ella69 13.09.05, 11:32 Witajcie! Zakupiłam bezcukrowe galaretki Dr.Oetkera (wiśniowa, pomarańczowa i cytrynowa), ale kompletnie nie wiem ile tabletek słodzika powinnam dodać? Czy któraś z Was już robiła i może mi powiedzieć? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinos Re: GALARETKA BEZ CUKRU 13.09.05, 11:34 Z reguły jedna łyżeczka cukru to jedna tabletka słodzika - pierwszą zrób może tak, a potem zobaczysz... Odpowiedz Link
anamnezis Re: GALARETKA BEZ CUKRU 13.09.05, 11:56 Nie wiem jaką lubisz, czy bardzo słodką czy nie, ale może spróbuj od dodania 4 pastylek, pomieszaj i spróbuj (na szcześie galaretka zastyga dłuuuugo ) Jak będziesz uważała, że jest mało to dodaj jeszcze. Ja osobiście daję 7 tabletek, ale to kwestia gustu. Smacznego Odpowiedz Link
candy74 Re: GALARETKA BEZ CUKRU 13.09.05, 12:08 A ja zrobiłam galaretkę w ogóle bez cukru, beeeeeeeeee ( Odpowiedz Link
asia_dt Re: GALARETKA BEZ CUKRU 13.09.05, 15:08 Wiec tak moje drogie panie... jeśli juz chcecie słodzic słodzikiem (prywatnie jestem przeciwniczką słodzika)to pamietajcie ze nie wolno wam przekaraczac granicy 75 kcal na dzień. Nie orientuje sie też jak galaretka ma być przyrządzana (gotowana czy tylko zmieszana z goraca wodą??)> Sposób przyrządzania produktu ma istotny wpływ na wybór słodzika. Nalezy pamiętac ze słodzików zawierajacych aspartam NIE WOLNO PODGRZEWAĆ!!!!! Dlaczego?? Ponieważ z aspartamu kiedy zostaje on podgrzany powyżej 30°C uwalnia się wolny metanol, a ten jak wiemy jest trucizną. Oczywiście 1 tabletka słodzika na bazie aspartamu nie uwalnia zabójczych ilości metanolu aczkolwiek nalezy pamietać, że zawsze i w kazdej ilości metanol jest trucizną i powoduje, choc czasem niewidoczne dla oka, szkody w organizmie, ktorych efekty widac dopiero po wielu latach uzywania substancji takich jak aspartam. Co polecam do przygotowywania słodkich smakołyków?? Choćby fruktoze, ktorej możecie oczywiscie użyc w zabojczo ogromnej ilości całych 75 sztuk kalorii na dzień. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mafilka Re: GALARETKA BEZ CUKRU 13.09.05, 15:26 Droga Asiu, może w takim razie Ty potrafisz mi wytłumaczyć dlaczego lepiej używać fruktozy niż innego słodzika w I fazie, skoro fruktoza to cukier owocowy, a owoce są zakazane? A galaretkę można posłodzić jak już wystygnie i problem metanolu znika. 75 kcal to prawie 4 łyżeczki słodzika jakikolwiek by on nie był, bo każdy ma 400 kcal na 100 gram. Odpowiedz Link
pinos Re: GALARETKA BEZ CUKRU 14.09.05, 15:07 Dlatego, że fruktoza to cukier naturalny, a słodziki są sztuczne. Odpowiedz Link
asia_dt Re: GALARETKA BEZ CUKRU 14.09.05, 17:10 Dzieki pinos za wsparcie. Po pierwsze fruktoza jest naturalna. Po drugie jest smaczniejsza (ale to jest juz moja opinia ). Masz racje galaretke mozna poslodzic jak ostygnie ale np. bezy słodzisz przed wstawieniem do piekarnika... O cukrach na diecie niestety tylko w wydaniu angielskim macie tu www.southbeach-diet-plan.com/forum/viewtopic.php?t=23028 (post z 12 marca 05) i tu www.southbeach-diet-plan.com/forum/viewtopic.php?t=29305 (drugi post wydaje sie byc nowszy choc data wskazuje inaczej). Adnotacja przy fruktozie: "Fructose (needs to be counted as Sweet Treats, Caloric Limit)" Co znaczy mniej więcej Fruktoza ( musi byc traktowana jako słodycze, [obowiazuje] limit kaloryczny) Pozdrawiam Odpowiedz Link
mafilka Re: GALARETKA BEZ CUKRU 14.09.05, 22:24 Po pierwsze: mam i słodziki i fruktozę. Po drugie: używam i jednego i drugiego. Po trzecie: wiem na czym polega różnica między aspartamem a fruktozą. A po czwarte: pytanie moje dotyczyło tylko tego, dlaczego fruktozę można a owoców w I fazie nie można? Czy na przykład jabłka nie mogę potraktować w ramach owych 75 kcal? PS Bezów z natury nie jadam Odpowiedz Link
asia_dt Re: GALARETKA BEZ CUKRU 17.09.05, 20:02 mafilka napisała: "Droga Asiu, może w takim razie Ty potrafisz mi wytłumaczyć dlaczego lepiej używać fruktozy niż innego słodzika w I fazie, skoro fruktoza to cukier owocowy, a owoce są zakazane?" "A po czwarte: pytanie moje dotyczyło tylko tego, dlaczego fruktozę można a oców w I fazie nie można? Czy na przykład jabłka nie mogę potraktować w ramach owych 75 kcal?" Odp. na 1 pytanie dlatego ze fruktoza i wszelkie słodziki oparte o produkty naturalne są zdrowsze. Poza tym aspartam po podgrzaniu do temp powyzej 30 stopni c wydziela metanol. Odp. na 2 pytanie Polecam post powyzej a zwłaszcza linki. Musialabys zapytac dr Agatstona dlaczego fruktoza jest dozwolona a jablko nie. Moze to poprostu jego widzimisie? Tak jest i nikt w to nie wnika. Szczerze dla mnie jest to jeden psiur czy stosuje cukier zwykły czy fruktoze bo fruktoza (i pewnie inne cukry też) "omija w organiźmie enzym fosforofruktokinaze-1 -drogę odpowiedzialną za zamianę węgli na energie.Fruktoza po prostu w skrócie omija droge odpowiedzialną za magazynowanie cukru jako glikogenu.Zostaje ona (fruktoza) w wątrobie bezpośrednio zamieniona na tłuszcz,który wraz z krwią zostaje przeniesiony do komórek tłuszczowych organizmu." Nie wiem moze chodzi o ig fruktozy i jabłka. IG fruktozy to ok 11 w 25 g porcji i ok 12-24 w 50 g porcji natomiast ig jabłka to od 28 do 44 (w zalezności od regionu). Dla ciekawych sok jabłkowy czysty lub mętny niesłodzony ma od 37 do 44 ig. ps. wiesz są osoby na SBD które uwielbiaja bezy, jak np ja i taka informacja na temat aspartamu byla dla mnie istotna bo skoro mam juz uzywać "słodzika"... Pozdrawiam Odpowiedz Link
mafilka Re: GALARETKA BEZ CUKRU 19.09.05, 10:25 Dzięki Asiu Bezy też uwielbiam, ale takie prawdziwe... Ech, gdzie te czasy. >Musialabys zapytac dr Agatstona dlaczeg o fruktoza jest dozwolona a jablko nie. Moze to poprostu jego widzimisie? Myślę, ze nie niestety... Zastanawiałam się kiedyś dlaczego pomidory były zakazane w I fazie i w końcu wyczytałam, że przecież pomidor to... owoc... Na szczęście juz można je jeść i pić. Pozdrawiam Odpowiedz Link
asia_dt Re: GALARETKA BEZ CUKRU 19.09.05, 12:31 W sumie to mi sie wydaje że chyba chodzi o zawartość węgli w danym produkcie. SBD jest dietą ketozową więc im mniej węgli tym lepiej Pozdrawiam Odpowiedz Link
anamnezis Re: GALARETKA BEZ CUKRU 14.09.05, 18:48 No właśnie a orientujesz się może ile to jest łyżeczek? Tzn ile według DSB można zjeść tej fruktozy dziennie (nie kalorycznie a ilościowo)? Ja nie używam słodzika do kawy, herbaty itepe, tylko do serka białego i galaretki. I dlatego się pytam. Czy np jedząc porcję serka dziennie nie przekroczę tej magicznej liczby 75 jak ktoś wie, to prosze o odpowiedź Odpowiedz Link
mafilka Re: GALARETKA BEZ CUKRU 14.09.05, 22:26 Każde "coś" co słodzi (nie wiem tylko jak miód) ma w 100 gramach 400 kcal. Łyżeczka to 5 gramów, a łyżka 10 gramów. Łatwo więc sobie obliczyć ile kalorii dodaje się do galaretki czy twarogu. Odpowiedz Link
margonik Kaloryczność i IG fruktozy 14.09.05, 23:17 Fruktoza ma 400 kcal na 100g, jednocześnie jest słodsza od cukru o 40%, więc objętościowo można jej użyć 40% mniej (co daje 40% mniej kalorii). Ponadto indeks glikemiczny cukru to 100, a fruktozy zaledwie 16. I to jest najbardziej optymistyczna wiadomość Odpowiedz Link
ella69 Re: GALARETKA BEZ CUKRU 15.09.05, 15:57 Dzięki dziewczyny! Dodałam 5 tabletek słodziku i przyznam szczerze, że bym jeszcze dosłodziła. Ale sama nie jadłam (dla mojej nmamy była dosyc słodka). Ale polałam 2 łyzkami jogurtu nat. z 1 słodzikiem i było ok. Chętnie zastapiłabym słodzik fruktozą, ale nie mogę jej u mnie dostać. Słodzik, którego używam nie zawiera aspartamu, a w 100g ma 20 kcal, także nie wszystkie produkty słodzące mają po 400 kcal w 100g. Pozdrawiam Odpowiedz Link
anamnezis Re: GALARETKA BEZ CUKRU 15.09.05, 16:33 Dziekuje za wytłumaczenie Będę się rozglądac za tym Pozdrawiam Odpowiedz Link
mafilka Re: GALARETKA BEZ CUKRU 16.09.05, 11:02 ella69 napisała: a w 100g ma 20 kcal, A mozesz podać co to za słodzik? Odpowiedz Link
ella69 Re: GALARETKA BEZ CUKRU 16.09.05, 15:51 To słodzik niemiecki, w tabletkach, opakowanie zawiera 1200 sztuk. Firma HUXOL, dostępny np. w Realu, cena 5zł. Odpowiedz Link