Dodaj do ulubionych

Wróciłam z Toskanii- samochodem

08.09.09, 09:19
Wróciłam z toskanii, służę pomoca
Obserwuj wątek
    • Gość: Tadek i Ela Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 20:01
      My planujemy za rok,napisz coś od siebie,ceny kwater,żywności,jakie
      drogi,gdzie byliście itd.
    • pessimo1964 Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem 08.09.09, 20:36
      poproszę o krótkie streszczenie trasy (gdzie roboty drogowe itd)

druga sprawa to aktualne ceny paliw szczególnie interesuje mnie disel

dzięki
      • wszystko_gra Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem 09.09.09, 13:14
        Jadę pojutrze więc jak dojadę w sobotę to napisze od razu co i jak;-)
      • Gość: mama.niunia Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem IP: *.dmbos.com.pl 09.09.09, 13:19
        Jechaliśmy z W-wy przez Cieszyn, Czechy, Austrię ,(Brno, Klagenfurt) do San
        Gimignano. Droga bez zastrzeżeń. W 15 godzin dojechaliśmy do Wenecji. Tam
        nocleg. Autostrady we Włoszech drogie, paliwo też ok. 1,3 euro za benzyne.
        diesel ciut tanszy, ale nie pamiętam dokładnie ile.
        Na miejscu mieszkaliśmy w san Gimignano- agiroturismo.
        www.torreprima-holidays.it/index-it.html
        Stamtąd jeździliśmy do innych ciekawych miejsc. Zwiedziłam siene, san gimignano,
        arezzo, Volterre, Cortone i region Chianti (polecam wycieczkę po chianti- Radda
        in chianti, greve in chianti itd). Florencję zwiedziłam już wcześniej, więc
        wpadliśmy tylko gościnnie.
        Wracaliśmy przez austrie- niemcy. W niemczech troche robót drogowych, ale ruch
        płynny.
        • Gość: mama.niunia Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem IP: *.dmbos.com.pl 09.09.09, 13:23
          Za kwaterę płaciliśmy 350 euro za 6 dni. Ceny we Włoszech generalnie są wysokie,
          wiec jak ktoś nie jest na to przygotowany to może się zdziwić. Tanio jest tylko
          w supermarketach. Restauracje drogie. Woda 3-5 euro, przystawki 7-9 euro, danie
          12-18 euro, wino 12 euro domowe.
          W san gimignano najpyszniejsze lody na świecie-potwierdzam i polecam. W życiu
          takich nie jadłam. 1,7 euro za dwie gałki. Warto.

• Gość: Mirko Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 18:49
            To mam rozumieć że nad morze dojeżdzaliście,przecież to ok. 70km.
            • mama.niunia Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem 10.09.09, 09:05
              Nad morze nie jeździliśmy wcale bo po co? Mieliśmy fajny basen. A poza tym potem
              byliśmy na Capri, więc plażowanie zaliczone :)
        • mary-810 Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem 17.09.09, 08:12
          czy po Włoszech poruszaliście się samochodem.Jak z parkowaniem w
          miastach? My w październiku jedziemy z 2ka dzieci w okolice arezzo i
          zastanawiam się nad przejazdami pociągiem.tzn samochód pod domem i
          do mniejszych miejscowości a do florencji itp pociągiem
          • wszystko_gra Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem 17.09.09, 09:15
            do Florencji zdecydowanie lepiej pociągiem.Aczkolwiek z dwójką małych dzieci to
            nie za bardzo polecam jeśli chcesz zwiedzać.Ja moje zostawiłam w hotelu z tatą i
            wybrałam się sama na cały dzien.
          • Gość: zojka Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem IP: 83.238.15.* 17.09.09, 09:50
            My bylismy niedawno zarwno w Arezzo, jak i we Florencji i bez
            problemu parkowalismy. Oczywiscie za parkowanie sie placi.. Mozna
            tez zaparkowac pod miastem i poruszac sie autobusami.
            Miejsc parkingowych troche sie szuka, ale nie jest wcale najgorzej.

Arezzo jest boskie!
            • mama.niunia Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem 17.09.09, 11:08
              Wszędzie jeździliśmy samochodem. Wcale nie ma problemów z parkowaniem. We
              Florencji ogromny podziemny parking pod dworcem. Ale uwaga ceny!!! 2 euro za
              godzinę 1 i2 , a za 3 już 3 euro!!!! wiec my za 2, 15 minut parkowanie
              zapłaciliśmy 7 euro :( W Arezzo tez bez problemu z parkowaniem. euro za godzinę.
              • mary-810 Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem 17.09.09, 11:31
                czy gdzieś w okolicy znajdują się jakieś ciepłe źródła?
                • Gość: kasia74 Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 13:20
                  Kiedy lepiej jechac do Toskani ,przelom czerwca i lipca czy sierpnia i
                  wrzesnia.Chodzi mi glownie o przyrode ,kiedy jest ladniejsza
                • Gość: Maciej Re: Wróciłam z Toskanii- samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 13:40
                  > czy gdzieś w okolicy znajdują się jakieś ciepłe źródła?

Np. Bagno Vignoni w Val d'Orcia, około 40 km na południe od Sieny. Woda wypływa
                  na głównym placu w mieście, przepływa przez miejscowość i poniżej miejscowości
                  tworzą się naturalne "baseny", w których można się kąpać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka