Gość: elamaria IP: *.Red-88-1-157.dynamicIP.rima-tde.net 13.09.08, 14:01 Witam, moze ktos wie, czy do Muzeow Watykanskich mozna zarezerwowac bilety? Chodzi mi o to, zeby nie stac w kolejce. dziekuje za odpowiedzi Pozdrawiam E Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Muzea Watykanskie 13.09.08, 14:08 Mozna: www.rome-museum.com/it/vatican2ind.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elamaria Re: Muzea Watykanskie IP: *.Red-88-1-157.dynamicIP.rima-tde.net 13.09.08, 14:27 Wielkie dzieki Linn, dzieki Tobie zobacze Kaplice Sykstynska i inne cuda! Mam taka niechec do kolejek (chyba wyniesiona z PRL:), ze wole zrezygnowac z zobaczenia czegos niz stac godzinami w oczekiwaniu.Juz sie w zyciu nastalam i wiecej nie chce... A przy okazji, czy bylabys taka i mila i polecila mi jakies sympatyczne restauracje w Rzymie- tak do ok. 100-120 € za 2 osoby, z tradycyjna kuchnia, bez wynalazkow w stylu kuchni molekularnej? W ramach przygotowan do wyjazdu przeczesuje internet i znalazlam kilka interesujacych, ale przeczytac w internecie, to nie to samo co miec restauracje polecona przez kogos, kto w niej byl. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam E. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Muzea Watykanskie 13.09.08, 14:40 Ta kolejka, pomimo że często ciągnie się z rana do samego Placu św Piotra, wbrew pozorom porusza się bardzo szybko i sprawnie. Ja stałam własnie w okolicach Placu i ku mojemu zaskoczeniu, w środku znalazłam się po jakichś 15-20 minutach. www.pbase.com/corrina/image/55606948 Znacznie dłużej stoi się do grobu JP2. -- Aneks kuchenny Podróżować lubię Odpowiedz Link Zgłoś
colata Muzea Watykanskie w ostatnią niedzielę miesiąca 16.09.08, 09:28 A ja z kolei bedę w Rzymie w ostatni weekend października. Dowiedziałam się, że w każdą ostatnią niedzielę miesiąca Muzea Watykańskie są otwarte i to bezpłatnie. Zastanawiam się tylko o której trzeba się ustawić w kolejce, żeby w ogóle wejść... Czy ktoś z Was ma może doświadczenie w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Muzea Watykanskie w ostatnią niedzielę miesi 16.09.08, 10:36 Ja sobie właśnie odpuściłam tą wersję darmową, po tym jak zobaczyłam kolejkę. Kolejka darmowa idzie niestety znacznie wolniej niż z biletami, bo z biletami mają jako taką kontrolę nad tym, ile osób wchodzi do Muzeów, bez biletów niestety nie. Wtedy chyba wpuszczają partiami, o ile pamiętam. I trwa to znacznie dłużej. Ostatnie wejście jest jakoś wczesnym popoludniem (musisz sprawdzić dokładnie na stronie muzeów) i uznawszy, ze nie mam praktycznych szans na dostanie się tam do tej godziny, zrezygnowałam i stanęłam następnego dnia po bilety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Poza tym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 20:10 W te darmowe niedziele muzea są czynne krócej, od 8.30 do 12.30 można wejść a o 14 zamykają (normalnie 16.00 i 18.00). MOże i stąd biorą się dłuższe kolejki. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Muzea Watykanskie 13.09.08, 15:02 Chcialabym... Nie znam Rzymu tak dobrze. Sama przymierzam sie do rezerwacji noclegu na koniec pazdziernika i nie moge sie zdecydowac. O jedzeniu nawet nie mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Muzea Watykanskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.08, 15:44 Być w Watykanie i nie stanąć w ogonku do Muzeów?!?!? ;) Zresztą tak jak pisze corrina, ten ogonek sprawnie posuwa się do przodu a więc jeżeli nie przyjdziesz zbyt wcześnie przed otwarciem to sobie nie postoisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: Muzea Watykanskie IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 13.09.08, 17:38 polecam restauracyjkę na Zatybrzu www.lafraschetta.com/ wiele razy tam jadałam wieczorami i zawsze pysznie, o tym że musi być dobra świadczą też kolejki oczekujących na stolik, ale oczywiście jak masz niechęc do kolejek wystarczy przyjść tuż po otwarciu, dużo ciekawsza sala jest w głębi, wydaje się że przechodzisz przez kuchnię :)ewidentnie jadają tam "tubylcy", a gdy moja siostra poprosiła ich o herbatę, zakupiono jej i przyniesiono z pobliskiego baru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Muzea Watykanskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.08, 18:12 dobrze że nie wpadli na pomysł podgrzania jakiegoś liptona ice tea:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elamaria Re: Muzea Watykanskie IP: *.Red-88-1-157.dynamicIP.rima-tde.net 13.09.08, 21:05 Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Malgo, o cos takiego mi chodzilo, mila restauracja, gdzie jadaja tubylcy. dziekuje za namiary. Ja u siebie (Hiszpania) tez przynajmniej raz w tygodniu odwiedzam restauracje, do ktorej ustawiaja sie kolejki i jest to jedyne miejsce gdzie moja niechec do kolejek zostaje przezwyciezona przez chec do kuchni: nazwalabym ja ambitna kuchnia domowa.Zawsze jest pysznie, obsluga znakomita i rachunek prawie zawsze wywoluje u mnie atak smiechu- wychodze obzarta i opita za niecale 20€ od osoby. Dziekuje i pozdrawiam E. A tak na marginesie, czy to nie jest watek na forum Kuchnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Muzea Watykanskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.08, 09:21 Witam! Za 3 tygodnie wylatuję do Rzymu. Chciałabym spytać, jak kształtuja się ceny biletów wstępu do muzeów watykańskich.Będę z 17-letnią córką. Czy ona jako uczeń może liczyć na bilet ulogwy?Czy rzeczywiście środa jest dniem, w którym-ze względu na mszę papieską- nie warto wybierać się na zwiedzanie muzeów?? Będę wdzięczna za odpowiedź Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Rzym gdzie pojsc 13.09.08, 18:37 Tu jest kilka miejsc wartych odwiedzenia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=56877190&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po wakacjach Re: Muzea Watykanskie IP: *.aster.pl 29.09.08, 23:55 dopiero co tam byłam i nie zauważyłam wielkich kolejek w Watykanie. Do muzeum stałam jakieś 2 min. Do grou ok 10, podobnie aby wjechać na kopułę. Ważne by nie zwiadzać w środę, bo wtedy jest msza z udziałem Papieża i faktycznie mogą być tłumy. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Muzea Watykanskie 30.09.08, 09:19 Ale teraz mamy ostatnie dni września, ja np byłam już w zasadzie w szczycie sezonu , czyli w połowie czerwca, wtedy - zapewniam - SĄ kolejki. Nie mówiąc już o lipcu czy sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś
hayabusa100 Re: Muzea Watykanskie 30.09.08, 09:55 Witam! z racji wykonywanego zawodu jestem w Rzymie co tydzień lub co drugi tydzień z wycieczką. Jeżeli mowa o biletach wstępu normalny kosztuje 14 eur, ulgowy natomiast 8 eur. Z biletu ulgowego mogą skorzystać dzieci do lat 18 i studenci po okazaniu legitymacji. Bilety kupuje się na piętrze, nie natomiast na parterze <za bramkami> ponieważ tam są kasy dla grup. W dni powszednie największa kolejka do wejścia zazwyczaj jest w poniedziałek i we wtorek rano <ale nie jest to regułą> aby jej uniknąć ja planuje zwiedzanie Rzymu w taki sposób, aby Muzea Watykańskie z przewodnikiem robić na końcu tzn. na 13.30 lub 14. Wtedy to nie ma nikogo przed wejściem. Jeżeli ktoś chce odpocząć i zjeść polecam uroczą "typowo włoską" uliczkę Borgo Pio, która jest położona równolegle do głównej ulicy prowadzącej na Plac św. Piotra Via della Conciliazione <uliczka jest za murami> polecam również stronę internetową www.rzym.pl pozdrawiam serdecznie Martyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk prośba o informację IP: *.icpnet.pl 30.09.08, 20:30 Na Borgo Pio, zdaje się pod numerem 2 jest taki włoski pizza-bar z rewelacyjną pizzą ciętą "z metra". Nazywa się to "pizzeria antica" czy jakoś tak... no i właśnie nie pamiętam jak dokładnie się nazywa. czy możesz przy okazji to sprawdzić i wpisać na forum? Z góry wielkie dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
hayabusa100 Re: prośba o informację 30.09.08, 20:41 Na Borgo Pio polecam moją ulubioną pizzerie <znajduje się praktycznie na środku długości całej uliczki - jest pod numerem jeśli dobrze pamiętam 73 po prawej stronie idąc od Via di Porta Angelica, ulicy która "doprowadza" turystów do Bazyliki św. Piotra> Nie dość, że super obsługa <Tomazzo i Marco, których od wiosny uczę podstawowych polskich zwrotów, dzięki czemu Polacy mogą się dogadać :)> to do tego pyszna pizza <najlepsza pizza quatro fromaggi (4 sery)> kebab i lasagne. Wszystko w niewygórowanych cenach i wspaniałej włoskiej atmosferze. Polecam!!! Pozdrawiam Martyna Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: prośba o informację 30.09.08, 22:02 Dziewczyny, super, że podajecie dużo przydatnych informacji, ale wątków o Rzymie, zwiedzaniu i jedzeniu jest mnóstwo, ten jest akurat o liniach lotniczych latających do Rzymu. Ktoś czytający nagłówki postów nie odnajdzie tych informacji, myśląc ( i słusznie), że wątek jest o lataniu do Rzymu Wizz Air'em :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk to akurat jest o Muzeach Watykańskich ;-) IP: *.icpnet.pl 30.09.08, 23:02 a nie o wizzairach... No dobra, ale przed zwiedzaniem Muzeów dobrze jest się najeść (chyba że zdecydujemy się na muzealną restaurację, why not?). Pamiętam, kiedy byłem wiele lat temu w Muzeach (jeszcze za komuny), zwiedzałem je na głodniaka ratując się dropsami, bo nie wiedziałem, ze zwiedzanie trwać może tak długo... przewodnik opowiadał bardzo ciekawie o wszystkim, ale to co pamiętam to to, że "już dochodzimy do punktu kulminacyjnego naszej wycieczki, czyli Kaplicy Sykstyńskiej", a kiedy już tam doszliśmy i zobaczyliśmy, to przed nami było jeszcze dwie godziny zwiedzania. Ja padałem z nóg, ale przynajmniej jest co wspominać. Ostatni raz byłem w ubiegłym roku, na spokojnie obejrzałem to, co chciałem. A kolejka jest niestraszna, miło jest pogadać sobie ze "współstaczami", wtedy czas mija znacznie szybciej. A po strawie duchowej ważna jest ta fizyczna - czyli jedzonko... najlepszym wyborem jest i tak Zatybrze, ale na szybko - Borgo Pio z pewnością jest także godne polecenia. Jeszcze dwa słowa o tej pizzerii "antica" - znalazłem namiar (to jest to) tutaj: mangiaebevi.myblog.it/archive/2008/05/14/antico-forno-di-borgo-pio.html - czyli jest to nr 8. Jest więc ona położona na początku ulicy (czyli "daleko" od Watykanu), a niemalże na przeciwko jest taki uliczny wodopój. A kawałek dalej, także po drugiej stronie jest taki większy bar z niezłą kawą i słodkimi bułkami/ciastkami. Mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: to akurat jest o Muzeach Watykańskich ;-) 01.10.08, 09:18 No pięknie się popisałam, nie ma co ;) Przepraszam, ale widać już późno było, i mi się trochę pomerdało :)) Odpowiedz Link Zgłoś