Dodaj do ulubionych

Estetyka wygladu

24.02.11, 13:34
Ostatnio trochę bardziej przyglądam się ludziom na ulicy, w autobusach, w supermarketach.
I widzę, że wiele osób, powiedziałabym większość (wyłączając młodych) nie potrafi dobrać ubrania, fryzury, często i makijażu do swojej własnej osobowości, figury.
Szczególnie zaniedbaną grupą wydają mi się mężczyźni po 50-tce (oczywiście nie wszyscy).
Ale starsze kobiety często też - a przecież zdarzają się też takie, po których widać, że mają gust.

Zastanawiam się z czego to wynika? Z braku poczucia estetyki? Z nie przywiązywania wagi do wyglądu (nie mam komu się podobać) czy z niskiego poczucia wartości?

Wiem, że gdy sama miałam problemy życiowe i niską samoocenę, to też nie zwracałam zbytnio uwagi w co się ubieram, jak wyglądam.

A z kolei widzę, że ludzie, którzy rozwijają się duchowo czy samorealizują nawet z wiekiem wyglądają dobrze, nieraz lepiej niż w młodości, widać w ich twarzach, postawie, stylu bycia jakąś szlachetność, styl, osobowość.
Obserwuj wątek
    • realista_nr1 Re: Estetyka wygladu 24.02.11, 13:54
      Jak sie czujesz tak wygladasz, z drobnymi wyjatkami.
      Nela skorka w co by ja nie ubrac i tak bedzie straszyc.
    • larusse Re: Estetyka wygladu 24.02.11, 18:20
      mona.blue napisała:

> Zastanawiam się z czego to wynika? Z braku poczucia estetyki? Z nie przywiązywa
      > nia wagi do wyglądu (nie mam komu się podobać)

Dlaczego za "nieprzywiązywaniem wagi do wyglądu" jest "(nie mam komu się podobać)" a nie np. "(zajmują mnie inne, ciekawsze rzeczy)"?

>czy z niskiego poczucia wartości?

Dlaczego niskiego a nie wysokiego?
      • mona.blue Re: Estetyka wygladu 24.02.11, 18:43
        larusse napisała:

> mona.blue napisała:
        >
        > > Zastanawiam się z czego to wynika? Z braku poczucia estetyki? Z nie przyw
        > iązywa
        > > nia wagi do wyglądu (nie mam komu się podobać)
        >
        > Dlaczego za "nieprzywiązywaniem wagi do wyglądu" jest "(nie mam komu się podoba
        > ć)" a nie np. "(zajmują mnie inne, ciekawsze rzeczy)"?

Nie wiem, dlatego pytam. Zauważyłam tylko, że gdy w życiu kobiety pojawia się mężczyzna, na którym jej zależy to zaczyna ona bardziej dbać o siebie.

>
        > >czy z niskiego poczucia wartości?
        >
        > Dlaczego niskiego a nie wysokiego?
        >
        Piszę z obserwacji, osoby, które mają wysokie poczucie własnej wartości dbają o siebie.>
        Z kolei dla osób z niskim poczuciem wartości może to stanowić rekompensatę, ale mogą też uważać, że na to nie zasługują, że szkoda na to czasu i pieniędzy.
        • well_ness Re: Estetyka wygladu 24.02.11, 21:05
          Osoby brzydko ubrane czy zaniedbane wyglądają smutno, ponuro, ale to nie znaczy, że mają niskie poczucie własnej wartości. To można ocenić tylko w rozmowie z tą osobą. W rozmowie często się okazuje, że ci zaniedbani mają przewagę nad zadbanymi. Mają silną psychikę, potrafią śmiać się z siebie.

Większość kobiet ma niskie poczucie własnej wartości, bo tak jesteśmy wychowywane. Kobieta poznaje faceta i nie wierzy, że może mu się podobać taka jaka jest, więc robi wszystko, żeby być lepsza, piękniejsza. To nagłe dbanie o siebie nie wynika moim zdaniem z tego, że nagle po poznaniu mężczyzny poczucie własnej wartości wzrasta, lecz z myślenia - jestem do niczego, żeby ten facet chciał ze mną być muszę się zmienić. Taki perfekcjonizm jest niedobry dla psychiki, Od dziecka powinniśmy uczyć się dbania o siebie, ale tylko dla siebie a nie po to żeby wywrzeć wrażenie na innych, poderwać faceta itp. Jestem jednak za tym żeby przyciągać do siebie ludzi charakterem czy intelektem a nie wyglądem. Jak flejtucha nagle zacznie o siebie dbać tylko po to żeby jakiś facet zwrócił na nia uwagę to niestety po 10 latach małżeństwa i tak wyjdzie na jaw, że ona jest fletuchą.

• paco_lopez Re: Estetyka wygladu 25.02.11, 11:54
      to są zwykłe subiekcje nasze i natręctwa. grunt to podobac się swojej kobicie i szwagierkom. nie da się podobac wszystkim.
      • aneckey Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 02:25
        Niezła umiejętność :) rozpoznać w autobusie,że ktoś ma fryzurę do osobowości niedopasowaną :D Ciekawe czy ja mam fryzurę i makijaż dopasowane do osobowości,tylko proszę nie zdołuj mnie,bo ze strachu,że ktoś to zobaczy schowam się pod dywan :p

A tak bez żartów to dlaczego uważasz,że ludzie powinni mieć wszystko dopasowane? Wtedy są lepsi tak? To nawet lepiej dla Ciebie,że takie niedopasowańce same,bo przynajmniej mogłaś się dowartościować.Szkoda tylko,że na chwilkę.

paco_lopez napisał:

> to są zwykłe subiekcje nasze i natręctwa. grunt to podobac się swojej kobicie i
        > szwagierkom. nie da się podobac wszystkim.

grunt to podobać się sobie począwszy od wewnątrz
        • voxave Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 07:56
          jesli wyglad zewnetrzny jest nie wazny to dlaczego głaszczemy ładn ego kotka a nie mamy ochoty na wyschnieta jaszczurkę ?
        • mona.blue Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 08:54
          aneckey napisała:

>> A tak bez żartów to dlaczego uważasz,że ludzie powinni mieć wszystko dopasowane
          > ? Wtedy są lepsi tak?

Nie o to chodzi, po prostu to chyba lepiej dla nich, jak zadbają o siebie.

To nawet lepiej dla Ciebie,że takie niedopasowańce same,b
          > o przynajmniej mogłaś się dowartościować.Szkoda tylko,że na chwilkę.

Nie chodzi o dowartościowanie, ja lubię właśnie przyglądać się ludziom, którzy potrafią się fajnie ubrać, uczesać, umalować - jak pisałam rani moje uczucia estetyczne, jak ktoś jest zupełnie zaniedbany, jak widać, że nie dba o to, bo to najczęściej świadczy o tym, że ma jakieś problemy ze sobą, choć oczywiście nie zawsze, są tacy, co po prostu nie przywiązują do tego wagi.
          >
          > paco_lopez napisał:
          >
          > > to są zwykłe subiekcje nasze i natręctwa. grunt to podobac się swojej kob
          > icie i
          > > szwagierkom. nie da się podobac wszystkim.
          >
          > grunt to podobać się sobie począwszy od wewnątrz

A co złego w staraniu, żeby podobać się swojej drugiej połowie? To chyba tylko dobrze świadczy, że staramy się pielęgnować naszą więź, cenimy ją/jego na tyle, żeby starać się mu podobać. Nie piszę tu oczywiście o przesadzie, o tym, że tylko w wyglądzie widzimy swoją wartość, bo dla mnie też najwazniejsze jest wnętrze, ale o nie tym bardziej należy dbać, rozwijać się.
          • cynta Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 09:57
            Jak sie ma poukladany, zadbany srodek, harmonijne wnetrze, szczesliwa dusze, czy jak tam to nazwiemy ... to i zewnetrze to ... uzewnetrznia lol! I tu nie chodzi o jakies ladne modne ubranie tylko o takie przebijanie sie tego fajnego srodka na zewnatrz.... Wtedy i ubrania sie inaczej dobiera i makijaz i fryzure i wyglada sie DOBRZE choc niekoniecznie modnie....
            Mozna w ten sposob wygladc lepiej pomimo uplywu np.10 lat...
            Wyglad zdecydowanie uzewnetrznia to jak sie czujemy, kim sie czujemy...
            • mona.blue Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 12:24
              Tak, o to mi chodziło :)
              • cynta Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 18:17
                Tak myslalam .... :) wystarczy popatrzec na nasze (!) zdjecia z przed 10, 15 lat .... niby mlodsze i ladniejsze, zmarszczek mniej, moze figura lepsza, mniej kg, a jednak jakos gorzej wygladamy. Dobry psycholog/szaman moglby ze zdjec dokladnie powiedziec co nam bylo, co bylo nie tak i dlaczego....
                A ja sie zastanawiam jak to zrobic technicznie, zewnetrznie, zeby za 10 lat ciagle tym kobiecym szczesciem emanowac w dobrym guscie. Tzn. wiem ze bede od srodka tylko zastanawiam sie nad takim stylem dla 50-tek.... ze nie jest to muzeum/liceum a jednak mlodo i ladnie....

mona.blue napisała:

> Tak, o to mi chodziło :)
                • well_ness Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 19:12
                  > Tak myslalam .... :) wystarczy popatrzec na nasze (!) zdjecia z przed 10, 15 la
                  > t .... niby mlodsze i ladniejsze, zmarszczek mniej, moze figura lepsza, mniej k
                  > g, a jednak jakos gorzej wygladamy. Dobry psycholog/szaman moglby ze zdjec dokl
                  > adnie powiedziec co nam bylo, co bylo nie tak i dlaczego....
                  > A ja sie zastanawiam jak to zrobic technicznie, zewnetrznie, zeby za 10 lat ci
                  > agle tym kobiecym szczesciem emanowac w dobrym guscie. Tzn. wiem ze bede od sro
                  > dka tylko zastanawiam sie nad takim stylem dla 50-tek.... ze nie jest to muzeum
                  > /liceum a jednak mlodo i ladnie....
                  >
                  > mona.blue napisała:
                  >
                  > > Tak, o to mi chodziło :)

Ja jak będę miała 50 lat to bym chciała być zawsze uśmiechniętą miłą panią która się przytula do swojego ukochanego przy kominku:) A ubierać się będę w spódnice do samej ziemi i w ładne swetry. W kolorach ziemi:)
                  • cynta Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 21:37
                    :D Ale takie obcisle te swetry zeby bylo widac ladna figure? czy takie przykrywajace chalaty? No i co z wlasami? dlugie? krotkie? farbowac? pozwolic na siwe?
                    • well_ness Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 21:47
                      cynta napisała:

> :D Ale takie obcisle te swetry zeby bylo widac ladna figure? czy takie przykryw
                      > ajace chalaty? No i co z wlasami? dlugie? krotkie? farbowac? pozwolic na siwe?

tak żeby było wygodnie mięciusio i milusio.
                      • cynta Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 21:49
                        ... i zeby caly czas mowil to co teraz: ze jestem najpiekniejsza Kobieta na swiecie.......
                        Aaaamen!

well_ness napisała:

> tak żeby było wygodnie mięciusio i milusio.
    • lifeisaparadox Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 10:17
      W psychologii mówi się o uprzedzaniu czegoś swoim zachowaniem, sposobem bycia, postawą, gestykulacją i mimiką i np. ktoś niezadowolony ze swojego wieku, nie godzący się ze starzeniem, ubiorem będzie swoim nastawieniem stwarzać takie odczucia niedopasowania z samym sobą i niezadowolenia.
      To ma nawet swój urok.
      • renkaforever Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 20:13
        Ludzie sa tacy jacy sa. Jedni piekni i zadbani, z roznych powodow, nie zawsze "bo siebie kochaja".
        Inni niechlujni jak swinie i nic nie mozna zrobic. Fakt- bezdomni. Zyja sobie, bo tak chca, bo tak im ich wlasny (chory) umysl kaze. Nie potrafia i nie chca inaczej. Gdyby tylko wiecej empatii bylo w innych, tych obok przechodzacych, to moze by ich zainspirowali do zmian. I swiat bylby troche lepszy.
        • mona.blue Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 21:17
          renkaforever napisała:

> Ludzie sa tacy jacy sa. Jedni piekni i zadbani, z roznych powodow, nie zawsze "
          > bo siebie kochaja".
          > Inni niechlujni jak swinie i nic nie mozna zrobic. Fakt- bezdomni. Zyja sobie,
          > bo tak chca, bo tak im ich wlasny (chory) umysl kaze. Nie potrafia i nie chca
          > inaczej. Gdyby tylko wiecej empatii bylo w innych, tych obok przechodzacych, to
          > moze by ich zainspirowali do zmian. I swiat bylby troche lepszy.

W lecie rozmawiałam z jedną panią, która żebrała w supermarkecie. Mówiłam jej, żeby zwróciła się do opieki społecznej, że na pewno dostanie pomoc. Jakoś potem juz jej tam nie widziałam żebrzącej.

I rozmawiałam na parkingu przed suprmarketem z bezdomnym, namawiałam go, żeby się starał o rentę, zresztą okazało się, że on już wystapił o tą rentę.

A niedawno przed kosciołem rozmawiałam z jednym panem, który 15 lat przesiedział w więzieniu, ale jemu chyba tylko o pieniądze chodziło.
          • renkaforever Re: Estetyka wygladu 26.02.11, 21:20
            Zrobilas troche dobrego mona , ale to wciaz za malo..
    • kanciasta Re: Estetyka wygladu 27.02.11, 13:29
      Benjamin Franklin powiedział: Jedz dla własnej przyjemności, ale ubieraj się dla przyjemności innych.
      Myślę, że to dobra zasada :-)
      • renkaforever Re: Estetyka wygladu 28.02.11, 05:03
        Ubierac sie dla przyjemnosci innych a jesc dla wlasnej ? A jak jest nienasycona ? To zagraza zdrowiu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka