Gość: waw IP: 217.8.186.* 06.01.05, 15:02 czy studia psychologiczne w SWPS lub WSFIZ są dobre? Czy to dobre Uczelnie? poza tym czy socjologia w Collegium Civitas lub Wyzszej Szkole Zarzadzania Personelem tez jest ok? Czy to dobre Uczelnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kinga K. Re: psycho/socjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:31 Mnie się w SWPS podobało. Ale jak jest teraz, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 19:33 Na studiach najważniejsze jest to, kto cie uczy. Z tej perspektywy swps na pewno jest lepsze od wsfiz. Co do socjologii: chyba mamy do czynienia z "równowagą sił". Gocha Odpowiedz Link Zgłoś
eeeeee Re: psycho/socjo 06.01.05, 21:21 Gość portalu: Gocha napisał(a): > Na studiach najważniejsze jest to, kto cie uczy. Z tej perspektywy swps na > pewno jest lepsze od wsfiz. Co do socjologii: chyba mamy do czynienia > z "równowagą sił". > Gocha Nie mamy do czynienia, na SWPS są również świetni wykladowcy z socjologii (szkoła o to bardzo dba), same sławy. Najlepiej wejdź na stronę, zobacz nazwiska, potem poszukaj w internecie i zobacz jakie mają publikacje, gdzie pracowali, gdzie pracują, gdzie wykładali, ile książek napisali. Na SWPS sa m.in. Prof. Szacki, Mucha, Szczepański, Rychard, Łukowski i wielu innych znanych z TV lub radia. Wykłądają na najlepszych polskich uczelniach. Jednak ucząc się socjologii bedziesz tam miec sporo przedmiotów z psychologii. Moja żona studiowała tam socjologię, więc dobrze ten temat znam. Civitas wypada gorzej na tle SWPS i tej drugiej szkoły. Porównaj program, zobacz co Cię bardziej interesuje, czy przedmioty psychologiczne (co później daje możliwość zrobienia drugich studiów psychologicznych, gdzie tylko uzupełnisz trochę, a nie wszystko), czy przedmioty z zarządzania (w SWPS jest przez rok zarządzanie, przez rok ekonomia, przez rok statystyka i metodologia, a to jest bardzo ważne, wykładają to ludzie z UW oraz SGH). Wiem, że świetna jest demografia. Poza tym mają już uzupełniające studia magisterskie. Na Civitas są chyba 5- letnie studia socjologiczne, a tu są dzielone - licencjat i magisterium. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 09:40 Jasne, że socjologica na swps jest w porzo. Ja się odnosiłam do porównania między sobą dwóch pozostałych uczelni, o które człowiek pytał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 09:41 PS. Ale Szacki to tylko luźno współpracuje z swpsem Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 09:48 tO PRAWDA, współpracuje luźno, prowadzi jeden przedmiot o państwie, pracuje tam również jego żona (luźno), Prof.Barbara Szacka. Jednak to nie ma znaczenia czy ktos pracuje tam na stałe, czy współpracuje. Jednak sa to sławy w swojej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 13:42 No jednak ma znaczenie. Choćby takie, ze jeśli jakaś sława jest na I etacie, to możesz mieć nadzieję, że beziesz pod jej kierunkiem pisac prace mgr. Jesli to tylko lużny wspólpracownik, to tę nadzieję możesz sobie schować gdzieś. Oczywiscie lepiej, że ktoś, kto jest świetny ze szkołą wspólpracuje, niz gdyby go miało nie być. Na psychologii w swpsie (w przeciwieństwie do socjologii czy innych kierunków) zdecydowana większośc wielkich nazwisk to pracownicy I-etatowi. Dlatego psychologie na swpsie mogę polecic każdemu w ciemno. I na pytanie, gdzie jest najlepsza w Polsce kadra, odpowiadam: w swpsie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 14:51 Gdybym teraz miała pisac pracę, np. u szackiego, to wybacz Gosiu, ale nie chciałabym chyba, jest niestety bardzo wiekowy. Poza tym te osoby są gościnnie w szkole i tylko gościnnie wykładają po jednym przedmiocie, specjalnie dla studentów SWPS. To też coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 22:05 Szacki był oczywiscie przykładowy. Chodziło mi o to, że jeśli np. Wojciszke, Doliński, czy Maruszewski są w swpsie na etatach, to możesz mysleć o pisaniu mgr z psychologii u któregos z nich. Jasne, że może się zdarzyć, że ktoś nie jest etatowym pracownikiem i może mieć seminarium mgr, ale to raczej wyjatek niż reguła. Poza tym, pracownik etatowy ma konsultacje. Jesli masz ochote - idziesz do niego na naukowa pogaduchę. Ja podczas swoich studiów na swpsie korzystałam z tej mozliwości. Jęsli jest "z doskoku" - odbywa zajecia i znika. Ale jasne, że jest OK, jak wielcy ludzie (jak Szacki właśnie) wspólpracują ze szkoła i mają jakies zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 22:13 Gosiu, wiem od ludzi, ze jeśli jest tam aka osoba jak Prof. Szczepański lub Prof. Kamiński lub Prof. Szacki, to jesli czegos nie rozumieją, tozawsze moga do nich napisac i uzyskają odpowiedź. Ponadto Prof. Szczepański (u niego dużo osób pisało licencjat), który też nie jest na etacie (nie sprawdzałam, ale chyba tak) ma swoje konsultacje, prof.Mucha również i inni. Zawsze to mozna sprawdzić na rozpisce na drzwiach pokoju socjologii. To sa autorytety socjologiczne, to są znane nazwiska i nie mogą sobie pozwolic na to, zeby studentowi powiedzieć nie mam czasu mój drogi. Moja koleżanka chodziła do dr Jaźwińskiej na konsultacje w wakacje, jeździła do niej na UW. Zauważ, ze Ci zsocjologii sa na stałe na UW na Stawki i tam się spotykają ze studentami. Czy wyobażasz sobie,zeby prof. okólski odmówił wyjaśnień, bo ja nie, absolutnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.05, 09:51 Na Stawkach Marto jest psychologia, a nie socjologia. (Jest też na ostatnim pietrze interdyscyplinarny ISS, ale wymieniani przez Ciebie ludzie bywaja tam incydentalnie bądż wcale). Mi nie chodzi o totalny brak dostepności do tych ludzi. Porządny uczony przyjmie nawet człowieka z ulicy, aby z nim porozmawiać. Chodzi mi tylko o to, ze przesadą jest twierdzenie, że nie ma róznicy, czy człowiek jest na etacie, czy przychodzi na wykład gościnny. Ja pamietam, że chodzilismy pogadać sobie z Dolińskim czy Maruszewskim na konsultacjach i było to gadanie "całymi godzinami". Nie musisz mnie tez uświadamiac, jakiego formatu są to nazwiska. Jestem absolwentka i socjologii (uniwersyteckiej) i psychologii (swpsowskiej). Nawiasem mówiąc, studia psychologiczne na swpsie sa wyraznie ciekawsze i na wyzszym poziomie prowadzone niz uniwersytecka socjologia. POzdrawiam, G. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: psycho/socjo 08.01.05, 16:06 Gość portalu: Gocha napisał(a): > Na Stawkach Marto jest psychologia, a nie socjologia. (Jest też na ostatnim > pietrze interdyscyplinarny ISS, ale wymieniani przez Ciebie ludzie bywaja tam > incydentalnie bądż wcale). Gosiu, wiem co jest na Stawki, i wiem gdzie jest socjologia UW, bo studiowałam tam. Natomiast wiem od koleżanki, która studiowała socjologię w SWPS,że tam jeździłą, właśnie na Stawki na różne konsultacje lub miała je na III piętrze na Chodakowskiej. Wiem też, że masz małe pojęcie o wydziale socjologii na SWPS, bo pisałas mi o tym kiedyś. O co się kłócimy, bo nie rozumiem. > Mi nie chodzi o totalny brak dostepności do tych ludzi. Porządny uczony > przyjmie nawet człowieka z ulicy, aby z nim porozmawiać. Chodzi mi tylko o to, > ze przesadą jest twierdzenie, że nie ma róznicy, czy człowiek jest na etacie, > czy przychodzi na wykład gościnny. Może tak, może nie. Przeciez tam są równieżetatowi, a nawet prorektorem został Profesor Łukowski, właśnie z socjologii i jest na miejscu dostępny studentom w każdy poniedziałek. > Ja pamietam, że chodzilismy pogadać sobie z Dolińskim czy Maruszewskim na > konsultacjach i było to gadanie "całymi godzinami". Ok, moze chodziłas. Mi nie zdarzyło się, zeby ktos na psychologii miałą dla mnie az tyle czasu, kilka godzin. jedynie w trakcie magisterium. jesli chodzi Ci o takie spotkania, to i owszem były. Zazwyczaj jednak w naszej szkole wykladowca konczy wykład i wypada z sali lecąc na I-sze piętro lub do bufetu. taka prawda. ma mało czasu dla studentów, chyba że na dyżurze. Tak jest nadal. Wiem to, bo kilku moich pracowników tam studiuje. > Nie musisz mnie tez uświadamiac, jakiego formatu są to nazwiska. Wiem, ze nie musze i wcale nie zamierzam, jesteśjedyną osobą na tym forum, która wie o kogo chodzi jesli podaje się jakies znane nazwisko. Jestem > absolwentka i socjologii (uniwersyteckiej) i psychologii (swpsowskiej). > Nawiasem mówiąc, studia psychologiczne na swpsie sa wyraznie ciekawsze i na > wyzszym poziomie prowadzone niz uniwersytecka socjologia. > POzdrawiam, > G. Ja jestem zadowolona z socjologii na UW,mi dała dobry warsztat. A swoją drogą nie wiedziałam, ze rownieżjesteśpo socjologii, kiedy skończyłaś? Może się znamy? Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: psycho/socjo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.05, 08:48 Chyba się nie kłócimy, wyjaśniamy detale. Twoja koleżanka pewnie jeżdziłą do ISSu. Tam pracuje np. dr Cichomski, a prof. Siemińska jest, jak mi się zdaje, szefową. ISS mieści się w budynku Wydz. Psychologii na ostatnim piętrze. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 16:07 Gosiu, moja koleżanka, która robiła licencjackie studia socjologiczne w SWPS powiedziała mi, że miała promotora spoza uczelni Prof. Kamińskiego (chyba z UW), ktory specjalnie do nich przyjeżdżał, robił wykłady, miał dyżury, jak na każdym seminarium. Wydaje mi sie, ze to też jest rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga K. Re: psycho/socjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 16:47 Aha, tylko nie mówcie, że po skończeniu takiej wspaniałej uczelni na pewno znajdzie się pracę. Ja już rok szukam, a znam języki, byłam na podyplomowych etc. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 09:09 Gość portalu: waw napisał(a): > czy studia psychologiczne w SWPS lub WSFIZ są dobre? Czy to dobre Uczelnie? > poza tym czy socjologia w Collegium Civitas lub Wyzszej Szkole Zarzadzania > Personelem tez jest ok? Czy to dobre Uczelnie? Ja konczyłam SWPS i moge polecić, jest świetna. Pisaliśmy juz o tym w jakims wątku. Socjologia tam tez jest świetna tak jak pisze eeeeee. Weszłam na stronę WSFiZ, nawet nie mają strony w warszawie gotowej, to chyba o czymśswiadczy. kadra kiepska, do tego to szkoła ekonomiczna, a nie humenistyczna, więc chyba wszystko juz wiadomo. Colegium Civitas niezłe z socjologii, porównywalne z SWPS, ale nie wiem czy lepsze, zdaniana rynku są podzielone. Ja przyjmując do pracy osoby po socjologii patrzę jakie skonczyły przedmioty i z kim. kadra z SWPS bardzo mi sie podoba. metodologia z dr Jaźwinska to dla bardzo ważne, ludzie cos potem potrafia robić (jest bardzo wymagająca i świetnaw tym co robi). Nie interesują mnie przedmioty z zarządzania, interesuje mnie kto i jak przygotowany jest merytorycznie z socjologii, z demografii, ze statystyki (musi smigac w tym temacie, a SPSS ma miec we krwi). Psychologia ma najlepszą kadrę na SWPS bez dwóch zdań. Szkoła ostatnio nie bierze udziałow w rankingach, bo nie ma jak jej sklasyfikować, do czego porównać (chodzi mi o psychologię). Może jest tam tylko za dużo studentów, ale to chyba bierze się z popularności tej szkoły. Ponadto jest sporaróznica w wykształceniu socjologicznym i psychologicznym, więc moze wpier poczytaj jakies książki z jedenj i drugiej dziedziny i sprawdź w ten sposób co bardziej Cię interesuje? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WAW Re: psycho/socjo IP: 217.8.186.* 07.01.05, 13:02 WSFIZ nie jest typowa szkola ekonomiczna poniewaz ma tez psychologie. A dlaczego nie piszecie o WSZP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: psycho/socjo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:47 jezeli mozesz studiowac wieczorowo to polecam jednak UW czesne wynosi tyle samo nie zawsze tylko mozna zajecia pogodzic z praca :) SWPS? jezeli jestes leniuchem i potrzebujesz zewnetrznej stymulacji twardej reki to nie polecam leniuch skonczy studia bez problemu najmnijszego, ale czy minimum wiedzy bedzie wystarczajace do powaznego uprawiania dyscypliny szczerze watpie.. na UW lenistwo i niepracowitosc nie przejda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: psycho/socjo IP: 217.8.186.* 07.01.05, 14:04 a co sadziecie o socjologii w Wyzszej Szkole Zarzadzania Personelem? gorsza od socjologii w CC lub SWPS? Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 15:06 na 100 % w SWPS nie da się leniuchować, ciągle są jakieszaliczenia, egzaminy to jeden wielki koszmar, ciągle trzeba pisac jakieś prace. Gosia tezwie coś na ten temat, mozesz się zapytać. Roboty jest strasznie dużo, a czytania tyle,że nie wiesz kiedy masz to zrobić. Tej drugiej szkoły nie znam. Jesli chodzi o uczenie psychochologii w szkole ekonomicznej, to uważam, ze to jest nieporozumienie, wyciąganie kasy od studentów. najlepsza kadra jest w SWPS i watpię,żeby jeszcze mieli czas na inne szkoły oprócz UW lub UJ lub innych znanych polskich uczelni państwowych. Teraz uczelnie tworzą dodatkowe kierunki,żeby wyciągnąc kase od ludzi. Nie twierdze, że to moze byc zła uczelnia, nie znam jej, ale nigdy nie słyszałam o tym, żeby ktos tam studiował psychologie. SWPS jest sprawdzone, ludzie przyjeżdżają z całej Polski i chwalą sobie, a to o czymś świadczy. Wejdź na stronę szkoły www.swps.edu.pl i zobacz kadrę, program zajęć (w planach), fakultety, warsztaty, itd Tam jest wszystko. Gorsza sprawa z praktykami chociaż też są. Zapewne lepiej jest na UW, ale niektórzy się nie dostają lub sa zbyt starzy na dzienne studia, a wieczorowe sa porównywalne, podobna kadra. Najgorsze jest to,że autorka wątku ma wątpliwości co wybrać: socjologięczy psychologię, to są dwie oddzielne dziedziny. najlepiej najpierw skończyć socjologię, a potem zrobić psychologię. Jesli ktoś uważa,że socjologia jest łatwa, to bardzo się pomyli i będzie niemile zaskoczony. czasem wydawało mi się,ze ekonomia jest łatwiejsza niż nauka o polityce, demografii czy państwie. Niektore przedmioty są strasznie nudne, inne bardzo ciekawe, ale łatwo nie jest. Do tego w SWPS jest sporo zarządzania i psychologii na socjologii, to są obowiązkowe przedmioty. Jesli ktos chciałby być socjologiem zajmującym się później sprawami ekonomicznymi, to mozelepsza jest ta szkoła ekonomiczna, bo pewnie będzie tamnacisk nakonomię i finanse. jednak jesli autorkęwatku interesuje socjologia i psychologia, to wybrałabym SWPS. W Civitas pracuje mnóstwo dziennikarzy, którzy wykładają, m.i. Miecugow. Natomiast mało jest tam znanych nazwisk. Zauważyłam ponadto, że osoby, które już nie pracują w SWPS teraz pracują w Civitas (w SWPS studenci oceniają co pół roku wykładowców i jeśli ktoś im się nie podoba, to ta osoba niestety wylatuje. I zazwyczaj wylatuje nie zato,że byłaza ostra, ale dlatego, ze fatalnie prowadziła wykłady). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: psycho/socjo IP: 217.8.186.* 07.01.05, 15:12 w WSZP tez jest podobno ciekawie. Bardzo ciekawy program. Wejdz na stronke www.wszp.edu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 15:40 www.wszp.edu.pl/Kadra_na.589.0.html tylko tyle znalazłam o kadrze szkoły, daj mi prosze jakiś link o socjologii, bo nic nie moge znaleźć, chciałabym zobaczyć program, przedmioty,i ilość godzin w semestrze. Cena niska, tylko co z tego. pierwszy raz słysze o tej szkole. Nie polecam również tej na Chełmskiej 9beznadzieja). Jeśli socjologia w Warszawie to tylko UW, SWPS i Civitas, żadna inna. Daj mi prosze link do przedmiotów w tej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 15:44 www.wszp.edu.pl/Banaszki.901.0.html zobacz przykładowo coś o tej pani, ona jest profesorem w tej szkole, czyli mianowanym przez szkołę, a nie przez prezydenta. Dalej wychodzi na to, żewtej szkole uczy 12 osób i to wszystko? np. www.wszp.edu.pl/Mieczkow.897.0.html a co mnie obchodzi,że ta pani lubi tenis czy narty, szkoła powinna napisac jakie [publikacje ma ta pani,jakie osiągnięcia naukowe, podac życiorys itd itd Słowem, beznadziejna kadra. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 15:47 sprawdź równiezbibliotekę, jeśli nie mają najważniejszych [pozycji, to będziesz siedzieć w bibliotekach w całej Warszawie lub kupowac ksiażki, nie moge znaleźć zbiorów, nie mają nic winternecie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: psycho/socjo 07.01.05, 15:51 Poza tym znalazłam jeszcze coś: Głównym kierunkiem działalności uczelni jest kształcenie na poziomie wyższych studiów zawodowych w specjalnościach: Zarządzanie Personelem oraz Marketing Polityczny. Aktualnie Nasza szkoła uzyskała przyporządkowanie ww. specjalności do kierunku studiów Socjologia. Absolwenci otrzymują dyplom ukończenia studiów wyższych (licencjat). Dzięki współpracy WSZP z innymi, renomowanymi uczelniami wyższymi, nasi absolwenci będą mieli możliwość kontynuowania nauki na magisterskich studiach uzupełniających. Tak pisza na swojej stronie. To oznacza, ze dopiero dostali zgodę na takie studia, nie mają wypracowanego programu, a na SWPS socjologia jest już kolejny rok (chyba czwrty raz). Kto wykłada historię socjologii i inne przedmioty socjologiczne, to jest bardzo ważne, potem nikt Cie nie bedzie chciał zatrudnić w tej branży, jesli będziesz kiepsko przygotowana. Ważne jest kto jest Twoim promotorem, jakie ma nazwisko,czasem to otwiera niejedne drzwi. Chyba, ze tylko papierek bedzie się dla Ciebie liczył. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 znalazłam o socjologii 07.01.05, 15:58 www.wszp.edu.pl/Socjolog.815.0.html Tu jest wszystko, porozbijali to na 4 kierunki, tanie jak barszcz, semestr 1500 złotych (w SWPS kosztował 3100). Brak demografii, statystyki i innych najważniejszych przedmiotów, np. historii, filozofii. Wszystko zrobione dla picu. W życiu nie poszłabymdo tej szkoły i nikogo po tej szkole nie zatrudniła, fajnie że mi ją wskazałaś, bede pamiętać.Tandeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: znalazłam o socjologii IP: 217.8.186.* 07.01.05, 16:12 ten ostatni link dotyczyl studiow podyplomowych do szkoly nie chodzi sie dla kadry tylko po to aby sie uczyc Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: znalazłam o socjologii 07.01.05, 16:25 Gość portalu: waw napisał(a): > ten ostatni link dotyczyl studiow podyplomowych > do szkoly nie chodzi sie dla kadry tylko po to aby sie uczyc No nei, rece opadają. A kto Cie uczy jesli nie kadra. Co moze nauczyć Cie pani magister z DHL, ona moze zrobić ćwiczenia, ale nie moze prowadzić wykładów. Wykłady prowadzą minimum doktorzy, a najlepiej jesli robi to profesor. Wykładowca musi odpowiedziec na Twoje pytania, wątpliwości,znać literaturę, miec doświadczenie, robić swoej badania, przygotoywać granty. Nie wierzę, że magister, który pracuje jeszcze gdzieś w DHL to wszystko zna, bo na to trzeba mieć czas. Sama pracuje jako prowadząca cwiczenia (czasami w zastępstwie za kogoś), ale nie mam czasu na to na stałe. Poza tym to są tylko cwiczenia ze statystyki, a nie wykłady (tego mi nie wolno robić) choc teorię mam w małym palcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw statystyka IP: 217.8.186.* 07.01.05, 16:32 jak sie nauczyc statystyki? te ciagi, kumulanty mnie przerażają Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: statystyka 07.01.05, 16:36 a jak się nauczyć psychometrii? To są wbrew pozorom bardzo łatwe przedmioty jesli ktoś lubi mtematykę. Statystyka to podstawa w socjologii. Wszystkie badania sa potem opracowywane statystycznie. To jest logiczne, wzory sa wbrew pozorom proste i można się ich nauczyć. tablice łatwo się czyta. potemmasz warsztaty statystyczne i uczysz się programu SPSS, który jest banalnie prosty, bo liczy wszystko za ciebie jesli nauczysz się formuł. Po 60 godzinach cwiczesz powinnać byc w miare biegła. Potem trening dla przyjemności,zeby nie zapomnieć. Gorsza jest metodologia, to kucie na pamięc teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: statystyka 07.01.05, 16:43 na psychologii jest statystyka, metodologia z logiką, psychometria. i co Ty na to? Dasz radę? To są bardzo trudne studia. Wszyscy, ktorzy robią badania psychologiczne, testy dla dzieci musza być w tym biegli, niestety, szczególnie z psychometrii (a toprawie jak statystyka, cześć tych samych wzorów). Na psychologii trzeba mieć chyba umysł bardziej matematyczny, a nie humanistyczny, czasami tak myślałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: statystyka IP: 217.8.186.* 07.01.05, 16:45 ale przeciez sa to studia humanistyczne, nie kazdy ma glowe do matematyki Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: statystyka 07.01.05, 16:50 psychologia to są same wykresy, wzory, niestety. teoria też jest, ale niestety to pierwsze to podstawa. Dlatego ludzie rezygnują po roku, dwóch, nie dają rady. Widzisz jak to trzeba wszystko sprawdzić wcześniej, zobaczyć jakie są przedmioty. Sosjologia jest bardziej humanistyczna, ale czy lubisz politykę, filozofię, demografię, 30 godzin informacji o państwie, 60 godzin o Unii, dasz radę ucyć się o partiach i Marksie oraz Oleksym? Masz pamięć do terminów, nazwisk? A czym jest zarządzanie, które cie interesuje? To są znany nazwy, nazwiska, teorie i inne bzdety. Praktyki uczysz się w pracy. Socjologia to pamięciówka, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: statystyka 07.01.05, 16:52 Dodam jeszcze, ze na socjologii jest około 60 godzin wykładów z ekonomii i tyle samo ćwiczeń, same wzory i teoria. Napsychologii chyba troszkę mniej, ale też jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: znalazłam o socjologii IP: 217.8.186.* 07.01.05, 16:12 im drozsze tym lepsze? he he Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: znalazłam o socjologii 07.01.05, 16:19 NIE, NIE IM DROŻSZE TYM LEPSZE. wcale nie, ale komuś płacą, prawda? A znany profesor nie przyjdzie za psie pieniadze w niedzielę do pracy. Zastanów się tylko dlaczego najlepsze szkoły, np. Koźmiński 9choc są o niej różne opinie na miescie) jest taka droga? Kosztuje chyba około 10 tysięcy. Bo kadra chce kasy, dobra kadra. W tej szkolejak widac ludzie dorabiają do pensji, pracują w DHL i innych ubezpieczeniowych firmach lub kancelarii prezydenta. Tak przynajmniej wyczytałam. Sprawdź gdzie mają swoje sale wykładowe, bo to że jest jeden adres, t nie znaczy, ze tam są wykłady. Potem okazuje się,ze biegasz po całej warszawie, po różnych szkołach podstawowych (tak kiedyś było w SWPS i na szczęście się skończyło, choc dalej wykłady są również w szkołąch obok, np. w technikum na Mińskiej lub w Wyspiańskim), ale są w miarę blisko szkoły i można dojść na piechote w15minut na następny wykład (oprócz Al. Stanów Zjednoczonych). Zresztą zrobisz jak chcesz, my Ci tylko podpowiadamy. Nie mogłam znaleźć socjologii, znalazłam ją na podyplomowych tylko, ale komu i po co podyplomowa socjologia? Mi się ta szkoła nie podoba, zrobisz jak chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: znalazłam o socjologii 07.01.05, 16:20 I jeszcze jedno, najgorszy slogan reklamowy to NAJLEPSZA JAKOŚĆ ZA NAJNIZSZĄ CENĘ, panmiętaj o tym proszę, tak się nie da niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: znalazłam o socjologii IP: 217.8.186.* 07.01.05, 16:24 a gdzie taka reklama? ta uczelnia dopiero sie rozwija wiec nie ma jeszcze stalej bazy dydaktycznej, a zajecia odbywaja sie w jednym miejscu i nie trzeba biegac po calej Wawie Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: znalazłam o socjologii 07.01.05, 16:30 Waw, zapytałaś się co wybrać, ja jako socjolog pracujący od dobrych kilku lat w zawodzie odpowiadam Ci co bymzrobiła. Decyzja należy do Ciebie. Rozumiem, ze zależy Cina tym, zeby mieć dyplom i zapłacić mało za studia z jakiegoś Tobie znanego powodu. Chciałam Cie tylko jeszcze raz poinformowac, ze u mnie kandydat do pracy po socjologii mówi mi z kim miał zajęcia i ile godzin, co umie, kto był promotorem, jakie zna programy badawcze. jesli coś ukryje, to i tak to wyjdzie po tygodniu pracy, bo nie będzieczegoś umiał i klops. Żeby pracowac w firmie badawczej, to trzeba być dobrym, a nawet swietnym, inaczej nikt Cie nie zatrudni 9chyba, ze jakas ciocia lub znajoma). Jesli chcesz robićtylko ankiety,to mozesz je robići bez studiów. Jesli chceszzrobić focusy, to musisz być świetna. Wszystko na ten temat. teraz sama musisz podjąć decyzje. ja tylko wydałam swoją opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: znalazłam o socjologii IP: 217.8.186.* 07.01.05, 16:35 ale ja nie chce pracowac w firmie badawczej tylko np jako szkolenioweic, trener, dział kadr itp napisz mi jak sie nauczyc statystyki? te ciagi i kumulanty mnie przerażają jestem typowa humanistką Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: znalazłam o socjologii 07.01.05, 16:39 Gość portalu: waw napisał(a): > ale ja nie chce pracowac w firmie badawczej tylko np jako szkolenioweic, > trener, dział kadr itp > napisz mi jak sie nauczyc statystyki? > te ciagi i kumulanty mnie przerażają > jestem typowa humanistką To jeśli chcesz to robić to idź na SWPS na psychologię społeczną.tam są specjalizacje własnie z zarządzania 9sama taką konczyłam) oraz ze szkoleń. prowadzą je najlepsi w swojej dziedzinie. Uwierz mi, pracodawcy i agencje bardzo zwracająuwagę na to gdzie kończyłaś szkołę. Teraz rynek jest zawalony magistrantami z dwoma językami. Socjologię najlepiej zrobić wtedy kiedy chce się pracowac w firmie badawczej lub tak dla siebie. Na socjologie ida ludzie, którzy już teraz pracują w dziale kadr lub jako trenerzy, a to ma być dodatek do CV. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: znalazłam o socjologii 07.01.05, 16:40 Socjologia jest też swietna dla przyszłych lub aktualnych dziennikarzy. powinna być nawet obowiazkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Musze teraz wyjść, ale jesli ccesz to wieczorem 07.01.05, 16:54 możemy jeszcze pogadac, około 20-20.30 Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 To co wybrałaś? Ciekawa jestem. 07.01.05, 20:43 A i powiedz ile masz lat, bo też bardzo ważne. osoba powyzej 30-ki nie ma już szans w zawodzie psychologa-terapeuty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.05, 09:55 Mam wrazenie, ze waw to spamerek. Przyglądnęłam się tej szkólce, o która pyta. Dno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. IP: 195.117.90.* 08.01.05, 15:40 ;) waw, słonko, przyszedł aż tutaj. Szwęda się po całym forum 217.8 więc łatwo go poznać "Typową humanistką jestem", hehe, sobie siusiaka na potrzeby FPsy obciął zaraz na pewno założy wątek "stwórzmy ranking najlepszych socjologii w warszawie" Marto, jesteś nieoceniona w dyskusji. Trzeba będzie wię tu na porwót zagnieździć, chociaż jakby tu hm, nieswojsko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. 08.01.05, 16:10 bardzo nieswojsko. Własnie wrciłam z zajęc i nawet mi się nie chce czytać dyskusji na swój temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 16:22 > Marto, jesteś nieoceniona w dyskusji. Trzeba będzie wię tu na porwót > zagnieździć czekalam na to RR :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. IP: 195.117.90.* 08.01.05, 21:05 no tak, ja za to czekałam żeby ktoś na mnie czekał. Teraz do szczęścia potrzeba mi tylko żeby waw 217.8 cicho siedział żeby go nie trza było za bardzo za uszy targać Odpowiedz Link Zgłoś
marta9991 Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. 08.01.05, 16:08 Gosia, pisałam jej, ale ona się upiera, może o kase chodzi. poza tym ja w tej szkole nie znalazłam socjologii na dziennych, a to co znalazłam było na podyplomowych i taka beznadzieja,że szok. gdyby ktośmi pokazał indeks z takimi przedmiotami, tonawet bym z nimnie gadała.tam nawet statystyki nie ma, to oni potrafią Ci socjologowie? Ciekawe czy zrobią tam choc jedną ankietę. Dlamnie beznadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.05, 19:19 Wiesz, to jest potworny problem, że tak beznadziejne szkoły, nie majace uprawnień do studiów magisterskich organizują studia podyplomowe. Mam wrażenie, że tam byle doktor, nikomu nieznany, byłby gwiazda pierwszej wielkości. I co to za argument wawy, że szkoła jest względnie nowa. Wystarczy przypomniec, z jakimi nazwiskami swps startoweał w pierwszym roku swojej działalności w Warszawie, czy z jakim składem wystarpowały jegoo filie w Sopocie i Wrocławiu. Co gorsze, takie szkoły jak ta o która "pyta" waw są pożywką dla stereotypów mówiących, ze szkoły prywatne sa kiepskie. Pyta stawiam w "", bo Richelieu potwierdza, ze to jakis spamer usiłujący w ten sposób zarekomendować tę beznadziejna placówkę edukacyjną (nazwy szkoła nawet tu nie używam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: To co wybrałaś? Ciekawa jestem. IP: 217.8.186.* 10.01.05, 08:50 Marto jest statystyka w naukach społecznych Odpowiedz Link Zgłoś