Dodaj do ulubionych

Madera - jak to jest z tą pogodą?

IP: 91.208.72.* 10.06.11, 11:54
Sam od dłuższego czasu rozważam wyjazd na Maderę, ale boję się pogody. Jestem przekonany, że widoki są tam niesamowite, ale przeżyłem już trochę i wiem że pogoda potrafi (prawie) wszystko popsuć. Znam tą różnicę kiedy wracasz w słońcu drugi raz w miejsce gdzie poprzednio była totalna mgła - nie dam się przekonać że to ma małe znaczenie. Po to jadę żeby coś zobaczyć.
Prognozy pogody dla Madery to tak naprawdę chyba prognoza dla Funchal, w górach i na PN raczej nie będzie lepiej. Zainteresowanym proponuję poobserwować:
www.netmadeira.com/webcams-madeira
i skonfrontować prognozy pogody z rzeczywistością, zobaczyć w kamerach jak wygląda to ich "pouco nublado", albo "mała chmurka" czy nawet "pełne słońce" na prognozach onetu.

Opisze ktoś kto zwiedzał Maderę jak to wyglądało z tą pogodą?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Madera - jak to jest z tą pogodą? IP: 217.33.154.* 10.06.11, 14:14
      we wrześniu 2010 było tak, że gdy w Funchal padało, wsiadaliśmy w samochód i jechaliśmy do Porto Moniz :) padało ze 3-4 dni na 7...
      • voyager747 Re: Madera - jak to jest z tą pogodą? 10.06.11, 21:48
        My byliśmy w styczniu 2010 i w grudniu 2010, trochę padało, trochę świeciło słońce. Nie wiem jak tam jest latem, sam się zastanawiam.
        • Gość: Haneczka40tka Re: Madera - jak to jest z tą pogodą? IP: *.play-internet.pl 11.06.11, 11:18
          Poecam www.meteogroup.pl.
          Przed wyjazdem na Maderę i do Tunezji na tym portalu sprawdzałam pogodę i sprawdziło się wszystko, co do joty.
          Niestety prawdą jest , iż pogoda na Maderze jest bardzo zmienna, rano może być cudowna pogoda a wieczorem ulewa albo odwrotnie. Ja byłam w listopadzie, wtedy prawie codziennie był deszcz, a podczas wyprawy na lewady było oberwanie chmury i ściana deszczu, jedynym widokiem była ścieżka pod nogami, na którą patrzyłam by nie polecieć w dół w przepaść.
          Zreszta i teraz latem, masz na Maderze 22-24 stopnie. Pogoda zawsze raczej wiosenna a nie typowo letnia!
          • Gość: ziuta Aktualna pogoda IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 09:53
            Madera < aktualna pogoda
    • tycjah Re: Madera - jak to jest z tą pogodą? 16.08.11, 13:40
      Spędziliśmy na Maderze cały lipiec i pogoda faktycznie zmienną jest. Zagwarantowana jest właściwie wzdłuż południowego wybrzeża od Funchal po Calhetę (sympatyczne okolice 25 stopni). Najlepszym wyjściem jest wynajęcie samochodu, wyspa jest na tyle mała, że można zrobić szybką korektę planów. Zwłaszcza, że różnica pogody i temperatury może następować co kilka kilometrów. My w bagażniku mieliśmy zawsze dwa zestawy: I klapki, ręczniki, kąpielówki, II długie spodnie,cienkie kurtki, wygodne buty - zadowolenie gwarantowane! A miejsce jest naprawdę piękne i niewiarygodnie urozmaicone krajobrazowo, jak na tak małą powierzchnię, że nie wspomnę o wspaniałym jedzeniu i winie.
    • Gość: mickymic Re: Madera - jak to jest z tą pogodą? IP: *.gmk.net.pl 02.09.11, 00:50
      witam,
      byłem w grudniu 2009 (tuż przed gwiazdką) - pogoda faktycznie deszczowa, prawie codziennie był deszcz, czasem ulewa, ale trwała np: 1-2H potem słońce, potem mgła, czasem wichura, itd, mnie to nie przeszkadzało, podrózowalismy autem wiec czesto deszcz ogladalismy z drogi, jak było słonko akurat wypadał przystanek :)generalnie trzeba mieć trochę szcześcia trochę być elastycznym i dostosowywać się do natury ;). temp. około 22-24 st.C. woda chłodna, nie kąpalismy się ze względu na fale - z daleka widać plażę, woda zabiera i wyrzuca żwirek, z bliska żwirek okazuje się kamykami o średnicy 5-10 cm - niesamowite. można poczuć ogromną siłę oceanu.
      również sie nie opalaliśmy, a wiele razy chodziliśmy w koszulkach, krótkich spodenkach (spódniczkach), siedzieliśmy na plaży (raczej małej zatoczce na poziomie wody) w slonku, w grudniu, obok ogromnych fal, szumu - na prawdę ekstra.
      bardzo miło wspominam pobyt na Maderze, jeżeli ma się odrobinę odwagi i nie przyciąga nieszczęśc to polecam wycieczki starymi drogami - tymi prowadzącymi obok tuneli (niektóre juz niestety zamkniete lub zamkniete na zimę), trzeba uważać na spadające skały i nie zjechać ze skarpy ale warto i nie trzeba mieć jeepa 4x4.
      w 100% zgadzam się z opinią wiecznej wiosny na Maderze
      na środku wyspy, na płaskowyzu zrobiło się ogromne rozlewisko, ziemia była nasiaknieta jak gąbka, czasami trzeba było przejechać przez strumyk szerokości kilku metrów przelewający się przez drogę. po naszym powrocie osuneło się trochę ziemi, chyba częściowo ucierpiało lotnisko (chyba styczeń 2010) - po prostu czasem trzeba wierzyć we własne szczęscie :)
      mgła teŻ ma swoje uroki np: na Cabo Girao byliśmy 2x 1 raz we mgle, widocznośc około 1m jak sie wychylisz za barierkę tylko czuć powiew z dołu, masz wrażenie, że można wyjśc i powoli, mięciutko zapadać się w dół, 2 raz bez mgły, widzisz przepaśc 500m w dół, oraz okolicę, że np 100 m od Ciebie był jakis hotel, knajpka i w ogóle coś tam było :)
      poza tym różnice wysokości są znaczne więc może się zdarzyć tak, że na dole może być tak sobie ale coś widac, po środku totalne mleko, a wjedziesz (wejdziesz) wyżej i jest słonko.
      sam przelot też się nieco zmodyfikował - z powodu wiatru mieliśmi przystanek w Lizbonie - musielismy odczekać az się uspokoi. chyba była niezła wichura, bo jak bylismy na Maderze widzieliśmy ladujace samoloty podczas wiatru, który zginał palny prawie o 90 st.
      wszystko to i wiele innych zdarzeń wywarło na mnie niezapomniane, fantastyczne wrażenia, dla mnie Madera jest wspaniałym miejscem, gdyby nie uwiązanie do pracy w PL mógłbym się tam przenieśc na stałe
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka