Dodaj do ulubionych

psycho/socjo

IP: 217.8.186.* 06.01.05, 15:02
czy studia psychologiczne w SWPS lub WSFIZ są dobre? Czy to dobre Uczelnie?
poza tym czy socjologia w Collegium Civitas lub Wyzszej Szkole Zarzadzania
Personelem tez jest ok? Czy to dobre Uczelnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kinga K. Re: psycho/socjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:31
      Mnie się w SWPS podobało. Ale jak jest teraz, nie wiem.
      • Gość: waw Re: psycho/socjo IP: 217.8.186.* 06.01.05, 15:53
        a reszta?
        • Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 19:33
          Na studiach najważniejsze jest to, kto cie uczy. Z tej perspektywy swps na
          pewno jest lepsze od wsfiz. Co do socjologii: chyba mamy do czynienia
          z "równowagą sił".
          Gocha
          • eeeeee Re: psycho/socjo 06.01.05, 21:21
            Gość portalu: Gocha napisał(a):

> Na studiach najważniejsze jest to, kto cie uczy. Z tej perspektywy swps na
            > pewno jest lepsze od wsfiz. Co do socjologii: chyba mamy do czynienia
            > z "równowagą sił".
            > Gocha

Nie mamy do czynienia, na SWPS są również świetni wykladowcy z socjologii
            (szkoła o to bardzo dba), same sławy. Najlepiej wejdź na stronę, zobacz
            nazwiska, potem poszukaj w internecie i zobacz jakie mają publikacje, gdzie
            pracowali, gdzie pracują, gdzie wykładali, ile książek napisali.
            Na SWPS sa m.in. Prof. Szacki, Mucha, Szczepański, Rychard, Łukowski i wielu
            innych znanych z TV lub radia. Wykłądają na najlepszych polskich uczelniach.
            Jednak ucząc się socjologii bedziesz tam miec sporo przedmiotów z psychologii.
            Moja żona studiowała tam socjologię, więc dobrze ten temat znam.
            Civitas wypada gorzej na tle SWPS i tej drugiej szkoły.
            Porównaj program, zobacz co Cię bardziej interesuje, czy przedmioty
            psychologiczne (co później daje możliwość zrobienia drugich studiów
            psychologicznych, gdzie tylko uzupełnisz trochę, a nie wszystko), czy
            przedmioty z zarządzania (w SWPS jest przez rok zarządzanie, przez rok
            ekonomia, przez rok statystyka i metodologia, a to jest bardzo ważne, wykładają
            to ludzie z UW oraz SGH). Wiem, że świetna jest demografia.
            Poza tym mają już uzupełniające studia magisterskie. Na Civitas są chyba 5-
            letnie studia socjologiczne, a tu są dzielone - licencjat i magisterium.
            Pozdrawiam
            • Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 09:40
              Jasne, że socjologica na swps jest w porzo. Ja się odnosiłam do porównania
              między sobą dwóch pozostałych uczelni, o które człowiek pytał.
            • Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 09:41
              PS.
              Ale Szacki to tylko luźno współpracuje z swpsem
              • marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 09:48
                tO PRAWDA, współpracuje luźno, prowadzi jeden przedmiot o państwie, pracuje tam
                również jego żona (luźno), Prof.Barbara Szacka.
                Jednak to nie ma znaczenia czy ktos pracuje tam na stałe, czy współpracuje.
                Jednak sa to sławy w swojej dziedzinie.
                • Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 13:42
                  No jednak ma znaczenie. Choćby takie, ze jeśli jakaś sława jest na I etacie, to
                  możesz mieć nadzieję, że beziesz pod jej kierunkiem pisac prace mgr. Jesli to
                  tylko lużny wspólpracownik, to tę nadzieję możesz sobie schować gdzieś.
                  Oczywiscie lepiej, że ktoś, kto jest świetny ze szkołą wspólpracuje, niz gdyby
                  go miało nie być.
                  Na psychologii w swpsie (w przeciwieństwie do socjologii czy innych kierunków)
                  zdecydowana większośc wielkich nazwisk to pracownicy I-etatowi. Dlatego
                  psychologie na swpsie mogę polecic każdemu w ciemno. I na pytanie, gdzie jest
                  najlepsza w Polsce kadra, odpowiadam: w swpsie.
                  • marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 14:51
                    Gdybym teraz miała pisac pracę, np. u szackiego, to wybacz Gosiu, ale nie
                    chciałabym chyba, jest niestety bardzo wiekowy.
                    Poza tym te osoby są gościnnie w szkole i tylko gościnnie wykładają po jednym
                    przedmiocie, specjalnie dla studentów SWPS. To też coś.
                    • Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 22:05
                      Szacki był oczywiscie przykładowy. Chodziło mi o to, że jeśli np. Wojciszke,
                      Doliński, czy Maruszewski są w swpsie na etatach, to możesz mysleć o pisaniu
                      mgr z psychologii u któregos z nich.
                      Jasne, że może się zdarzyć, że ktoś nie jest etatowym pracownikiem i może mieć
                      seminarium mgr, ale to raczej wyjatek niż reguła. Poza tym, pracownik etatowy
                      ma konsultacje. Jesli masz ochote - idziesz do niego na naukowa pogaduchę. Ja
                      podczas swoich studiów na swpsie korzystałam z tej mozliwości. Jęsli jest "z
                      doskoku" - odbywa zajecia i znika.
                      Ale jasne, że jest OK, jak wielcy ludzie (jak Szacki właśnie) wspólpracują ze
                      szkoła i mają jakies zajęcia.
                      • marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 22:13
                        Gosiu, wiem od ludzi, ze jeśli jest tam aka osoba jak Prof. Szczepański lub
                        Prof. Kamiński lub Prof. Szacki, to jesli czegos nie rozumieją, tozawsze moga
                        do nich napisac i uzyskają odpowiedź.
                        Ponadto Prof. Szczepański (u niego dużo osób pisało licencjat), który też nie
                        jest na etacie (nie sprawdzałam, ale chyba tak) ma swoje konsultacje,
                        prof.Mucha również i inni. Zawsze to mozna sprawdzić na rozpisce na drzwiach
                        pokoju socjologii. To sa autorytety socjologiczne, to są znane nazwiska i nie
                        mogą sobie pozwolic na to, zeby studentowi powiedzieć nie mam czasu mój drogi.
                        Moja koleżanka chodziła do dr Jaźwińskiej na konsultacje w wakacje, jeździła do
                        niej na UW.
                        Zauważ, ze Ci zsocjologii sa na stałe na UW na Stawki i tam się spotykają ze
                        studentami.
                        Czy wyobażasz sobie,zeby prof. okólski odmówił wyjaśnień, bo ja nie, absolutnie.
                        • Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.05, 09:51
                          Na Stawkach Marto jest psychologia, a nie socjologia. (Jest też na ostatnim
                          pietrze interdyscyplinarny ISS, ale wymieniani przez Ciebie ludzie bywaja tam
                          incydentalnie bądż wcale).
                          Mi nie chodzi o totalny brak dostepności do tych ludzi. Porządny uczony
                          przyjmie nawet człowieka z ulicy, aby z nim porozmawiać. Chodzi mi tylko o to,
                          ze przesadą jest twierdzenie, że nie ma róznicy, czy człowiek jest na etacie,
                          czy przychodzi na wykład gościnny.
                          Ja pamietam, że chodzilismy pogadać sobie z Dolińskim czy Maruszewskim na
                          konsultacjach i było to gadanie "całymi godzinami".
                          Nie musisz mnie tez uświadamiac, jakiego formatu są to nazwiska. Jestem
                          absolwentka i socjologii (uniwersyteckiej) i psychologii (swpsowskiej).
                          Nawiasem mówiąc, studia psychologiczne na swpsie sa wyraznie ciekawsze i na
                          wyzszym poziomie prowadzone niz uniwersytecka socjologia.
                          POzdrawiam,
                          G.
                          • marta9991 Re: psycho/socjo 08.01.05, 16:06
                            Gość portalu: Gocha napisał(a):

> Na Stawkach Marto jest psychologia, a nie socjologia. (Jest też na ostatnim
                            > pietrze interdyscyplinarny ISS, ale wymieniani przez Ciebie ludzie bywaja tam
                            > incydentalnie bądż wcale).

Gosiu, wiem co jest na Stawki, i wiem gdzie jest socjologia UW, bo studiowałam
                            tam. Natomiast wiem od koleżanki, która studiowała socjologię w SWPS,że tam
                            jeździłą, właśnie na Stawki na różne konsultacje lub miała je na III piętrze na
                            Chodakowskiej.
                            Wiem też, że masz małe pojęcie o wydziale socjologii na SWPS, bo pisałas mi o
                            tym kiedyś. O co się kłócimy, bo nie rozumiem.

> Mi nie chodzi o totalny brak dostepności do tych ludzi. Porządny uczony
                            > przyjmie nawet człowieka z ulicy, aby z nim porozmawiać. Chodzi mi tylko o
                            to,
                            > ze przesadą jest twierdzenie, że nie ma róznicy, czy człowiek jest na etacie,
                            > czy przychodzi na wykład gościnny.

Może tak, może nie. Przeciez tam są równieżetatowi, a nawet prorektorem został
                            Profesor Łukowski, właśnie z socjologii i jest na miejscu dostępny studentom w
                            każdy poniedziałek.

> Ja pamietam, że chodzilismy pogadać sobie z Dolińskim czy Maruszewskim na
                            > konsultacjach i było to gadanie "całymi godzinami".

Ok, moze chodziłas. Mi nie zdarzyło się, zeby ktos na psychologii miałą dla
                            mnie az tyle czasu, kilka godzin. jedynie w trakcie magisterium. jesli chodzi
                            Ci o takie spotkania, to i owszem były.
                            Zazwyczaj jednak w naszej szkole wykladowca konczy wykład i wypada z sali lecąc
                            na I-sze piętro lub do bufetu. taka prawda. ma mało czasu dla studentów, chyba
                            że na dyżurze. Tak jest nadal. Wiem to, bo kilku moich pracowników tam studiuje.

> Nie musisz mnie tez uświadamiac, jakiego formatu są to nazwiska.

Wiem, ze nie musze i wcale nie zamierzam, jesteśjedyną osobą na tym forum,
                            która wie o kogo chodzi jesli podaje się jakies znane nazwisko.

Jestem
                            > absolwentka i socjologii (uniwersyteckiej) i psychologii (swpsowskiej).
                            > Nawiasem mówiąc, studia psychologiczne na swpsie sa wyraznie ciekawsze i na
                            > wyzszym poziomie prowadzone niz uniwersytecka socjologia.
                            > POzdrawiam,
                            > G.

Ja jestem zadowolona z socjologii na UW,mi dała dobry warsztat. A swoją drogą
                            nie wiedziałam, ze rownieżjesteśpo socjologii, kiedy skończyłaś? Może się znamy?
                            Pozdrawiam
                            Marta
                            • Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.05, 08:48
                              Chyba się nie kłócimy, wyjaśniamy detale. Twoja koleżanka pewnie jeżdziłą do
                              ISSu. Tam pracuje np. dr Cichomski, a prof. Siemińska jest, jak mi się zdaje,
                              szefową. ISS mieści się w budynku Wydz. Psychologii na ostatnim piętrze.
                  • marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 16:07
                    Gosiu, moja koleżanka, która robiła licencjackie studia socjologiczne w SWPS
                    powiedziała mi, że miała promotora spoza uczelni Prof. Kamińskiego (chyba z
                    UW), ktory specjalnie do nich przyjeżdżał, robił wykłady, miał dyżury, jak na
                    każdym seminarium. Wydaje mi sie, ze to też jest rozwiązanie.
      • Gość: Kinga K. Re: psycho/socjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 16:47
        Aha, tylko nie mówcie, że po skończeniu takiej wspaniałej uczelni na pewno
        znajdzie się pracę. Ja już rok szukam, a znam języki, byłam na podyplomowych
        etc.
    • marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 09:09
      Gość portalu: waw napisał(a):

> czy studia psychologiczne w SWPS lub WSFIZ są dobre? Czy to dobre Uczelnie?
      > poza tym czy socjologia w Collegium Civitas lub Wyzszej Szkole Zarzadzania
      > Personelem tez jest ok? Czy to dobre Uczelnie?

Ja konczyłam SWPS i moge polecić, jest świetna. Pisaliśmy juz o tym w jakims
      wątku. Socjologia tam tez jest świetna tak jak pisze eeeeee.
      Weszłam na stronę WSFiZ, nawet nie mają strony w warszawie gotowej, to chyba o
      czymśswiadczy. kadra kiepska, do tego to szkoła ekonomiczna, a nie
      humenistyczna, więc chyba wszystko juz wiadomo.
      Colegium Civitas niezłe z socjologii, porównywalne z SWPS, ale nie wiem czy
      lepsze, zdaniana rynku są podzielone.
      Ja przyjmując do pracy osoby po socjologii patrzę jakie skonczyły przedmioty i
      z kim. kadra z SWPS bardzo mi sie podoba. metodologia z dr Jaźwinska to dla
      bardzo ważne, ludzie cos potem potrafia robić (jest bardzo wymagająca i
      świetnaw tym co robi). Nie interesują mnie przedmioty z zarządzania, interesuje
      mnie kto i jak przygotowany jest merytorycznie z socjologii, z demografii, ze
      statystyki (musi smigac w tym temacie, a SPSS ma miec we krwi).
      Psychologia ma najlepszą kadrę na SWPS bez dwóch zdań. Szkoła ostatnio nie
      bierze udziałow w rankingach, bo nie ma jak jej sklasyfikować, do czego
      porównać (chodzi mi o psychologię). Może jest tam tylko za dużo studentów, ale
      to chyba bierze się z popularności tej szkoły.

Ponadto jest sporaróznica w wykształceniu socjologicznym i psychologicznym,
      więc moze wpier poczytaj jakies książki z jedenj i drugiej dziedziny i sprawdź
      w ten sposób co bardziej Cię interesuje?
      Pozdrawiam.
      • Gość: WAW Re: psycho/socjo IP: 217.8.186.* 07.01.05, 13:02
        WSFIZ nie jest typowa szkola ekonomiczna poniewaz ma tez psychologie. A
        dlaczego nie piszecie o WSZP?
    • Gość: Madzia Re: psycho/socjo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:47
      jezeli mozesz studiowac wieczorowo to polecam jednak UW czesne wynosi tyle samo
      nie zawsze tylko mozna zajecia pogodzic z praca :)
      SWPS? jezeli jestes leniuchem i potrzebujesz zewnetrznej stymulacji twardej
      reki to nie polecam
      leniuch skonczy studia bez problemu najmnijszego, ale czy minimum wiedzy bedzie
      wystarczajace do powaznego uprawiania dyscypliny szczerze watpie..
      na UW lenistwo i niepracowitosc nie przejda
      • Gość: waw Re: psycho/socjo IP: 217.8.186.* 07.01.05, 14:04
        a co sadziecie o socjologii w Wyzszej Szkole Zarzadzania Personelem?
        gorsza od socjologii w CC lub SWPS?
      • marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 15:06
        na 100 % w SWPS nie da się leniuchować, ciągle są jakieszaliczenia, egzaminy to
        jeden wielki koszmar, ciągle trzeba pisac jakieś prace. Gosia tezwie coś na ten
        temat, mozesz się zapytać. Roboty jest strasznie dużo, a czytania tyle,że nie
        wiesz kiedy masz to zrobić.

Tej drugiej szkoły nie znam.

Jesli chodzi o uczenie psychochologii w szkole ekonomicznej, to uważam, ze to
        jest nieporozumienie, wyciąganie kasy od studentów. najlepsza kadra jest w SWPS
        i watpię,żeby jeszcze mieli czas na inne szkoły oprócz UW lub UJ lub innych
        znanych polskich uczelni państwowych.
        Teraz uczelnie tworzą dodatkowe kierunki,żeby wyciągnąc kase od ludzi.
        Nie twierdze, że to moze byc zła uczelnia, nie znam jej, ale nigdy nie
        słyszałam o tym, żeby ktos tam studiował psychologie.
        SWPS jest sprawdzone, ludzie przyjeżdżają z całej Polski i chwalą sobie, a to o
        czymś świadczy. Wejdź na stronę szkoły www.swps.edu.pl i zobacz kadrę, program
        zajęć (w planach), fakultety, warsztaty, itd
        Tam jest wszystko. Gorsza sprawa z praktykami chociaż też są. Zapewne lepiej
        jest na UW, ale niektórzy się nie dostają lub sa zbyt starzy na dzienne studia,
        a wieczorowe sa porównywalne, podobna kadra.
        Najgorsze jest to,że autorka wątku ma wątpliwości co wybrać: socjologięczy
        psychologię, to są dwie oddzielne dziedziny. najlepiej najpierw skończyć
        socjologię, a potem zrobić psychologię.
        Jesli ktoś uważa,że socjologia jest łatwa, to bardzo się pomyli i będzie
        niemile zaskoczony. czasem wydawało mi się,ze ekonomia jest łatwiejsza niż
        nauka o polityce, demografii czy państwie. Niektore przedmioty są strasznie
        nudne, inne bardzo ciekawe, ale łatwo nie jest.
        Do tego w SWPS jest sporo zarządzania i psychologii na socjologii, to są
        obowiązkowe przedmioty.
        Jesli ktos chciałby być socjologiem zajmującym się później sprawami
        ekonomicznymi, to mozelepsza jest ta szkoła ekonomiczna, bo pewnie będzie
        tamnacisk nakonomię i finanse. jednak jesli autorkęwatku interesuje socjologia
        i psychologia, to wybrałabym SWPS.
        W Civitas pracuje mnóstwo dziennikarzy, którzy wykładają, m.i. Miecugow.
        Natomiast mało jest tam znanych nazwisk. Zauważyłam ponadto, że osoby, które
        już nie pracują w SWPS teraz pracują w Civitas (w SWPS studenci oceniają co pół
        roku wykładowców i jeśli ktoś im się nie podoba, to ta osoba niestety wylatuje.
        I zazwyczaj wylatuje nie zato,że byłaza ostra, ale dlatego, ze fatalnie
        prowadziła wykłady).
        • Gość: waw Re: psycho/socjo IP: 217.8.186.* 07.01.05, 15:12
          w WSZP tez jest podobno ciekawie. Bardzo ciekawy program. Wejdz na stronke
          www.wszp.edu.pl
          • marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 15:40
            www.wszp.edu.pl/Kadra_na.589.0.html
            tylko tyle znalazłam o kadrze szkoły,
            daj mi prosze jakiś link o socjologii, bo nic nie moge znaleźć, chciałabym
            zobaczyć program, przedmioty,i ilość godzin w semestrze.
            Cena niska, tylko co z tego.

pierwszy raz słysze o tej szkole. Nie polecam również tej na Chełmskiej
            9beznadzieja).
            Jeśli socjologia w Warszawie to tylko UW, SWPS i Civitas, żadna inna.
            Daj mi prosze link do przedmiotów w tej szkole.
          • marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 15:44
            www.wszp.edu.pl/Banaszki.901.0.html
            zobacz przykładowo coś o tej pani, ona jest profesorem w tej szkole, czyli
            mianowanym przez szkołę, a nie przez prezydenta.

Dalej wychodzi na to, żewtej szkole uczy 12 osób i to wszystko?

np. www.wszp.edu.pl/Mieczkow.897.0.html

a co mnie obchodzi,że ta pani lubi tenis czy narty, szkoła powinna napisac
            jakie [publikacje ma ta pani,jakie osiągnięcia naukowe, podac życiorys itd itd
            Słowem, beznadziejna kadra.
          • marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 15:47
            sprawdź równiezbibliotekę, jeśli nie mają najważniejszych [pozycji, to będziesz
            siedzieć w bibliotekach w całej Warszawie lub kupowac ksiażki, nie moge znaleźć
            zbiorów, nie mają nic winternecie na ten temat.
          • marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 15:51
            Poza tym znalazłam jeszcze coś:
            Głównym kierunkiem działalności uczelni jest kształcenie na poziomie wyższych
            studiów zawodowych w specjalnościach: Zarządzanie Personelem oraz Marketing
            Polityczny. Aktualnie Nasza szkoła uzyskała przyporządkowanie ww. specjalności
            do kierunku studiów Socjologia.

Absolwenci otrzymują dyplom ukończenia studiów wyższych (licencjat).
            Dzięki współpracy WSZP z innymi, renomowanymi uczelniami wyższymi, nasi
            absolwenci będą mieli możliwość kontynuowania nauki na magisterskich studiach
            uzupełniających.

Tak pisza na swojej stronie. To oznacza, ze dopiero dostali zgodę na takie
            studia, nie mają wypracowanego programu, a na SWPS socjologia jest już kolejny
            rok (chyba czwrty raz).
            Kto wykłada historię socjologii i inne przedmioty socjologiczne, to jest bardzo
            ważne, potem nikt Cie nie bedzie chciał zatrudnić w tej branży, jesli będziesz
            kiepsko przygotowana. Ważne jest kto jest Twoim promotorem, jakie ma
            nazwisko,czasem to otwiera niejedne drzwi. Chyba, ze tylko papierek bedzie się
            dla Ciebie liczył.
          • marta9991 znalazłam o socjologii 07.01.05, 15:58
            www.wszp.edu.pl/Socjolog.815.0.html
            Tu jest wszystko, porozbijali to na 4 kierunki, tanie jak barszcz, semestr 1500
            złotych (w SWPS kosztował 3100).
            Brak demografii, statystyki i innych najważniejszych przedmiotów, np. historii,
            filozofii.
            Wszystko zrobione dla picu. W życiu nie poszłabymdo tej szkoły i nikogo po tej
            szkole nie zatrudniła, fajnie że mi ją wskazałaś, bede pamiętać.Tandeta.
            • Gość: waw Re: znalazłam o socjologii IP: 217.8.186.* 07.01.05, 16:12
              ten ostatni link dotyczyl studiow podyplomowych
              do szkoly nie chodzi sie dla kadry tylko po to aby sie uczyc
              • marta9991 Re: znalazłam o socjologii 07.01.05, 16:25

> ten ostatni link dotyczyl studiow podyplomowych
                > do szkoly nie chodzi sie dla kadry tylko po to aby sie uczyc

No nei, rece opadają. A kto Cie uczy jesli nie kadra. Co moze nauczyć Cie pani
                magister z DHL, ona moze zrobić ćwiczenia, ale nie moze prowadzić wykładów.
                Wykłady prowadzą minimum doktorzy, a najlepiej jesli robi to profesor.
                Wykładowca musi odpowiedziec na Twoje pytania, wątpliwości,znać literaturę,
                miec doświadczenie, robić swoej badania, przygotoywać granty. Nie wierzę, że
                magister, który pracuje jeszcze gdzieś w DHL to wszystko zna, bo na to trzeba
                mieć czas.
                Sama pracuje jako prowadząca cwiczenia (czasami w zastępstwie za kogoś), ale
                nie mam czasu na to na stałe. Poza tym to są tylko cwiczenia ze statystyki, a
                nie wykłady (tego mi nie wolno robić) choc teorię mam w małym palcu.
                • Gość: waw statystyka IP: 217.8.186.* 07.01.05, 16:32
                  jak sie nauczyc statystyki?
                  te ciagi, kumulanty mnie przerażają
                  • marta9991 Re: statystyka 07.01.05, 16:36
                    a jak się nauczyć psychometrii?

To są wbrew pozorom bardzo łatwe przedmioty jesli ktoś lubi mtematykę.
                    Statystyka to podstawa w socjologii. Wszystkie badania sa potem opracowywane
                    statystycznie.
                    To jest logiczne, wzory sa wbrew pozorom proste i można się ich nauczyć.
                    tablice łatwo się czyta. potemmasz warsztaty statystyczne i uczysz się programu
                    SPSS, który jest banalnie prosty, bo liczy wszystko za ciebie jesli nauczysz
                    się formuł. Po 60 godzinach cwiczesz powinnać byc w miare biegła. Potem trening
                    dla przyjemności,zeby nie zapomnieć.

Gorsza jest metodologia, to kucie na pamięc teorii.
                    • marta9991 Re: statystyka 07.01.05, 16:43
                      na psychologii jest statystyka, metodologia z logiką, psychometria.

i co Ty na to? Dasz radę? To są bardzo trudne studia.
                      Wszyscy, ktorzy robią badania psychologiczne, testy dla dzieci musza być w tym
                      biegli, niestety, szczególnie z psychometrii (a toprawie jak statystyka, cześć
                      tych samych wzorów).
                      Na psychologii trzeba mieć chyba umysł bardziej matematyczny, a nie
                      humanistyczny, czasami tak myślałam.
                      • Gość: waw Re: statystyka IP: 217.8.186.* 07.01.05, 16:45
                        ale przeciez sa to studia humanistyczne, nie kazdy ma glowe do matematyki
                        • marta9991 Re: statystyka 07.01.05, 16:50
                          psychologia to są same wykresy, wzory, niestety.
                          teoria też jest, ale niestety to pierwsze to podstawa.
                          Dlatego ludzie rezygnują po roku, dwóch, nie dają rady.

Widzisz jak to trzeba wszystko sprawdzić wcześniej, zobaczyć jakie są
                          przedmioty.
                          Sosjologia jest bardziej humanistyczna, ale czy lubisz politykę, filozofię,
                          demografię, 30 godzin informacji o państwie, 60 godzin o Unii, dasz radę ucyć
                          się o partiach i Marksie oraz Oleksym? Masz pamięć do terminów, nazwisk?
                          A czym jest zarządzanie, które cie interesuje? To są znany nazwy, nazwiska,
                          teorie i inne bzdety. Praktyki uczysz się w pracy.
                          Socjologia to pamięciówka, niestety.

• marta9991 Re: statystyka 07.01.05, 16:52
                            Dodam jeszcze, ze na socjologii jest około 60 godzin wykładów z ekonomii i tyle
                            samo ćwiczeń, same wzory i teoria.

Napsychologii chyba troszkę mniej, ale też jest.
            • Gość: waw Re: znalazłam o socjologii IP: 217.8.186.* 07.01.05, 16:12
              im drozsze tym lepsze? he he
              • marta9991 Re: znalazłam o socjologii 07.01.05, 16:19
                NIE, NIE IM DROŻSZE TYM LEPSZE. wcale nie, ale komuś płacą, prawda? A znany
                profesor nie przyjdzie za psie pieniadze w niedzielę do pracy.
                Zastanów się tylko dlaczego najlepsze szkoły, np. Koźmiński 9choc są o niej
                różne opinie na miescie) jest taka droga? Kosztuje chyba około 10 tysięcy. Bo
                kadra chce kasy, dobra kadra.
                W tej szkolejak widac ludzie dorabiają do pensji, pracują w DHL i innych
                ubezpieczeniowych firmach lub kancelarii prezydenta. Tak przynajmniej
                wyczytałam.
                Sprawdź gdzie mają swoje sale wykładowe, bo to że jest jeden adres, t nie
                znaczy, ze tam są wykłady. Potem okazuje się,ze biegasz po całej warszawie, po
                różnych szkołach podstawowych (tak kiedyś było w SWPS i na szczęście się
                skończyło, choc dalej wykłady są również w szkołąch obok, np. w technikum na
                Mińskiej lub w Wyspiańskim), ale są w miarę blisko szkoły i można dojść na
                piechote w15minut na następny wykład (oprócz Al. Stanów Zjednoczonych).
                Zresztą zrobisz jak chcesz, my Ci tylko podpowiadamy.
                Nie mogłam znaleźć socjologii, znalazłam ją na podyplomowych tylko, ale komu i
                po co podyplomowa socjologia?
                Mi się ta szkoła nie podoba, zrobisz jak chcesz.
              • marta9991 Re: znalazłam o socjologii 07.01.05, 16:20
                I jeszcze jedno, najgorszy slogan reklamowy to NAJLEPSZA JAKOŚĆ ZA NAJNIZSZĄ
                CENĘ, panmiętaj o tym proszę, tak się nie da niestety.
                • Gość: waw Re: znalazłam o socjologii IP: 217.8.186.* 07.01.05, 16:24
                  a gdzie taka reklama?
                  ta uczelnia dopiero sie rozwija wiec nie ma jeszcze stalej bazy dydaktycznej, a
                  zajecia odbywaja sie w jednym miejscu i nie trzeba biegac po calej Wawie
                  • marta9991 Re: znalazłam o socjologii 07.01.05, 16:30
                    Waw, zapytałaś się co wybrać, ja jako socjolog pracujący od dobrych kilku lat w
                    zawodzie odpowiadam Ci co bymzrobiła. Decyzja należy do Ciebie. Rozumiem, ze
                    zależy Cina tym, zeby mieć dyplom i zapłacić mało za studia z jakiegoś Tobie
                    znanego powodu.
                    Chciałam Cie tylko jeszcze raz poinformowac, ze u mnie kandydat do pracy po
                    socjologii mówi mi z kim miał zajęcia i ile godzin, co umie, kto był
                    promotorem, jakie zna programy badawcze. jesli coś ukryje, to i tak to wyjdzie
                    po tygodniu pracy, bo nie będzieczegoś umiał i klops. Żeby pracowac w firmie
                    badawczej, to trzeba być dobrym, a nawet swietnym, inaczej nikt Cie nie
                    zatrudni 9chyba, ze jakas ciocia lub znajoma).
                    Jesli chcesz robićtylko ankiety,to mozesz je robići bez studiów.
                    Jesli chceszzrobić focusy, to musisz być świetna. Wszystko na ten temat.
                    teraz sama musisz podjąć decyzje. ja tylko wydałam swoją opinię.
                    • Gość: waw Re: znalazłam o socjologii IP: 217.8.186.* 07.01.05, 16:35
                      ale ja nie chce pracowac w firmie badawczej tylko np jako szkolenioweic,
                      trener, dział kadr itp
                      napisz mi jak sie nauczyc statystyki?
                      te ciagi i kumulanty mnie przerażają
                      jestem typowa humanistką
                      • marta9991 Re: znalazłam o socjologii 07.01.05, 16:39

> ale ja nie chce pracowac w firmie badawczej tylko np jako szkolenioweic,
                        > trener, dział kadr itp
                        > napisz mi jak sie nauczyc statystyki?
                        > te ciagi i kumulanty mnie przerażają
                        > jestem typowa humanistką

To jeśli chcesz to robić to idź na SWPS na psychologię społeczną.tam są
                        specjalizacje własnie z zarządzania 9sama taką konczyłam) oraz ze szkoleń.
                        prowadzą je najlepsi w swojej dziedzinie.

Uwierz mi, pracodawcy i agencje bardzo zwracająuwagę na to gdzie kończyłaś
                        szkołę. Teraz rynek jest zawalony magistrantami z dwoma językami.
                        Socjologię najlepiej zrobić wtedy kiedy chce się pracowac w firmie badawczej
                        lub tak dla siebie.
                        Na socjologie ida ludzie, którzy już teraz pracują w dziale kadr lub jako
                        trenerzy, a to ma być dodatek do CV.
                        • marta9991 Re: znalazłam o socjologii 07.01.05, 16:40
                          Socjologia jest też swietna dla przyszłych lub aktualnych dziennikarzy. powinna
                          być nawet obowiazkowa.
    • marta9991 Musze teraz wyjść, ale jesli ccesz to wieczorem 07.01.05, 16:54
      możemy jeszcze pogadac, około 20-20.30
    • marta9991 To co wybrałaś? Ciekawa jestem. 07.01.05, 20:43
      A i powiedz ile masz lat, bo też bardzo ważne. osoba powyzej 30-ki nie ma już
      szans w zawodzie psychologa-terapeuty.
      • Gość: Gocha Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.05, 09:55
        Mam wrazenie, ze waw to spamerek. Przyglądnęłam się tej szkólce, o która pyta.
        Dno
        • Gość: Richelieu* Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. IP: 195.117.90.* 08.01.05, 15:40
          ;)
          waw, słonko, przyszedł aż tutaj. Szwęda się po całym forum 217.8 więc łatwo go
          poznać
          "Typową humanistką jestem", hehe, sobie siusiaka na potrzeby FPsy obciął

zaraz na pewno założy wątek "stwórzmy ranking najlepszych socjologii w
          warszawie"

Marto, jesteś nieoceniona w dyskusji. Trzeba będzie wię tu na porwót
          zagnieździć, chociaż jakby tu hm, nieswojsko ;)
          • marta9991 Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. 08.01.05, 16:10
            bardzo nieswojsko. Własnie wrciłam z zajęc i nawet mi się nie chce czytać
            dyskusji na swój temat.
          • Gość: gf Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 16:22
            > Marto, jesteś nieoceniona w dyskusji. Trzeba będzie wię tu na porwót
            > zagnieździć

czekalam na to RR

:))))
            • Gość: Richelieu* Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. IP: 195.117.90.* 08.01.05, 21:05
              no tak, ja za to czekałam żeby ktoś na mnie czekał. Teraz do szczęścia potrzeba
              mi tylko żeby waw 217.8 cicho siedział żeby go nie trza było za bardzo za uszy
              targać
        • marta9991 Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. 08.01.05, 16:08
          Gosia, pisałam jej, ale ona się upiera, może o kase chodzi. poza tym ja w tej
          szkole nie znalazłam socjologii na dziennych, a to co znalazłam było na
          podyplomowych i taka beznadzieja,że szok. gdyby ktośmi pokazał indeks z takimi
          przedmiotami, tonawet bym z nimnie gadała.tam nawet statystyki nie ma, to oni
          potrafią Ci socjologowie? Ciekawe czy zrobią tam choc jedną ankietę. Dlamnie
          beznadzieja.
          • Gość: Gocha Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.05, 19:19
            Wiesz, to jest potworny problem, że tak beznadziejne szkoły, nie majace
            uprawnień do studiów magisterskich organizują studia podyplomowe.
            Mam wrażenie, że tam byle doktor, nikomu nieznany, byłby gwiazda pierwszej
            wielkości. I co to za argument wawy, że szkoła jest względnie nowa. Wystarczy
            przypomniec, z jakimi nazwiskami swps startoweał w pierwszym roku swojej
            działalności w Warszawie, czy z jakim składem wystarpowały jegoo filie w
            Sopocie i Wrocławiu.

Co gorsze, takie szkoły jak ta o która "pyta" waw są pożywką dla stereotypów
            mówiących, ze szkoły prywatne sa kiepskie. Pyta stawiam w "", bo Richelieu
            potwierdza, ze to jakis spamer usiłujący w ten sposób zarekomendować tę
            beznadziejna placówkę edukacyjną (nazwy szkoła nawet tu nie używam).
          • Gość: waw Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. IP: 217.8.186.* 10.01.05, 08:50
            Marto jest statystyka w naukach społecznych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka