Dodaj do ulubionych

rzym - koszty

07.03.07, 19:59
Witam.
Orientujecie się jakie są koszty utrzymania w Rzymie? Tzn chodzi mi głównie o
takie rzeczy jak koszt przejazdu środkami komunikacji miejskiej, koszty
przejazdu taksówką, wejścia do muzeów, obiad lub kolacja w jakiejś knajpce itp.

Mamy z żoną chęć wybrać się tam na tydzień w wakacje i nie wiemy z jaką sumą
musimy się liczyć poza samym przelotem i zakwaterowaniem.

I jeszcze jedno małe pytanko - czy waszym zdaniem lepiej wykupić jakąś
wycieczkę w biurze podróży czy może znaleźć tani przelot i nocleg samemu w
necie np korzystając z Centralwings?

Pozdrawiam - Konrad
Obserwuj wątek
    • Gość: antek Re: rzym - koszty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 21:47
      www.italiantravelteam.com/Rome_taxi.asp
    • Gość: MK Re: rzym - koszty IP: 212.191.170.* 13.03.07, 22:12
      > lepiej wykupić jakąś wycieczkę w biurze
      > podróży czy może znaleźć tani przelot
      > i nocleg samemu w necie np korzystając
      > z Centralwings?

Z Polski do Rzymu nie lata tylko Centralwings:
      www.flynatic.com/pl/loty/pl/polska/CIA/rzym-ciampino
      www.flynatic.com/pl/loty/pl/polska/FCO/rzym-fiumicino
      Można spróbować także lotów z Berlina:
      www.flynatic.com/pl/loty/BER1/berlin-wszystkie-lotniska/CIA/rzym-ciampino
      www.flynatic.com/pl/loty/BER1/berlin-wszystkie-lotniska/FCO/rzym-fiumicino
      • khael Re: rzym - koszty 25.03.07, 20:40
        A dlaczego wchodząc na Flynatic jest przekierowanie na Centralwings?? Czyli
        wygląda na to ze jednak zostaje tylko Centralwings.
      • miriam_73 Re: rzym - koszty 25.03.07, 22:32
        Oczywiście, że Centralwings lata - tyle że ostatnio mieli zmianę lotniska -
        latają teraz bodaj od tego tygodnia na FIU a nie na Ciampino. Do Rzymu z Wwy
        przestał latać Sky Europe.
    • Gość: antunes Re: rzym - koszty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.07, 20:19
      witam Cie konradzie,
      ja własnie przedwczoraj wrociłam z Rzymu. Z piątką przyjaciół zorganizowalismy
      sobie wyjazd - tani przelot z wroclawia na ciampino, noclegi bookowalismy przez
      intenet, zwiedzialismy z przewodnikiem w ręku. Fantastycznie spedzilismy czas,
      zwiedzilismy mnostwo miejsc i zabytków, i co najwazniejsze, czego nie da Ci
      zadna wycieczka - poczulismy atmosferę i klimat tego miasta. jezeli znasz
      angielski na poziomie komunikatywnym i przed wyjazdem postudiujesz przewodnik i
      zaplanujesz dobrze czas napewno uda ci sie wyjazd!

koszty:
      przejazd metrem 1 euro
      muzea watykanskie 13 euro
      palatyn + coloseum 11 europosroz zlotniska do centrum rzymu 6 euro
      woda mineralna 1.5 euro
      lody (puyszne polecam!!!) dwie gałki 2euro
      pizza na kawlki 2-4 euro kawałek
      • Gość: kasia28 Re: rzym - koszty IP: *.icpnet.pl 19.03.07, 20:55
        mam pytanie - gdzie spaliście, jaki był koszt i warunki noclegu- jak
        rezerwowaliscie , trzeb wczesniej placić zaliczkę, czy ruszalisice sie gdzies
        poza rzym i jak tam jest z komunikacja, pozdraiwam!!
      • khael Re: rzym - koszty 25.03.07, 20:38
        Ja tez mam pytanie: czy możesz polecić jakiś nocleg? i jak z kosztami? I czy
        poza Rzymem coś jeszcze zwiedzaliście gdzie można się dostać komunikacją? Warto
        gdzieś pojechać?
      • ptaszek76 Re: rzym - koszty 25.03.07, 22:52
        Witaj mam pytanie, gdzie nocowaliście - W rzymie cy gdzies pod Rzymem i jakie
        sa koszty noclegów?
        • ennka Re: rzym - koszty 28.03.07, 08:36
          Do Miriam 73- nie wprowadzaj ludzi w błąd.
          Centralwings nadal lata na Ciampino , chociaż niektóre godziny wylotów i
          przylotów uległy zmianie.
          Dzwoniłam dziś , bo lecimy 15-ego kwietnia , więc Twoja informacja mnie
          zainteresowała.
          Jest to wiadomość bezpośrednio z Centralwings-u.
          Wszystkim korzystajacym z ich usług radzę sprawdzić przed podróżą
          godziny.Teoretycznie wysyłaja e-maile ,ale w praktyce różnie bywa.
          Ja do dziś nie mam tej formy potwierdzenia rezerwacji ,chociaż minęło ponad dwa
          miesiące.Przyszedł tylko SMS z numerem rezerwacji.
        • Gość: antunes Re: rzym - koszty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.07, 18:47
          Witam Was serdecznie:)

Spędziłam w Rzymei zaledwie 5 dni , to za mało by wybierac si jeszcze poza
          stolice włoch i zwiedzać okolice. Rzym to piękne maisto, mnostwo zabytków i
          wciekawych miejsc do odwiedzenia, Prawie kazdy zakątek tchnie historia. Bylam w
          wielu miastach Europy, przez ponad 2 lata meiszkalam w Londynie, mino to Rzym
          zrobiła na mnie ogromne wrażenae. Jesli sie wybieracie nakilka dni tylko to
          moim zdanie nie warto wybierac si poza miasto. nie zwiedzajcie miasta "po
          łebkach", spokojnie chodzcie sobie na pichote po mieście zbaczajcie z głównych
          ulic zaglądajcie zakądki to nei powtarzalne widoki, tak mozna poczuc klimat
          miasta. Odradzam zwiedzanie metrem, chyba ze musicie gdzies daleko i szybko si
          przemiescic. Zaplanujcie sobie trasy i zwiedzajcie wszystko co jest po drodze.

aczkolwiek zdaję sobie sprawe ze kazdemu cos innego pasuje.

Spaliśmy w Andy Guest House (wpiszyccie na wyszukiwarce). jednak nie na ulicy
          Via napoleone 75, jak podaje strona, tylko ulice obok. Podejrzewam ze jeden
          własciciel ma kilka meiszkan w których zatrzymuja sie turysci. Warunki spoko -
          w miare czysto, w pokoju 6 osobowym (w takim spalismy) 3 łóżka piętrowe, szafa
          i 2 małe szafki i tv ale nie uzywalismy nawet:) oraz nowiutka lazienka+toaleta
          w pokoju. najwiekszy i najwazneijszy plus to lokalizaja - 15min od centrum, w
          okolicy termini. Poruszalismy sie głownie na nogach , do watykanu jezdzilismy
          metrem.

Pozdraiwam Wszystkich
    • hernandez Re: rzym - koszty 07.04.07, 21:36
      Co do komunikacji miejskiej www.atac.roma.it - tygodniowy bilet na wszystko 16
      E, jednorazowy na 75m 1E, dzienny 4E

Jesli bedziecie tydzien to w sumie do muzeow (procz ew.Watykanskich i Koloseum
      + Palatynat) nie zdazycie pojsc (polecam gal.borhese)

Obiad w knajpce to pojecie wzgledne - bo od min.5-6E do... nieskonczonosci:)
      natomiast min.10E od osoby to minimum.

Lepiej kupic bilet samemu
      www.alitalia (CadeauAlitalia - ten kod daje 40E znizki przy bookowaniu przez
      strone francuska do 10.04)
      www.norwegian.com
      www.centralwings.com - teraz to pewnie ceny wyzsze nic LOT...
      ale i obecnie LOT,Alitalia,SwissAir i nocleg przez net np. sieciowka
      www.accor.com, haslo w google roma apartments, roma camere, ew. przez strony
      Alitalii (opcja hotel - cczesto taniej)

Natomiast noc w centrum (a nie na zadupiu) to za 2 min. 70E (minimum)
      • Gość: garry Re: rzym - koszty IP: *.77.rev.vline.pl 08.04.07, 20:06
        Cieka we gdzie znajdziesz noc w centrum za 70. Cyba w jakis dormitoriach
        wieloosobowych. Nie wierze, że w sezonie zejdziesz ponizej 100 no chybba ze 99
        albo jakies fartowne last minute na jedna noc
        • hernandez Czytaj ze zrozumieniem - minimum 70 EUR! 09.04.07, 12:02
          za 100 E mozna (przepraszam za 107 za 2 osoby) Mercure Roma Corso Trieste i
          Mercure Roma Piazza Bologna (101E)

Hotele tez trzeba umiec szukac... taniej tez mozna wyszukac. Rzym jest
          cholernie drogi jesli chodzi o hotele natomiast za 100E i nizej mozna, w
          przeciwienstwie do tego co pisze kolega znalezc nocleg w przyzwoitym hotelu

www.venere.com
          www.b-b.rm.it/accommodations/list.php?tipo=1
          www.rentalinrome.com/
          ew.strona michelina itp...
    • antidotum74 Re: rzym - koszty 09.04.07, 12:50
      Polecam goraco Melograni. Via Prati della Farnesina n.43, bardzo ładna
      okolica, do centrum około 30 minut na piechote. W pazdzierniku płaciliśmy 35
      euro za osobe ze sniadaniem. Miłe kwatery u młodego człowieka. Śliczny pokoik.
      www.melograni.it. Co do jedzenia byłam zaskoczona, bo wcale nie poraza
      drozyzna..mozna znalezc knajpki np. na Trastevere gdzie dobry obiad zje sie za
      7-8 euro. Zreszta to samo jest w centrum,porzadna porcje spaghetti mozna w tej
      cenie zjesc pod Panteonem na przyklad:) choc pewnie nie w sezonie. ja do Rzymu
      nigdy nie jezdze w sezonie, wtedy podejrzewam ceny ida drastycznie w gore.
      pozdrawiam i zycze zakochania w tym miescie:)

ania
      • hernandez Zalezy gdzie - ceny sa bardzo rozne co wiadomo 09.04.07, 12:56
        Ale pamietajmy w Rzymie mieszka 2 mln Wlochow, oni tez musza gdzies jesc
        dlatego sa knajpy dla "turystow" i dla "wlochow":) jak je rozpoznac? Zejsc z
        glownego szlaku turystycznego w bok... ew. patrzec tam gdzie sa Wlosi i nie
        siadac tam gdzie w menu nie ma ceny.
      • antidotum74 komunikacja 09.04.07, 13:08
        z komunikacja zazwyczaj problemow nie ma, choc idealnie nie jest. czesto
        strajkuja i po 23 ciezko sie poruszac...Ale pogoda zazwyczaj nastraja do
        spacerow:)Pamietam ze najdrozej kosztowal nas bilet na lotnisko, okolo 10 euro-
        koszmar, bo nie sposob w ktrotkim czasei zostawic bagazu w przechowalni:) w
        podobnej cenie byl 3 dniowy bilet na metro/ autobus/tramwaj. Z wycieczek
        polecam urokliwe okolice Via Appia, piekny park krajobrazowy. mozna dojechac
        miejska komunikacja i wypozyczyc rower za okolo 3 euro. pozdrawiam
        • hernandez Z FIU mozna taniej dojechac wsiadajac w pociag... 09.04.07, 13:11
          stojacy na torze obok:) tj. nie express leonardo:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka