IP: *.sympatico.ca 09.04.02, 19:31
tak mi sie jakos - pokazuja pogrzeb Krolowej Matki.
Podobno ostatnie w swoim rodzaju. Kobieta przezyla 101 lat, nie odmawiajac
sobie malych przyjemnosci kieliszeczek).

Jak to moze byc - bycie krolowa, kontynuowanie tradycji, rozwody, romanse itd.
Czy monarchia to nie przezytek?
jaka moze byc rola krolowej, poza tytularna?

tak z ciekawosci

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Pastwa Re: monarchia IP: *.rivnet / 10.1.15.* 09.04.02, 19:44
      roseanne napisała:

> jaka moze byc rola krolowej, poza tytularna?

Mamy, babci,pra... w zależności, jaki wiek osiągnie.
    • sellma Re: monarchia 09.04.02, 19:45
      Zaraz Ci przedstawie glowne funkcje krolowej: atrakcja turystyczna i udreka
      podatnikow.:)

pozdr
      • Gość: roseanne Re: monarchia IP: *.sympatico.ca 09.04.02, 19:48
        sellma napisał(a):

> Zaraz Ci przedstawie glowne funkcje krolowej: atrakcja turystyczna i udreka
        > podatnikow.:)
        >
        > pozdr

dlaczego?
        przeciez na prezydenta tez sie "skladamy", niezaleznieczy na niego glosowalismy
        czy nie
        • sellma Re: monarchia 09.04.02, 19:51
          Byc moze, ale prezydent nie jest figurantem (najczesciej)...
    • Gość: Hanka Re: monarchia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.04.02, 19:59
      Monarchia jest dobra dla krola, czy krolowej plus dla kilku podobnych bubkow.
      Reszta to durnie , ktorzy ich jeszcze nie wykopali. Czy te figury maja
      przypominac innym ze sa gorsi od nich? Niby w czym notabene, w ilosci gotowki i
      tytulow? Szczegolnie w Kanadzie czy Australii nie powinno tego byc. Mysle, ze
      anglikom moze na tym zalezec aby utrzymywac te sztuczne twory aby ciagle mogli
      sie czuc lepsi od innych, jak dumni kolonizatorzy. Precz z monarchia, mamy juz
      XXI wiek . Czasy niewolnictwa i poddanstwa minely( czy napewno?).
      • maly.ksiaze Hanus, moja Hanus... 09.04.02, 20:04
        Reasumujac: wszyscy Ci, ktorzy maja nt. monarchii inne zdanie, niz Ty, to
        durnie.
    • szary_ptak Re: monarchia 09.04.02, 20:09

W czasach gdy w kazdym zakatku swiata mozna zjesc takiego samego hot-doga czy
      innego big-maca, gdy kazdy "cywilizowany" czlowiek stara sie wygladac/zachowywac
      wedlug obowiazujacej na calym swiecie mody - krolowa to "cos", co wyroznia...
      Troche mnie to smieszy, ale..nie przeszkadza...

Ale jak patrzylam na dwoch synow Diany podczas jej pogrzebu - na ich kamienne
      twarze - (bo tak wypada w rodzinie krolewskiej)...to sie wtedy zastanawialam, czy
      pozwolono im plakac przynajmniej w nocy?

B.
      • Gość: inka_s Re: monarchia IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 09.04.02, 23:19
        szary_ptak napisał(a):
        Ale jak patrzylam na dwoch synow Diany podczas jej pogrzebu - na ich kamienne
        twarze - (bo tak wypada w rodzinie krolewskiej)...to sie wtedy zastanawialam, czy
        pozwolono im plakac przynajmniej w nocy?
        > B.

Co do tych kamiennych twarzy - to niekoniecznie musiało byc "bo tak wypada w
        rodzinie królewskiej". Ja też na pogrzebie mojego męża nie płakałam i nie robiłam
        scen. Chciałam z godnością przejść przez to. Nie chciałam dawać innym okazji do
        dodatkowych współczujących min i szeptów. Nie lubię płakać w obecności innych,
        szczególnie obcych (choćby znajomych...).
        Inna sprawa że odreagowanie było okropne potem. To właśnie wtedy trafiłam tu na
        forum - by dać ujść emocjom...
        A co do pogrzebu Królowej Babci - to kolejny koniec jakiejś epoki. Tak jak
        pogrzeb królowej Wiktorii. A Anglicy ponoć są bardzo przywiązani do swej
        tradycji - choćby była dość kosztowna - zdaje sie że "debet" na koncie królowej
        został dość duży... :))
        • Gość: mariposa Re: monarchia IP: *.biz.mindspring.com 09.04.02, 23:53

a ja tam wole ogladac krolowa Elzbiete czy Sofie niz krolowa Britney, mimo
          calej otoczki sa duzo "prawdziwsze"

a poza tym, moze wydac sie to troche kontrowersyjne, ale czy nie uwazacie, ze
          na glowe panstwa lepiej nadaje sie osoba przygotowywana do tej roli od
          dziecinstwa, powszechnie znana od urodzenia, niz jakis oszolom, ktory potrafi
          glosno krzyczec?

• Gość: Sławek Re: monarchia IP: 213.186.93.* 10.04.02, 00:27
            Anglia bez monarchy ? To chyba byłaby pierwsza oznaka zbliżającego sie końca
            świata. Ja w każdym razie sobie tego nie wyobrażam. Milion ludzi na pogrzebie
            królowej pewnie też. A jesli chodzi o rolę królowej to czy wszystko na tym
            świecie musi do czegoś służyć i na siebie zarobić ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka