krakuseklove
03.09.09, 22:57
Witam ;)
Zacznijmy: Mam teraz 18 właśnie rozpocząłem 3 rok nauki w technikum informatycznym (to tak dla ścisłości)
Ostatnimi czasy mocno zastanawiam sie nad wyjazdem z kraju, najbardziej interesuja mnie stany lecz wiadomo droga do "rozpoczecia" tam nowego życia nie jest latwa ;/ Oczywisie o wyjezdzie mysle po skonczeniu szkoly
Mysle o dwoch drogach (beda one troche w wersji pytan do was):
1.Czy z wykształceniem i technika inforamtyka i posiadajac dyplom w specjalizacji "programista" i po zdaniu egzaminu TOFEL mam jakakolwiek szanse na znalezienie sponsora na wize pracownicza ? Czy bez skonczonych studiow nawet nie ma co o tym marzyc ? Chce wyjechac z polski jak najszybciej to mozliwe i studiowac tam w Ameryce.Chodzi mi o to by popracowac tam troche zarobic $$$,zapoznac sie kultura i obowiazujacymi tam "prawami" i po okresie powiedzmy roku wybrac sie na studia.
2. Chodzi o wize studencka a bardziej o stypendium, wydaje mi sie ze z kwalifikacjami takimi jak podane w pkt.1 nie mam zbytnich szans na otrzymanie stypendium naukowego. Wiec pytam was co takiego jeszcze misual bym zdobyc by moc sie o nie ubiegac ?
Mam nadzieje ze udzieli mi ktos jakis opini / odpwiedzi lub jakis porad dotyczasych moich pytan. Wiem jestem jeszcze mlody i głupi ;]ale chodzi mi głownie o to by zorientowac sie czy mam jakiekolwiek szanse na wyjazd do USA