Dodaj do ulubionych

Trasa Venezia-Ravenna-Peruggia-Rzym

IP: *.zielonki.sdi.tpnet.pl 13.08.03, 13:38
Witam
Czy ktoś z szanownych grupowiczów zna "skrót" od Wenecji przez Ravennę i
Perugię do Rzymu (powrót an A1 kilkadziesiąt km przez Rzymem). Zwróciłem
uwagę na tą drogę ponieważ wg mapy od Ravenny do ponownego wjazdu na A1 jest
ponad 300 km drogi dwujezdniowej, a omijając 420 km autostrady płatnej można
zaoszczędzić ok 22 EUR w jedną stronę. Jeśli ktoś z Was jechał tą drogą i
mógłby mi coś na ten temat napisać byłbym niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Fredzio Re: Trasa Venezia-Ravenna-Peruggia-Rzym IP: *.bmj.net.pl 13.08.03, 16:22
      Z Wenecji >P95 > S 309 >Ravenna >S1 >Perugia >Temi > A1 Roma. Ostatni odcinek
      (dla ominięcia autostrady) można pokonać też drogami lokalnymi, ale to już
      chyba nie warto. Ale teoretycznie tracisz na tym (tj. unikając autostrad w
      całości) ok. 2 1/2 godziny.
      • Gość: Maciej Re: Trasa Venezia-Ravenna-Peruggia-Rzym IP: *.zielonki.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 11:43
        Czemu aż tyle ?
        Ja liczyłem w ten sposób:

450 km autostradą - ok. 4 godz.

Omijając autostradę:
        ok. 130 km drogą zwykła - ok. 2 godz.
        ok. 300 km "dwupasmówką" - ok. 3 godz.

Czyli tracę ok. godziny.
        Czy moje rozumowanie jest błędne ?
        Pozdrawiam
        Maciej
        • Gość: Fredzio Re: Trasa Venezia-Ravenna-Peruggia-Rzym IP: *.bmj.net.pl 14.08.03, 15:11
          Gość portalu: Maciej napisał(a):

> Czemu aż tyle ?
          >
          Tak mi wykazał program komputerowy, a wydaje mi się to prawdopodobne, bo
          włoskie drogi "boczne" bywaja różne. Ale,jeśli mi się nie spieszy (np.
          zaplanowana na dany dzień trasa nie przekracza 400 - 500 km), to unikam
          autostrad, ponieważ uniemożliwiają one oglądanie mijanych krajobrazów i
          zwiedzanie mijanych miast.
          • Gość: Maciej Re: Trasa Venezia-Ravenna-Peruggia-Rzym IP: *.zielonki.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 15:43
            Właśnie problem w tym, że mam do pokonania prawie 900 km (z okolic Udine/Grado)
            za Neapol, więc chyba jednak sobie podaruję.
            • Gość: Fredzio Re: Trasa Venezia-Ravenna-Peruggia-Rzym IP: *.bmj.net.pl 14.08.03, 22:15

> Właśnie problem w tym, że mam do pokonania prawie 900 km (z okolic
              Udine/Grado)
              >
              > za Neapol, więc chyba jednak sobie podaruję.
              Przy takiej trasie nie opłaca się oszczędzać na autostradach. Byłem parę lat
              temu w Agropoli i zwiedziłem m.in. Neapol (koniecznie, ale NIE SAMOCHODEM),
              Pestum, Pompeje, Capri itp.
              "
              Śniadanie i na dworzec FS , gdzie wczoraj kupiliśmy bilety w kiosku z gazetami
              (po 22000₤ adesta e ritorno). Pociąg czyściutki, jedzie cicho i szybko, bardzo
              wygodne siedzenia („lotnicze”), w ubikacji jest papier. W 1½ godz. jesteśmy na
              Napoli Centrale (typowy terminal) i idziemy zwiedzać. Wrażenie ogólnego
              bałaganu i zaśmiecenia, ulice wąskie, a te szerokie też zapchane samochodami,
              skuterami i pieszymi, wszyscy solidarnie poruszają się wg jedynego
              obowiązującego tu prawa tj. „aby do przodu”, przy czym skuterowcy są ponad
              wszelkimi prawami, nie zdziwiłbym się, gdyby jeździli po ścianach domów. No,
              może jeszcze przeważnie przestrzega się czerwonego światła, z czego skutery są
              najwyraźniej też zwolnione. Trochę błądzimy i ze względów fizjologicznych (mój
              brzuch) zatrzymujemy się na cappuccino już o 10.30, tuż obok Porta Capuana:
              dwie masywne wieże połączone dość filigranowym łukiem. Potem zwiedzamy kolejne
              kościoły przeważnie o barokowym wyposażeniu. Przedzieramy się przez ulice,
              najczęściej bez wyraźnie wydzielonych chodników, przez gąszcz ludzi i
              pojazdów. Zdumiewa, że na naszych oczach nikt się nie zderza, nie najeżdża,
              ani nie przewraca, za to praktycznie nie można znaleźć samochodu czy skutera
              bez wgnieceń, a co najmniej zadrapań. Ale ma to wraz z otoczeniem równie
              obdrapanych murów swoisty urok: klawo, jak cholera!
            • Gość: Fredzio Re: Trasa Venezia-Ravenna-Peruggia-Rzym IP: *.bmj.net.pl 14.08.03, 22:23

Udine/Grado)
              >
              > za Neapol, więc chyba jednak sobie podaruję.
              Przepraszam za dość nonsensowny tekst, jaki mi się mimowolnie kliknął, a jest
              to fragment notatek z podróży z 2001 r. , chodziło mi o uzasadnienie
              odradzanie jazdy po Neapolu.
            • Gość: bah7 Re: Trasa Venezia-Ravenna-Peruggia-Rzym IP: ProteriansZgNet:* 15.08.03, 20:20
              > Udine/Grado) za Neapol, więc chyba jednak sobie podaruję.

Potwierdzam wyliczenia Fredzia :

Udine - Neapol /autostradami/ to dla mnie ok. 8 1/2 h;
              J.w. /połowa trasy bez autostrad/ to dla mnie ok. 11 1/2 h...

bah7
    • Gość: Amico Re: Trasa Venezia-Ravenna-Peruggia-Rzym IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 15.08.03, 23:27
      Wjezdzasz na superstradę E45 w Wenecji (ostatni zjazd) najpierw ok 120 km
      jedziesz droga jednopasmową, od Ravenny do Orte jedziesz auostrada. Jesli mam
      byc szczery: jedzie sie oki, ale droga ta jest zniszczona, asfalt dosc wybity,
      i niewykluczone, ze trafisz na remonty drogi w okolicach ceseny.
      ciao.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka