mona.blue 24.04.23, 08:37 Na ile kieruje nami nieświadomość? Tak do rozważań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 10:11 Myślę, że najpierw by się przydała definicja pojęcia. O czym mówimy, czym to się różni - o ile się różni - od podświadomości czy freudowskiej "przedświadomości". Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 10:55 Prawdę mówiąc nie wiem, czym się różni nieświadomość od podświadomości, szukałam ostatnio pobieżnie, tylko rzuciło mi się w oczy, że czasem te pojęcia są używane wymiennie. Trzeba by zajrzeć do definicji. Ogólnie tylko kołacze mi się po głowie, że podświadomość to coś, czego sobie nie uświadamia i co trudno sobie uświadomić beż psychoterapii lub może medytacji, natomiast treści przedswiadome mogą łatwiej przedostać się do świadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 10:57 Ale mnie nie zależy na definicji "naukowej" - tylko właśnie na dookreśleniu co TY rozumiesz pod tym pojęciem. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 10:57 czego sobie nie uświadamiamy, ta słynna z podstawą góry lodowej z obrazka, gdzie świadomość jest tym mniejsxum kawałkiem, który widać ponad woda. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 10:58 * Pominęłam słowo poświadomość w poście powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 11:04 Trochę doczytałam, że w nieświadomości ukryte są treści nieakceptowane przez świadomość, które jednak próbują się przedostać do świadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 11:05 Ale nie bardzo mogę zrozumieć czym różni się podświadomość od nieświadomości. Może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 11:09 No zdaje się że podświadomość ma zawierać te wyparte. Czyli trzymając się analogii góry - no tak, coś tam w szkole było, ale już nie pamiętam bo nie chcę pamiętać z jakiegoś powodu. I wpadam boleśnie. Tak, to dość mętny model. Za to każda sesja u shrinka - ileś baksów :) Odpowiedz Link Zgłoś
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 11:19 mona.blue napisała: > Ale nie bardzo mogę zrozumieć czym różni się podświadomość od nieświadomości. > Może ktoś wie? Ja bym raczej poszedł tutaj po dosłowności. Reagujemy tak czy siak, nie wiemy dlaczego. Jeśli się zastanowimy, to MOŻE znajdziemy tą ukrytą część góry dopiero. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 11:29 Czasem za bardzo wgłębiam się w teorię, zamiast wyciągać praktyczne wnioski :) Z tą psychoterapia to tak, ceny za wysokie dla przeciętnego zjadacza chleba. Ale tak z doświadczenia podczas pogłębionej medytacji można uświadamiać sobie te wyparte treści. Odpowiedz Link Zgłoś
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 11:47 Spokojnie, lepiej najpierw się w teorię wgłębić, by wyciągnąć "właściwe" wnioski niż jak noob rzucić się na coś i jak nie zadziała - a w takiej sytuacji nie zadziała, no bo niby jak - dojść do przekonania, że cała ta psychololo to szarlataneria. Na szczęście dla kumatych ludzi - nie potrzeba od razu rzucać się na płatne tournee po specjalistach różnych szkół. Książki, internet... Na początek wystarczą. Medytacja, taka wieczorna - tu raczej przychylam się do nurtów wyciszenia, czy tam budowania współczucia do świata. Rozpamiętywanie własnych "brudów" to kiepski pomysł na kolejny dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 12:19 Pora na medytacja :) Dobrze robi na charakter taka medytacja z wgladami 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 12:36 Aha, u mnie to ona polega bardziej na kuwa weź rusz dupę i walcz z kolejnym dniem. No ale to już indywidualne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 13:37 Dla mnie wieczór to na podcasty do spania. Odpowiedz Link Zgłoś
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 13:53 W sumie... słuchanie i myślenie o tym, co mówią inni to też forma medytacji oderwania od SWOJEJ codzienności. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 15:23 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > W sumie... słuchanie i myślenie o tym, co mówią inni to też forma medytacji ode > rwania od SWOJEJ codzienności. Też tak uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 15:33 Ja na przykład lubię zasypiać przy jakimś netflixie itp. Ale jak mam bardziej nerwowy okres i cholera jakoś to nie pomaga - to robię coś innego. Wyłączam i poddaję się "ciszy" - która przecież w mieście nigdy do końca nie jest cicha. I staram się nie udzielać uwagi jakimś konkretnym problemom - tylko wtedy w pewnym momencie zaczynają się pojawiać jakieś kompletnie odjechane myśli i wtedy już wiem... za moment usnę i będzie rano. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 15:29 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Spokojnie, lepiej najpierw się w teorię wgłębić, by wyciągnąć "właściwe" wniosk > i niż jak noob Noob :) nie znałam tego określenia. > Medytacja, taka wieczorna - tu raczej przychylam się do nurtów wyciszenia, czy > tam budowania współczucia do świata. Rozpamiętywanie własnych "brudów" to kieps > ki pomysł na kolejny dzień. Budowanie współczucia do świata w trakcie medytacji to chyba buddyjskie metody "otwierania serca"? Odpowiedz Link Zgłoś
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 15:34 Owszem, ale tak daleko w praktyce nie zaszedłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Nieświadomość 24.04.23, 17:59 mona.blue napisała: > Z tą psychoterapia to tak, ceny za wysokie dla przeciętnego zjadacza chleba. są gabinety gdzie sie płaci i miejsca gdzie się nic nie płaci Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 21:14 Nawet poszlam tam, gdzie się nic nie płaci, ale zaoferowali mi po konsultacjach tylko spotkania w sprawie kłopotów, które ma moja córka i ja z nią jakby uznali, że u mnie w miarę ok, poza relacja z córką. Odpowiedz Link Zgłoś