Gość: ewa IP: 195.20.110.* 17.07.07, 13:49 czy ktoś ma jakieś uwagi a propos tego co warto zwiedzić? czy ktoś był??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elsaa Re: Pistoia w Toskanii IP: *.cust-adsl.tiscali.it 17.07.07, 23:58 chyba tylko zoo Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: Pistoia w Toskanii 18.07.07, 07:43 Bylam na urlopie gdzie punkten wypadowym/noclegowym bylo Montecatini Terme. Stamtad do Pistoi tylko skok, wiec bylismy. Nawet nasza znakomita przewodniczka nie miala do pokazania wiecej, djak dwa interesujace koscioly, stojace zreszta kolo siebie. Warto wiec zwiedzic tylko po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
mow_mi_roger Re: Pistoia w Toskanii 08.08.07, 16:12 tak, zbyt wiele tam nie ma oprocz plantacji drzewek ogrodowych mozna sie zatrzymac na dzien czy dwa, aby wypoczac w lipcu jest tam jedynie festiwal bluesowy bardzo fajny zreszta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo mieszkam w Pistoi IP: *.6-87-r.retail.telecomitalia.it 11.08.07, 19:55 Hmm, no może nie jest to Florencja,ale jeśli interesuje Cię sztuka to trochę ciekawych obiektów tu znajdziesz, nie tylko dwa kościoły i szkółki ogrodnicze. Polecałabym gorąco kościół Św. Andrzeja z jedną z dwóch zachowanych w Toskanii ambon Govanniego Pisano. Dla mnie to cymesik. Dwa koścoły o których tu wspomniano to zapewne katedra z cudownym ołtarzem ze srebra w bocznej kaplicy oraz kościół Św. Jana za Murami także pełen niezwykłości. Inne kościoły mają ciekawe fasady. Jest tutaj też kościół z trzecią co do wielkości kopuła Italii. A ze świeckiego budownictwa jest tu ciekawy szpital z fryzem warsztatu della Robii. Polecałabym też idąc z katedry do Św. Jana wstapić do banku który ma arcyciekawe wejście. A w ZOO nie byłam, więc nic nie powiem :) Jak już będziesz w Pistoi to wdepnij do Montecatini Alto - urocze miasteczko ze stałą wystawą szopki Bożonarodzeniowej zrobionej z rozmachem. Jak by co to polecam trochę zobaczysz na mojej www.matyjaszczyk.art.pl w działach podróży i zapiśniku. Odpowiedz Link Zgłoś