kaballa 16.08.11, 18:09 Czy egoizm jest niezbedny w naszym rozwoju? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaballa Re: egoizm 16.08.11, 21:00 właściwie to mamy w sobie bardzo mocno wpisany egoizm, bez niego ani rusz, jak przyjrzeć się bliżej, wszystko wokół jest zaprogramowane na egoistyczne branie dla siebie; ....wszystkie kroki, które musimy przejść, są stopniami uświadomienia sobie własnej niezdolności w osiągnięciu celu; więcej na stronie laitman. pl albo w art. laitman.pl/od-separacji-do-zjednoczenia/ Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: egoizm 16.08.11, 20:55 Dawka zdrowego egoizmu jest niezbędna do przeżycia. Im prędzej sobie człowiek to uświadomi tym lepiej dla niego. Odpowiedz Link Zgłoś
kaballa Re: egoizm 17.08.11, 19:54 zastanawialiście się czym jest egoizm? czemu mówimy czesto o nim, że jest zły? Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: egoizm 18.08.11, 02:58 Jeśli interesuje cię ten temat bardziej - polecam książkę biologa ewolucyjnego Richarda Dawkinsa "Samolubny gen". W skrócie - już na etapie genów występuje egoizm. Jest on wpisany niejako w nasze istnienie. Pytanie więc czy jest niezbędny jest po części bezsensowne - on i tak jest w nas - kwestia jak bardzo wyrażony. Odpowiedz Link Zgłoś
kaballa Re: egoizm 18.08.11, 17:58 radeberger, zgadzam sie z tym co napisaleś, egoizm jest w nas wpisany, czy temat mnie interesuje? zapewne tak, ale pytanie nie jest bezsensowne. pamięć- łańcuch informacyjnych genów- reszimo polecam super swietny artykul: laitman.pl/wyprzedzic-samego-siebie/ mówi na temat poruszony w tym wątku :) podaje takze strone w linku poniżej, ktora wyjasnia czym jest, a czym nie jest kabała www.kabbalah.info/polakab/teksty_wprowadzajace/czym_jest_kabala.php Odpowiedz Link Zgłoś
kaballa Re: egoizm- świetny filmik 24.08.11, 19:03 świetny filmik przedstawiający dążenie do zgody, ale, ale....kto silniejszy na początku "wygrywa" www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QsCUCtlOdW4 domyślacie się rozwinięcia wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
kotkazzielonymioczami Re: egoizm 18.08.11, 18:40 może być głupi altruizm i mądry egoizm,tu nie chodzi o altruizm i egoizm tylko o to,by unikać głupków. Odpowiedz Link Zgłoś
kaballa Re: egoizm 18.08.11, 21:10 kotkazzielonymioczami napisała: > może być głupi altruizm i mądry egoizm,tu nie chodzi o altruizm i egoizm tylko > o to,by unikać głupków. Czym jest altruizm, co to takiego Twoim zdaniem? Egoizm mądry?........hmm Czy mądrością jest rzecz stworzona, nabyta? Czym jest mądrość? Odpowiedz Link Zgłoś
kotkazzielonymioczami Re: egoizm 18.08.11, 22:38 A znasz może jakąś teorię,żeby były fazy rozwojowe,chodzi mi np. o cybernetykę Mariana Mazura.On ma taką teorię,że najpierw jesteśmy dziećmi(to znaczy jego teoria to uwzględnia:),póżniej dziecko przechodzi w wiek młodzieńczy,póżniej jest wiek dojrzały,bardzo dojrzały i starczy,są takie etapy.Podobnie mówi Erikson,on był psychoanalitykiem i wyróżnił fazy inne niż Mazur,inną płaszczyznę sobie wybrał ale do charakteru podchodzi w sposób etapów-wiek dziecięcy,młodzieńczy i tu się etapy powtarzają.Ja egoizm i altruizm rozumiem tak-to byłaby jedna cecha tylko na różnym etapie.Jako dzieci jesteśmy altruistami,jesteśmy rozrzutni,obnażamy się,ściągamy swoje ubranie,nie boimy się zaczepiać obcych na ulicy,do wszystkich mówimy na ty,zadajemy pytania wprost i naiwnie,chodzi mi o podobieństwo do teorii Mazura a w póżniejszym wieku jesteśmy egoistami,bardziej do środka,czy to wypada,gafę przeżywamy dwa razy żeby żle nie wypaść,kontrolujemy swoje zachowania,naturalność dziecięcą zastępujemy zasadami społecznymi bo już je znamy.Teraz nie określiłam co to jest egoizm i altruizm ale według mnie to jest jedna cecha na różnych etapach.Natomiast tak pokrótce według mnie pierwsza faza tego-altruizm to jest stawianie kogoś na miejscu pierwszym a faza druga,egoizm to jest stawianie siebie na pierwszym miejscu nad interesy społeczne. Mądrość to pokora.To wybór.Wybierasz kim chcesz być.Dotyczy funkcji poznawczej i dotyczy też serca.Morze być głupiec o dobrym sercu i może być ktoś wydawałoby się mówi mądrze ale jego serce jest zawistne.W tej drugiej sytuacji zawsze sobie myślę o hitlerowcach,oni głupio nie gadali,nawet wydwaloby się logicznie,potrafili ideolgię swoją jakoś motywować,ale czy pogarda do drugiego człowieka,przerabianie go na mydło,piece i rzeczy tego typu wynikały z mądrości?Wynikały z pogardy. Wracając do tematu-każdy wyobraża sobie inaczej egoizm i altruizm i w zasadzie ludzie często sprzeczają się o swoje wyobrażenia a nie o konkretne terminy.Ja wychodzę z założenia że człowiek mądry kiedy jest w fazie egoizmu będzie przejawiał ten mądry egoizm bo wszystko co od niego wyjdzie jest do przyjęcia.Mądrym egoizmem jest konsekwencja.Np.głupim altruizmem jest-nie jadę na wczasy już siódmy rok bo rodzina,przyjaciele,muszę się poświęcić i narzekam.A mądry egoista powie-dosyć tego,teraz nic mi nie przeszkodzi,jesteście nikonsekwentni,żerujecie na dobrej woli,ja się mam poświęcać,nikt nie widzi że wkładam dużo pracy,koniec z tym,wakacje są moje.Ja sobie wyobrażam to tak,że egoista w konsekwencji odbiera to co mu się należy bez poczucia winy.On chyba zrozumiał że są sytuacje że trzeba zrobić ten krok bez względu że to się nie podoba ale ktoś to musi zrobić,umie opanować sytuację,wyciągnąć wnioski i konsekwentnie się trzymać swoich spostrzeżeń w chaosie,tak to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaballa Re: egoizm 24.08.11, 19:24 Droga kotkazzielonymioczami "Jako dzieci jesteśmy altruistami"- napisałaś problem w tym, ze i tak, i nie; Zgadzam sie, ze termin egoizm w zaleznosci od powiedzmy reprezentowanej przez określoną osobę teorii może być różny; Egoizm to działanie na swoją korzyść, działanie, które ma za zadanie sprawić mi przyjemność, w świecie materii odwrotnościa egoizmu jest altruizm, w duchowym emanacja, a to juz inny temat :) www.youtube.com/watch?v=TEOtYl1TUZQ&feature=player_embedded spójrz na filmik, który pokazuje rozwój pragnień od tych najniższych, do najwyższych; dziecko potrafi czasem szybciej wspiąć sie po tych szczeblach niz dosrosły, pewnie z tego powodu, ze pragnienia wzrosły, spójrz co się dzieje na świecie, nie wystarcza tego, co posiada ludzkośc, co zdobyła, do czego doszła, niesamowite tempo rozwoju prowadzi do tak silnych napięć, ze patrząc na to, co mamy teraz, nietrudno zrozumieć dlaczego to wszystko musi sie wydarzyć, prawo przyczyny i skutku funkcjonuje od samego poczatku i nie zmienimy tego. więcej znajdziesz na stronie www.kabbalah.info/polakab/gazeta_artykuly/dlaczego_milosc_boli.php Odpowiedz Link Zgłoś
kotkazzielonymioczami Re: egoizm 25.08.11, 11:56 Kaballa,psychologia jest trudna dlatego,dlatego że operuje pojeciami które możemy sobie różnie określać.Na przykład jak masz matematykę to w matematyce liczba sto czyli 100 jest już w jakimś sensie określona przez jej zapis 100,przez wyrażenie algebraiczne.Dla jednych liczba 100 to dużo bo np.nie jeden i nie dwa a już sto,dla innych to mało bo są jeszcze liczby 1000,1200,1400 nie wspomnąc o milionach itd.A w psychologii termin egoizm opiera się często na interpretacji a ta bierze się z doświadczeń jednostek a doświadczenie opiera się na charakterze z DNA rodziców i biorąc jeszcze pogląd psychoanalityczny-doświadczenie z dzieciństwa do 5 roku życia.I teraz pytasz na forum jak ludzie rozumieją egoizm,ale ile jest ludzi tyle jest odpowiedzi i to jest trudne.Dla mnie egoizm nie jest działaniem na swoją korzyść i ma za zadanie sprawić mi przyjemność.Wtedy odwrotnością byłby altruizm który by mówił że jeśli działasz w swoim interesie to wywołujesz przykre emocje.Ile jest ludzi tyle jest poglądów na egoizm czy altruizm i tutaj matematyka jest łatwiejsza i też nie chroni od poglądów-dla jednych liczba 100 jest to dużo dla innych mało ale jest określona,poprostu nie wiem czy jest możliwe aby był kiedyś taki czas,że wszyscy się zgodzimy co do tego jaki jest egoizm. Dla mnie jest tak-egoizm jest wyższą formą altruizmu(chodzi o te fazy rozwojowe)jeśli kieruje się nim człowiek dojrzały i mądry to ten na codzień zły egoizm nie jest taki szkodliwy,u tego człowieka jest do przyjęcia(jako faza wyższa nad altruizmem)natomiast ludzkość nie zawsze jest w porządku ale nie wynika to wyłącznie z tej fazy rozwojowej.Na przykład Hitlerowcy mogliby być egoistami,można rozpatrywać to w ten sposób,i dlatego stąd tak wiele szkód.a ja nie widzę ich jako egoistów tylko ludzi mających pogardę do innych ludzi,to była jakaś psychopatia.Człowiek niszczy środowisko ale nie wynika to z egoizmu,ale można to zinterpretować tak,że się stara ale nie umie i nie będzie umiał zagospodarować nadmiaru CO2,ponieważ tego się nie da zrobić.Czasami jest tak,że w tym kraju np.Norwegia gdzie ochrona środowiska jest na wiele wyższym poziomie niż w innych krajach,egoiści mogą wykorzystywać ten przemysł do zarabiania kasy. Tak podsumowując to co ja myślę-egoizm wynika z fazy rozwojowej-najpierw jest altruizm a póżniej egoizm,będzie zawsze,obecni altruiści mogą zostać egoistami,egoizm tak negatywnie postrzegany nie jest zły ale ludzie nie znają innych określeń na to co się dzieje dlatego to on zbiera na siebie to co najgorsze,jest wiele innych cech o których warto mówić a egoizm jest małą cząstką w porównaniu np.z dynamizmami czy dezintegracjami,i tak naprawdę każdy egoizm tłumaczy sobie inaczej i inaczej go definiuje no i tu jest też właśnie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: egoizm 25.08.11, 14:09 Uważam, że egoizm niszczy nasze życie i nasze związki. Są osoby, którym przydałoby się więcej egoizmu, jak żony alkoholików, ale generalnie powinniśmy zwalczać swój egoizm, wtedy wszystkie nasze relacje byłyby lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kaballa Re: egoizm 25.08.11, 17:36 egoizmu nie można zwalczac, bo zawsze przynosi odwrotne rezultaty, zwalczanie to totalna porażka, natomiast należy obserwowac "jego" szarpanie nas ( zresztą kazdy jest egoistą mniejszym bądź większym) i ukierunkowywać go, to jest bardzo dobre rozwiązanie, bo kto kogo powinien prowadzic? osioł nas, czy my osła? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: egoizm 25.08.11, 18:35 Wierzę, że gdy wzrastamy duchowo to uwalniamy się stopniowo od egoizmu, a raczej to Bóg nas uwalnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kaballa Re: egoizm 25.08.11, 19:22 teraz pytanie: co znaczy wierzę? egoizm rośnie, egoizm ma swoje szczeble......nie jest łatwo odkryć go w sobie, a jeszcze trudniej przyznać sie, ze jestesmy bezsilni w "walce" z nim, ale ta bezsilnosc jak sie zapewne domyslasz, ma swoj cel Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: egoizm 25.08.11, 21:28 wierzę, czyli ufam Bogu egoizm też może się zmniejszać nie wiem jaki cel może mieć ta bezsilność Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: egoizm 27.08.11, 10:35 przeczytaj Cnotę egoizmu An Rand jeśli rozumieć egoizm jako myślenie dbanie o siebie to jest to cnota natomiast głupi egoizm nie uwzględnia naszego połączenia z innymi, naszej z nimi wymiany, harmonii , współpracy, potrzebności kochaj bliźniego JAK SIEBIE samego kto siebie nie kocha i o siebie nie dbanie umie tez kocha nagradzać i współpracować z innymi altruizm to forma mądrego egoizmu nie mylić z poświęcaniem się męczennictwem i innymi szkodliwymi uzależnieniami Odpowiedz Link Zgłoś
kaballa Re: egoizm 27.08.11, 14:43 Piosenka P. Gintrowskiego i filmik ze strony zdrowieducha.cp9.vpsi.pl/ego.html dopowiada to, czego moje słowa nie przekażą w tak świetny i konkretny sposób odnośnie egoizmu :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pytaniepodstawowe Re: egoizm 20.11.11, 10:32 Też się nad tym często zastanawiam jak to jest, z jednej strony egoizm ( też niezbędna konkurencja ) stwarza świat niesamowicie barwny, a z drugiej strony wiele osób uważa, że egoizm jest cechą negatywną. Z jednej strony mamy egoizm jednostki ( tylko ja ) , jednak w tym " ja " też są poziomy, ponieważ zaczyna się od jednostki - tylko ja , potem mamy egoizm wspólnotowy , np. moja rodzina, moje osiedle, mój klub, moje miasto, moje województwo, mój kraj, moja część świata, moja wiara, moja religia, nasza wiara, nasza religia ( też ateizm jest religią ) itd . Może cały bajer polega na tym, że dojrzewamy i przechodzimy różne procesy, od miłości własnej do miłości do świata - ja jako jednostka i mój świat, kto wie, może właśnie ten stan - mój świat i wszystko co w nim, jest moje, jest szansą zobaczenia, przekroczenia jakiegoś poziomu, który wznosi nas ludzi, do świata o którym wielu tak często wspomina - świata niewyobrażalnej niespodzianki. Bo jeśli w przyrodzie bezmyślna ( powiedzmy, to założenie ) roślnika, staje się pięknym kwiatem, to kim może okazać się człowiek, gdy dojrzeje ? dech zapiera na samą myśl ! Odpowiedz Link Zgłoś
jedr-ek28 Re: egoizm 20.11.11, 10:39 Co za bzdura! Za egoizm możesz dostać jedynie plaskacza w twarz, nie licz, że przy kimś się rozwiniesz będąc egoistą/tką. Odpowiedz Link Zgłoś