Dodaj do ulubionych

Do Bah77 dojście do Monte Altissimo di Nago

IP: 80.50.65.* 18.06.07, 16:53
Witam
Miesiąc temu pytałem o dojście na pieszo na Monte Baldo od wschodniej strony.
Zaproponował pan w zamian dojście do Monte Altissimo di Nago od strony SP3 z
Mori.
Czy wie pan coś bliżej o tym dojściu:
1. Jak długo się idzie?
2. Czy jest to trudne (jaka różnica poziomów?) i meczące podejście (będziemy
szli z pięcioletnim synkiem).

Wracając zaś do mojej myśli wejście na Monte Baldo to wydaje mi się, że jadąc
SP8 dalej na południe w okolicy z skrzyżowaniem z SP230 jest bardzo blisko do
miejsca gdzie kończy się kolejka na Monte Baldo z Malcesine, nie wiem tylko
czy jest tam jakiś parking i dojście na Monte Baldo.

Wyjeżdżam już 22 czerwca.
Pozdrawiam
jacek
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Do Bah77 dojście do Monte Altissimo di Nago 19.06.07, 07:39
      Jacku, Bah niestety Ci nie odpowie przed Twoim wyjazdem. Włóczy się właśnie po
      Ligurii. Wraca 1 lipca. Chyba,że wejdzie do sieci podczas swojej podróży.
      • Gość: Jacek Re: Do Bah77 dojście do Monte Altissimo di Nago IP: 80.50.65.* 19.06.07, 08:26
        Jak pech to pech.
        Jednak myślę, że gdzieś dojdziemy z tego parkingu, o którym rozmawialiśmy na
        wys. 1617m. Cytując Ciebie "Z parkingu prowadzą turystów na wyprawę ciągnące
        się w różnych kierunkach szlaki górskie".
        Myślę, że chociaż jeden jest taki, że w ciągu 1-2 godzin dojdziemy do jakiegoś
        punktu widokowego. Szkoda, że nie mogę znaleźć informacji właśnie o czasach
        przejść. W końcu różnica wysokości między parkingiem a M. Altissimo nie
        przekracza 500m.
        Pociesza mnie opis znaleziony w necie: "Na drugi dzień podjeżdżamy trochę
        samochodem, na przełęcz Bocca del Creer i stąd pieszo na Monte Altissimo (2078
        m). Ta część masywu bardzo przypomina nasze Bieszczady, ze względu na trawiaste
        zbocza, przypominające połoniny i stada pasących się krów w niżej położonych
        partiach" - Jeśli szlaki przypominają te z Bieszczad to "damy radę" :).
        Pozdrawiam.
        Jacek
        • aseretka Re: Do Bah77 dojście do Monte Altissimo di Nago 19.06.07, 08:47
          Na pewno dacie radę:) O ile dobrze pamiętam przy parkingu była tabliczka, że
          do szczytu Monte Altissimo jest 1,4 h.
    • Gość: Maciej Re: Do Bah77 dojście do Monte Altissimo di Nago IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 12:51
      Witam
      Nie wiem czemu Bah77 proponował Wam Monte Altissimo, ale ja będę z nim
      polemizował (skoro idziecie z dzieckiem).
      Byłem na Monte Baldo na początku maja (również z dziećmi - 6 i 9 lat), ale
      wyjeżdżałem kolejką. Do stacji kolejki wiedzi "od tyłu" droga, którą zresztą
      wydziałem, że jechało jakieś auto terenowe - więc skoro auto mogło dojechać, to
      na pewno Wy też dojdziecie. Widziałem parking na mapie (Kompass 102 "Lago di
      Garda i Monte Baldo - mapa godna polecenia do kupienia również w Polsce).
      Z Monte Baldo można jeszcze iść spory kawałek granią w kierunku południowym,
      zanim zaczną się trudności - piękna widokowa wycieczka z widokami na Lago di
      Garda, na dolinę Adygi i dolomity na północy.
      A swoją drogą - nie chcecie pojechać kolejką ? Wiem, że jest dość droga, ale
      naprawdę warta swojej ceny - gondola jest panoramiczna i obraca się dookoła.
      Mnie z gondoli udało się zobaczyć świstaka.
      Co do dojścia na Monte Altissimo - to radziłbym się jednak zastanowić, jeśli
      idziecie z małym dzieckiem. Widziałem ścieżkę, która tam docierała - wyglądała
      dla mnie dość przerażająco (aczkolwiem w czasie ostatniego pobytu w Tatrach
      stwierdziłem, że przerażająco wyglądające ścieżki są dużo mniej przerażające,
      gdy już się nimi idzie). No a poza tym zawsze można zawrócić.
      • Gość: Jacek Re: Do Bah77 dojście do Monte Altissimo di Nago IP: 80.50.65.* 19.06.07, 13:18
        Cześć Maćku.
        Na mojej mapie zauważyłem że droga SP8 przebiega bardzo blisko masywu Monte
        Baldo i górnej stacji kolejki, tylko nie miałem informacji o parkingu w okolicy.
        Co do jazdy kolejką to 2 lata temu nią jechaliśmy (syn miał wtedy 3 lata) i
        teraz chcieliśmy trochę się "przespacerować", tak żeby choć trochę poczuć góry
        i pooglądać alpejskie szczyty. Prawdopodobnie będziemy jeachać przez całą drogę
        SP8 z Gardy do Mori więc jeżeli jest tam ten parkig to go chyba nie przeoczymy
        Bardzo lubimy chodzić po górach, w ostatnie wakacje byliśmy w Tatrach z synem i
        trochę pod górkę nas nie przeraża byle tylko nie było żadnych przepaści,
        ekspozycji itp.
        Dzięki za info - poszukam tej mapy.
        Pozdrawiam Jacek
        • Gość: Maciej Re: Do Bah77 dojście do Monte Altissimo di Nago IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 15:11
          To chyba spokojnie powinniście sobie poradzić.
          Ścieżka - wg tego co widziałem szła otwartym zboczem stromymi zakosami do góry -
          takie przejście jak w Tatrach przez np. Świstówkę, tylko więcej zakosów i nie
          wiem czy nie bardziej stromo.
          Pisząc poprzedniego maila, nie wiedziałem czy mam do czynienia z osobą obytą z
          górami, czy też nie - stąd moja ostrożna sugestia.
          Mapę znajdziesz tu:

www.traveller.com.pl/Sklep.php
          Mają sklepy w kilku miastach (wysyłkowo to pewnie już dla Ciebie za późno).
          Miłego wypoczynku. Pozdrów ode mnie świstaka, jak go zobaczysz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka