Dodaj do ulubionych

Madera - dwa pytania

IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.11, 19:43
Po pierwsze, czy bywają tam karaluchy, tak jak na Kanarach?
I po drugie, czy jeśli nie prowadzę samochodu i jestem skazana na fakultety i busy, to jest sens?
Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: Madera - dwa pytania 28.11.11, 20:38
      chodzi Ci o te żuki latające takie duże ?
      • Gość: shirley Re: Madera - dwa pytania IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.11, 19:14
        Chodzi mi o coś, co może przypominać karalucha.:)
        • voyager747 Re: Madera - dwa pytania 29.11.11, 19:18
          Ja nie widziałem na Maderze, a na Teneryfie tak, tylko to latało. Na Lanzarote też tego nie widziałem.
    • Gość: wiosnaidzie Re: Madera - dwa pytania IP: *.211.108.93.rev.vodafone.pt 01.12.11, 13:14
      Zła wiadomość - na Maderze są karaluchy, i to gigantyczne (w każdym razie jak na moje standardy). Dobra - nigdy nie widziałam ani jednego w hotelu, tylko nocą na ulicach. A bylam na maderze 2 razy.
      Bez samochodu - trochę kiepsko. primo - Madera jest straaasznie górzysta, nawet w funchal żeby dostać się do większość hoteli, musisz się nieźle powspinać. Więc jeśli nie masz naprawde dobrej kondycji - zapomnij. Poza tym samo Funchal jest nudnawe na dłuższą metę, za to północna strona wyspy i jej centrum - absolutny raj. A zwiedzanie autobusem to nie to samo. No chyba że wykupisz na miejscu jakąś wycieczkę autokarową, ale też jesteś uzależniona od grupy.No i praktycznie tylko na północy możesz się wykąpać, w Funchal nie ma normalnego kąpieliska. (w ogóle na całej Maderze jest chyba tylko jedna plaża piaszczysta, reszta - kamienie, ale da się przeżyć, a woda ciepła jak zupa:)
      ale Madera piękna i tania, a ludzie przesympatyczni. Polecam
      • voyager747 Re: Madera - dwa pytania 01.12.11, 13:26
        to ja jakoś nie widziałem nigdy takiego, a też byłem dwa razy w różnych miejscach i różnych hotelach.
        • Gość: nina104 Re: Madera - dwa pytania IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.11, 21:09
          Też nie widziałam karaluchów. A co do przemieszczania się bez samochodu to jest to trochę trudniejsze ale jak najbardziej możliwe. Wówczas dobrze bazę wypadową zrobić sobie w Funhal ew. 2-3 dni na wschodzie, ale ja radziłabym w stolicy. Stąd odjezdzają autobusy i na wschód i na pólnoc i zachód. Pewnie , że samochodem mozna więcej, ale lepiej autobusem niż siedzenie w jednym miejscu i rezygnacja z wielu wrażeń. Co do kondycji to chyba każdy da radę, gorzej o kulach lub z wózkiem i małymi dziećmi.
    • pojechanewakacje Re: Madera - dwa pytania 07.05.12, 09:15
      Karaluchów też nie widziałam i chyba dobrze, że nie czytałam tego pytania wcześniej, bo bym się nieźle stresowała :)
      Nie widziałam nic co lata i straszy.
      Jeśli chodzi o poruszanie się, to rzeczywiście może być to trudne. Ale... sami mieszkańcy Madery muszą się przecież jakoś przemieszczać. Jeśli zbierzesz grupę (np. znajomi z hotelu), w Funchal możesz szukać busów - taksówek, którymi dotrzesz do wartych zobaczenia miejsc. Polecam.
      • krzgie Re: Madera - dwa pytania 13.05.13, 23:28
        Witam,
        2 tygodnie temu wróciłem z Madery - wyspa mnie zauroczyła, zarówno pod względem krajobrazów, jak i ludzi. Na swoim blogu napisałem przewodnik, który opisuje, jak zwiedzić całą wyspę w 7 dni. Oto link: www.krzysztofgierak.pl/2013/05/madera-zwiedzanie-atrakcje-opinie.html

Dodatkowo zamieściłem tam kilka informacji praktycznych, takich jak info na temat wypożyczenia samochodu, transportu publicznego lub cen. Przewodnik można bezpłatnie pobrać w formacie pdf.

W razie pytań proszę pisac - chętnie odpowiem!

Pozdrawiam
        • Gość: Łukasz Re: Madera - dwa pytania IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.13, 19:47
          Ja polecam stronę madera.org.pl to jest wg mnie najlepszy przewodnik jaki można w chwili obecnej znaleźć w naszym języku, wybierając się na Maderę korzystałem właśnie z tej strony czy to z opisów wycieczki, które można znaleźć na stronie czy lewad.
    • Gość: anika Re: Madera - dwa pytania IP: *.ip.netia.com.pl 15.09.13, 11:47
      Widziałam karaluchy nocą na mieście - w Funchal oraz Machico. Rzeczywiście są ogromne. Oczywiście jest sens - komunikacja jest bardzo dobrze rozwinięta. A wyspa piekna.
      • Gość: shirley Re: Madera - dwa pytania IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.13, 17:10
        Dzięki. Byłam, karaluchów nie widziałam, a wyspa cudowna.:)
    • expertour Re: Madera - dwa pytania 16.06.14, 16:00
      Karaluchy są.
      • prefisso Re: Madera - dwa pytania 17.06.14, 14:09
        Nie ma.
    • emilianatalia Re: Madera - dwa pytania 27.09.14, 22:31
      karaluchy sa jak najbardziej. szczegolnie mozna je napotkac spacerujac wieczorem. sa na chodnikach. :) ale nie zmienia to faktu, iz Madera jest cudowna. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka