gumista 27.05.03, 15:22 Co o niej sądzicie, czy ktoś stosuje tę technike wypracowaną przez rodzinę Dederków. Co w niej jest takiego charakterystycznego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
auto-da-fe Re: GUMA WARSZAWSKA 28.05.03, 12:25 Chciałbym spróbować, ale nie mam ziemi okrzemkowej, ani pomysłu, skąd ją wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
k_jacek Re: GUMA WARSZAWSKA 28.05.03, 14:21 Charakterystyczne jest chyba to, ze guma jest jeszcze bardziej matowa. Tez nie mam ziemi okrzemkowej ;-( Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: GUMA WARSZAWSKA 28.05.03, 22:23 Zamiast ziemi okrzemkowej można używac krochmalu - ja z powodzeniem używam białej ziemii okrzemkowej a nie szarej. Matowe jest wszytko i ni ekoniecznie robię po warszawsku hi hi hi. Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: GUMA WARSZAWSKA 31.05.03, 16:18 Ja z upodobaniem uprawiam gumę wiedeńskiego typu (wielowarstwową, o róznych gęstościach optycznych kolejnych warstw i zróżnicowanych stężeniach dwuchromianu do gumy w zależności od warstwy). Pozostając z szacunkiem dla gumy warszawskiej i jej twóców pozostaję w przekonaniu, że nie wymyślono niczego lepszego od metody wiedeńskiej ok. 1898 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: GUMA WARSZAWSKA 01.06.03, 17:21 To nie jest moim zdaniem tak do końca. Nie ma w technice gumowej lepszej i gorszej metody. Warszawska guma ma swój niepowtarzalny klimat i równiez wiedeńska - ta bardziej fotograficzna jest znacznie inna. Jednak prace wykonane jedną i drugą metodą dają zgoła odmienne efekty i to jest w tym wszystykim piękne. Jednym się gumy wykonane metoda warszawską podobają innym nie - kwestia indywidualnego podejścia i gustu. Dla mnie jedna i druga metoda są świetne. A może ktoś jeszcze zna inne metody techniki gumowej - jest typu wiedeńskiego, typu warszawskiego - a inne? Odpowiedz Link Zgłoś