Dodaj do ulubionych

Nieświadomość

24.04.23, 08:37
Na ile kieruje nami nieświadomość?

Tak do rozważań.
Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 10:11
      Myślę, że najpierw by się przydała definicja pojęcia. O czym mówimy, czym to się różni - o ile się różni - od podświadomości czy freudowskiej "przedświadomości".
      • mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 10:55
        Prawdę mówiąc nie wiem, czym się różni nieświadomość od podświadomości, szukałam ostatnio pobieżnie, tylko rzuciło mi się w oczy, że czasem te pojęcia są używane wymiennie.
        Trzeba by zajrzeć do definicji.
        Ogólnie tylko kołacze mi się po głowie, że podświadomość to coś, czego sobie nie uświadamia i co trudno sobie uświadomić beż psychoterapii lub może medytacji, natomiast treści przedswiadome mogą łatwiej przedostać się do świadomości.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 10:57
          Ale mnie nie zależy na definicji "naukowej" - tylko właśnie na dookreśleniu co TY rozumiesz pod tym pojęciem.
        • mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 10:57
          czego sobie nie uświadamiamy, ta słynna z podstawą góry lodowej z obrazka, gdzie świadomość jest tym mniejsxum kawałkiem, który widać ponad woda.
          • mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 10:58
            * Pominęłam słowo poświadomość w poście powyżej.
            • mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 11:04
              Trochę doczytałam, że w nieświadomości ukryte są treści nieakceptowane przez świadomość, które jednak próbują się przedostać do świadomości.
              • mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 11:05
                Ale nie bardzo mogę zrozumieć czym różni się podświadomość od nieświadomości.
                Może ktoś wie?
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 11:09
                  No zdaje się że podświadomość ma zawierać te wyparte. Czyli trzymając się analogii góry - no tak, coś tam w szkole było, ale już nie pamiętam bo nie chcę pamiętać z jakiegoś powodu. I wpadam boleśnie.
                  Tak, to dość mętny model. Za to każda sesja u shrinka - ileś baksów :)
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 11:19
                  mona.blue napisała:

> Ale nie bardzo mogę zrozumieć czym różni się podświadomość od nieświadomości.
                  > Może ktoś wie?

Ja bym raczej poszedł tutaj po dosłowności.
                  Reagujemy tak czy siak, nie wiemy dlaczego. Jeśli się zastanowimy, to MOŻE znajdziemy tą ukrytą część góry dopiero.
                  • mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 11:29
                    Czasem za bardzo wgłębiam się w teorię, zamiast wyciągać praktyczne wnioski :)

Z tą psychoterapia to tak, ceny za wysokie dla przeciętnego zjadacza chleba.

Ale tak z doświadczenia podczas pogłębionej medytacji można uświadamiać sobie te wyparte treści.
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 11:47
                      Spokojnie, lepiej najpierw się w teorię wgłębić, by wyciągnąć "właściwe" wnioski niż jak noob rzucić się na coś i jak nie zadziała - a w takiej sytuacji nie zadziała, no bo niby jak - dojść do przekonania, że cała ta psychololo to szarlataneria.

Na szczęście dla kumatych ludzi - nie potrzeba od razu rzucać się na płatne tournee po specjalistach różnych szkół. Książki, internet... Na początek wystarczą.

Medytacja, taka wieczorna - tu raczej przychylam się do nurtów wyciszenia, czy tam budowania współczucia do świata. Rozpamiętywanie własnych "brudów" to kiepski pomysł na kolejny dzień.
                      • mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 12:19
                        Pora na medytacja :) Dobrze robi na charakter taka medytacja z wgladami 😉
                        • mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 12:24
                          *poranna medytacja miało być
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 12:36
                            Aha, u mnie to ona polega bardziej na kuwa weź rusz dupę i walcz z kolejnym dniem. No ale to już indywidualne problemy.
                      • mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 13:37
                        Dla mnie wieczór to na podcasty do spania.
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 13:53
                          W sumie... słuchanie i myślenie o tym, co mówią inni to też forma medytacji oderwania od SWOJEJ codzienności.
                          • mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 15:23
                            asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> W sumie... słuchanie i myślenie o tym, co mówią inni to też forma medytacji ode
                            > rwania od SWOJEJ codzienności.

Też tak uważam.
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 15:33
                              Ja na przykład lubię zasypiać przy jakimś netflixie itp.
                              Ale jak mam bardziej nerwowy okres i cholera jakoś to nie pomaga - to robię coś innego.
                              Wyłączam i poddaję się "ciszy" - która przecież w mieście nigdy do końca nie jest cicha. I staram się nie udzielać uwagi jakimś konkretnym problemom - tylko wtedy w pewnym momencie zaczynają się pojawiać jakieś kompletnie odjechane myśli i wtedy już wiem... za moment usnę i będzie rano.
                      • mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 15:29
                        asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Spokojnie, lepiej najpierw się w teorię wgłębić, by wyciągnąć "właściwe" wniosk
                        > i niż jak noob

Noob :) nie znałam tego określenia.

> Medytacja, taka wieczorna - tu raczej przychylam się do nurtów wyciszenia, czy
                        > tam budowania współczucia do świata. Rozpamiętywanie własnych "brudów" to kieps
                        > ki pomysł na kolejny dzień.

Budowanie współczucia do świata w trakcie medytacji to chyba buddyjskie metody "otwierania serca"?
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nieświadomość 24.04.23, 15:34
                          Owszem, ale tak daleko w praktyce nie zaszedłem :)
                    • afq Re: Nieświadomość 24.04.23, 17:59
                      mona.blue napisała:

> Z tą psychoterapia to tak, ceny za wysokie dla przeciętnego zjadacza chleba.

są gabinety gdzie sie płaci
                      i miejsca gdzie się nic nie płaci
                      • mona.blue Re: Nieświadomość 24.04.23, 21:14
                        Nawet poszlam tam, gdzie się nic nie płaci, ale zaoferowali mi po konsultacjach tylko spotkania w sprawie kłopotów, które ma moja córka i ja z nią jakby uznali, że u mnie w miarę ok, poza relacja z córką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka