Dodaj do ulubionych

autem do Włoch

28.07.07, 14:31
Witam,
razem z chłopakiem we wrześniu jedziemy w rejon Via Ferrata (wyjeżdżamy z
Katowic, dalej Słowacja, Austria i Włochy). On zajmuje się ekwipażem, co do
chodzenia po górach, ja natomiast jako kierowca muszę przygotować plan
podróży. Dlatego chciałabym zebrać jak najwięcej informacji, co może mnie
czekać na drodze. To pierwsza moja podróż autem zagranicę.
Auto mam na gaz i na benzynę, ale ktoś już zwrócił mi uwagę, że we Włoszech
tankując gaz, muszę mieć przejściówkę na korek do gazu, ponieważ tam są inne
końcówki pistoletów do tankowania.
Czy jadąc przez austryjacki graz do Cortina d'Ampezzo są na trasie jakieś
tunele? I co w takim wypadku zrobić, gdy mam auto na gaz?
Interesuje mnie też kwestia policji, czy idzie się z nimi dogadać po angielsku
w Austrii czy we Włoszech. I czy można coś wskórać z ewentualnym mandatem czy
w ogóle nie przymierzać się do takich dyskusji. Jak z oznaczeniami dróg?
Teraz wymagane są chyba odblaskowe kamizelki w razie zatrzymania się na drodze
dla kierowcy i dla pasażera?
Czekam na uwagi i na wszystkie pomysły, które możecie mi podsunąć.
Obserwuj wątek
    • beniu11 Re: autem do Włoch 28.07.07, 16:26
      Jeśli chodzi o końcówki do gazu są takie same jak u nas.Jeśli chodzi o tunele po
      prostu się jedzie. Nie ma zakazu poruszania się w tunelach aut z lpg. Jeśli
      chodzi o policję to radzę jeździć zgodnie z przepisami.To nie będzie problemów.
      Widziałem w akcję kontroli pojazdów na parkingu(sprawdzali winiety)Byli
      bezlitośni nie ma pojęcia dogadania się. Mandat jest wypisywany na miejscu brak
      gotówki nie ma problemu mają terminale do kart płatniczych. W Czechach jakiś
      czas temu w zeszłym roku chyba w lipcu drastycznie podniesiono kary za
      wykroczenia drogowe. Jadąc tam np.jest ograniczenie do 40 km nikt się nie odważy
      wychylić.Myślę że nie powinniście mieć problemów no chyba że was poniesie
      ułańska fantazja. W Czechach ponoć można się dogadać. Nie sprawdzałem.Pozdrowionka.
      • zapytajnick1 Re: autem do Włoch 28.07.07, 18:01
        No, popatrz jacy dobrodzieje, nie masz gotówki, a nie szkodzi, przyjmujemy karty
        płatnicze:)
        Dzięki za informacje. Co do winietek, chciałam je kupić po drodze na jakiejś
        stacji, bo słyszałam, że na granicy wychodzą drożej. Mam nadzieję, że pomiędzy
        nie spotkam patrol!
    • Gość: ~~~~ Re: autem do Włoch IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.07, 17:26
      Ku przestrodze www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=13934&highlight=masakra
      • zapytajnick1 Re: autem do Włoch 28.07.07, 17:57
        Dzięki, po tym co przeczytałam, myślę, że poradzę sobie z jazdą przepisową:)
        • Gość: Maciej Re: autem do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 08:45
          Winietki na Austrię możesz kupić na granicy, cena w całej Austrii jest taka
          sama. Policjanci są raczej mili, doskonale mówią po angielsku i chętnie pomagają
          (ale nigdy nie miałem z nimi do czynienia jako sprawca wykroczenia). Generalnie
          nie radzę jeździć przez Austrię z większą prędkością niż dozwolona, szczególnie
          ze zwróceniem uwagi na 50 km/h na terenie zabudowanym - w Austrii 50 oznacza
          dokładnie 50, jeśli pojedziesz 52 nie licz na taryfę ulgową.
    • zapytajnick1 Re: autem do Włoch 29.07.07, 13:47
      Polecam stronę PZM
      www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1346
      Wszystkie informacje na temat cen winietek i wszystko jasne!
      • beniu11 Re: autem do Włoch 29.07.07, 16:03
        No,no fajną mają prowizję. Lepiej kupić na miejscu.:):):)
        • radioaktywny Re: autem do Włoch 30.07.07, 10:51
          Trzy dni temu wracałem z południa Włoch. Na zjeżdzie z obwodnicy Wiednia, w
          kierunku Bratysławy droga była zablokowana przez policję. Zatrzymywano wszystkie
          samochody z obcymi rejestracjami. Sprawdzano winiety. Te pojazdy, których
          kierowcy nie ich wykupili byli kierowani z pojazdami na pobocze. Stało ich tam
          całkiem sporo.
          Co do ograniczeń prędkości, radze sie do nich stosować. Z fotoradarami sie nie
          pogada.
          • Gość: Maciej Omijajcie Wiedeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 12:50
            Dla wszystkich jadących od Bratysławy do Grazu - sugeruję ominięcie Wiednia od
            południa - trasą od Bratysławy przez Parndorf, Eisenstadt do Wiener Neustadt i
            autostrady A2 - naprawdę spora oszczędność czasu.
            • Gość: Włodzimierz Re: Omijajcie Wiedeń IP: *.mofnet.gov.pl 31.07.07, 14:48
              Witam wszystkich
              Za parę dni jadę do Włoch. Moja trasa to Cieszyn, Cesky Tesin, trasa E75, Mosty
              u Jablonkova, dalej Słowacja na Bratysławę, Wiedeń, Włochy. Czy na odcinek
              przez Czechy E75 potrzebna jest winieta
              • Gość: Maciej Re: Omijajcie Wiedeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 14:55
                Nie wiem - ale czy jeśli chcesz jechać przez Bratysławę to nie lepiej przez
                Zwardoń niż przez Cieszyn (wtedy problem winiety na Czechy nie istnieje) ?
                • Gość: Włodzimierz Re: Omijajcie Wiedeń IP: *.mofnet.gov.pl 31.07.07, 15:14
                  To jest dosyć wolna trasa ze względu na TIRy ale może masz rację i trzeba
                  przemyśleć tą trasę
              • radioaktywny Winieta 01.08.07, 14:22
                Na ten odcinek nie potrzebna jest Czeska winieta. Odcinek nie podlega opłacie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka