Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie

02.06.06, 12:28
Mieszkanie juz mam ,nauke zaczalem,jest mi cieplo i jestem szczesliwy. Ale
potrzebuje sie pilnie ubezpieczyc,zaznaczam ze z Polski nie mam nic oprocz nr
NIP ktory pewnie na nic sie tu nie przyda.A co z bankiem? Moze powinienem
miec tu konto,czy to bedzie do czegos pomocne? Konto to zawsze koszty, a wiec
moze z tym poczekac. Pozdrawiam wszystkich dobrych ludzi i tych zlych takze.
Obserwuj wątek
    • keepersmaid Re: ubezpieczenie 02.06.06, 13:59
      Trzeba bylo z Polski z ZUSu wziac Europejska Karte Ubezpieczenia Zdrowotnego
      czy jak to sie tam nazywa (tutaj: Cartão Europeu de Seguro de Doença). To daje
      dostep do panstwowej sluzby zdrowia w razie choroby badz wypadku.

Jezeli zamierzasz tutaj pracowac legalnie bedziesz musial zrobic miejscowy NIP
      i numer ubezpieczen spolecznych, wtedy tez przyda sie konto.
      • leslaw201 Re: ubezpieczenie 02.06.06, 18:53
        O wielkosci czlowieka decyduje nie sila, a madrosc nabyta...jestes wielki.Ale
        moj drogi tam , juz nie istnieje, a jest tylko tu. Tam juz na pewno nie
        wroce,najpierw naucze sie jezyka a potem pomysle o pracy.A w takim wypadku
        oszczedzanie na zapewnieniu ubezpieczenia chocby minimalnego bylo by , nie
        wybaczalnym bledem. Dlatego prosze o pomoc Wielkich ludzi ktorzy mi poradza. Co
        bys zrobil , i jak , bedac na moim miejscu. Pozdrawiam i wielkich i malych i
        tych maluczkich.
        • keepersmaid Re: ubezpieczenie 02.06.06, 22:56
          Dla wyjasnienia: jestem wielkim (1.80m) czlowiekiem rodzaju zenskiego.
          Ubezpieczenie prywatne kosztuje pieniadze, nie orientuje sie konkretnie ile, bo
          mam z pracy... Z tego co wiem banki oferuja klientom transakcje wiazane i dostep
          do takiego ubezpieczenia (w firmie ubezpieczeniowej bedacej wlasnoscia banku
          oczywiscie) na jakis korzystnych warunkach. Ale tak na odleglosc i nie wiedzac w
          jaki zakresie chcesz sie ubezpieczyc, trudno powiedziec.
          Najpopularniejszy wypadkowo-szpitalno-chorobowy bylby Medis albo Multicare.

Ze do Polski nie chcesz wracas to jedno i twoj problem, ale jezeli tam miales
          prawo do ZUSu to miales tez prawo do tej karty.
          • leslaw201 Re: ubezpieczenie 05.06.06, 11:53
            Piekny wzrost zapewnie madrze opakowany.Idac kolo Ciebie , nie czulbym sie
            niski. Dziekuje za info.Chcialbym ubezpieczenie ktore pokryje ew.pomoc po
            wypadku ,pobyt w szpitalu w wyniku zachorowania oraz wizyte u lekarza . Wydaje
            mi sie ze mozna to nazwac podstawowy pakiet.Jakich ew. potrzebujesz informacji
            aby sprobowac mi pomuc?
            • assim Re: ubezpieczenie 05.06.06, 12:13
              czyli zdrowie. zadnych odpowiedzialnosci cywilnych i tego typu rzeczy? z 36 na
              karku na zadne karty dla mlodziezy juz sie raczej nie zalapiesz ;)
              keep wspomniala juz o:
              www.medis.pt/
              www.multicare.pt/
              ja dodam do tego jeszcze:
              www.fundacao-ami.org/ami/seccao.asp?cod_seccao=54874
              zazwyczaj w tego systemach placi sie miesieczna oplate - od ok. 8 EUR do... (w
              zaleznosci od pakietu). za konsultacje i tak sie placi - ale mniej, to juz w
              cenniku.

gdybys chcial sie zapisac dobrowolnie do tutejszego ZUSu (seguranca social)
              placi sie cos ponad 100 EUR miesiecznie.
              pozdr/a
              • leslaw201 Re: ubezpieczenie 05.06.06, 12:33
                Dzieki za info.Ide teraz do szpitala bo tam podobno sa jakies agencje.
    • assim Re: ubezpieczenie 05.06.06, 10:57
      leslaw, to mamy zlych ludzi na forum? ;)
      a na co sie chcesz ubezpieczyc? ile masz lat? slowem jakiego rodzaju
      ubezpieczenia szukasz? keep ci juz temat rozjasnila. pomoglo? ubezpieczyles sie?

pozdr/a
      • leslaw201 Re: ubezpieczenie 05.06.06, 12:04
        Ludzi poznaje sie po czynach i skutecznosci.Kazdy jest schowany za swym
        ekranem.A ja kocham wszystkich,taki jestem...Odpisalem przed chwila Keep ,wiec
        jesli mialbys ochote wyrazic swoja opinie bede wdzieczny.Analizujac uwaznie
        moje posty i prywatny list do Ciebie , powinienes miec wiecej wiadomosci na moj
        temat. Ale oki, mam 36lat. Widzialem w poblizu bank Milenium,moze to cos
        pomoze.Konto moge zalozyc w kazdej chwili,to nie jest problem.Pozdro...znow
        dzis cieplo...
        • sertorio Re: ubezpieczenie 08.06.06, 15:55
          Ja mam ubezpieczenie w AXA nazywa sie Vitalplan, jest czescia AdvanceCare,
          kosztuje ok. 30 euro. Millenium bylo wlascicielem Medis tez dobre
          ubezpieczenie, ale sprzedali je Caixa Geral, jesli bylbys zainteresowany moge
          podac wiecej informacji.
          • leslaw201 Re: ubezpieczenie 08.06.06, 16:04
            Spadles mi z nieba...za oknem mam milenium.Kazdy news na miare zlota.
            • ewarafal Re: ubezpieczenie 08.06.06, 16:30
              Ja moge powiedziec jaki system ubezpieczenia oferuje Montepio Geral. Obsluguje
              to firma LUSITANIA.

Generealnie maja trzy rozne filary.
              Dwa drozsze sa rozbudowaniem podstawowego. Detali moge sie dowiedziec dzisiaj bo
              ide do banku. Bo nie chce ciebie wprowadzac w blad bo to sie wszystko zmienia.
              Stawki ubezpieczeniowe rowniez.
              Ale zawsze masz pewien okres karencji, tzn. najpierw placisz, a pozniej
              korzystasz. W przypadku podstawowych uslug jak wizyta lekarska jest to 3
              miesiace, ale takie jak zabieg w szpitalu czy porod (co nie wchodzi w gre w
              twoim przypadku) trzeba czekac dluzej. Ja pamietam, ze bylo to 1,5 roku, ale
              teraz jest to chyba 2 lata.
              A i to sie zmienia i zalezy od banku.
              Stawke jaka placisz miesiecznie zalezy od wieku i plci i stanu zdrowia (to
              ostatnie teoretycznie) chociaz nikt tego nie sprawdze - przynajmniej w przypadku
              Montepio Geral.
              Mysle, ze powinienes sie wyrobic w 50 euro/m-ce.
              Za kazda wizyte placisz i jest ten plus, ze sie umawiasz na godzine, a nie
              wyczekujesz jak kiedys w Polsce pod gabinetem kiedy zostaniesz wezwany.
              Oczywiscie wszystkie detale wyluszcza ci w banku. Dopytuj sie kilka razy jesli
              nie jestes pewny, zebys sie nie dal nabrac.
              A i jeszcze jedno. Najczesciej bank wymaga abys posiadal konto jesli chcesz miec
              ubezpieczenie gwarantowane przez dany banku, tzn. nie mozesz miec konta w
              Millenium, a ubezpieczenia w Montepio i odwrotnie.
              Tak przynajmniej bylo kiedys i tam gdzie sie dowiadywalem:)

Pozdrawiam,
              Rafal
              • leslaw201 Re: ubezpieczenie 08.06.06, 19:22
                Dziekuje Ci bardzo,juz prawie jestem w domu,napadlem kolesia w banku,pocisnalem
                i ...prawie mam tzn. mam promese jutro bedzie wazna jak otworze konto. Polisa
                jest osobna poniewaz bank nie ma takiej, jak ja chce w ofercie.Maja tylko
                polise na zycie, a ja juz rodzaj smierci wybralem. Chce umrzec ze starosci...Na
                razie juz cos jest a potem zastanowie sie co dalej.Widzisz ja do dzis bylem bez
                oslonki,takze jest to jakis sukces.Ale bardzo dzieki za rade. JESTES wIELKI.
          • leslaw201 Re: ubezpieczenie 26.06.06, 16:42
            odezwij sie prosze na moje dzisiejsze wolanie...

KTO MA WIEDZE , TEN MA WLADZE...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka