IP: 195.20.110.* 23.02.07, 20:22
Wybieram się z żoną, oraz 4-letnim dzieckiem do Włoch. Zastanawiam się nad
Rivierą Liguryjską, lub Toskanią. bedzie to nasz pierwszy wyjazd do italii.
czy ktoś może mi polecić jakieś fajne miejsca właśnie na Liguri?
Obserwuj wątek
    • mazda25 Re: liguria 27.02.07, 06:42
      ybrales sobie piekny cel podrozy.Wybrzeze liguryjskie jest bardzo piekne.Plaze
      sa waskie,skaliste w niektorych miejscach ale piaszczyste.Ja mieszkalam w Deva
      Marina.Spokojna ,malutka miejscowosc.Bylam tam w kwietniu.Podejrzewam,ze latem
      jest tam niezly mlyn,gdziekolwiek niechcialbys pojechac.Zaleta jest ,ze droga
      samochodowa nie prowadzi wybrzezem,tylko dosyc wysoko zboczem gor. Skad
      rozciga sie piekna panorama! Miejscem ktore mnie oczarowalo,bylo Portofino.Ale
      nie polecilabym do na wypoczynek. Juz wiosna bylo tam mase turystow i droga do
      samej miejscowaosci byla sterowana przez policje ze wzgledu na ograniczone
      mozliwosci parkowania.Musielismy wtedy pojsc pieszo do Portofino.Polecam.
      Zjechalam to wybrzeze od Specji do Genui.Kazda miejscowosc jest godana
      polecenia.Mozesz jechac nawet w ciemno!
      • Gość: maciejkaa9 Re: liguria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 10:52
        Tak, podzielam zdanie poprzedniczki. Całe Wybrzeże ma podobny charakter,
        wszędzie jest pięknie. Ja byłam tam jedynie na wycieczce objazdowej, nocowaliśmy
        2x w Varazze. Był koniec czerwca, woda już ciepła, wąska, ale piaszczysta
        plaża... i te palmy!!! Kilkukilometrowa promenada wysadzona setkami palm, a może
        tysiącem?
        • ortodox Re: liguria 04.03.07, 13:25
          W przeciwieństwie do poprzedniczek, objechałem całą Ligurię, to znaczy na
          zachód od Genui także. Część wschodnio- południowa pomiędzy La Sezią a Genuą
          nie jest najlepszym miejscem do wypoczynku z małym dzieckiem. Jest to
          rzeczywiście górzyste wybrzeże z bardzo małą ilością wiecznie zatłoczonych
          plaż. Plaże są przeważnie kamieniste i skaliste. Piękny teren do zwiedzania:
          5Tere, Portovenere, Lerici, Levanto, Sestri ... Portofino.
          Na zachód od Genui jest więcej piasku, plaż, miejsc do wypoczynku nad morzem.
          Im dalej na zachód ku gr. francuskiej, tym więcej piaszczystych plaż. Miejsc do
          zwiedzania też jest sporo ... San Remo, Albenga, Alassio ... pobliskie Monaco
          i Monte Carlo.
          pozdro.

--
          Żeglarstwo w obiektywie
          • www.italia-italia.pl Re: liguria 04.03.07, 14:04
            A jeśli można spytać o opinię o samej Genui - jeśli tam byłeś oczywiście ...
            Może nie rankingowo, ale względem stałych punktów programu - Florencja, Wenecja
            czy Rzym ... ? Jak Ci się podobała ?

www.italia-italia.pl
            • www.italia-italia.pl Re: liguria 05.03.07, 23:32

są szanse na odpowiedź?

www.italia-italia.pl
              • vojager29 Re: liguria 06.03.07, 11:33
                poza wymienionymi jest jeszcze kilka innych ciekwych miast w Italii, miedzy
                innymi Genua
                widzisz, w zaleznosci od tego co kto szuka, kazde miasto jest ciekawe a
                szczegolnie ciekawe sa te, w ktorych sie nie bylo
                milego zwiedzania z przewodnikiem np. Marco Polo
                mysle, ze ortodox odpowie ci w podobnym stylu
                • www.italia-italia.pl Re: liguria 07.03.07, 10:03
                  Odwiedziłem dość dużo miast i miasteczek włoskich. Podoba mi się i Mediolan z
                  jego ruchem i dynamiką i malutkie miasteczka Toskanii z ich ciszą. Nie
                  potrzebuję cudzej opinii do tego aby jakieś miasto odwiedzić bądź nie odwiedzić.
                  Nie korzystam również z przewodników w planowaniu wyjazdów. W wielu z nich np.
                  Piacenza w Emilii-Romanii jest pomijana, a ja odkryłem tam wspaniałą katedrę i
                  niezwykły plac. Zachwyciła mnie Cremona w Lombardii i romańska katedra w
                  Fidenzy. Nie przerażały mnie tłumy Florencji - miasto jest piękne i każdy ma
                  prawo je zwiedzać. Odkryłem dla siebie Ferrarę z jej średniowiecznymi,
                  kompletnie pustymi uliczkami i murami obronnymi wokół miasta.
                  Pytanie o Genuę nie jest pytaniem - czy ja mam tam pojechać - bo jak
                  okoliczności pozwolą to pojadę - pytanie brzmi - jakie wrażenie na kimś to
                  miasto zrobiło, a dodatkowe porównanie do Florencji służy stworzeniu jakiegoś
                  odnośnika. Istota pytania brzmi - dlaczego na tym forum na okrągło ludzie piszą
                  o Florencji, a niemalże nikt nie wspomina o Genui. Czy jest to wynik jej
                  położenia, że turystą z Polski nie jest po drodze czy po prostu generalnie
                  niewiele osób tam coś odnajduję.

pozdrawiam

www.italia-italia.pl
              • Gość: Pulce Re: liguria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 21:45
                ja bylam w genui tylko 2 razy i za kazdym razem mialam zupelnie inne
                odczucia...za 2 razem podobala mi sie bardzo...atmosfera...male lokale
                niedaleko portu. Szczegolnie ta najstarsza czesc z cisnymi uliczkami, mnie
                bardzo urzekla...A cale wybrzeze jest chyba jednym z najpiekniejszych w itali.
                W cinque terre koniecznie trzeba zobaczyc, choc pewnie w sezonie letnim
                cale wybrzeze jest zbyt zatloczone.
    • marghe_72 Re: liguria 06.03.07, 11:55
      ja bym wybrała Toskanię

Genuy nie lubię, gdzies tu sie plącze o niej wątek..
      • mazda25 Re: liguria 07.03.07, 07:20
        Ja generalnie omijam duze miasta. Bo wszystkie sa w pewnym sensie do siebie
        podobne.Wszyscy sie do nich pchaja.Prawdziwe piekno jest na prowincji lub w
        malych miasteczkach.Zawsze wszystko zwiedzam indywidualnie.Wycieczki - to tylko
        zaliczanie.My w Polsce najczesciej omijamy prowincje ale tutaj na poludniu maja
        one zupelnie inny charakter.Tutaj dopiero widac prawdziwe piekno Italii.
        Pytanie co ci sie lepiej podobalo jest absurdalne,to poprostu trzeba samemu
        zobaczyc.Kiedy jade z Mediolanu do Wenecji to przy autosrtradzie nic mi sie nie
        podoba.
        • vojager29 Re: liguria 07.03.07, 11:10
          >>> Istota pytania brzmi - dlaczego na tym forum na okrągło ludzie piszą
          o Florencji, a niemalże nikt nie wspomina o Genui.

bo Toskania, Florencja sa modne, TAM TRZEBA BYC - tak przynajmniej sadzi wielu,
          zreszta slusznie
          znajomi, ktorzy kilka lat temu byli w Toskanii - byli tylko raz ale
          naopowiadali sie za kilkanascie razy, przy kazdym spotkaniu zaczynaja
          opowiadanie od Etruskow, bo tak nalezy i podobnie robia bywalcy tego forum, to
          chyba najczesciej podkreslany argument,
          "milosc" do Wloch a w szczegolnosci do Toskanii jest uzasadniona ale mocno
          przesadzona, taka popularnosc regionu zrobil dpowiedni marketing, bezsensowne
          poddawanie sie reklamie i kilka, moze kilkanascie swiatowych gwiazdeczek, ktore
          sie tam "osiedlily",
          Toskanie trzeba koniecznie zobaczyc, jesli mozliwe blizej poznac ale "zakochac
          sie" mozna rownie dobrze i w innych regionach Wloch, ot np. w Ligurii czy
          plaskiej jak stol pinpongowy Lombardii, Emilii-Romagnii czy w uroczym Piemoncie
          nie wspominajc juz wogole o Veneto z uroczymi Dolomitami, pozostajac w
          polnocnej Italii
          Genua jest warta odwiedzenia, jest ladnie polozona nad woda i na wzgorzach, w
          Genui znajduje sie najwiekszy, zachowany w originale kompleks starego miasta, w
          Genui jest mnostwo przepieknych marmurowych palacow z XVI wieku, dzis w
          wiekszosci to muzea, piekna katedre San Lorenzo z marmurowa fasada, pochodzaca
          z okresu romansko-gotycko-renesansowego, ciekawy port i wielkie akwarium,
          w miescie "czuc", iz jest miastem portowym, handel, restauracje, ludzie i
          atmosfera, widac to szczegolnie na starym miescie, ktore polozone jest tuz przy
          porcie a gdzie ludzie i atmosfera bardziej przypominaja jakies miasto arabskie
          niz europejskie, ciekawe miasto, warte odwiedzin a jedyny mankament to
          poruszanie sie samochodem dla nieznajacych topografii miasta, kazda dzielnica
          lezy na innym wzgorzu, ktore to polaczone sa tunelami co utrudnia orjentacje,
          takie sa moje osobiste wrazenia

• Gość: maciejkaa9 voyager, super to napisałeś :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:47
            Genuę jak najbardziej warto zobaczyć! Ma inny charakter niż te "zaliczane" na
            najpopularniejszych objazdówkach.
            Nigdy nie byłam w Neapolu, ale przewodnik nam mówiła, że ona trochę przypomina
            Neapol.
            A przez swoją mniejszą popularność wśród turystów jest tańsza od innych miast.
          • www.italia-italia.pl może nie udało mi się ... 07.03.07, 20:56
            może nie udało mi się rozpocząć burzliwej dyskusji o pięknie Genui i innych,
            mało popularnych miast, ale dzięki Tobie i Maciejce potwierdza się ile jest
            jeszcze do odkrycia.

dziękuję za odpowiedź

www.italia-italia.pl
            • ortodox Re: może nie udało mi się ... 09.03.07, 02:08
              sorry, ze dopiero teraz, ale nie miałem wcześniej okazji...
              Genua jest oczywiście warta odwiedzenia, ma swój klimat, inny niż wielkie
              miasta północy. Ma bardziej południowy charakter i mnie w jakiś sposób
              przypominała Neapol. Jest tam bezpieczniej, spokojniej i czyściej niż w
              Neapolu, ale klimat dużego miasta portowego jest wyraźnie wyczuwalny. Nie chce
              się zagłębiać w szczególny co warto zobaczyć... , bo każdy woli co innego, a w
              przewodniku wszystko można znaleźć. Trudno porównać Genuę z Florencją i Rzymem.
              To zupełnie inny ciężar gatunkowy, inna liga ... ale w Italii druga liga,
              to nadal ciekawe i warte odwiedzin miejsca. To zupełnie inny klimat miasta i
              inne atrakcje. Jest tam znacznie mniej turystów , co wiąże się z mniejszym
              tłokiem w ciekawych miejscach.
              pozdro.
              • www.italia-italia.pl Re: może nie udało mi się ... 09.03.07, 20:17
                Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie da się ukryć, ze są różne postawy wobec
                doradztwa - jedni jeżdżą tam gdzie wszyscy, inni sami wybierają. Kwestia
                indywidualna i nieistotna. Natomiast obserwuję to forum od jakiegoś czasu,
                parokrotnie o tę Genuę zapytywałem i nijak nie mogłem zapoznać się z opiniami na
                jej temat. W końcu przez pewien czas potęgą nie ustępowała Wenecji, a tam gdzie
                był kapitał - była i sztuka.
                Jasne, ze to Twoje własne wrażenia - ale wrażenia dotyczące, jak sądzę, istoty.
                Jeszcze chyba bardziej tajemnicze miejsce to Turyn. Z racji dominującego tam
                baroku - miasto powinno być oblegane.

pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję.

www.italia-italia.pl
                • vojager29 Re: może nie udało mi się ... 09.03.07, 21:07
                  w Turynie bylem tylko przejazdem i bardzo przelotnie, nabardziej kojarzy mi sie
                  z Fiatem i Bonkiem (to byly pilkarz jesli ktos nie wie) a szkoda, bo miasto
                  ciekawe, tetniace zyciem a to co mi sie najbardziej utrwalilo, to cudowny widok
                  na pobliskie Alpy, prostopadlosc ulic czyli stosunkowa latwosc w poruszaniu sie
                  po nim i to, ze atmosfera na ulicach byla bardzo poludniowo-wloska pomimo
                  architektury majacej raczej malo wspolnego z reszta Wloch, to chyba juz
                  bardziej Francja niz jeszcze Wlochy
                  mozna by sie sprzeczac ale okolice i natura przepiekne, jedne z
                  najpiekniejszych we Wloszech, nie wspominajac wogole o niekonczacych sie
                  winnicach i wspanialych winach
                  miasto i region prawie wogole w Polsce nie znane a tam jest tak pieknie tak
                  latem jak i zima
                  • www.italia-italia.pl Re: może nie udało mi się ... 10.03.07, 11:45
                    Bońka pamiętam - w mojej młodości biegał w Widzewie i reprezentacji, a potem
                    wyjechał do Turynu :-)

Bardzo dziękuję za garść wrażeń - następny na szlaku - jeśli okoliczności
                    pozwolą - będzie Piemont i Liguria, koniecznie z ich stolicami ...

ale wcześniej Rzym.. za niedługo.

pozdrawiam

www.italia-italia.pl
                    • vojager29 Re: może nie udało mi się ... 11.03.07, 13:08
                      > Bardzo dziękuję za garść wrażeń - następny na szlaku - jeśli okoliczności
                      > pozwolą - będzie Piemont i Liguria, koniecznie z ich stolicami ...

mysle, ze to dobry wybor bo ciagle patrzenie na Dawida, mimo jego doskonalosci
                      i pieknosci, moze doprowadzic do zatraty rzeczywistosci
                      • www.italia-italia.pl Re: może nie udało mi się ... 11.03.07, 16:39
                        vojager29 napisała:

> mysle, ze to dobry wybor bo ciagle patrzenie na Dawida, mimo jego doskonalosci
                        > i pieknosci, moze doprowadzic do zatraty rzeczywistosci

powiem szczerze - po drugim pobycie w Toskanii i Florencji myślałem,ze do tego
                        się ograniczę i będę tylko tam przyjeżdżał. Szczęściem trafił sie pobyt w
                        Bolonii, który przewartościował wszystko i otworzył na inne miejsca.

pozdrawiam
                        • Gość: brus Re: może nie udało mi się ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 21:55
                          O, to ciekawe... Dlaczego akurat Bolonia?
                          • vojager29 Re: może nie udało mi się ... 12.03.07, 10:25
                            w Bolonii nie bylem, chetnie poczytam o wrazeniach
                            polecam serdecznie, niewielkie miasteczko troche ukryte w cieniu Werony,
                            zalozone przez Etruskow, male ale jakze urocze stare miasto z imponujacym
                            kosciolem S.Andrea z okresu gotycko-barokowego, w ktorym znajduje sie swieta
                            relikwia z "kropla krwi Chrystusa"
                            Ferrara to takze bardzo ciekawe miasto ale najczesciej calkowicie pomijane,
                            bylem w nim iks, iks lat temu, jeszcze w okresie kiedy to osrodki wczasowe
                            wokol Porto Garibaldi byly w budowie i malo pamietam, tylko cos niecos centrum
                            z Palazzo przypominajacym chyba ten we Florencji, chetnie poczytam o wrazeniach
                            z miasta
                            a tak wogole, to w autostradowym trojkacie Mediolan - Bolonia - Padwa jest taka
                            masa ciekawych miejsc do zwiedzania, ze spokojnie wystarczy tego na dwu-
                            tygodniowy urlop, majac np. baze noclegowa nad Lago di Garda lub w okolicy
                            Porto Garibaldi nad Adriatykiem
                            stare miasta sa zadbane, nigdzie nie widac walacych sie z odpadajacymi tynkami
                            zabytkowych ruin, sa tacy ktorzy to lubia i do tych powyzsze kieruje

• vojager29 Re: chodzi o Mantove ... pardon 12.03.07, 10:29
                          • www.italia-italia.pl Re: może nie udało mi się ... 13.03.07, 21:43
                            Gość portalu: brus napisał(a):

> O, to ciekawe... Dlaczego akurat Bolonia?

mam świadomość, że Bolonia nie jest dla wszystkich do polecenie. Jeśli nie
                            lubisz smogu i hałasu - to miejsce nie jest dla Ciebie :-) Tak by można ująć
                            ogólnie to co może przeszkadzać. To samo zresztą dotyczy Mediolanu.

Bolonia oczarowała mnie swoją dynamiką wielkiego miasta - 400 tys. ludzi nie
                            czyni może giganta, ale mówię o włoskiej skali. Te czerwono brunatno
                            pomarańczowe kamienice, Piazza Maggiore z zupełnie inną zabudowa w każdej z
                            części placu, Piazza Santo Stefano i sam kościół kryjący w sobie siedem innych,
                            Via Zamboni - ulica studencka tętniąca życiem i łącząca ducha Juvenalii ze
                            średniowieczną zabudową. D'Anzeglio - jeśli dobrze pamiętam ulicę butików i
                            kilometry, kilometry ulic i uliczek bo stare miasto jest naprawdę duże. A widok
                            z wieży Asinellich jest naprawdę wspaniały. Co kto lubi - mnie oczarowała
                            również Bolonia.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka