petmar 03.02.08, 22:52 Wybieram się w maju na tydzień do Apulii i Kalabrii.Czy możecie polecić miejsca warte obejrzenia? Na razie planuję trasę posługując się przewodnikiem, ale ciekawa jestem Waszych wrażeń z tego regionu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: henryk Re: Apulia i KaLabria IP: *.domainunused.net 03.02.08, 23:48 Cofnij się wstecz, ponieważ na tym forum całkiem niedawno ten temat był poruszany. Polecam te miejsca, które są ciekawe. Zaczynając od półwyspu Gargano: Peschici, Vieste, San Angelo dalej na południe Alberobello (istny cukiereczek), Matera i Castelmezzano. O Kalabrii poszukaj niżej.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Apulia i KaLabria 04.02.08, 10:10 Matera jest stolica prowincji w regionie Bazylikata: bliski Apulii, ale region juz inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk Re: Apulia i KaLabria IP: *.domainunused.net 04.02.08, 17:40 Z pełnym szacunkiem, gratuluję czujności. Faktycznie Matera leży między Apulią a Kalabrią, właśnie w Basilicata. Wymieniłem Materę z rozpędu, ponieważ przy okazji zwiedzania Apulii dojechałem aż do Matery, gdzie zwiedzałem sassi. Ale myślę, że mimio mojej "pomyłki" warto i to miasto zaliczyć. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Apulia i nie tylko 19.05.08, 16:41 Czujnosc nabyta. Bazylikata jest malutka i wciaz bywa przypisywana a to Apulii, a to Kalabrii, a to Kampanii. No a juz w barze w Materze powiedziec, ze to Apulia jest piekna... odradzam. Warto odiwedzic Mater. Podobno jest to najstarsze miasto swiata do dzis istniejace. Na pewno z najstarsza zabudowa typu mieszkalnego. www.sassidimatera.it/english/index.htm A wracajac do Apulii, wczoraj przybyl tam na wakacje szejk Omanu. W towarzystwe 6 zon i calej swity oczywiscie. Wam radze podroz najwyzej z 1 zona, ale widac, ze warto. Podobno ma tam zamiar zainwestowac i byc moze Apulia stanie sie jeszcze drozsza. Zwiedzac poki czas :)) Odpowiedz Link Zgłoś
funghettino Re: Apulia i nie tylko 19.05.08, 19:22 a ja polecam nie ograniczac sie do plw gargano ale zapuscic sie na dalekie poludnie i zwiedzic salento. W tym roku pogoda dosc zmienna wiec nie polecam jeszcze kapieli morskich, ale zwiedzac zdecydowanie jest co :) www.turismo.provincia.le.it/home/elencorisorse.php?id=1 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Apulia i nie tylko 19.05.08, 19:26 Niestety pogoda jest w tym roku do bani: a to juz prawie koniec maja. Powinno juz byc upalne lato, a tu wciaz hustawka. :(( Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Apulia i nie tylko 19.05.08, 19:36 Droga linn_linn zajmij sie prosze "robieniem" ładnej pogody na lipiec, bo wówczas, tradycyjnie, wybieram się do Apulii zapomnieć o całym świecie:) Żartuję oczywiście, w zeszłym roku trafiłem na temperatury przekraczajace 40 stopni, jak dla mnie były akurat:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Apulia i nie tylko 19.05.08, 20:24 Nie jest wykluczone, ze bedzie upalnie. :)) Kiedys w koncu musi byc. Odpowiedz Link Zgłoś
mediterraneo1978 Re: Apulia i nie tylko 19.05.08, 21:41 A co myslicie o gorach Aspromonte ? Bo do Kalabrii na pewno sie kiedys wybiore - czy faktycznie sa tam w gorach miejsca gdzie widac i Morze Tyrrenskie i Jonskie jednoczesnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Apulia i nie tylko 19.05.08, 22:43 W Aspromonte nie byłem w miejscach, w których widać oba morza jednocześnie. Nie było mi to jednak potrzebne. Są tam miejsca naprawdę zapierające dech w piersiach. Niezapomniane widoki i dzika przyroda, tak inna od tej, która znamy z kraju. Aspromonte to dla mnie jedno z tych wspomnień, które idą ze mna przez zycie, których nie wytrze sie gumką, do których wraca się z ogromną przyjemnością. Do Aspromonte z pewnością znów zawitam, lecz chyba jeszcze nie w tym roku, może w przyszłym. Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Apulia i nie tylko 19.05.08, 22:49 A oto jeden z widoków Aspromonte ;) image44.webshots.com/44/9/85/14/2678985140070059283cwAkvW_fs.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: turystyka w Apulii portal oficjalny regionu 20.05.08, 12:52 www.viaggiareinpuglia.it/ Wczoraj zainaugurowany: wszystko o turystyce w Apulii. Odpowiedz Link Zgłoś