydujac sie na nocleg w Bolonii. Bolonia to sliczne miasto,
                        warte zwiedzenia i w dodatku nie za duze. tak wiec jedno popoludnie w zupelnosci
                        wystarczy na "zaliczenie" najpiekniejszych bolonskich zakatkow. od 6 lat mieszkm
                        w Bolonii , wiec znam to miasto doscyc dobrze. w sierpniu ulice swieca pustkami
                        i niestety wiekszosc restauraji i barow (nawet w centrum) jest zamknieta.
                        Koniecznie zajdz na cappuccino do baru CANTON DEI FIORI ul Indipendenza 1/C
                        (najlepsze w calym miescie!!!!o ile bedzie otwarte), a na lody do gelateria
                        Gianni (ul Monte Grappa 11A) .zarowno bar jak i gelateria znajduja sie w centrum
                        miasta blisko Piazza Nettuno.moge powiedziec ci tez gdzie robia pyszna pizze,
                        ale nie wiem czy ma sens bo trudno przewidziec jakIE pizzeriE w tym czasie beda
                        otwarte. pozdrawiam serdecznie i zycze milego pobytu. jezeli potrzebujesz innych
                        informacji, pytaj.ja niestety w pierwszych trzech tygodniach sierpnia wyjezdzam
                        na wakacje, wiec nie pomoge juz na miejscu:)
                        • smaja Re: Bolonia 26.04.07, 22:08
                          Emii
                          Nie będę nocowała w Bolonii pisałam, że nie znalazłam w miarę taniego hotelu.
                          Przylatujemy do Bolonii około 10 rano, mam zamiar z lotniska podjechać na
                          dworzec kolejowy, zostawiać bagaże i poszwędać się trochę po mieście a wczesnym
                          wieczorkiem wsiąść w pociag i pojechć do Florencji.
                          Jeśli Bolonia nas zachwyci to może w drodze do Wenecji zrobimy postój w tym
                          mieście. Znowu zostawiając bagaże na dworcu. Dzięki za info o lodziarni jak nie
                          zapomną to pewnie tam wstąpimy.
                          Jeśli możesz podaj namiar na miejsce gdzie robia tę pyszną pizze a nóż będzie
                          otwarte.
                          Pozdrawiam,
                          Asia
                          Ps.
                          Czy mogę do Ciebie napisać na priva?
                          • emii77 Re: Bolonia 27.04.07, 20:37
                            Przepraszam wiec bardzo za zamieszanie, zrozumialam inaczej...tak, tak mozesz
                            pisac na priva
                            • smaja Palsto i jak było?? 10.05.07, 21:00
                              Witam,
                              Mógłbyś w olnej chwili zdać relację?
                              Pozdrawiam,
                              Asia
                              • palsto Re: Palsto i jak było?? 18.05.07, 16:04
                                Wreszcie jest troche czasu. Nie mialem dostepu do sieci w domu no i troche mi
                                dlugo zeszlo by znalezc sie znow w tym miejscu.
                                Wyjazd byl bardzo udany, cudowne miasta i piekna pogoda.
                                Co do konkretow:
                                Bylismy kolejno w Wenecji, Florencji, Pisie, Viaregio i Boloni.
                                Pierwsze dwa dni spedzilismy w Wenecji. Spalismy na polu namiotowym Venezia w
                                Mestre(24 euro/doba - za namiot i dwie osoby, w cenie lazienka ale niestety
                                bardzo brudna i zniszczona). Stamtad dojezdzalismy autobusem do Wenecji (ok. 10
                                min, 3 przystanki). Kupilismy 72 h bilet na przejazdy autobusami i stateczkami
                                vaporetto (18 lub 22 Euro - dostaje sie mapke turystyczna gratis). Majac bilety
                                oddalismy sie w dwudniwa podroz po wyspie. Wenecja jest fantastyczna, klimatem
                                przypomina mi troche krakowski Kazimierz, a szczgolnie dzielnice mieszczanskie
                                Wenecji, czyli najczesciej obrzeza wyspy. Nie zwiedzilismy niczego, chociaz
                                chcelismy isc do bazyliki i palacu Dozow. Ale tak nam milo mijal czas na
                                wedrowce po zaulkach, ze zawsze docieralismy na plac sw. Marka zbyt pozno i bylo
                                juz zakmniete.
                                Oprocz glownej wyspy bylismy tez na Murano i cmentarzu.
                                Wrazenia ogolne bardzo pozytywne, woda w kanalach wcale nie smierdziala, duzo
                                turystow jedynie na glownych uliczkach i w scislym centrum.
                                Mysle ze dwa dni na Wenecje to w sam raz.
                                Natomiast nie wiem, czy dobrze zroblismy zwiedzajac Wenecje jako pierwsza,
                                poniewaz jej bajkowy charakter musial szybko prysnac po zdezeniu sie z masami
                                japonskich turystow we Florencji.
                                O Florencji napisze w przyszlym tygodniu bo wlasnie zaczyna sie week i spadam z
                                tyry:)
                                • smaja Re: Palsto i jak było?? 19.05.07, 21:02
                                  Witaj,
                                  fajnie, że wycieczka się udała.
                                  Czekam zatem na wolną chwilę i dalsze relacje nie tylko z Florencji:)))
                                  Potem pewnie będe miała mnóstwo pytań.
                                  Pozdrawiam,
                                  Asia
                                  • palsto Re: Palsto i jak było?? 27.07.07, 19:24
                                    Dlugo zeszlo...
                                    We Florencji poszlo gladko (mielismy nocleg u znajomych), wiec od strony
                                    noclegow nie mogw sie wypowiedziec.
                                    Pierwsze wrazenie - porazajaca ilosc turystow.
                                    Po pierwszym dniu zwiedzania wyczerpalismy wszystkie sily. Zlozyl sie akurat
                                    tak ze kolejny dzien byl dniem 01.05, czyli wolnym od pracy. Wlosi wszystko
                                    pozamykali i wyjechali z miasta. Nie pozostalo nam nic innego - pojechalismy za
                                    nimi. Zrobilismy jedn dniowa wyczieczke do Pisy i Viaregio (na morzem). Z
                                    podladowanymi bateriami, spedzilismy 3 dni we Florencji. Udalo sie nam zwiedzic
                                    Ufizi, kaplice medycejskie, Duomo (gore i dol), baptysterium, muzeum Bargello,
                                    pierwszy palac medyceuszy, ogród przy palacu Pitti.
                                    Z rad jakie moge dac, to warto zarezerwowac sobie z wyprzedzeniem bilet do
                                    Uffizi, bo inaczej kolejka na caly dzien stania. Muzeum jest spore i trzeba miec
                                    sile by je zwiedzic.
                                    Przejazd Wenecja - > Florencja pociagiem Inter Regionalle za ok 15 EUR / osoba -
                                    czas 3h.
                                    Po Florencji poruszalismy sie pieszo.
                                    Bilet na jeden przejazd autobusem - 2 EUR.
                                    Napisze jeszcze o Bolonii.
                                    • smaja Re: Palsto i jak było?? 30.07.07, 13:47
                                      Dzięki za informacje,
                                      Będę musiała zebrać to wszystko do kupy.
                                      Czy bilety na pociąg rezerwowałeś wcześniej czy kupowałeś na miejscu tuz przed
                                      wyjazdem?
                                      Problem przejazdów jakoś nie daje mi spokoju.
                                      Do galerii Ufizzi prawdopodobnie nie będziemy szły, moja córka nie lubi muzeów.
                                      Czy do tych miejsc są jakieś wejściówki (bilety) i jakie ewentualnie są ceny:
                                      kaplice medycejskie, Duomo (gore i dol), baptysterium, muzeum Bargello,
                                      pierwszy palac medyceuszy, ogród przy palacu Pitti.
                                      Chciałabym jakoś tak w przybliżeniu zaplanować budżet (przejazdy, ceny
                                      wejściówek itp)
                                      Czy w Wenecji lub Florencji jest McDonald? ten problem nurtuje moją córkę :))
                                      Pozdrawiam,
                                      Asia

• palsto Re: Palsto i jak było?? 30.07.07, 15:19
                                        Z biletami na pociag nie bylo wiekszego problemu. Kupowalismy je tuz przed
                                        odjazdem w automatach na stacjach kolejowych w ktorych placi sie kartami
                                        platniczymi lub kredytowymi, badz gotowka. Obslugiwac je mozna w roznych
                                        jezykach. Najdrozsze byly pociagi EuroStar (Wenecja - Florencja (ok 300 km) - 32
                                        Euro/osoba), ale my tymi nie jechalismy, bo tansze np. InterRegionale jechaly w
                                        takim samym czasie.
                                        Problem mielismy jedynie kupujac bilety na przejazd z Wenecji do Florencji - nie
                                        bylo miejsc w pociagach na 4 h do przodu. Ale w pozniejszych miejsca sie znalazly.
                                        Tak wiec moim zdaniem warto kupic bilety wczesniej, tym bardziej ze stacje sa w
                                        samym centrum Florencji, Bolonii i Wenecji.

Ceny wejsc do muzeow wahaja sie w granicach 4 - 10 Euro.
                                        Dla studentow sa znizki, tylko nie pamietam do jakiego wieku .

Tu znajdziesz ceny i info o najwazniejszych muzeach we Florencji:
                                        www.firenzemusei.it/00_english/
                                        McDonald jest wszedzie :-)

Pozdr,
                                        palsto

• smaja Re: Palsto i jak było?? 31.07.07, 12:05
                                          Dzięki za info,
                                          jeszcze małe pytanko odnośnie tych biletów. Czy w tych automatach można kupić
                                          bilet wyprzedzeniem kilku dniowym?
                                          Do Bolonii przylatujemy rano więc myslę, że uda nam sie kupić rano jakieś
                                          bilety do Florencji na wieczorny pociąg.
                                          Ale czy np we Florencji mogłabym kupić bilet do Wenecji z kilkudniowym
                                          wyprzedzeniem. Jak dojadę do Florencji 21.08 czy będę mogła od razu kupić bilet
                                          np na 25. 08, żeby juz mieć spokojną głowę.
                                          Czy tez mam rezerwować juz w Polsce na te dłuższe 2 przejazdy: Bolonia-
                                          Florencja i Florencja- Wenecja?
                                          Kurcze już sama nie wiem, przerażaja mnie automaty bo nigdy nie wiem czy
                                          naciskam właściwy przycisk;)a bilety zarezerwowane w Polsce też trzeba
                                          wydrukować w automacie, uff jeszcze pamietac, żeby je skasować na peronie ;)
                                          Pozdrawiam,
                                          Asia

• palsto Re: Palsto i jak było?? 02.08.07, 23:19
                                            W automatach mozesz kupic bilety z wyprzedzeniem. I nie masz sie o co martwic,
                                            sa bardzo latwe w obsludze.
    • Gość: ernestotravel Re: Bolonia Florencja Wenecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 09:29
      apartamenty i noclegi w wenecji www.ernesto-travel.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka