zza_krzaka Re: świat jest coraz pięknieszy ? 19.02.07, 11:36 no muszę te zdjęcia wkleić www.pracownia.org.pl/prac/index.php?d=dzialania&e=artykuly&idm=121&id=468 i cały czas mam nadzieję, że uroda tego miejsca pozostanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: świat jest coraz pięknieszy ? 19.02.07, 12:18 Polska jest pięknym krajem ale nie najpiękniejszym... Czasami wole nową autostrade od tych piękności Odpowiedz Link Zgłoś
zza_krzaka Re: świat jest coraz pięknieszy ? 19.02.07, 12:54 a_adam napisał: > Czasami wole nową autostrade od tych piękności ja spierać się nie będę o to czy piękniejsza jest autostrada czy przyroda:) wiadomo - jedno i drugie jest potrzebne i nie jest moim zamiarem rozpętanie tu dyskusji w obronie Doliny Rospudy, chciałam tylko urokliwe zdjęcia pokazać:) A samochody, samoloty - one do gonitwy zmuszają, byle szybciej, byle dalej i coraz mniej czasu aby się w dowolnym miejscu, o dowolnym czasie zatrzymać, popatrzeć, podumać:) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: świat jest coraz pięknieszy ? 19.02.07, 13:17 uff juz myślałem ze rozpęta sie wojna ekologiczna, choć... za szybko zapomniałem jak pikietowałem w terminalu w Gdyni przeciw budowie elektrowni atomowej w Żarnowcu. Uwielbiałem swego czasu jeździć do Doliny Roztoki, pamietam jak rano polanę zamglona wyszedł byk i przywoływal swoje kobiety. nawiasem lubie sporty extremalne to jednak znajduje takze upodobanie w spacerach do pobliskiego lasu... Odpowiedz Link Zgłoś
zza_krzaka Re: świat jest coraz pięknieszy ? 19.02.07, 15:44 :) no co Ty.....wojna na wątku o pięknie?.......o nie po prostu chciałabym, za lat ....dzieści/dziesiąt zajrzeć do ulubionych miejsc i powiedzieć - ale tu pięknie a nie - jak tu kiedyś było pięknie :) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 a jeśli piekno musi przemijać 19.02.07, 22:55 a jesli piękno jest kategoria z natury ... dynamiczna wiec przemijającą to tak jakby chciała powiedzieć o ukochanym chce tu przyjechać za 20 lat i żebyś nadal była tak piękna w teraźniejszości :) to nieco prowokacyjne rozmyślanie bo sama chciałabym zatrzymać piękno dnia dzisiejszego i trudno patrzeć jak ono przemienia się odchodzi chyba Baudlere (nie pamiętam jak się go pisze...ten od kwiatów zła) pisał w w jakimś wierszu o doskonale pięknej kobiecie która nienawidzi czasu gdyż jest on jej wrogiem sama znam dużo osób zanurzonych w piękno które przeminęło i niezdolnych do zachwytu w tym co JEST i ja czuje się niezdolna do zachwytu kiedy w miejscu przepięknej łąki mojego dzieciństwa widzę zadeptane śmietnisko Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 ekologia 19.02.07, 22:38 ekologia ma wiele wspólnego z pięknem walczy o niego bo piękno to rodzaj harmonii a ekologia walczy o harmonię człowieka ze środowiskiem o szacunek dla złożonych dynamik w któych NIE jesteśmy jedynie bezmyślnymi drapieżnikami (eksploatatorami i używaczami) ale i gospodarzami i to całkowicie uzależnionymi od systemu Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 D e z y d e r a t a 19.02.07, 18:32 zacytowałam ją na wątku obok ale chciałabym aby ten przepiękny tekst znalazł sie i tu :) DEZYDERATA Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech, i pamiętaj, jaki spokój można znaleźć w ciszy. O ile to możliwe, bez wyrzekania się siebie bądź na dobrej stopie ze wszystkimi. Wypowiadaj swoją prawdę jasno i spokojnie, wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoja opowieść. Unikaj głośnych i napastliwych - są udręką ducha. Porównując się z innymi możesz stać się próżny i zgorzkniały, bowiem zawsze znajdziesz lepszych i gorszych od siebie. Niech twoje osiągnięcia zarówno jak plany będą dla Ciebie źródłem radości. Wykonaj swą pracę z sercem - jakakolwiek byłaby skromna, ją jedynie posiadasz w zmiennych kolejach losu. Bądź ostrożny w interesach, na świecie bowiem pełno oszustwa. Niech Ci to jednak nie zasłoni prawdziwej cnoty; wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie pełne jest heroizmu. Bądź sobą, zwłaszcza nie udawaj uczucia. Ani też nie podchodź cynicznie do miłości, albowiem wobec oschłości i rozczarowań ona jest wieczna jak trawa. Przyjmij spokojnie co Ci lata doradzają z wdziękiem wyrzekając się spraw młodości. Rozwijaj siłę ducha, aby mogła cię osłonić w nagłym nieszczęściu. Nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności. Obok zdrowej dyscypliny bądź dla siebie łagodny. Jesteś dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy, masz prawo być tutaj. I czy to jest dla ciebie jasne, czy nie - wszechświat bez wątpienia jest na dobrej drodze. Tak więc żyj w zgodzie z Bogiem, czymkolwiek On ci się wydaje czymkolwiek się trudzisz i jakiekolwiek są twoje pragnienia, w zgiełkliwym pomieszaniu życia zachowaj spokój ze swą duszą. Przy całej swej złudności, znoju i rozwianych marzeniach jest to piękny świat. Bądź pogodny. Dąż do szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 mity młodosci 19.02.07, 22:45 kiedyś myślałam (błędnie ) że to jakiś starożytny tekst wykopany z ruin romańskeigo kościoła a zostawiony przez .. niewiadomo kiedy romantycznie sadziłam ze może nawet przez tajemnicze wyżej rozwinięte istoty dla .. młodszych braci co sie dopiero uczą :) ale wtedy nie było internetu żeby sprawdzić z innych źródeł fantastyczne interpretacje ale swoją droga to ilu ludzi znasz żyjących w praktyce według tych zasad nie znających je (większość ludzi pewnie zna) ale praktykujących i to owocnie :) znasz OSOBIŚCIE ? Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: D e z y d e r a t a 19.02.07, 23:56 mp3.wp.pl/ftp/s/11/117159.mp3?fname=Torian_Kel-Dezyderata Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 pieśń 20.02.07, 01:06 najlepiej słuchać w PIWNICY wtedy może to być mocne przeżycie wersja angielska jest ... bardziej spokojna ale nie mogłam nigdzie jej znaleść dzięki z link :) miło sobie przypomnieć:) Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Przychodzimy, odchodzimy 20.02.07, 01:20 Przychodzimy, odchodzimy leciuteńko na paluszkach Szczotkujemy wycieramy Buty nasze twarze nasze Żeby śladów nie zostawić Żeby śladów nie zostało Miasta nasze domy nasze Na uwięzi się kołyszą Tuż nad ziemią ledwo ledwo Jak wiatr mały to nie widać A jak wielki wiatr się zdarzy Wielka bieda puszczą cumy Zatrzepocą się zatańczą Miasta nasze domy nasze I polecą w stratosferę Przygarbionych w pustym polu Bez oparcia bez osłony Bez niteczki choćby coby Przytwierdzała nas do ziemi Wiatr nas porwie i poniesie Za kołnierze podniesione Porozrzuca gdzieś w przestrzeni Nam to nic przeczekamy A jak skończy jak ucichnie To wstaniemy otrzepiemy klapy nasze rączki nasze Żeby śladu nie zostało Od początku zbudujemy Miasta nasze domy nasze Sprzęty nasze lampy nasze Żeby wiatr miał czym kołysać Słowa J. Jęczmyk Muzyka Z. Konieczny Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 żeby wiatr miała czym kołysac 21.02.07, 23:37 samo to zdanie jest tak pełen radości istnienia ! Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam hymn 22.02.07, 00:13 hymn kojarzy mi się z wibrującą siłą a nie sraczką miłosna... kojarzy mi się z sapiącym bykiem gotowym staranować smierć z żywiołem a nie stanem umysłu z czyms czego w łepetynie nie wsposób pomiescić hymn powinien być jak tłum porwany jak turbulencja jamboyeta jak pogo przy scenie z czyms co można zaśpiewać i wykrzyczeć mając łzy w oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 istota hymnu 22.02.07, 00:43 nigdy nie myślałam, czym jest hymn w swej istocie Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: istota hymnu 22.02.07, 09:42 solaris_38 napisała: > nigdy nie myślałam, czym jest hymn w swej istocie > > > Nie jest to precyzyjne i z pewnością odległe od pojęcia definicji, jest to jedna z tych rzeczy, które łączą:) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 łączą w zachwycie > czci? szcunku ? 22.02.07, 23:41 masz rację ze łączą powinny łączyć ale czy TE czasy nie minęły czy jeszcze istnieją hymny które łączą serca? zcasem myślę że koncerty rockowe potrafią połączyć wielu ludzi z zapalonymi zapalniczkami czy to tez hymn Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 gratuluję 500 wpisu :) 21.02.07, 23:36 ja miałam 499 i ... odpusciłam chciałam żeby to był ktoś inny niż ja i tak myślałam kto to będzie :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Dzięki i... 21.02.07, 23:37 OT. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35138 Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Dzięki i OT... 21.02.07, 23:39 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35138 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 podwójny Syriusz 22.02.07, 00:45 ;) :) że tak tajemnie rzeknę :) Ci się dwoi i ma prawo :) wszak to ważny dzień szlachetny dzień Malone Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone D e s i d e r a t a 20.02.07, 10:09 Go placidly amid the noise and haste, and remember what peace there may be in silence. As far as possible without surrender be on good terms with all persons. Speak your truth quietly and clearly; and listen to others, even the dull and the ignorant; they too have their story. Avoid loud and aggressive persons, they are vexations to the spirit. If you compare yourself with others, you may become vain and bitter; for always there will be greater and lesser persons than yourself. Enjoy your achievements as well as your plans. Keep interested in your own career, however humble; it is a real possession in the changing fortunes of time. Exercise caution in your business affairs; for the world is full of trickery. But let this not blind you to what virtue there is; many persons strive for high ideals; and everywhere life is full of heroism. Be yourself. Especially, do not feign affection. Neither be cynical about love; for in the face of all aridity and disenchantment it is as perennial as the grass. Take kindly the counsel of the years, gracefully surrendering the things of youth. Nurture strength of spirit to shield you in sudden misfortune. But do not distress yourself with dark imaginings. Many fears are born of fatigue and loneliness. Beyond a wholesome discipline, be gentle with yourself. You are a child of the universe, no less than the trees and the stars; you have a right to be here. And whether or not it is clear to you, no doubt the universe is unfolding as it should. Therefore be at peace with God, whatever you conceive Him to be, and whatever your labors and aspirations, in the noisy confusion of life keep peace with your soul. With all its sham, drudgery, and broken dreams, it is still a beautiful world. Be cheerful. Strive to be happy. Max Ehrmann,1927 Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: D e s i d e r a t a 20.02.07, 10:19 skończcie w końcu te przerysowania nie własnych myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: D e s i d e r a t a 20.02.07, 10:20 skończcie w końcu przerysowywać nie własne myśli Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: D e s i d e r a t a 20.02.07, 10:28 poproszę dawkę krwi w sosie własnym i upiec na tym wątróbki w bułce tartej, podrażnić podniebienie. Mam wrażenie iz ostatnio jem tylko flaki z olejem. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 krew 21.02.07, 23:43 jesteś wytrawnym myśliwym na pewno nie brakuje ci krwi pościgu ani wątróbki tu (na wątku i pod tym nikiem) zaś zwykłeś byłeś (hłe hłe) zazwyczaj paść sie na murawie zielonej ;) :) ;) jako baranek jednak cenie twa żądzę krwi jednak to ty musisz rzucić mięsem ja mogę jeno doprawić mięso bazylią czosnkiem i muszkatołową gałką twój link z Pasji Gibsona był bardzo mocny Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 stigma czerwona plamka 23.02.07, 00:00 kocham cię już teraz niecierpliwie spoglądam w twoje serce co na jego dnie drży co sprawia ze chcesz żyć kocham cie już teraz choć wiem że cie nie widzę jeszcze aby cie zobaczyć na chwile wyłączam siebie oddaje czas i przestrzeń tobie kim jesteś kochaj mnie już teraz niecierpliwie spójrz w moje serce poczuj co na jego dnie drży co sprawia ze mogę żyć kochaj mnie już teraz choć jeszcze mnie nie widzisz na chwile wyłącz siebie spójrz w moje oczy kim jestem idę za światłem z jakąś światłoczułą plamką ledwie wywracam sie i zapadam w sny a jednak czuję ze kocham cie i siebie już teraz Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 to wiersz do bliźniego 06.03.07, 23:48 do człowieka może powinien być tytuł coś w rodzaju "śpieszmy sie kochać ludzi .." Kiedyś napisałam piosenkę do moje mamy po jej śmierci ... dotknij mnie proszę dotknij mnie przecież wiem ze jestes dotknij mnie proszę dotknij mnie przeciez czuję cię gdzieś w powietrzu .. długa piosenka śpieałam ją czasem a nawet do głowy mi nie przyszło że wszyscy myśla ze to do ukochanego w sensie mężczny że to żarliwość miłosno-seksualna teraz zawsze mówię że to dla mojej mamy piosenka ułożona w dzień pogrzebu po ciemku w jej mieszkaniu TEN wiersz to piosenka miłosna do drugiego człowieka nikt nie pisze piosenek miłosnych do człowieka ten człowiek to mój sąsiad pani ze sklepu i gość który czyta wiersz na spotkaniu poetów i kelnerka i moja siostra i dyrektor wszyscy potrzebujemy miłości bez niej nie możemy wzrasr.. a jak można kochać jeśli sie nawet bliźniego nie widzi nie można zobaczyć bliźniego jesli najpierw nie ucichnie sie z szacunku z wielkiego szacunku do tej siły która nas wszystkich stworzyła może powinnam zresztą napisać już teraz chce nauczyć sie kochać nauczyć sie widzieć czuć ciebie i sama pragnę być zobaczona kochana Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone spontaneity vs. reason 09.03.07, 12:01 Nie wiem twórcy jako JEDYNEMU przysługuje prawo do zmian i korekt własnego dzieła; zapewne też jako PIERWSZEMU do komentarzy i interpretacji... ale z poezją jest tak, że zaczyna istnieć pełnią dopiero w relacji twórca-odbiorca. Tak to odczuwam (piszę to mimo iż zdaję sobie sprawę, że to banał) i właśnie dlatego w kontakcie z utworem poetyckim czuję się troszkę-poetą niezależnie od tego, czy czytam Horacego, czy Solaris Zmiany autorskie (przychodzace z przemyśleniami) lekko modyfikują mój odbiór. Pewnie tak. Bo to jak inny wiersz. Ale może tak jest lepiej... Dzięki (Horacemu i innym nie mogę już niestety okazać wdzięczności) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 koncepcja interaktywna 10.03.07, 01:26 myślę ze dzieło tworzy każdy kto bierze w nim udział jesli czytasz książkę oglądasz obraz to zaczynasz w tym uczestniczyć przestaje sie liczyć co poeta miał na myśli zaczyna sie liczyć także co odbiorca zrozumiał odbiorca jest także twórcą Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 starość 24.02.07, 18:09 kocham się kocham się za zielone paznokcie za kapelusz na który ciągle czekam i za wiarę ze starość może być najpiękniejsza ++++++++ choć właściwie nie malowałam paznokcie od lat czterech nie znacz to ze jutro tak właśnie nie zrobię jesli będzie mi zielono była taka piękna piosenka Dąbrowskiego "zielono mi ..." Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Nie, młodość 25.02.07, 01:05 były dwa, będzie i trzeci TA NASZA MŁODOŚĆ Ta nasza młodość z kości i krwi Ta nasza młodość co z czasu kpi Co nie ustoi w miejscu zbyt długo Ona co pierwszą jest potem drugą Ta nasza młodość ten szczęsny czas Ta para skrzydeł zwiniętych w nas Ona jest wśród kamieni Rwącym światłem strumyka Wiewiórkami po drzewach Po gałęziach pomyka Ona iskrą w kamieniu Ona mlekiem w orzeszku Ona świata ciekawa Jak miedziany grosik w mieszku Ona kwiatem we włosach Octem w jabłkach jest pierwszych Gorzką pianą na piwie W świata gwarnej oberży Buntem jest niespełnionym Co na serce umiera Ona tylko to daje Co innemu zabiera Słowa Tadeusz Śliwiak, no a muzykę recz jasna(?) zrobił Konieczny Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 ostatni będą pierwszymi 25.02.07, 23:08 hymn piwniczny :) ale wiesz jak sie go słucha to trochę smutny a słowa sę bardziej optymistyczne a co do młodości i starości to mam wrażenie że rożne komórki w moim ciele są różnego wieku to znaczy ja to wiem ale chodzi o to ze odczuwam odwrotnie niz jest czyli no komórki moje skóry sa najmłodsze bo wciąż sie dzielą i dzielą i wciąż sa nowe a tak naprawdę czuje i widzę że moja skóra jest stara i odwrotnie komórki mojego mózgu sa najstarsze a jednak odczuwam je jako bardzo młode jakby dopiero sie uczyły jak sie uczyć chodzić śmiać widzieć i śmeiją się od byle czego jak dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Zachwyt i zadziwienie 26.02.07, 10:11 neurony, czy raczej cała superstruktura, jaką tworzą wraz ze wszystkimi elementami pomocniczymi(?) daje te zdolności - zachwycania się już znanym i jeszcze niepoznanym A także odczuwania podziwu. Ktoś powiedział, że jesteśmy młodzi tak długo, jak długo je mamy. Skóra to tylko opakowanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 historia czy geny 26.02.07, 22:48 tak niby ta skóra to opakowanie ale w niej zawarta jest także cała informacja o neuronach zmogliby wyhodować z Twojej skóry kogoś bardzo do ciebie podobnego będzie sie różnił tylko doświadczeniem i warunkami przyszłego rozwoju zebranymi śladami historii czy to historia czyni nas nami po amnezji człowiek wszak nadal JEST czasem wręcz przydałoby sie ludziom wymazać wszystkie złe wdruki i historie być może oświecenie jest właśnie takim zniesieniem wdruków wtedy człowiek wobec rzeczywistości staje ... czysty Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: historia czy geny 26.02.07, 22:50 maps.google.com/maps?f=d&hl=en&saddr=&daddr=&ie=UTF8&om=1&z=10&ll=72.343714,145.986328&spn=0.292818,1.73584&t=h skóra ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Gaja 26.02.07, 23:03 zcasem mam wrażenie ze ziemia jako taka jest żywym organizmem wielu tak ma może to złudzenie ale jakie przyjemne łazić po mamusi pamiętam jak moja córka była mała leżałyśmy sobie na łące i ona łaziła po mnie co to było za uczucie porównywalne tylko z tarzaniem sie po nagrzanej ziemi całym ciałem tylko .. ludzi wstydzą sie to robic TAKIR rzeczy ale nie wsydzą sie kłamać (wszyscy kłamiemy) kraść (wszyscy mamy jakąś szarą strefę) i inna głupie rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: historia czy geny 26.02.07, 22:56 maps.google.com/maps?f=d&hl=en&saddr=&daddr=&ie=UTF8&om=1&z=10&ll=72.343714,145.986328&spn=0.292818,1.73584&t=h skóra ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam samemu można suwaczkiem surfowac 27.02.07, 14:41 maps.google.com/maps?f=d&hl=en&saddr=&daddr=&ie=UTF8&om=1&z=7&ll=52.649729,19.061279&spn=4.686249,10.283203&t=k nawiasem bardzo się przydaje gdy ktos chce sobie zaplanować trasę do np. Koloni, chce zobaczyć Doline Raspundy i zająć stanowisko. Mozna podziwiać świat nie wychodząc z domu, ujrzeć jakie to wszysko maleńkie. 2000 kilometrów stąd jana wojna a to tylko jeden ruch. Nawiasem najpiękniejsza rzeźba jest tam gdzie ludzi nie ma, na Syberii, Alasce, Afryce, wyludnionych stanach... wyobraźnia zawodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 płaczę 27.02.07, 23:09 www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=fur_farm&Player=wm&speed=_med Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 płaczę 27.02.07, 23:10 www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=fur_farm&Player=wm&speed=_med Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 płaczę 27.02.07, 23:23 . www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=fur_farm&Player=wm&speed=_med Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 odpowiedzialność 28.02.07, 22:19 to Mój świat Malonku i Twój jeśli MY nie nauczymy ICH choć trochę miłości lub szacunku dla świata to skąd sie nauczą jeśli my nie powalczymy o nasze zasady to oni na pewno powalczą taka już zasada że kto ma wiedzę ponosi za nią odpowiedzialność choć sama nie wiem co zrobić z ta odpowiedzialnością Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: odpowiedzialność 28.02.07, 22:25 > kto ma wiedzę ponosi za nią odpowiedzialność > choć sama nie wiem co zrobić z ta odpowiedzialnością Niestety. Ja też nie wiem, choc może powinienem a to że nie mój/Twój/nasz, to tylko sprzeciw wewnętrzny Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 odpowiedzialność ślepca 28.02.07, 22:30 i tak sobie myślę bo to wątek o pięknie za piękno świata - KTO jest odpowiedzialny te kto go widzi czy ten kto go nie widzi / Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 zabawa 02.03.07, 00:08 pingwiny na wesoło video.google.com/videoplay?docid=8922875251875301807 Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 sory panda 02.03.07, 00:36 pingwiny robiące sobie psikusy gdzieś mi wcięło :) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 a teraz coś poważnego o pięknie :) 02.03.07, 00:36 www.open-mind.pl/Ideas/Beauty3.htm Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Chyba się zmartwiłem:) 02.03.07, 09:35 Mam zupełnie inne preferencje w porównaniu z eksperymentalnymi:( Co robić? I kim jestem? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 co robić 02.03.07, 23:42 czujesz sie samotny w preferencjach ;) piękny inaczej ? nie mam pojęcia kim jesteś ani kim ja jestem ale co robić to wiem być szczęśliwym bardzo szczęśliwym z całego serca Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: co robić 03.03.07, 12:03 samotny? Nie (może, ale nie jest mi z tym źle) po prostu tym razem trochę sie ześlizgnąłem po ramieniu gaussjany piękny też nie. ani tak, ani inaczej samotność + szczęście...To na szczycie. Jest się tam gdzie nikogo nie ma albo nie było. Okazuje się, ze szczęście tam już czekało. A po zejściu trudno się nim podzielić Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 nietrudno 04.03.07, 01:04 ono promienieje bez słów przechodzi na innych którzy nawet mogą nie wiedzieć że oto padł na nich promień słońca a krzywa normalna wszak bardziej jest krzywa królowania przeciętnych pomiarów Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Re: świat jest coraz pięknieszy ? 02.03.07, 05:28 Jiddu Krishnamurti mowi ("Ksiega zycia"): "Tylko wtedy, gdy umysl jest zupelnie samotny, moze poznac czym jest piekno. Nie jest to mozliwe w zadnym innym stanie". Pozdrawiam serdecznie Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: świat jest coraz pięknieszy ? 02.03.07, 23:47 kiedyś o tym myślałam bo przepięiekne głębokie chwile mnie spotkały kiedy byłam sama najczęściej wtedy jednak chwile z druga osoba wydają sie być tym samym ale na wyższym głębszym poziomie są jak skarb tysiąca jednej nocy Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Re: świat jest coraz pięknieszy ? 03.03.07, 19:54 > kiedyś o tym myślałam > > bo przepięiekne głębokie chwile mnie spotkały kiedy byłam sama > najczęściej wtedy > > jednak chwile z druga osoba wydają sie być tym samym ale na wyższym głębszym > poziomie Potem jednak, gdy tej osoby juz nie ma, jest bardzo gleboki bol. I calkowicie samotny. Nie mozna odnalezc juz tego wyzszego poziomu, teraz sa juz tylko niziny. Mysle z miloscia o tych wszystkich osobach, ktore przechodza przez to. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 ... "myślę z miłoscią ..." 04.03.07, 01:10 przez jakiś czas nie można odnaleźć ale rany sie goją jesli im na to pozwolimy czasem jest tak ze z podziwu i zachwytu CHCEMY utrzymać puste miejsce po kimś ale zakładając ze ten ktoś nadal jest i nie ma śmierci to .. czy zachowanie pustego miejsca po kimś kto nadal choć w inny sposób jest - czy mam sens? czy nie jest torturą ? Twoje zdanie jest takie piękne " Mysle z miloscia o tych wszystkich osobach, które przechodzą przez to." czują ta twoja miłość bo cokolwiek na ten temat nie powiem - tak naparwdę liczy sie tylko czy potrafię czuć miłość która ty poczułeś Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Re: ... "myślę z miłoscią ..." 04.03.07, 05:30 Najpierw poczulem milosc do siebie. Jest czesc mnie, ktora potrzebuje opieki, przytulenia, czasem zwyklego wyjasnienia sytuacji. Byly wydarzenia szokujace, o ktorych probowalem zapomniec, urywajace kontakt ze Zrodlem, z prawda we mnie. Nikt nie zareagowal. Otoczenie, spoleczenstwo - ono juz popieralo oddzielenie od Zrodla. Wszyscy przyjeli strategie dostosowania sie. Starsi juz gleboko w tym tkwili. Zorientowalem sie, ze tez bede musial tak zrobic, by przetrwac na tym swiecie i tez zaczynalem to robic oddalajac sie coraz bardziej od Zrodla. W takiej sytuacji byc z innymi jest juz tylko powierzchowne, tu nie ma glebokich wiezi. To co samotne bardzo bowiem cierpi, nie chce siebie juz ogladac. Ucieka do siebie, po to by tylko jakos przezyc, jakos przetrwac, w konformistycznej strategii przetrwania razem, np. tworzac jakies zwiazki, pokazujac siebie na zewnatrz - "Spojrzcie jestem w zwiazku. Nie jestem samotny, nie musicie sie mnie bac". I tym podobne klamstwa. Potem pomyslalem, ze niezliczona ilosc istot musi byc w podobnej sytuacji, sytuacji glebokiego osamotnienia, niezaleznie od tego czy przebywaja obecnie w zwiazkach czy nie. Pojawilo sie we mnie poczucie wiezi z innymi, ktore przyszlo poprzez zrozumienie, ze wielu z nas, moze nawet wszyscy jestesmy gleboko wewnatrz samotni i pewne rany nosimy gleboko w sobie sami, w tajemnicy. Czasami pojawia sie osoba, ktora cos zrozumie. Zaczynamy ja nazywac przyjacielem. Nie ma jednak gwarancji, ze nastepnym razem tez nas zrozumie. Tesknimy za taka osoba, ktora zrozumie zawsze, usmiechnie sie kiedy trzeba, powie dobre slowo i juz nigdy nie bedziemy samotni. Jakie sa inne glebsze powody, dla ktorych ludzie chca tworzyc zwiazki? Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: ... "myślę z miłoscią ..." 04.03.07, 13:32 trzeba czasami sobie pozwolić na chwilę słabości... płacząc... nie zatrzymywać łez... pozwolić im spłynąć jak deszcz... niech ból spłynie razem z nimi... chociaż wielka miłość i wielki sukces wymagają podjęcia wielkiego ryzyka, bierność w niczym nie pomaga. A przecież może Ta Osoba czeka na Twój krok? bądź zawsze otwarty na zmiany, ale nigdy nie porzucaj swoich wartości! milczenie nie zawsze jest najlepszym wyjściem.. Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 szkiełko i oko 03.03.07, 23:24 "Czucie i wiara silniej mówi do mnie Niż mędrca szkiełko i oko" powinniśmy postrzegać ludzkie serca, wierzyć emocjom i dać się porwać uczuciom zawsze wtedy, gdy będzie to konieczne, kiedy poczujemy taką potrzebę... wsłuchać się w nasze emocje i nie pozwalić, aby cokolwiek mogło zagłuszyć nasze ciche pragnienia serca... one budują ludzką psychikę, a nie wiedza „Mędrca szkiełko i oko” to przecież symbole ślepej wiedzy i poznania, bez dostrzegania świata i piękna przyrody, uczuć, pojedynczej chwili... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 piekno pojedynczej chwili 04.03.07, 01:15 chyba bardziej zaufaliśmy szkiełku i oku ale one na to załugują:) problem w tym ze zaniedbaliśmy cos innego czucie i wiarę i "najważniejsze widzi sie tylko sercem" jak mówi Exupery nie wiem czy najważniejsze ? ? ale bardzo ważne i bardzo zaniedbane serce współczucie współuczestnictwo harmonia podobają mi sie te ciche pragnienia które budują psychikę i piękno pojedynczej chwili :) Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: piekno pojedynczej chwili 04.03.07, 15:24 często trudno dostrzec to, co mamy... czujemy się czasami zagubieni w ciemnym lesie, oświetlonym tylko nikłym światłem księżyca... i chcemy, aby strach zamienił się w poczucie bezpieczeństwa, naiwność w szczere zaufanie, zakłamany uśmiech w prawdziwą radość... trzeba żyć chwilą ... bo życie jest jedno i trzeba je jak najlepiej przeżyć:) nasze życie to wzloty i upadki ... lecz musimy sobie radzić ... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 zaufanie 04.03.07, 17:29 zaufanie jest jedyną sensownym podejściem bo i tak nie masz tego co sie łudzisz że masz a to co masz jest twoje i będzie takie jeszcze bardziej kiedy jest częścią ciebie a nie niepewności w posiadany skarb a zakałmane uśmiechy .. myślę ze ten do kogo skierowany jest uśmiech nieprawdziwy dobrze wie ze jest nieprawdziwy choć nie musi świadomie tego wiedzieć jednak coś w nim WIE nasza podświadomość ma wielką moc i nie da sie jej oszukać nawet jak sie bardzo chce byc oszukanym wystarczy jej słuchcć nasze lęki pochodzą z umysłu a zaufanie należy się tylko temu kto na nie zasługuje inaczej jest tylko naiwnością albo próba ugłaskania rzekomego oprawcy dlatego ludzie częściej ufaja bo chcą sie zabezpieczyć albo tak im wygodnie a nie dlatego ze poznali kogoś i wiedza ze na tej osobie można polec=gać ufają komu popadnie a nieufni sa tam gdzie mają własne jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
dingdong Jest bardziej zaklamany, nie piekniejszy... 03.03.07, 23:29 i jezeli dodamy do tego rozwoj cywilizacji, to zaczyna wygladac na brzydszy niz kiedykowiek... Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: Jest bardziej zaklamany, nie piekniejszy... 03.03.07, 23:48 ale w tej pogoni powinniśmy jednak dostrzegać głębokie myśli, a nawet takie błahe, pozornie mało ważne, które nękają nas każdego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 żyjątka myśli 04.03.07, 01:26 myśli też są żyjątkami warto je widzieć bo mogą być przyjazne i pomocne a także wrogie kiedy nie szanujemy i zaniedbujemy ich istotę Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: żyjątka myśli 04.03.07, 13:49 tak, warto widzieć, ale częściej widzimy wady u innych, a nie u siebie... Tomasz a Kempis( O rozważaniu nad soba samym) "Zdarza się, że kieruje nami uczucie, a my uważamy je za gorliwość. Małe błędy wytykamy innym, a nad swoimi o wiele większymi przechodzimy do porządku. Jesteśmy wrażliwi na zło, które przychodzi od innych, ale co inni cierpią przez nas, tego nie zauważamy. Kto dobrze i sprawiedliwie osądza siebie, niemożliwe, aby dla innych był zbyt surowy". Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 belka i źdzbło w oku 04.03.07, 17:19 źdźbło i belka w oku to jeszcze starsza uwaga aby o tym pamiętać bo to naturalne że kiedy CZUJEMY że ktoś nas skrzywdził czyż zachował sie niewygodnie to jest to konkretny namacalny akt dokonany a kiedy musimy sobie wyobrażać co czuje w stosunku do której zachowujemy sie tak czy inaczej to już kwestia wirtualna wyobraźni i jej mocy przerobowych oraz energii która chcemy na takie ćwiczenia poświecić wydaje sie ze właśne gotowość intelektualna emocjonalna i energetyczna do tego jest jakąś miarą człowieczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 nawet gdyby sie ocierało 04.03.07, 01:23 zakłamanie jest rodzajem zanieczyszczenia my zanieczyszczamy świat i musimy sie nauczyć go sprzątać ale jak piękne są skaliste góry i zycie kóre w nich sie ukrywa i porasta je tak piękne sa miasta i ich betonowe modlitwy wszędzie jest okrucieństwo i walka i chaos i dlatego jest cudem kiedy wyrasta najmniejszy kwiatek i kiedy człowiek pomoże drugiemu i pomyśli o nim z miłością większość czasu żyłam w dużym mieście i do dziś tęsknię za jego zakamarkami korytarzami podwórkami i deptakami parkami i skwerkami latarniami ale z drugiej strony znajoma mieszkała w blokowisku i .. tam było jakby .. niebezpiecznie nie wiem czy z lęku umiałabym tam dostrzegać piękno nawet gdyby sie o mnie ocierało całym sobą Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Anathema... 04.03.07, 00:15 profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=45005125 jesli sie otworzy po Bozemu, utwór Flying.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Flyin above you 04.03.07, 01:34 przepiękne ale jakie osobiście smutne czasem myślę ze nawet w istocie smutku jest coś czule pięknego ta piosenka jest jak ktoś kto kołysa sie aby uciszyć wytryskujące fajerwerki żalu Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: Flyin above you 04.03.07, 08:25 Hm, bez smutku nie ma radości... Ta piosenka może tez być, jak tęsknota, na pewno zaś - masz rację - kołysze... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Flying 04.03.07, 16:41 tak myślę ze zarówno zdolność do radości jak smutku jest objawem życia a ich wzajemne wyważanie jest przejawem inteligencji ktoś kto widzie tylko powody do smutku lub tylko powody do radości ... coś ważnego chce ominąć zatem cieszmy sie i smućmy całym sercem Let`s flying Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: Fade Into You ( tez do flying) 04.03.07, 21:50 Solaris, pewien rodzaj smutku jest równiez piękny i twórczy, bo jest częścią zycia. Smutek pewnie zrodził się z myslenia, radość zaś bierze się z działania - tworczego, konstruktywnego... A muzyka - ta potrafi połączyć wszystko, tak, jak człowiek moglby i potrafi w zyciu, jesli chce. :) vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=647420735 Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Surround me (Mental) 04.03.07, 22:09 Solaris, Ty kochasz tańczyć - prawda? Zatem for You... profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=49304976 Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 kocham taniec :) ;) :) 05.03.07, 00:14 i to by sie własnie świetnie tańczyło bo ma w sobie i rytm i melodię i przekaz widzę to nawet jako zbiorowy rytualny taniec bo ma w sobie trans i coś pogodnego dzięks:) :) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 pachnidło 05.03.07, 00:53 słucham obu wersji cały czas i baaardzo mi się podobają wiec jeszcze raz dziękuje ach gdyby tak więcej ludzi chciało sie podzielić takimi pięknościami :) a swoja droga byłam właśnie na Pachnidle Bardzo podobała mi sie książka bałam sie ze zrobią z niej zwykły horror ale choć gorsza od książki jednak ma to piękno, gatunkowy ciężar, bogactwo wrażeń płynących z kontemplacji a nie tylko szalejącej akcji ja bym to jeszcze wzbogaciła i nasyciła ciężarem doznań ale i tak polecam Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 żar, trans .... 05.03.07, 02:22 ale czy to tylko ekspresja youtube.com/watch?v=E8ki77YxgEo Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 medytacja 06.03.07, 00:35 dla mnie to rodzaj medytacji adoracji ciała i silnych emocji :) coś pięknego SZTUKA połączenie rozszalałych emocji z wielka dyscypliną i subtelnoscią Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Enya 07.03.07, 00:44 Jest niezwykle subtelna i zwiewna Kojarzy mi się czymś starodawnym monumentalnym i zarazem muślinowym taka poezja w starodawnym zamczysku nad brzegiem fiordu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Angeles y Enya 07.03.07, 13:17 youtube.com/watch?v=tqVnOLiH0FM mam nadzieję, że też Ci sie spodoba:) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 kręcić pojki 07.03.07, 20:05 pojki to takie kule z ogniem które sie na łańcuchach kręci w ciemności Moja córka też to robi to pięknei wygląda i coraz więcej ludzi to chce robić szkoda ze nie mam filmiku ale zdjęcia tez interesujace kuglarstwo.pl/forum/album_page.htm?pic_id=1393 Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 fire dance flamenko 07.03.07, 20:55 szukałam faire dance z pojkami ale znalazłam coś innego wartego pokazania ale pokazu kręcenia pojek tez poszukam www.youtube.com/watch?v=Ab7Yj5UgdwA Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 mam !mam ! piękne poi (pojki) 07.03.07, 21:08 www.youtube.com/watch?v=2t6G3h3lnzs Odpowiedz Link Zgłoś
baabett gdyby nas przenieść w czasie jeszcze z 2 milardy 07.03.07, 00:46 lat, to... nie mogłabym Ciebie pozdrowić w ten sposób...;) www.kartkiflash.pl/kartki_files2/kartka_5.swf Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam szczęśliwy pech 07.03.07, 10:57 Wracałem z Köln, deszcz przez całą drogę, zmęczenie po 3 dniach targów, stres na polskich ku.. drogach... Zjechaliśmy o 20.00 przed Koszalinem by zatankować, wyjazd pod dość stroma górkę, samochód obciążony, z lewej ostry zjazd, więc czekaliśmy ze 2 minuty na bezpieczne włączenie się do ruchu i...zgasł mi silnik, dupa ze mnie, byłem na siebie zły, czekamy następna minutę aż droga będzie zupełnie czarna, nie wiem jak ale znowu mi zgasł. Za 3 razem z piskiem opon złamałem z wściekłości chyba z 200 przepisów, włącznie z przejazdem przez czerwone światło, chciałem nadgonić stracony czas. Po pół godzinie dość szybkiej jak na warunki jazdy zadzwonił telefon... Musielismy sie wrócić, moja kobieta własnie na tej ostatniej stacji zostawiła plecaczek z naszymi paszportami, dowodami itd... Nic się nie odzywałem...granat odbezpieczony! Na stacji zadzwonilismy do biura, iz będziemy później...kolega zapytał czy to nie było przypadkiem na tej samej stacji co on zostawił dzień wczesniej laptopa... Chcąc ochłonąć zamówiliśmy soczek...zastanawialismy się co takiego życie chce nam podopowiedzieć, że ciągnie nas do tej własnie stacji. Moja partnerka zauważyła, ze cos się dzieje nie tak z kobietą ktora obsługiwala restaurację. Okazało się, że ten pech który nas prześladował był szczęściem dla kobiety która chciała poełnic samobójstwo... Zostalismy tam dłużej... Popadamy w szaleństwo gdy nie chcemy słuchac tego głosu który nam coś szepcze do ucha... Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: szczęśliwy pech 07.03.07, 12:15 >Popadamy w szaleństwo gdy nie chcemy słuchac tego głosu który nam coś szepcze >do ucha... i jak łatwo w gwarze świata albo w wyścigu z czasem (którego i tak nigdy się nie wygrywa) nie usłyszeć tego szeptu czy zlekceważyć to co nam chce przekazać... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 wsłuchac sie w harmonię która wszystko łączy 07.03.07, 20:00 właściwie jedyną odpowiedzią jest ZAUFANIE najczęściej wierzymy bardziej sobie i własnym kalkulacjom niż harmonii świata trudno puścić uporczywe twory umysłu a zarazem pozostać aktywnym wojownikiem bo pisząc zaufanie nie mam na myśli bierności Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: wsłuchac sie w harmonię która wszystko łąc 07.03.07, 20:56 a ja wierzę harmonii świata, ba doświadczam jej WBREW okolicznościom...:) to jest cudne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 wichrasta oglądałaś pojki ? 07.03.07, 21:13 te co zamieściałam albo to: www.youtube.com/watch?v=cN70OtpROjA&mode=related&search= Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: wichrasta oglądałaś pojki ? 07.03.07, 21:31 Mój Syn ich kocha, Green dayów:D są super, a juz klip łączący U2 i ich to dla mnie polaczenie pokolen! Bo ja uwielbiam U2! :) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 szczęśliwy pech 07.03.07, 19:56 a najpiękniejsze jest to że to był wasz wspólny pech i wasze wspólne szczęście wszystkie rzeczy wyrastają ze wspólnego kozrenia takie synchroniczności przydarzają sie obficie ludziom drgającym na wysokich ścieżkach bardzo sie cieszę że uratowaliście kobietę i mam nadzieję że otwarły sie jej nowe korytarze możliwowci :) ;) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: szczęśliwy pech 09.03.07, 15:34 ja_adam napisał: > Popadamy w szaleństwo gdy nie chcemy słuchac tego głosu który nam coś szepcze do ucha... zaiste! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 strasnie miłe Baabett 07.03.07, 19:51 to właśnie jet rodzaj piękna które nie wygrywa na festiwalach a jest pierwszorzędnym pięknem miłych gestów i ma nadzieję że straasnie dużo ludzi to przeczyta i poczuje sie straasnie wesoło :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Pieśń Penelopy 08.03.07, 10:18 www.youtube.com/watch?v=dvbu1kTn-8s&mode=related&search=# Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Pieśń dla Penelopy 08.03.07, 21:03 pieśń dla Penelopy nie nici lecz sny na osnowę nawlekaj sprują się nie raz krzykiem samotnym w środku nocy zanim wróci który ci zabrał Itakę żeby dłużej kochać ją zabrał żeby tęskniej wracać zastać tkaninę w tej samej przerwanej chwili Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Wichrowe miała 600:) 13.03.07, 00:06 zatem gratuluje Wichrowej Pani pierwszego 600 wpisu :) Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: Wichrowe miała 600:) 14.03.07, 14:52 nie było kandydatów, zatem pomyślalam - biorę to 600 ;))))) PS. Ciekawe kto weźmie pierwsy 1000? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Pieśń dla Penelopy od Solaris 08.03.07, 21:04 pieśń dla Penelopy nie nici lecz sny na osnowę nawlekaj sprują się nie raz krzykiem samotnym w środku nocy zanim wróci który ci zabrał Itakę żeby dłużej kochać ją zabrał żeby tęskniej wracać zastać tkaninę w tej samej przerwanej chwili sol Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: milosc jest coraz piękniesza 10.03.07, 22:37 i dorastanie - coraz pelniejsze oraz sens ma no i wrażliwość to piekna sprawa, i myslenie nie boli :) Sol, dziękuję za tę cudna afirmację Życia, jakim jest Ten wątek Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 NOGI 11.03.07, 00:16 mało kto to czyta ;) to wątek elitarny ale czy to nie super że jacyś ludzie którzy nigdy by sie nie zobaczyli znajdują w internecie życiu i sobie fragmenty pięknya którymi CHCĄ sie podzielić jak gorąco zapraszam każdego kto czuje piękno jak gorąco CIEBIE zapraszam spotkajmy się tu spotkajmy sie TAK spotkajmy sie bo to wzbogaca nasze życie z przyjemnością pod koniec dnia zastanawianiami nad tym co pięknego dziś dotknęłam zobaczyłam poczułam i dziś na pzrykład leżałam na łóżku is starałam sie CZUĆ WŁASNE NOGI co za przyjemność je czuć tak łatwo sie przyzwyczaić do skarbów leżałam i CZUŁAM te drobne mrówki odczucie szorstkiej kapy jakieś wewnętrzne wstrząsy fale drżzenia co za kłębowisko bodźców i to było dziś chyba najpiękniejsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: NOGI 11.03.07, 11:42 Dziekuję za zaproszenie i cieszę się z tych cudnych rzeczy, które Tobie się wczoraj przytrafily ... apropos nóg, wczoraj mialam rownież doświadczenie z nimi, nie moimi, po 12 tygodniach leżenia, uczylysmy z mamą chodzić ojca. Zatem przypominal sobie sztuke chodzenia;) Najwazniejsze, ze chce! Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 chcieć 12.03.07, 23:56 chcieć chodzić tu i tam bez ważnego celu dla chodzenia podejść do okna do toalety na spacer chcieć chodzić jak myszy co myszkują nawet jak niegłodne albo pies co lata w kółko za ogonem cała nadzieją świata zawiera się w tym chcieć dla samego chcenia jesli chcemy w jakimś celu wtedy już zaczyna sie wyważanie porównywanie już nie chodzę ale Józek chodzi szybciej albo oni chodzą wolniej już nie idę ale dotarłem do wodopoju pierwszy chcenie w jakimś celu też jest ważne skoro trzeba bardzo chcieć żeby w tym świecie ocaleć ale najpiękniejsze bo wszak to wątek o pięknie jest chcenie dla chcenia Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 poziom samooceny... 11.03.07, 14:19 "Pokochanie siebie jest początkiem romansu twojego życia" Oscar Wilde a więc wewnętrzne poczucie własnej wartości, szacunek i wiara w siebie... da nam to pewność, że dorośliśmy do życia i jego wymagań, że mamy prawo do szczęścia mając niską samoocenę oraz niewiele miłości i szacunku do siebie, osiągamy niewiele:( Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: poziom samooceny... 11.03.07, 15:02 aretha04 napisała: > "Pokochanie siebie jest początkiem romansu twojego życia" Oscar Wilde > > a więc wewnętrzne poczucie własnej wartości, szacunek i wiara w siebie... > > da nam to pewność, że dorośliśmy do życia i jego wymagań, > że mamy prawo do szczęścia > > mając niską samoocenę oraz niewiele miłości i szacunku do siebie, osiągamy niew > iele:( > > Zgadzam sie z Twoim zdaniem Aretho. Wiem, że to malo mozliwe, a jednak, jak odmiennie zyloby sie w swiecie, w którym ludzie darzyli by Siebie samych miloscią - a to ma niewiele wspolnego z egoizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: poziom samooceny... 11.03.07, 18:05 to dlaczego tak często ranimy ludzi, których kochamy? Dlaczego zadawnione urazy i cierpienia nie pozwalają nam przebaczyć sobie lub innym? Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: poziom samooceny... 11.03.07, 21:21 aretha04 napisała: > to dlaczego tak często ranimy ludzi, których kochamy? nie wiem, to paradoks - może niektorym wydaje się, że jeśli ktoś kocha, to godzi się też na zadawanie ran? może dlatego, że kochanych osob nie boimy się i zapominamy, iż nalezy je szanowac tak, jak obcych, na których "uwadze' nam zalezy? Poza tym w zyciu zbyt wiele razy pozwalalam sie ranic tym, ktorych kochalam, bojąc się ranic w zamian. Wiem, że to nie potrzebne - ani pozwalanie na to, ani oddawanie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: poziom samooceny... 12.03.07, 10:34 >Dlaczego tak często ranimy ludzi, których kochamy?< Myślę, że to nie paradoks. Kochanych, bliskich łatwo ranimy - i to często małym, niepotrzebnym słowem, czy gestem - dlatego właśnie, że są nam bliscy i najpodatniejsi na zranienie. To samo słowo albo zachowanie może nie czynić wrażenia na innych, 'obcych' po prostu dlatego, ze są dalsi i "poza zasięgiem". > Wiem, że to nie potrzebne - ani pozwalanie na to, ani oddawanie. Oczywiście - niepotrzebne, a nawet bardzo szkodliwe. Raniący kogoś rani także siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Ranimy tych których kochamy 12.03.07, 11:37 Jeśli ktos rani kogos kogo kocha, znaczy ze tylko kocha (nikt nie wie czy juz tylko siebie)... Takie osoby nie są dla siebie przyjaciółmi. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 przyjaciel i kochanek 13.03.07, 00:23 czasem właśnie w związku trudniej być przyjacielem czasem jednak pozytywny związek musi mieć w sobie potężną dawkę przyjaźni i ta przyjaźń jest święta cieszę sie ze podkreślasz ze raniąc zaprzeczasz przyjazności przyjaźni Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 paradoks? 13.03.07, 00:19 też mi sie zdaje że to nie paradoks lecz nieuchronna kolejność rzeczy wszak bardziej zrani cię kamyk w bucie pod skarpetką niż kamyk pod butem z bliskim żyjemy bez zabezpieczeń ubrań ochronnych i butów przy bliskich ściągamy pancerze i ujawniamy nagie ciało innych znamy zza sztucznej bariery starań znamy ich w makijażu nigdy nie pierdzą skarpetki im nie śmierdzą znamy ich starających sie uśmiechnietych nie ujawniających co o nas sądzą (gdyby tak inni ujawnili nam co naparwdę o nas sądzą wszyscy byli by totoalnie rozczarowani i zdumieni !!) w miarę zbliżania się zyskujemy wiele i wiele komfortu tracimy i wiele wyzwań przed nami staje a jednak warto dobra bliskość zawsze lepsza niż dobra samotność Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: paradoks? 13.03.07, 09:41 Solaris: > z bliskim żyjemy bez zabezpieczeń ubrań ochronnych i butów > > przy bliskich ściągamy pancerze i ujawniamy nagie ciało i jeszcze coś. Bliscy ukazują nam (podobnie jak my im) swoje najsłabsze, najwrażliwsze i najpodatniejsze na zranienia miejsca, przed innymi osłonięte pancerzami nie ma znaczenia czy nazwie się to miłością czy przyjaźnią czy jakkolwiek inaczej. To jest BLISKOŚĆ Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 w bliskości 14.03.07, 00:39 poruszaj sie jak kot jak tancerz inaczej najdelikatniejsze stanie się niewysłowioną raną Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Wichrasta -darzenie samego siebei miłoscią 13.03.07, 00:10 sadzę ze ejśli człowiek złapie istotę miłosci to już przestaje mieć znaczenie kogo kocha każda miłość jeśli głęboko ludzka wznosi człowieka na wysoki poziom ducha czy siebie kochasz czy kogoś każda jesli miłość a nie imaginacja pożdanie romans wszechczasów Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Sol 13.03.07, 19:34 solaris_38 napisała: > jesli miłość a nie imaginacja pożdanie romans wszechczasów jak zwykle trafnie, mądrze:) wlaściwie czytając Ciebie, jak juz kiedyś pisalam, czytam czesto moje myśli, których nie zawsze chce mi się wypuszczac na jaw, choc może coraz częściej:) i w rózny sposob... dom znajdę dom dla mojej duszy zaproszę wszystkich na kolację znajdę dom dla mojej duszy nic już nie będzie tak ważne żeby zabolało znajdę nie dam Się nikomu.... zostanę zwyczajna wśród ludzi w moim domu 11.03.2007 r. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 dom duszy 14.03.07, 00:36 ile w tym tęsknoty za domem :) a mistycy twierdza że nosimy go w sobie że nie trzeba nawet szukać tylko siąść cichutko i czekać ... aż się poczuje go podobno czuć go tylko w wielkiej ciszy czasem siadam i węszę wglądam w niewidzialne i pod łóżko nie wierze umysłowi ze świat składa sie na mądrość słów poza wszystkim co wiem szukam i dlatego lubię słowa Mickiewicza " w TAKIEJ ciszy ... ze słyszałbym głos Litwy ..." bo słowa czasem potorfia jak umysł wyjść poza siebie tak troszkę tylko tyle żeby poczuć jej zapach Rybko kochana Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 pokochac siebie 13.03.07, 00:04 kochanie siebie ma wielka wartość ale tylko jesli to miłość prawdziwa ilu ludzi niby kocha a tak głupio że z tej kurczowej miłości krzywdzą np syndrom nadopiekuńczej matki jakiekolwiek kochanie nabiera wartości proporcjonalnie do jakości tej miłości do jej świadomości głębi mądrości kobiety są według mnei lepsze w miłości lepiej rozumieją czym jest miłość i dlatego powinny być (i chyba są) naturalnymi nauczycielkami miłości swych dzieci i mężów wiele kobiet dopiero posiadając dzieci zaczyna rozumieć czym jest miłość gdybym nie miała dziecko nigdy nie dotarłabym go głębokich pokładów miłości wierzę żeę nawet to czego nas nie nauczono i czego nie dostaliśmy i co jest dla nas zatem jak UFO - ze można do tego dojść pod wpływem instynktu kiedy człowiek mu zaufa otworzy sie i uczci dobry pierwiastek Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: milosc jest coraz piękniesza 11.03.07, 14:24 w każdym z nas znajduje się źródło wewnętrznego bogactwa jesteśmy bardzo wrażliwym instrumentem, dlatego łatwo ulegamy rozstrojeniu... Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: milosc jest coraz piękniesza 11.03.07, 15:06 aretha04 napisała: > w każdym z nas znajduje się źródło wewnętrznego bogactwa > > jesteśmy bardzo wrażliwym instrumentem, dlatego łatwo ulegamy rozstrojeniu... > > Dlatego wazne jest posiąść umiejętność nie dopuszczenia do zatruwania tego źródla , do dbania o nie umiejętnie. Myślę, że każdy jest w stanie się tego nauczyć, choć na pewno to ciężka praca, jednak oplacalna. Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: milosc jest coraz piękniesza 11.03.07, 18:01 "Każdy umie cierpieć - to ludziom przychodzi najłatwiej. Najtrudniejszą i najambitniejszą rzeczą w życiu jest osiągnąć szczęście" - Natanael Branden wszyscy pragniemy szczęśliwego i spełnionego życia, jednak niewielu tego doświadcza... bycie szczęśliwym to jedno z najważniejszych wyzwań, jakie stawia nam życie szczęścia nie można kupić... można wiele zmienić, niezależnie od wieku i przebytych doświadczeń ale czy SZCZĘŚCIA można się nauczyć??? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 czy szczęścia mozna sie nauczyć 13.03.07, 00:49 uwielbiam Brandena ale zanim go przeczytałam nauczyłam sie jak być szczęśliwym kiedy byłam młoda byłam nieszcześliwa bywałam zadowolona zcasem nawet myślałam o czym ludzie gadają o jakimś szczęściu? co to jest chyba jakieś ekstra zadowolenie albo odjazd? i sama nie wiem jak to sie stało ale stopniowo uzmysłowiłam sobie ze JUŻ nie ejstem skazana na nic już nie jestem zależna od rodziców starych wzorów żalów słabości kolein ze mogę stworzyć samą siebie taka jaką chcę w pewnym sensie porzuciłam wszystko i stałam sie być tym kim sprawia mi to porzuciłam poczucie winy które do tej pory było jedynym pocieszycielem bo dopiero ja sie pokajałam to czułam sie dobrze i nie-winnie porzuciła wszystko z radością podziękowałam rodzicom kochanym za to co dostałam (bardzo kocham rodziców) ale musiałam sam sie stworzyć bo to co uszczęśliwiało moich rodziców mnie nie dotyczyło a co dopiero gdyby byli nieszczęśliwi (większość ludzi chyba sie tego nie uczy a te momenty kiedy sa szczęśliwi nie zwracają uwagi na cud tych chwil nie hoduja ich nie pielęgnują nie szukają korzeni nasion , myślą ze samo spadnie a jak nie to mówią światu ze zły) sama musiałam nauczyć sie szczęścia innymi drogami niż oni i dlatego wierze że można nauczyć sie szczęścia potem poczytała Brandena i stwierdziłam zę przeszdł podobną drogę i rozwinął wiele pięknych dróg dochodzenia do radości z bycia sobą rodzice nie umieją nas kochać bo dzieci wciąż sa z nowej epoki i potrzebują więcej każde nowe pokolenie uczy sie a w kóryms momencie staje rozczarowane że dalej ... musi iść samo musi dojść do nowych rozwiązań które kiedyś także zostaną podważone ponadto0,każdy powinien szukać nauczyciela szczęścia albowiem jest wiele dojść na ta górę można tam pzryfrunąc pzrypłynącćdoczołgać wjechać samochodem iśc w wyprawa alpinistyczną i ho ho ho jeszcze nawet sprzecznych pozornie sposobów kto nie było do tej pory szczęśliwy niech nie mówi ze za póżno to możliwe jest zawsze nawet na chwilę przed śmiercią może ostatni usłyszany śpiew ptaka będzie piękneiszjszy niż wszystkie dotąd i jedynym dzięki któremu ktoś połączy sie z głębią wszechświata i zawsze warto im później tym bardziej warto:) słuchajmy śpiewu ptaka i naszych serc zda sie czasem że to skrzek jęk i zgrzyt ale kiedy sie otworzysz słyszysz wielką muzykę świata który pcha sie gdzieś wiruje drży tworzy mozaiki fraktale żyjątka ja wybrałam ze chcę anmalowac mozaikę w harmonni z tyum co czuję w jasnych barwach pełenych śwoatłą a ty co wybrałeś a ty co wybrałaś ? jesli smutny kto pwiedział ze w smutku też nie ukrywa sie piękno i harmonia b mol a jesli pełen złości i gieuu hmmm zdaje mi sie że to choroba z której czas sie wyleczyć lecz kto wie może w czasie wojny przeżyją tylko gniewni :) ? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 dlaczego wszystko jest krzywo rozmieszczone 14.03.07, 00:49 w zasadzie nie wiadomo szczególne kiedy to my mamy MNIEJ zdrowia urody szczęścia pieniędzy czasu a jednak wszyscy intuicyjnie wiemy ze w jednorodności kryje sie ŚMIERTELNE ROZPROSZENIE zastój wszystkie ruchy jakie znamy od wiatru prądu grawitacji - CAŁĄ siłą która tym rusza wynika z nierówności nierówność jest piękna lecz piękna pochyla sie nad bestią słodkie do niesłodkiego przepływa sprawiedliwie a światło od słońca odbiega może na zawsze w przepastne głębie braku światła dlatego lubię patrzeć na spadające krople i gwiazdy wiry w wodzie spływającej w otworze wanny na wznoszące sie baloniki bańki i kurz i na ludzi brzydkich i pięknych smutnych i wesołych Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Joan of Arc 14.03.07, 09:58 youtube.com/watch?v=MSdIgAhzWdM&mode=related&search=# Dziewczyna i ogień Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Cohen 15.03.07, 01:23 najbardziej lubię o Zuzi co go bierze w dół rzeki :) najpierw jak go usłyszałam to WSZYSTKIE jego piosenki wydawały mi sie takie same jak murzyni czy Chińczycy a potem potem w niektórych sie zakochałam w innych mniej w każdym razie wiem ze te piosenki wymagają specyficznego nastroju jak siew nim rozkołysze to świat podąża innym rytmem :) Odpowiedz Link Zgłoś
baabett jeśli Cohen, to może jeszcze to.... 15.03.07, 01:29 youtube.com/watch?v=XnOknvbdJhs Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: jeśli Cohen, to może jeszcze to.... 15.03.07, 23:56 bardzo mi sie podobała grafika te obrazy spod których wyłaniają sie inne tom jak kolejne zasłony prawdy Maja która mami swymi obrazami a thosusand kisses deep ukrywa sie drążca istota tej całej oszałamiającej zmienności która i z nami jest połączona jedna drgająca plazma jeden wielki sen świata o sobie samym ++++++++++ a jeszcze mi przyszło do głowy ze Cohen zawsze śpiewał wolno potem jeszcze wolniej to jeszcze wolniejsza pisoenka stara piosenka o Susan who takes you down to her place w całej swojej powolności jest tak bardzo szybka w porównaniu do tej czuję jak w swoim śpiewaniu łagodnie zbliża sie do śmierci Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: jeśli Cohen, to może jeszcze to.... 16.03.07, 00:31 Baabett, dzięki:) miłe dla ucha i dla oka przed snem Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone So here you are, Sol:) 15.03.07, 09:10 solaris_38 napisała: > najbardziej lubię o Zuzi co go bierze w dół rzeki > :) youtube.com/watch?v=gwQjOZ7ZIPA&mode=related&search= Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 wariatka 16.03.07, 00:24 dawno nie słuchałam dla mnie jak byłam młoda czyli dawno temu bardzo mnie ta piosenka urzekła taka scena wyjętą z całego świata jakaś Zuzia i jaką rzeka i jakiś facet który chce z nią płynąc bo an chwile oczarowało go jej szaleństwo kiedyś siedzieliśmy i gadaliśmy my o tym kim moglibyśmy być w takich głębokich i nieco nierealnych fantazjach jedna znajoma powiedziała że chciałaby być wagabundą bezdomnym co to sie włoczy śpi na śmietniku a była to kobieta bardzo zorganizowana konkretna i pragmatyczna mnei zaś przyszło do głowy że zazdrościłam (bardzo pięknei i ciepło) wariatce która położyła sie na cudownej łące w parku jak ja sie zawsze TAM chciałam położyć lecz nigdy nie śmiałam bo .. to miejsce publiczne i wszyscy by sie zbiegli na nią sie patrzyli ja też ja z wdzięcznością i byłam dzięki niej szczęśliwsza jeszcze to piękna scena była i zapamiętam ja do śmierci w albumie najłagodniejszych uniesień :) Szymborska też kiedyś napisała o wariatce która tańczy Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Bywa 16.03.07, 11:57 spotkałem nie tak dawno dziewczynę, która przez pół Polski jechała nad morze po to żeby przez godzinę kąpać się i rozmawiać z falami i zazdrościłem jej (też pięknie i ciepło), ale sam nie pojechałem Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 faktycznie wariatka 17.03.07, 00:27 i jest w tym coś pięknego już zdążyłam zapomnieć ze tam można :) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 :) :) :) 16.03.07, 00:26 dawno nie słuchałam dla mnie jak byłam młoda czyli dawno temu bardzo mnie ta piosenka urzekła taka scena wyjętą z całego świata jakaś Zuzia i jaką rzeka i jakiś facet który chce z nią płynąc bo an chwile oczarowało go jej szaleństwo kiedyś siedzieliśmy i gadaliśmy my o tym kim moglibyśmy być w takich głębokich i nieco nierealnych fantazjach jedna znajoma powiedziała że chciałaby być wagabundą bezdomnym co to sie włoczy śpi na śmietniku a była to kobieta bardzo zorganizowana konkretna i pragmatyczna mnei zaś przyszło do głowy że zazdrościłam (bardzo pięknei i ciepło) wariatce która położyła sie na cudownej łące w parku jak ja sie zawsze TAM chciałam położyć lecz nigdy nie śmiałam bo .. to miejsce publiczne i wszyscy by sie zbiegli na nią sie patrzyli ja też ja z wdzięcznością i byłam dzięki niej szczęśliwsza jeszcze to piękna scena była i zapamiętam ja do śmierci w albumie najłagodniejszych uniesień Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 biblioteka w Pradze - dzięki Babetko ! 15.03.07, 00:57 dom.gazeta.pl/nieruchomosci/5,74257,3972942.html to takie odwieczne pragnienie żeby tworzyć konstrukcje wciąż odważniejsze ciekawsze nowe czy przyroda nie jest nasza matką ? :) od razu zachciało mi sie pooglądać Gaudiego ale już nei dziś w najbliższym czasie postaram sie dołączyć jego cuda bo to SĄ cuda Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 dzięki po raz drugi 15.03.07, 01:25 nawet nie zauważyłem ze sie link źle wkleił jestem wbrew swej osobistej religii nieuważna Odpowiedz Link Zgłoś
josune Re: dzięki po raz drugi 15.03.07, 19:38 Cześć Tak sobie tu piszecie o szczęściu, miłości i pięknie że naszła mnie ochota aby dołączyć:) Zacznę od piękna bo przed sobą mam wprawdzie monitor ale po lewej ręce okno a za oknem stara grusza bardzo piękna, szczególnie w ukośnych promieniach słońca. I tak pomyślałam aby ją upamiętnić bo coś sąsiad z piłą do niej startuje :( jeszcze wiersz którego autorem jest młody człowiek, niestety już nie żyjący, być może moja pamięć jest jedynym miejscem gdzie jeszcze żyje ten wiersz pytasz gdzie byłem byłem gdzie wiatr tumany piachu pędzi gdzie słońce swym okiem złocistym dogląda agonii fal na plaż przestworze gdzie po nadziei pozostała juz tylko tęsknota za czym może za tobą może z obłoków niknącym szeregiem a może za wolnością w blasku słońca ogrzaną Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: dzięki po raz drugi 15.03.07, 23:43 czuje sie jakby sie ktoś narodził :) ktoś kto widzi piękno i chce o nim pogadać :) dziękuję to piękne stare drzewa owocowe maja jakąś niezwykłą poezję dlatego nie tylko młody ale i stary sad jest pełen magii i wchodzi sie w niego jak w bajkę bo .. cz a r u j e a ty .. patrząc na grusze jesteś zaczarowana ;) wiersz także jest niezwykle uroczysty najbardziej podoba mi sie słońce co złocistym okiem podgląda agonii fal ... dziękuje wiec podwójnie ;) i chętnie ogrzeję sie w każdym okruchu piękna jakim sie podzielisz;) Odpowiedz Link Zgłoś
dingdong pieknosc...zabija...swiat 16.03.07, 00:28 to oczywiscie w przenosni...ale, dla pieknosci, tej swojej wlasnej produkujemy coraz to wiecej mazidel i psikaczy dla bab, juz nie wspominajac o futerkach... a przeciez to wszystko takie proste, po prostu trzeba sie wyzbyc chciejstwa i pozadania, wtedy wszystko bedzie normalne...i wszystko co brzydkie a tego jest wiekszosc, nie bedzie sie czula odrzucona czy niechciana... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 madrość cienia 16.03.07, 00:38 jedni poszli w piękno ciała inni w zdrowie ciała inni w rozwój duszy najczęściej wszyscy jakoś tam przesadzamy a niedowidzimy innych rodzajów piękności podziewam te kobiety które potrafią tak dbać o własne ciało które tak walczą o swój status wobec samca który jest okazem wzrokowym gdyby faceci nie byli tak wzrokowi ale ceniliby np mądrość pewnie bylibyśmy dziś brzydsi ale mądrzejsi ;) ;) ;) ale nie chcę tu wykazać ze to faceci sa winni ale że w tej głupocie i chciejstwie obie płcie zarówno sa przyczyną i że ma to swoją mądrość jak mawiają Majowie madrość cienia druga sprawa to piszesz ze większość jest brzydka ale mnei sie zdaje ze większość jest przecietna zatem trochę ładna trochę brzydka mało jest zdecydowanie pięknych i mało jest zdecydowanie brzydkich zatem .. jesteś ciemnowidzem a w każdym razie masz tendencje do widzenia rzeczy czarnijeszymi niż są np co widzisz w lustrze mozliwe ze potwora ale .. czy masz rację ?? Odpowiedz Link Zgłoś
josune Re: madrość cienia 16.03.07, 13:39 Rodzaje piekna....piekno odbieram za pomocem zmysłów, piękny krajobraz, gra świateł i cieni, ale też piękno ludzkiego ciała wzbudza we mnie zachwyt, piękno zwierząt, barwy i formy, zapach świeżej ziemi i swieżego ciasta, szum fal, szmer liści , szmer deszczu, no i muzyka!!! bez muzyki nie da się zyć, dotyk...eh nie będę opisywać tego rodzaju piękna. Piękno którego nie widać, pozazmysłowe? jasne też wywołuje u mnie dreszcz wzruszenia, ludzka odwaga, przyjaźń, poświęcenie miłość Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza estetyka brzydoty 16.03.07, 21:34 czym tak naprawdę jest brzydota? Odpowiedz Link Zgłoś
josune Re: estetyka brzydoty 16.03.07, 23:40 wichrowe_wzgorza napisała: > czym tak naprawdę jest brzydota? Tym co niszczy, tym co cierpi, jest chore, sprzeciwia się życiu,hamuje rozwój ???? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Wichry i Josun 17.03.07, 00:57 jakoś w tym kierunku zawsze myślałam że odczucie piekna to rodzaj harmonii z tym co życiodajne a odczucie brzydoty to lęk przed tym co nieharmonijne specjalnie pisze odczucie piękna a nie piękno odczucie brzydoty a nie brzydota bo piękno i brzydota zapewne nie istnieją bez tego kto ocenia to co piękne dla kogoś np murzyńska piękność z obwisłymi rytualnie wargami sromowymi kogoś może wzruszać i przyprawiać o kontakt z boskością ale mnie nie Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 piękno pozazmysłowe 17.03.07, 00:59 podoba mi sie to określenie ;) a jeszcze lubie sobei myślec że jest tez piękno niezauważalne niczym a jednak istniejące i działajace :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: piękno pozazmysłowe 17.03.07, 01:12 czy Wy rozmawiacie teraz juz tylko dla liczby postow czy dla tresci oryginalnosci rowniez ? Odpowiedz Link Zgłoś
josune Re: piękno pozazmysłowe 17.03.07, 16:54 ja tam lubie czytać refleksje osób piszących tutaj a jak ktoś ma ochotę rzucać tu okruchy swego wewnętrznego bogactwa to ja chętnie podzióbię Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 ziarenka i robaczki 17.03.07, 22:32 jeden lubi dzióbać kukurydze inny groszek a inny robaki :) ale i ja tu zawsze coś znajdę pięknego Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 sam sie zorientuj :) 17.03.07, 22:31 sam nazwij.... zresztą już to zrobiłeś bo taki jakby .. zaczepny poscik mzoe dla liczby postów dodanych hłe hłe? ale własnie - czy jest jakaś nagroda za najdłuższy post? jakieś wyróżnienie? wywiad w TV ? dodatkowe przemówienie nad trumną ? wdzięczność ludu ? napisz lepiej coś o pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: Mariza 27.03.07, 15:52 najciekawsza była perkusja... podobało mi się...przyciaga me serducho Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam znacie polski tytuł tego filmu? 27.03.07, 16:09 www.youtube.com/watch?v=HEd95cbLIKM Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: Niestety 27.03.07, 17:46 w imię ojca - coś mi świta...bo leciał na polskim kanale Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 dziś będzie Rilke ;) 17.03.07, 22:42 czyli Rainer Maria Rilke ;) " Jedna nas tylko dzieli cienka ściana i to przypadkiem o mur głazów niech twój lub mój uderzy krzyk po ciemku a zdruzgotana zwali sie bez hałasu i bez dźwięku z twoich wymurowano ja obrazów" ***** piękno okropność co chce niech sie stanie idź nie ejst końcem żadne doznanie ... ****** W nieznane pokwitaja tam panienki marząc o ciszy własnego dzieciństwa ... i znowu zasklepiają się łupiną bo nie ma tego w imię czego płoną w tylnych pokojach mają swe sypialki w dni mroczne gorzki zawód macierzyństwa i w długie nocne mimowolne jęki i zimne lata bez sił i bez walki. Na łożu śmierci w mroku i zaduchu marzą by złożyć wreszcie skroń znużoną i mrą, mra długo jak psy na łańcuchu, aż jak żebraczka w zaświat stąd wychyną Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: dziś będzie Rilke ;) 18.03.07, 20:06 przed chwila wróciłem z targów katowickich (targi zdrowia) rozmawiałem z ludzmi którzy powinni dawno być martwi...pociętymi przez chirurgię i własny życiorys. Szukali szczęścia wychodząc z domu a przy tym miałem pewność ze sama czynnośc mówienia była dla nich ogromnym wysiłkiem. Bo jak tu mówić bez 1 płuca po chemii i na w pół zywej krtani? Czasami miękłem z przerażenia ale co dziwne ci ludzie nigdy ani przez moment nie dali mi poczuć ze chca litości czy uzalania sie wręcz nabierałem siły w ich bólu splecionego z determinacją, spokojem i szacunkiem dla życia innych. nisko chylę czoło Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 dawno powinni byc martwi 18.03.07, 22:42 zwycięstwo ducha nad materią? raczej zwycięstwo materii i ducha :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone O takich ludziach 19.03.07, 09:41 powinno się pisać przez duże L budzą głęboki szacunek Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Rilke 18.03.07, 20:08 Cisza Rilke Rainer Maria Słyszysz, kochana, oto wznoszę dłonie - słyszysz: ten ruch... Wokół samotnych w każdej świata stronie rzeczy zmieniają się w słuch. Oto, kochana, przymykam powieki, słyszysz ich szelest - ku tobie znak, słyszysz, podnoszę je ruchem tak lekkim... ...Ale czemu ciebie tu brak. Odbicie najmniejszego poruszenia w jedwabnej ciszy staje się widome; ślad niezniszczalny odciska wzruszenie w zasłonie oddalenia nieruchomej. Na mym oddechu unoszą się w krąg gwiazdy na niebie. Ku wargom moim płyną wonie łąk, i poznaję przeguby rąk dalekich aniołów. Tylko tej, o której myślę: Ciebie nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Przestałem ich rozumieć... 18.03.07, 20:23 Wyszedłem z bagna obmywając się ze złota strażnika banału, ironicznej pokory. Kamienia potknięcia. Spotkałem dzis wielu co nosiło talizmany talizmany ze złota, kamienie potkniecia Nosili je z dumą... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 szacunek dla złota 18.03.07, 22:46 mam szacunek dla złota jednak jak w bajce o królu któremu sie wszystko w złoto zamieniało i umarł złoto ma swoje miejsce jest jedną z nóg świata ale nie ważniejsze niż serce Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 cisza Rilkego 18.03.07, 22:41 Niesamowite.. wiersz do ciszy ... i ten smutek że jej nie widać :) dzięki Malonku Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 przez chwilę mnie nie będzie - wątku TRWAJ :) 18.03.07, 22:56 a dzisiejsza porcja piękna będzie o tym jak to wieje wiatr wielkie wiarty mnogość wiatrów w ich odmętach mieszają sie cząstki naszych oddechów mój i twój wdech i wydech wróg i przyjaciel wspólne płuca mają daremna walka tylko miłość pozwoli przetrwać Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: przez chwilę mnie nie będzie - wątku TRWAJ :) 24.03.07, 19:33 ecards.riversongs.com/improve/up.html Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Pierwszy Dzień Wiosny! 21.03.07, 20:27 Najpiękniejszą wiosną jest dobroć serca. /Nikolaus Lenau/ :) Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Pierwszy Dzień Wiosny! 21.03.07, 20:29 ~ Polskie życie ~ Pytają przy deserze i u więziennych bram, co nam ta noc zabierze i co daruje nam. Czernieją miejskie wieże, siwieje nieba błam... Co nam ta noc zabierze i co daruje nam? Zasiądźmy znów za stołem i jak za dawnych lat wspomnienia niewesołe zamieńmy w śmieszny żart. Kobiety naszych marzeń niech przy nas siądą tuż, to nic, że na zegarze późna godzina już. Za nasze polskie życie, za takie, jakie jest, wypijmy wódki łyczek z domieszką cichych łez... I niech serdeczne gniewy na chwilę pójdą w kąt, bo my jak morskie mewy w tym domu mamy ląd. Już pokolenie młode dobiera nowy ton i jutro pójdzie w szkodę u boku ślicznych żon... Życie rozdaje role, a czasem pisze wiersz, niech o tym naszym stole kiedyś napisze też. /Agnieszka Osiecka/ Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone ... 22.03.07, 09:29 Niechaj kto wzdycha do zbytków, Jest coś droższego od złota; Nie żądam wielkich pożytków, Niech żyje przyjaźń i cnota! Tu myśli nasze mieszamy W napoju, który pijemy, Jednego człeka składamy, Bo jedną duszą żyjemy. To u mnie pierwsza przewaga, Kochać się, to pierwsza rada; Przyjaźnią wszystko się wzmaga, Niezgodą wszystko upada. Niech kłótnia szuka swej zguby, Nam ręka z ręką się łączy; Oto przyjacielskie śluby, Które śmierć chyba zakończy. (Franciszek Karpinski) Odpowiedz Link Zgłoś
cookies3 Re: świat jest coraz pięknieszy ? 24.03.07, 19:57 Pewnie,że piękniejszy.Szczególnie wiosną. Odpowiedz Link Zgłoś
stella.polaris25 Re: świat jest coraz pięknieszy ? 25.03.07, 05:11 Pozwole sobie zacytowac: "Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeśli nie nosimy go w sobie." Ralph Waldo Emerson Odpowiedz Link Zgłoś
baabett Re: świat jest coraz pięknieszy ? 25.03.07, 17:30 maria-anna napisała: > Piękny cytat:) piękny... Odpowiedz Link Zgłoś
stella.polaris25 Re: świat jest coraz pięknieszy ? 28.03.07, 04:55 www.youtube.com/watch?v=dQ4lz5laASM Cos pieknego:)) Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Ten swiat 28.03.07, 11:14 jest naprawdę piękny. Obyśmy go tylko nie zniszczyli:) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Prośba 28.03.07, 12:07 by założyc wątek nr II pod tym samym tytułem, bo wolno sie otwiera -gdzie jest sprawczynia tego dobra, solaris? Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone To dobra myśl 28.03.07, 13:36 U mnie nie tyle wolno sie otwiera ile trzeba dość długo czekać na pojawienie sie wpisu (mimo, ze powiększenie wątku jest sygnalizowane od razu) Solaris powinna wkrótce się pojawić. Niech ona decyduje:) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: To dobra myśl 28.03.07, 22:47 przeprowadziłem się na południe jakies 2 lata temu... moja partnerka działała w prężnym stowarzyszeniu pozasamorządowym pomagałem jej w paru rzeczach a dziś zapisałem się na jego członka i ku mojemu zaskoczeniu wszyscy wybrali mnie na szefa rady programowej... chyba zaobaczyli we mnie cos czego ja od lat nie widziałem... pióra mi z tyłka zaczynają wyłazić:) Odpowiedz Link Zgłoś
hatroha małe a cieszy... 29.03.07, 08:38 zapomniałem włączyć automat i dzis rano piec zgasł... rano 0 5 musialem powalczyć z nim. troche zgłodniałem...choc z rana zazwyczaj nic niem. Miałem smaka! Lodówka pełna, spiżarka też, kurcze nie wiem co bym zjadł ale mam ssanie... TAK! Zupka chińska! Oj chyba 10 lat tego nie ruszałem, chemia wielka. Ale mój syn z lenistwa kupuje sobie kilka opakowań, ukradłem mu 1 opakowanie. Tak, to było to - miałem ochote na zupke chińską a nie na zadne jakies tam rolady, pierogi, desery, warzywa czy owoce... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 smakowanie 28.04.07, 21:50 a ja bym zjadła rosół z domowym makaronem widziałam kiedyś film pt chińska sztuka jedzenia 1. najpierw trzeba patrzeć na jedzenie i kontemplować wzrokiem 2. potem trzeba uważnie wąchać 3 potem smakować malutkimi kęsami dokładnie rozcierając i myśląc o jedzeniu nawet kiedyś probowałam myśleć o jedzeniu podczas jedzenia i stało sie tak ze jedząc chleb poczułam jak szumi zboże na polach a jedząc śliwki czułam jak na drzewie dojrzewają w słońcu potem mi sie już nie chciało raczej jej w biegu i bez miłości do jedzenia ale jeszcze spróbuję smakować jedzenie gdyby mnie ktoś jadł chciałabym aby mnie smakować i błogosławił mnie jedząc i pomyślał o mnie niż jadł mnie byle jak i niedogryzioną rzucił w kąd z uczuciem przejedzenia i obojętnością jedzenie JEST piękne i to co jemy JEST piękne Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: To dobra myśl 29.03.07, 10:44 ja_adam napisał: .... >zapisałem się na jego członka i ku mojemu zaskoczeniu wszyscy wybrali > mnie na szefa rady programowej... > chyba zaobaczyli we mnie cos czego ja od lat nie widziałem... > pióra mi z tyłka zaczynają wyłazić:) No to gratuluję. Z pewnością jest coś, czego sam nie widzisz (inna perspektywa). A piórkami sie nie przejmuj:) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 zapisywanie sie na członka 11.04.07, 22:28 wydaje się lekko .. mało spontaniczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 ego rozpływa sie wczęsniej niż kościste ciało 11.04.07, 22:27 dobrze jest uwierzyć tym co na nas zrucają szydercze spojrzenia i tym co widzą w nas bogów i tych i tych co mijają nas obojętnie jakbyśmy byli nikim wszak jesteśmy wszystkim tym co widzą :) (choć na pewno nie w takich proporcjach) ponadto jesteśmy jesszcze tym o czym nie mamy pojęcia ani nikt kto patrzy co sięga daleko przed nami choć nie pamięamy i co będzie trwać nawet gdy nasze go rozpłynie się dużo wcześniej niż jak nasze ciało Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza pączki 29.03.07, 17:59 na drzewach i krzewach już zielenieją - to chyba wszystkich cieszy, co nie?:) mnie - baaardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: pączki 29.03.07, 18:57 posiałem trawę z koniczyną i dzis rano chcąc wypatrzyć trawy nowonarodzonej widzę ptasią ucztę. Sroki wraz z gołębiami i innymi szczylami ptasimi jedzą mi trawe... zwykła trawa a jaka uczta królewska! Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: pączki - młode zjada młode 11.04.07, 22:02 ptasie szczyle czy trawie .. zarówno moc u początku wiec obiecująca gorąca świeża Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Magia rąk:) 30.03.07, 11:22 www.dailymotion.com/video/x1fn16_la-magia-delle-mani# Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: pączki i zwiększanie mocy widzenia 11.04.07, 22:00 kiedyś zastanawiałam sie kim jest artysta i doszłam do wniosku że on jest jak wskazujący palec artysta wskazuje to co obok a nam umyka wskazuje na cud w takim punkcie ze .. można go zobaczyć kocham młode pączki ale nigdy nie udało mi sie zrobić im pięknego zdjęcia znam takich co robią zdjęcia tak piękne że widać na nich więcej niż sama widzę może kiedyś zamieszcza tu owi artyści swoje cudne zdjęcia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 proste słowa....... 03.04.07, 18:42 proszę, dziękuję, przepraszam, słowa uznania, pochwały, cieszę się, że jesteś, tak ciężko czasami je wypowiedzieć.... z łatwością wyrażamy najbardziej negatywne emocje, a o wiele trudniej przychodzi nam mówić o dobrych uczuciach wobec drugiego człowieka rzeczy zmieniają się wokół nas proste słowa nie, zaczyna ich tylko brakować.... Odpowiedz Link Zgłoś
babushka Re: proste słowa....... 03.04.07, 20:24 aretha04 napisała: > proszę, dziękuję, przepraszam, > słowa uznania, pochwały, > cieszę się, że jesteś, > tak ciężko czasami je wypowiedzieć.... Mnie się zawsze gani za to, że za duzo dziękuję, ze umiem mowić - prosze... czasem odbiera się to tak, jak zzak nie szanowania siebie, co jest bzdurą. Czy dla tzw. 'szacunku" mam przestać - dziękowac, wrazac radość z powodu czyjejs obecnosci? NIEEEEEEE :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: proste słowa....... 05.04.07, 08:56 swego czasu miałem zonę, była cudowną kobietą, grzeczną, miła serdeczną, zawsze pociągały ją rzeczy moralnie nieskalane- drażniło mnie to, z chęcią przyłożyłbym pięść do tej jej moralności... To ja powinienem sie zmienić! dziękuj ile wlezie... Dziękuje za post Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 moralne nieskalanie 11.04.07, 22:18 mimo wszystko jest nieco podejrzane mimo wielkiego gorącego pragnienia dobrego znaczy też niezanurzenie w jakiejś ważnej sferze życia nie wiem czy jest niezbędne sie w niej zanurzyć ale na pewno po zaznaniu jej jest łatwiej grzesznicy prędzej trafiają do nieba mają ekspres święci przed niebem zwalniają nieskończenie Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 białe światło dobrych uczuć Aretha 11.04.07, 23:38 dobre uczucia są jak białe światło niewidzialne przezroczyste ... złe są jak cień trudno ich nie zauważyć jak nad wszystkim co pozytywne trzebna popracować aby je wydobyć ale najpierw trzeba wiedzieć że to samo nie przyjdzie wiec dzięki Aretko za zwrócenie uwagi :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: białe światło dobrych uczuć Aretha 11.04.07, 23:47 białe światło... jestem teraz czarny jak węgiel, mogę tylko płonąć... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 światło 12.04.07, 23:52 węgiel świetnie płonie jasnym światłem . To skumulowana forma energii. dwa atomy węgla wspomagane najlepiej wodorem potrafią miedzy sobą uchwycić energie słońca. chowają ja i nawet za miliard lat ona wciąż tam JEST Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: białe światło dobrych uczuć, ale słowa..... 12.04.07, 17:13 są błogosławieństwem i przekleństwem, niszczą i leczą, bywają jak uderzenie kamieniem i jak miód na serce mogą być przyczyną głębokiego bólu, dławienia w gardle, ściśniętego serca... ale i mogą wznieść nasze życie na wyższy poziom, dodać energii, te proste słowa zachwytu, uznania uskrzydlają.... posłuchajmy czasami siebie: jakich słów używamy i w jaki sposób to robimy? może warto popracować trochę nad sobą? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: białe światło dobrych uczuć, ale słowa..... 12.04.07, 23:55 popracować w dobrej sprawie dobra rzecz ;) chcę dodać że słowa nie powinny dążyć wyłącznie do słodyczy bo to też byłoby kłamstwem i unikiem słodycz tak ale gorzkie smaki też dbajmy jednak o proporcje proporcje są kluczem sama w sobie zauważam proporcje niekorzystne dla pozytywu Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 poświątecznie :) 11.04.07, 21:56 Twoja wola Jest jak most nad przepaścią Potrafi wiele Ale to nie są skrzydła : ) Twoja nadzieja Jest jak światło Opromienia ciemność w której podróżujesz Ale To nie są skrzydła Twoimi skrzydłami Jest miłość Dlatego tak ważna jest wiara Ona jest kierunkiem Nie bądź chrześcijaninem ani muzułmaninem ani szyitą ani ateistą Bądź dobry Nigdzie indziej nie warto iść ani lecieć ani nawet przejść na druga stronę mostu Poznasz po radości Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: poświątecznie :) 13.04.07, 22:54 ale to piękne, dziękuję... mogę to wykorzystac????? tam?:) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 światecznie 13.04.07, 23:40 czuje sie zaszczycona wdzięczna i połączona Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 taniec 14.04.07, 00:20 lustro odbiło się w lustrze i tańczyło do rana :) ;) :) Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: taniec 14.04.07, 21:04 solaris_38 napisała: > lustro odbiło się w lustrze i tańczyło do rana :) ;) :) a potem czulo tylko radość:))) Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: taniec 15.04.07, 21:17 ......................... Na wytartych schodach, pod niebem starym jak słońce stoję – popołudnie gorące pulsuje; tak się zaczyna każda misja, znaleźć człowieka, swoją przystań, urządzić po swojemu fragment świata, zbratać się z nim (tak czyń) i nie żałować słowa dobrego, mądrego słowa, po drogach wędrować, zrobić co tylko się da, aż się dopełni czas. Tańcz! jest to fragment wiersza "Tańcz" Mirosława Czyżykiewicza Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 tak sie zaczyna każda misja ;) 15.04.07, 23:39 podoba mi sie to że każdy dzień jest misja na którą sie wyrusza ;) :) i urządzaniem czasu przestrzeni czyli .. tańcem Odpowiedz Link Zgłoś