Dodaj do ulubionych

Największe pozytywne i negatywne zaskoczenie

IP: *.centertel.pl 04.11.11, 17:05
Witam,
mam pytanie, bo zastanawiam się nad Portugalią. Jakie były wasze największe zaskoczenia pozytywne związane z tym państwem, a jakie największe negatywne zaskoczenia. Odnośnie warunków, kultury, traktowania turystów... Czego można się spodziewać? Czego należy unikać? Jakie zachowania "normalne" u nas tam mogą okazać się niesmaczne? Będę wdzięczny za porady.

-----------------------------
tanie-latanie- wyszukiwarka lotów i promocji na nie
Obserwuj wątek
    • Gość: vasco da gama Re: Największe pozytywne i negatywne zaskoczenie IP: *.phil.east.verizon.net 04.11.11, 21:40

Nie zastanawiaj sie. Lec. Nie ma negatywow wiec ich nie szukaj przed wyjazdem.
      I czytaj wiecej. Pytaj pozniej. Konkretniej.
      forum.gazeta.pl/forum/w,207,126567191,126567191,Lisbona_Porto_samochodem.html
    • Gość: x Re: Największe pozytywne i negatywne zaskoczenie IP: *.dormar.net.pl 06.11.11, 19:21
      zaskoczenie pozytywne? zajebiście przyjaźni ludzie, genialne jedzenie, piękny kraj
      negatywnie - tylko slumsy w Porto :/
      • Gość: x Re: Największe pozytywne i negatywne zaskoczenie IP: *.dormar.net.pl 06.11.11, 19:22
        w sensie, że to było jedyne zaskoczenie negatywne :)
    • monw Re: Największe pozytywne i negatywne zaskoczenie 08.11.11, 09:22
      TAK jak poprzednicy mogę powiedzieć nie ma negatywów ... tam jest wspaniale: ludzie, którzy po angielsku mało mówią ale zaskoczą Cię 'komunikatywnością', jedzonko, które wygląda zwyczajnie ale w smaku nie ma sobie równych, jeśli tylko otworzysz się na ten kraj to nie ma sobie równych i wiele zyskasz :-)

Szukam w pamięci negatywów ale trudno mi coś to przychodzi ;-)

Aczkolwiek są i tacy dla których Portugalia to kraj zepsuty turystycznie (???)
      • ab_extra Re: Największe pozytywne i negatywne zaskoczenie 08.11.11, 14:17
        1. Algarve to jeszcze nie cała Portugalia, paniusiu.
        2. Tak, uważam, że Algarve zostało już kompletnie zdewastowane przez przemysł turystyczny. No, może nie w takim stopniu jak hiszpańska Costa del Sol, ale i skala inna.
        • monw Największe pozytywne i negatywne zaskoczenie- 09.11.11, 08:51
          Panie ab_extra...czytaj Pan dokładnie.Pisałam TU generalnie o Portugalii, nie o Algarve.
          Wycieczka się nie udała, żeś Pan taki obrażony na Portugalię?Pani przewodnik mówiła nieciekawie?niezrozumiałym językiem?hotele nie pasiły?pogoda nie dopisała?

A co może jeszcze zaskoczyć mile?
          Jak będzie Pani w Porto (POLECAM !!!) przypomniało mi się fajne miejsce. Warto przejść się na drugą stronę Porto do Gaia i odwiedzić piwnice Croft lub Taylor - zachwyci się Pani smakiem prawdziwego Porto w zaciszu piwniczki ;-)
          No a gdyby miała pani ochotę na świetne śniadanie w towarzystwie tubylców to proszę się pofatygować i przejechać metrem pomarańczowym (F) do stacji Nasoni (kier. Fanzeres) i tam przejść kawałek (pytać o Pingo Doce bo to miejsce jest obok)a w drodze powrotnej przejść kawałek główną ulicą i dojdzie Pani do stadionu FC Porto - choć nie jestem kibicem to stadion jest powalający ;-) a stamtąd już można pojechać do centrum ze stacji Estadio do Dragao (nie musi Pani wracać do Nasoni)

Zależy co kto lubi i co dla kogo będzie zaskoczeniem - dla mnie na pewno było jedzonko i wino dlatego o tym piszę :-)

• Gość: x Re: Największe pozytywne i negatywne zaskoczenie- IP: *.dormar.net.pl 14.11.11, 17:54
            > Porto do Gaia

co?
    • donatta Re: Największe pozytywne i negatywne zaskoczenie 08.11.11, 21:35
      Minusy? Totalne zblazowanie ludzi, ciężko cokolwiek załatwić;). Ułańska fantazja kierowców, zwłaszcza autobusów publicznych. I wygoda - nie da się dojechać? Wszędzie się da - Portugalczyk potrafi i jeszcze drogę zbuduje, i parking ...

A plusy to cała reszta. Jedzenie, widoki, przyroda, lasy dębów korkowych, zamki, wino, sympatyczni ludzie.
      • monw Re: Największe pozytywne i negatywne zaskoczenie 10.11.11, 11:44
        A dla mnie to wszystko też było piękne...zero pośpiechu, kierowcy zatrzymujący ruch i wychodzący do sklepu po pieczywo (na przykład) - czy to nie zabawne? można przeżyć coś zupełnie innego i nikt się nie deneruje, nie trąbi, nie wymyśla...poza jednym trąbnięciem mojego męża innych nie słyszałam ;-)

Dla mnie taka "egzotyka" to fajna rzecz :-)
        • donatta Re: Największe pozytywne i negatywne zaskoczenie 10.11.11, 12:16
          monw napisała:

> A dla mnie to wszystko też było piękne...zero pośpiechu, kierowcy zatrzymujący
          > ruch i wychodzący do sklepu po pieczywo (na przykład) - czy to nie zabawne?

Z pewnością. Ale już dzika jazda autobusów po wąskich, krętych uliczkach oraz ignorowanie znaków STOP niekoniecznie jest zabawne. Z ulgą przesiedliśmy się do wynajętego auta.
          • Gość: bicie piany Pytek ypasek IP: *.cluster-h.websense.net 11.11.11, 17:41

Autor tylko tak sobie z nudow zapytal i porzucil watek.
            Nie warto bic dalej portugalaskiej piany.
            • Gość: ypasek Re: Spytałem, bo byłem ciekaw :) Dziękuję za odp. IP: *.centertel.pl 02.12.11, 10:37
              Hm... nie powiedziałbym, że z nudów i myślę, że to iż nie odpowiadam nie musi od razu oznaczać, że porzucę ten wątek i więcej do niego nie wrócę. Wszystkie porady tutaj zawarte na pewno mi się przydadzą i będę zwracał na nie uwagę jak już się zabiorę do tego kraju. Chcę odwiedzić właśnie Portugalię, w ogóle to cały Półwysep Iberyjski i nie orientowałem się jak to może wyglądać.

----------------------------------------
              tanie loty
              • Gość: ewa Re: Spytałem, bo byłem ciekaw :) Dziękuję za odp. IP: *.174.220.125.dyn.user.ono.com 03.12.11, 13:10
                Witam Panie Ypasek,
                ponieważ piszesz, że rozpiera Cię chęć poznania Półwyspu Iberyjskiego, wykorzystuję więc tę wiadomość i przesyłam Ci namiary na moje blogi; w nich znajdziesz Hiszpanię poza przewodnikiem oraz odrobinę Portugalii.
                ewa
                madryt-365.blog.onet.pl/
                siedemdniwalgarve.blogspot.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka