brunetka4 30.01.09, 13:14 Witam!! Mam 14 lat i cierpię na anoreksję!! Mój wzrost to 159cm a waga 41!! Proszę o poradę jak się z tym uporać?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
megg2003 Re: Anoreksja 30.01.09, 13:23 Najlepiej, gdybyś zgłosiła się do placówki zajmującej się leczeniem zaburzeń jedzenia. Zorientuj sie, gdzie taka placówka znajduje się najbliżej Twojego miejsca zamieszkania albo napisz na maila do mnie, to Ci pomogę znaleźć megg2003@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
cara.mordsith Re: Anoreksja 30.01.09, 13:28 A ja dalej jestem ciekawa, ile panna je. Bo fakt, że ktos ma niedowage o niczym nie świadczy. Moja przyjaciółka Ma 175 cm wzrostu (tak mniej wiecej) i wazy tylko trochę więcej od wutorki wątku. Je normalnie, nie ma z tym problemów. Nawet nieraz je więcej ode mnie. Ma szybką przemiane materii i tyle, nie ma problemów z jedzeniem. W mojej rodzinie też jest taki przypadek - wujek jest wysoki ale chudy chociaz je normalnie. Zawsze taki był. Odpowiedz Link Zgłoś
megg2003 Re: Anoreksja 30.01.09, 13:35 Jeśli dziewczyna prosi o pomoc to raczej czuje, że ma problem. A wymiary chyba miały być tego przykładem. A przyjaciółka wygląda normalnie przy takich wymiarach? Odpowiedz Link Zgłoś
cara.mordsith Re: Anoreksja 30.01.09, 13:46 Oczywiście, że nie wygląda normalnie. Tylko, że ona nie jest anorektyczką. Zawsze tak wyglądała, odkąd pamiętam a znamy się od dziecka. Wujek tez zawsze tak wyglądał odką pamietam i z tego, co widze na zdjęciach raczej jest to cecha wrodzona. Więc ponawiam pytanie - ile panna je? Bo widzisz, moja przyjaciółka je normalnie a nanoreksja objawia się przede wszystkim wstrętem do jedzenia. Jeżeli autorka wątku jada normalnie, to niedowaga może nie być efektem anoreksji ale innego schorzenia lub przypadłością dziedziczną. Tylko o to mi chodzi nie zaś o to, że wszystko jest ok o ile normalnie je. Ja sama miałam też swego czasu niedowagę, wręcz chudłam w oczach i miałam anoreksję, więc wiem, jak to wygląda. Zjedzenie kanapki zajmowało mi godzinę o ile juz zdecydowałam się coś zjeść. Dziewczynę, z którą chodziłam do szkoły tez podejrzewano o anoreksję, bo tez była chuda i chudłą zoraz bardziej, ale ona akurat miała tasiemca. Też normalnie jadła. Przyczyn niedowagi może być wiele dlatego chcę wiedziec, czy dziewczyna je normalnie czy nie. Bo jeżeli nie je i dlatego chudnie, to faktycznie mamy do czynienia z anoreksją. Odpowiedz Link Zgłoś
megg2003 Re: Anoreksja 30.01.09, 14:00 Z treści wątku wnioskuję, że autorka wie, czym jest anoreksja, dlatego prosi o pomoc. Oczywiście mogę się mylić lub to jakaś prowokacja. Prawdopodobnie okaże się po kolejnych wypowiedziach Autorki. Na razie skrzynka pusta... Odpowiedz Link Zgłoś
cara.mordsith Re: Anoreksja 30.01.09, 14:06 Stąd moje pytania - ile dziewczyna je. Poza tym 14 lat to taki wiek, że nieraz bardzo chce sie miec schorzenie typu anoreksja i szuka sie na siłę. Ale, jak sama napisałaś, zobaczymy po klejnych wypowiedziach autorki. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: Anoreksja 30.01.09, 22:05 wyjście z tego jest równie długotrwałe i bolesne jak z nałogu ale jesli tego chcesz to idź na ta wojnę będzie długa i straszna i warto Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: Anoreksja 30.01.09, 22:07 sama musisz sobie z tym poradzić ale długotrwała pomoc dobrego terapeuty może być pewną ulgą i wsparciem ale SAMA musisz dobrze wiedzieć czego chcesz i dlaczego zanim się w tobie wytworzą właściwe odruchy stare cię potarmoszą przetrwaj Odpowiedz Link Zgłoś
tytus_flawiusz [...] 31.01.09, 00:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
cara.mordsith Re: Anoreksja 31.01.09, 11:10 Zwolnij, jak narazie podała tylko skutek problemu, a samego problemu nie znamy. Ma niedowagę i to sporą ale nie wiemy, dlaczego. Poczekajmy, może napisze cos jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
tytus_flawiusz Re: Anoreksja 31.01.09, 22:27 <> Poczekajmy, może napisze co jeszcze. Jasne, poczekajmy ża wyjawi tajemnice swych przekonań, stawiam na "Bravo girl" albo inną "Witch" :-) No i oczywiście, dowiemy się, że w klasie właśnie wybuchła epidemia otyłości połączona z chroniczna bulimią i permanentną anoreksja. Nie życzę Ci by pewnego dnia Twa 11-letnia córka wyskoczyła ci z taką rewelacją, a jej 3 letnia siostra stwierdziła, że ona też jest gruba :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cara.mordsith Re: Anoreksja 31.01.09, 23:31 Niby tak, ale ja chcę wiedzieć, co i jak z jej perspektywy. Za tym, że to nie jest anoreksja przemawia jedna zasadnicza rzecz - jak ktoś ma anoreksję to za cholerę nie da się do tego przekonać a juz na pewno sam z czymś takim nie wyskoczy. Ale chcę wiedzieć, skąd jej się to wzięło. P.S. Ja jestem wyleczoną (prawie) anorektyczką więc... trochę wiem, co mówię. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
tytus_flawiusz Re: Anoreksja 01.02.09, 00:13 > P.S. Ja jestem wyleczoną (prawie) anorektyczką więc... trochę wiem, co mówię. Niestety. Jak na straż przyboczną, to kiepskie raczej referencje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cara.mordsith Re: Anoreksja 01.02.09, 13:08 No teraz ważę już normalnie :P Poza tym nie krzepa jest wazna tylko zwinnośc i szbkość ;P Grunt, że nabrałam rozumu i przestałam się chorobliwie odchudzać :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiamisia Re: Anoreksja 01.02.09, 16:11 cara.mordsith napisała: > No teraz ważę już normalnie :P Poza tym nie krzepa jest wazna tylko zwinnośc i > szbkość ;P Grunt, że nabrałam rozumu i przestałam się chorobliwie odchudzać :) Dobrze, że masz świadomość w jakie bagno wpadłaś, ale ciężko wyjść z anoreksji. To kwestia zaniżenia poczucia własnej wartości, dążenia do jakiegoś przyjętego ideału, iluzji kontrolowania życia poprzez kontrolowanie swojego organizmu, spożywania pokarmu, bardzo popaprana sprawa. Sama chciałabym być chudziutka, ale staram się mieć do tego zdrowy stosunek, mniej jeść, więcej ruchu. Same stare, sprawdzone metody ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sabinac-0 Re: Anoreksja 01.02.09, 18:40 Wydaje mi sie ze tytus_flawiusz, pomimo ostrosci wypowiedzi, ma duzo racji. Anoreksja potrzebuje publicznosci - jak sie zacznie dziewczyne glaskac po glowce, mowic "biedna chora", ciagac po terapeutach to ona zauwazy ze znalazla sposob na zwrocenie uwagi otoczenia i wogole przestanie jesc. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiamisia Re: Anoreksja 01.02.09, 19:26 Nie chodzi o głaskanie po główce. Na anoreksję chorują najczęściej dzewczynki nastoletnie, bądź inne zwichrowane psychicznie jednostki. Taką pannicę należy najpierw uświadomić w tym, że jest chora, a potem terapia,terapia,terapia. Odpowiedz Link Zgłoś
sabinac-0 Re: Anoreksja 01.02.09, 22:03 Masz swieta racje ale pod warunkiem ze to rzeczywiscie juz jest anoreksja, w co watpie. Wiele dziewczat ma obsesje na punkcie jedzenia i figury, nie chca jesc "tuczacych" rzeczy, czasem nawet wywoluja sobie wymioty po "przejedzeniu" ale jest to zwykle przejsciowe, tylko pewien niewielki procent wpada w prawdziwa anoreksje lub bulimie, reszta zapomina o dylematach mlodosci i spokojnie dorasta. Dziewczyna z forum nie wydaje mi sie chora bo wrecz afiszuje sie ze swoja "diagnoza". Jak slusznie stwierdzila inna uczestniczka rzeczywiste anorektyczki raczej ukrywaja odchudzanie i nie prosza o pomoc (chyba ze po dlugiej terapii). Obawiam sie ze przedwczesne uznanie dziewczyny za anorektyczke poniekad ja "dowartosciuje" bo anoreksja jest teraz modna i dziewczyna, chcac lepiej odnalezc sie w nowej roli "chorej", rzeczywiscie doprowadzi sie do zaburzen. Odpowiedz Link Zgłoś
megg2003 Re: Anoreksja 02.02.09, 08:38 Jasne. Nie dość, że zaniżone poczucie własnej wartości to jeszcze ją kijem!! Odpowiedz Link Zgłoś
tytus_flawiusz Re: Anoreksja 02.02.09, 23:47 megg2003 napisała: > Jasne. Nie dość, że zaniżone poczucie własnej wartości to jeszcze ją kijem!! tylko zaniżone poczucie wartości, żadnej dysleksji, hiperaktywności, leków, nic ?... fakt, to rzeczywiście musi się czuć poszkodowana i wyobcowana... należy natychmiast przeciągnąć ją po kilkunastu gabinetach. Ale Uwaga !! musi być ich albo więcej, albo przynajmniej droższe od tych, w których była jej psiapsiuła ew. psiapsiuły. Niech się bidulka utwierdzi w tym, że jest gorsza od koleżanek dysgraficzek i kolegów nadpobudliwych Odpowiedz Link Zgłoś
megg2003 Re: Anoreksja 03.02.09, 12:15 Szkoda słów na te bzdurne i ignoranckie argumenty. Poczytaj sobie najpierw o zaburzeniach jedzenia (opis symptomów w międzynarodowej klasyfikacji chorób i problemów zdrowotnych ICD-10). Nie twierdzę, że właśnie autorka cierpi na anoreksję, ale twój poziom znajomości problemu dyskwalifikuje cię jako partnera do dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
tytus_flawiusz Re: Anoreksja 03.02.09, 12:35 megg2003 napisała: > Szkoda słów na te bzdurne i ignoranckie argumenty. Poczytaj sobie najpierw o zaburzeniach jedzenia (opis symptomów w międzynarodowej klasyfikacji chorób i problemów zdrowotnych ICD-10). a co na ten temat mówią normy ISO-90210 :-) i publikacje w "pani domu" > ale twój poziom znajomości problemu dyskwalifikuje cię jako partnera do dyskusji < typowy argument, przy braku argumentów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
megg2003 Re: Anoreksja 03.02.09, 12:46 >a co na ten temat mówią normy ISO-90210 :-) i publikacje w "pani domu" powinieneś wiedzieć, bo widać, że ta tematyka jest ci bliższa > typowy argument, przy braku argumentów :-) to nie argument tylko pointa Odpowiedz Link Zgłoś
tytus_flawiusz Re: Anoreksja 03.02.09, 12:47 > powinieneś wiedzieć, bo widać, że ta tematyka jest ci bliższa o tak, nawet nie wiesz jak bardzo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
megg2003 Re: Anoreksja 02.02.09, 08:35 Nawet, gdyby tak było, to cię nie uprawnia do takich wpisów jak powyżej Odpowiedz Link Zgłoś
megg2003 Re: Anoreksja 02.02.09, 08:39 A jednak prowokacja... Mam nadzieję, że się nieźle ubawiła autorka wątku. Odpowiedz Link Zgłoś