Dodaj do ulubionych

Boje sie slodzika. :(

26.05.11, 11:18
Kupilam dzis male opakowanie Splendy, ale uzyje jej tylko kilka razy w I fazie i wywalam. Na II faze kupie fruktoze. Smaku aspartanu nie znosze, Stevii nie bylo, zreszta o tej tez kraza opowiesci - nie wiadomo, czy jest szkodliwa, nie jest dopuszczona do przemyslu spozywczego, ale to moze byc zmowa koncernow. Funcjonuje jako parafarmeceutyk.
Nie chce sie faszerowac ta chemia (w sensie slodzikami), ale mam kryzys na slodkie. Chce dzis zjesc jogurt lekko slodki i w weekend upiec ciasto fasolowe. Powtarzam sobie, ze to sladowe ilosci i moze sobie nie zaszkodze. sad

Nie macie podobnych obaw?
Obserwuj wątek
    • saisam Re: Boje sie slodzika. :( 26.05.11, 11:35
      Z tego co sie orientuję Splenda to jeden z najbezpieczniejszych słodzików na rynku, jest zrobiony na sukralozie, sama też go używam. Sukraloza nie jest zupełnie obojetna dla organizmu, ale to takie "mniejsze zło". To czego trzeba unikać jak ognia to aspartam i acesulfam K. Są zwyczajnie kancerogenne, a dopuszczone do obrotu, bo w małej dawce niby nie szkodzą (nie choruje się od jednej kawy ze słodzikiem czy puszki coli diet). Natomiast porzyjmowane regularnie (czasem nawet nie mamy pojecia ile ich jemy czy pijemy) mogą nam zaszkodzić.
      • beczka.prochu Re: Boje sie slodzika. :( 26.05.11, 11:40
        Dziekuje za odpowiedz.

Slpenda jest produkowana prze firme, ktora kazda wypowiedz negatywna lekarzy zastrasza procesami, a na dobrych prawnikow ich stac - w sensie producentow. Skoro nie jest taka zla, to czego sie boja? To pytanie retoryczne oczywiscie. Jak napisalam, mam zamiar przebrnac przez I faze i zaopatrzyc sie we fruktoze, tylko musze jej poszukac.

Z powodu slodizkow przestalam kiedys pic wszelkie napoje light. Ostatnio zarzucilam tez zucie gum. sad Choc niektore sa slodozne Ksylitolem, nie mam pojecia czy ten jest szkodliwy.
        • 1dycha Re: Boje sie slodzika. :( 26.05.11, 11:56
          wrzuć sobie w gugla ksylitol, ja jestem fanką.
          nie zwyża IG, antybakteryjny, naturalny etc. w Finlandii (z tego co pamiętam) cały naród przestawiali z cukru na ksylitol.
          • beczka.prochu Re: Boje sie slodzika. :( 26.05.11, 12:10
            I mozna go kupic w takiej sypkiej formie? I piec z nim? DO czego Ty uzywasz?
            • 1dycha Re: Boje sie slodzika. :( 26.05.11, 14:29
              w tej chwili nie mam.
              używałam do sypania i posypywania wszystkiego smile
              kupuje się w internecie smile
              • 1dycha Re: Boje sie slodzika. :( 26.05.11, 14:30
                zapomniałam odpowiedzieć na pytanie - nie pamiętam czy z nim piekłam, bo ja raczej niepiekąca jestem.
                jedyna wada to jest taka, że nie jest jakoś specjalnie wydajny (w porównaniu do innych)
                • beczka.prochu Re: Boje sie slodzika. :( 26.05.11, 14:49
                  Dziekuje za informacje!
                • monikinda odp. Nie ;) 26.05.11, 15:35
                  • beczka.prochu Re: odp. Nie ;) 26.05.11, 17:36
                    KRotko i na temat!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka