Dodaj do ulubionych

Florencja czy Neapol - proszę o poradę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.07, 20:31
Wybieram się w maju z Matką do Rzymu. Ponieważ znam Rzym, to
chciałem jeszcze coś urozmaicić i zrobić jednodniowy wypad albo do
Florencji, albo do Neapolu. W sumie nie jesteśmy znawcami sztuki,
ale doceniamy jej piękno, z drugiej strony nie wiem, czy piękne
widoki Zatoki Neapolitańskiej nie sprawią Mamie większej radości.
Czy możecie mi jakoś ułatwić tę decyzję? Liczę bardzo na opinie od
Osób, które odwiedziły oba te miasta.
Pozdrawiam, dziękuję, Adam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fredzio Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę IP: *.zwm.osi.pl 18.12.07, 21:40
      Poleciłbym raczej Florencję, Neapol może nawet bardziej fascynujący,a le bardzo
      specyficznie i (tu skrót myślowy:) zupełnie zwariowany, Florencja dostojna i
      wspaniała.
      • vojager29 Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę 19.12.07, 09:37
        polecam Neapol w miejsce Florencji, dla wrażeń wzrokowych o wiele
        ciekawszy bez pobudzania duchowej wyobraźni, żywszy i dla ludów
        północnych bardziej egzotyczny
    • Gość: Bożena Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 09:42
      Powiedzenie -zobaczyć Neapol i umrzeć już dawno umarło. Neapol to
      wielki miejski moloch,a widok zatoki nie zachwycił mnie- to głównie
      widok na ogromny port.Wybierzcie Florencję- jest piękna i ma
      niepowtarzalną atmosferę.
      • Gość: OLGA Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę IP: *.lan.net.pl 19.12.07, 11:45
        Jedz na poludnie, widoki za oknami pociagu sa warte zobaczenia.Sam Neapol dla
        Mamy moze nie byc zbytnio atrakcyjny ze wzgledu na totalny balagan,halas,ruch
        uliczny odbywajacy sie bez stosowania jakichkolwiek regul kodeksu drogowego.
        Przed dworcem kolejowym jest duzy plac,z ktorego odjezdzaja autobusy
        miejskie,podmiejskie i miedzyregionalne.Autobusem podjezdzasz po Dworzec
        Morski(10-15 minut),tam kupujesz bilet na statek na Capri(najtanszy
        przewoznik-Caremar)za 8,50ero i plyniesz z Mama poltorej godziny na gornym
        pokladzie.Widoki nie do zapomnienia!Wezuwiusz,Zatoka,Neapol z perspektywy
        morza,potem wyspy.A na Capri jeszcze piekniej.Z malutkiego portu kolejka (cos
        jak na Gubalowke)za 1,30ero wjezdzasz na gore do miasta Capri.Pospacerujesz,po
        czy autobusikiem(tez za 1,30)pojedziesz ijeszcze wyzej do Anacapri.Pochodzicie
        po waskich malowniczych uliczkach i dojdziesz do dolnej stacji kolejki
        krzeselkowej wywozacej na Monte Solaro(7euro powrotny).Przejazd w jedna strone
        okolo 12minut.Z kazdym metrem widoki coraz wspanialsze,widac prawie cala wyspe i
        turkusowe morze.Na gorze jest kawiarnia-bar,stoliki na wolnym
        powietrzu,toalety.Wracac sie nie chce.Ja bylam pod koniec wrzesnia,bylo
        cieplutko,turystow nie za wiele,bylo juz po glownym sezonie.Na 10 dni spedzonych
        we Wloszech ten wspominam najczesciej.Tez jechalam z Rzymu,bylam w Neapolu dwa
        dni,drugiego byly w planie Pompeje i Sorrento,ale niestety zastrajkowali
        kolejarze i nie bylo czym dojechac.
        Gdybys wybral sie z Mama pociagiem regionale do Neapolu(wtym roku byl
        najwczesniejszy 5.50),to o 8.36 jestes na miejscu i masz caly dzien na te
        wyprawe.Bilet kolejowy w jedna strone 10.50.Jakbys mial jeszcze jakies pytania
        to sluze.Pozdrawiam.
    • Gość: willy Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę IP: *.mofnet.gov.pl 20.12.07, 14:25
      Nie jesteś koneserem sztuki,wolisz ładne widoki jedź do Neapolu.
      Florecja to parę pięknych zabytków, wspaniale galerię, zaś okolice
      Neapolu to zupelnie inny rodzaj doznań.Jeżeli jedziesz samochodem to
      może zdązysz pojechać do Amalfi. Gorąco polecam
    • kudlata13 Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę 21.12.07, 19:30
      Nie wiem jak Twoją mamę -ale moją Neapol by zszokował-atmosfera-owszem czujesz,
      że jesteś na Południu Włoch ale jest tam niesamowicie brudno, nietrudno o
      szczura na ulicy, szczególnie w okolicy dworca. Jak dla mnie miasto super
      ciekawe-również ze względu na okolicę-blisko Pompeje, mozna skoczyć do
      Sorrento(tam to na pewno mamie się spodoba!!!)i Wybrzeże Amalfi-najpiekniejsze
      jakie wiedziałam.
      A na jeden krótki dzień to chyba Florencja będzie bardziej rozsądna
      • marusia811 Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę 21.12.07, 19:41
        " Nie wiem jak Twoją mamę -ale moją Neapol by zszokował-atmosfera-
        owszem czujesz,
        że jesteś na Południu Włoch ale jest tam niesamowicie brudno, "

chyba przesadzasz, kogoś z Polski może to zszokować ?
        • ortodox Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę 27.12.07, 23:14
          Widać, że nie byłaś nigdy w Neapolu. Ty, ani nikt z Twojej rodziny.
          pozdrowionka ;)
          • Gość: athur Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę IP: *.rev.stofanet.dk 28.12.07, 08:46
            a mnie w Polsce ciagle szokuja dziury w chodnikach i nawierzchniach,
            zasiusiane klatki schodowe, zawalone i smierdzace smietniki na
            osiedlach (trudno, czasami trzeba i tam bywac), chamstwo na drogach
            a czesto i wyglad przechodniow, kobiety palace papierosy na ulicy,
            brudy na dworcach a czesto i w wagonach, balagan na lotnisku Okecie
            och mozna by tak dlugo !!! ale najbardziej szokuje mnie niedbalstwo
            o wyglad butow u facetow, mowi sie "chcesz poznac czy to Polak,
            popatrz na jego buty"
            pewnie sa tacy co nazywaja to egzotyka,
            przyznac Ci musze, ze rodzina niezbyt chetnie jezdzi do Polski ale
            za to bardzo chetnie do Italii, tak nawet tam na poludnie
            szczesliwego Nowego Roku

• ortodox Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę 28.12.07, 20:23
              Jasne, wszyscy chętnie jeździmy do Italii, także na południe. Jednak
              wysypiska śmieci na ulicach, drogach, są szokiem także dla Polaka w
              brudnych butach. Tego u nas po prostu nie ma! Szczególnie
              kontrastuje to ze stosunkowo czysta Toskanią.
              pozdrawiam
              • marusia811 Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę 29.12.07, 08:44
                ostatecznie wysypiska śmieci można pominąć w planach zwiedzania lub
                nie patrzeć, dokładnie tak jak nie patrzysz na to w Polsce, na
                osiedlach
                "Szczególnie kontrastuje to ze stosunkowo czysta Toskanią."
                tak, stosunkowo !!! są jednak miejsca do złudzenia przypominające
                Neapol
                • ortodox Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę 29.12.07, 20:58
                  marusia811 napisała:

> ostatecznie wysypiska śmieci można pominąć w planach zwiedzania
                  > lub nie patrzeć ...
                  ---------------------
                  Otóż Marusiu, właśnie że nie!
                  Bo pojawiają się wszędzie, w najmniej oczekiwanych miejscach.
                  Jedynym sposobem jest omijanie Neapolu i okolic szerokim łukiem.
                  Ale żeby to wiedzieć, trzeba się tam kiedyś wybrać ;)
                  pozdrawiam
              • Gość: arthur Re: brudne buty IP: *.rev.stofanet.dk 29.12.07, 09:55
                z tymi butami to zaden kawal, to autentyczne !!!
                wczoraj bylismy tu u nas w jednym z duzych centrow handlowych, w
                pewnym momencie zona dala mi znak "palec na ustach" i kciukiem
                wskazala za siebie, spojzalem w tamtym kierunku i wzrok skierowalem
                na podloge, faktycznie stalo tam kilku rodakow - w wytartych i
                brudnych butach !!!
                ze nie tubylcy, mozna poznac po samym wygladzie i ubraniu ale buty
                zdradzaja narodowosc, niestety a podobno wcale nie sa takie drogie w
                Polsce jak twierdzi moj szwagier,
                moze by tak w TVP sie tym zainteresowali i zaczeli o tym mowic,
                tych dobrze ubranych Polakow tu nikt nie rozpozna a ci w wytartych i
                brudnych butach psuja image
                dam ci inny przyklad: na parking podjezdza z wygladu fajny samochod
                na polskiej rejestracji ale ci co z niego wysiadaja to pozal sie
                Boze, tacy jak opisalem

• ortodox Re: brudne buty 29.12.07, 19:56
                  Nie chcę niczego generalizować, ale niestety, to nie śmietanka
                  wyjeżdża z Polski, ale przeważnie są to ludzie, którzy nie radzą
                  sobie w kraju. Zaraz rzucą się pewnie na mnie wszyscy obrażeni.
                  Coś jednak jest na rzeczy, jeśli chodzi o buty Polaków, choć znów
                  chciałbym uniknąć generalizowania. Pracuję w branży związanej z
                  obuwiem (mniejsza o szczegóły) i z przyczyn zawodowych, dość często
                  obserwuję to, co rodacy noszą na nogach. Jestem w stanie z rozsądnej
                  odległości rozpoznać markę noszonego obuwia (cenę), jego stan ... i
                  rzeczywiście wypadamy tutaj blado. Szczególnie zabawnie
                  (kontrastowo) wygląda zestawienie marki noszonego obuwia (przeważnie
                  chińskiej produkcji) z marką używanego samochodu. No tak, ale na
                  butach nie każdy się zna, więc wydaje się, że można na nich
                  zaoszczędzić bez utraty "statusu VIPa", za to sławne marki
                  samochodowe są rozpoznawane łatwo i z daleka ;)
                  pozdrawiam
        • kudlata13 Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę 31.12.07, 20:02
          Mi też się wydawało, że to w Polsce jest najbrudniej ale uwierz mi pojedź do
          Neapolu a zrozumiesz o czum mówię-takiego brudu u nas nigdzie nie zobaczysz, oni
          mają prawdziwy problem z wywozem śmieci.Fajna dyskusja się wywiązała-o tych
          butach!Włosi nie dbają o czystość ulic ale ich wygląd-coś niesamowitego! Tak
          zadbanych facetów(buty też mają super) tylko pozazdrościć! A tak w ogóle to
          pomimo tego brudu jestem zafascynowana tym krajem i choćbym znów miała zobaczyć
          wielkiego szczura na ulicy jak to mi się zdarzyło jeszcze raz chętnie tam pojadę!
          • Gość: arthur Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę IP: *.rev.stofanet.dk 02.01.08, 16:21
            ja tez nie chce generalizowac ale tak sie sklada, ze na ulicy czy w
            sklepie najczesciej widuje sie wlasnie takich VIP-ow z RP,
            wracajac do brudow Italii, to takich "zasmieconych Neapoli" jest tam
            wiecej, takze na polnocy tego pieknego kraju i cos z tym
            niezwlekajac Italianie powinni zrobic,
            nie powinni ciagle liczyc, ze turysta ma ciemne okulary i nie musi
            na to patrzec ale nos trudno zatkac, w koncu trzeba czyms oddychac a
            tam trudno, to fakt

szczesliwego Nowego Roku

• Gość: arthur Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę IP: *.rev.stofanet.dk 07.01.08, 12:01
              z doniesien wynika, ze Wlosi nie chca smieciarskich depot´ow,
              przeciw zakladaniu takowych protestuja !!!
              czy zle zrozumialem ?
              • linn_linn Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę 07.01.08, 13:45
                Ogolnie nikt tego nie chce w poblizu swojego domu. Konkretnie nie
                chca tej lokalizacji, gdyz po ponad 40 latach zostala zamknieta /
                chyba 10 lat temu / i mialy byc znalezione inne. Niestety pieniadz
                sie rozeszly, a problem nie zostal nawet ugryziony.
                • Gość: arthur Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę IP: *.rev.stofanet.dk 07.01.08, 15:55
                  w kazdym razie, rozwiazanie problemu nie lezy chyba w technicznych
                  mozliwosciach ale w braku dobrej woli ludzi odpowiedzialnych za ten
                  problem
                  tu gdzie mieszkam, smieci sa sortowane i duza z nich czesc uzywa sie
                  do ogrzewania miasta, za to trzeba placic to fakt ale robie to
                  chetnie bo mam za to czysty kraj, moze nie tak piekny jak sloneczna
                  Italia ale czysciutki
                  za odbior i wywoz smieci placimy okolo 300 euro rocznie czyli na
                  dzien ponizej 1 euro, chyba niezbyt drogo
                  w Italii byloby to jeszcze taniej, ludzi duzo wiecej ale urzadzenia
                  do niszczenia smieci kosztuja tyle samo, wszystko jedno kto je
                  zakupuje Wloch czy Dunczyk

• linn_linn Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę 07.01.08, 17:52
                    Oj Artur, Artur... Ty myslisz, ze tu nie placimy? Nie wiem, czy
                    kosztuje mnie to 300 euro, ale mn. wiecej tyle. Nie wiem, ile placa
                    w Neapolu. Oplaty sa rozne. Powiem krotko: okolice Neapolu sa bardzo
                    zageszzone i trudno to porownac z innymi krajami. A tak naprawde
                    problemu tego nie chce sie rozwiazac z uwagi na to, ze "la monnezza
                    è oro" / smiecie to zloto /. A kto na tym zarabia, to chyba sie
                    domyslasz / jesli choc troche znasz ten kraj /. Jesli natomiast
                    znasz Neapol, to wiesz, ze ogrzewaniu go w ten sposob nie ma mowy:
                    technicznie jest to niemozliwe. Trzeba byloby go zbudowac gdzie
                    indziej.
                    • Gość: arthur Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę IP: *.rev.stofanet.dk 08.01.08, 09:42
                      z tym wykorzystaniem smieci do ogrzewania to byl tylko przyklad,
                      Neapol raczej tego nie potrzebuje ale sa i inne sposoby pozbycia sie
                      smieci, np. przerobic je i wyslac jako opal Neapolitanom na polnoc
                      Italii
                      nie mozna tez wszystkiego zwalac na mafie aczkolwiek to bardzo
                      wygodne w Italii, gdzie nieudolnosc politykow zastepuje sie
                      chetnie "brutalna i wszechwladna mafia"
                      sa na swiecie wieksze miasta i skupiska ludzi od Neapolu, ojcowie
                      miasta a moze i samej Italii mogliby skorzystac z tamtych
                      doswiadczen w rozwiazaniu problemu jesli sami nie potrafia, bo te
                      zdjecia sa prerazajace a dzieje sie to w cywilizowanwej Europie,
                      jestem przekonany, ze rozwiazanie problemu nie lezy w zageszczeniu
                      terenu ale racze w zacmieniu mozgu
                      "la monnezza è oro" no wlasnie, moze w tym problem urzednikow,
                      pewnie mafia za malo chce zaplacic za koncesje

• linn_linn Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę 08.01.08, 10:13
                        Dokladnie nie mafia, a camorra. Dopoki problem nie jest rozwiazany,
                        zarabia: i to jest glowny powod, dla ktorego nie zostal rozwiazany.
                        A ze nie zarabia sama, to wiecej niz pewne. Zageszczenie terenu jest
                        jednak trudnoscia: tam praktycznie jedna miejscowosc przechodzi w
                        druga. Trudno zbudowac np. wysypiska w srodku miasta / a tak to
                        wyglada /.
                        • Gość: arthur Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę IP: *.rev.stofanet.dk 08.01.08, 17:33
                          czy camorra nie jest "mafia" w naszym jezyku ?
    • Gość: Anna Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę IP: *.aster.pl 11.01.08, 22:38
      Znam na wskroś Italię,powiem jedno:Florencję i Neapol....
      • Gość: Anna Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę IP: *.broker.com.pl 21.01.08, 19:28
        Witam prosze powiedzieć ile kosztuje przejazd z Rzymu do Mesyny
        kolejami.pozdrawiam.
        • jul.s Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę 22.01.08, 14:35
          ..znam to i to

..Neapol jest interesujący , jednak Florencja jest tak naładowana
          pięknem i nastrojem że nie ma porównania -

..Moze jest to opinia "podręcznikowa" i nie oryginalna , ale
          oczywista
          • linn_linn Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę 24.01.08, 13:58
            Jesli Neapol, to moze nie teraz.
        • Gość: malgo ceny pociągów IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 23.01.08, 11:12
          wejdź na stronę www.ferroviedellostato.it/ i tam jak podasz
          kierunek, zdecydujesz się na konkretny pociąg i potem wybierzesz
          opcję kupna, taryfę, pojawi Ci się cena
    • Gość: Marta Re: Florencja czy Neapol - proszę o poradę IP: *.echostar.pl 29.01.08, 12:01
      ja zwiedzilam wzdluz i wszesz Wlochy wraz z rodzicami, poczawszy
      odkad skonczylam tylko 2 latka... bylam i we Florencji i w Neapolu.
      Moim skromnym zdaniem.. Florencja jest piekniejszym miastem niz
      Neapol i nie mowie tak tylko dlatego, ze pokochalam Florencje
      podczas samodzielnych pobytow w miescie, ale takze dlatego, ze jest
      tam co zobaczyc, zwiedzac i da sie to zrobic podczas jednodniowej
      wycieczki, np. Piazza del Duomo, Santa Croce, Ponte Vecchio, itp.
      Neapol- jest miastem niebezpiecznym, ze wzgledu na duza ilosc mafii,
      jest brudny- stosy smieci na ulicach, choc ma czym sie rowniez
      pochwalic- zabytki, Wezuwiusz na horyzoncie. Decyzja nalezy
      oczywsicie do Ciebie i Twojej Mamy, ale ja namawialabym Cie do
      odwiedzny miasta renesansu i pieknych zabytkow w przeslicznej
      Toskanii.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka