Dodaj do ulubionych

Dlaczego ma takie słabe wyniki ?

05.12.09, 23:17
Czy to moja wina , może się źle odżywiam ? sama nie wiem co myśleć ? co myślicie ?
HBG przy normie [13,5-18] wyszło 9,8
MCHC przy normie [31,5-35,00] wyszło 33,7
RDW przy normie [11,5-14,00] wyszło 15,7
Obserwuj wątek
    • 987ania Re: Dlaczego ma takie słabe wyniki ? 06.12.09, 14:20
      A możesz podać rbc i wbc ihgb, bo to jest ważne a nie mchc i rdw.
      • pilka87 Re: Dlaczego ma takie słabe wyniki ? 06.12.09, 16:57
        to ja się podłączę..
        Aniu, na morfologii Janusza nie ma tych wartości, o których mówisz, ale:
        hemoglobina 10,2 (12-18)
        hematokryt 30,8 (36-54)
        MCV 62,5 (80-100)
        MCH 20,7 (27-34)
        Płytki krwi 615 (150-450)
        PCT 0,56 (0, 158-0, 425)
        PDW 10,6 (12-16,5)

i leukocyty podwyższone...ale właśnie wtedy wychodził z zapalenia oskrzeli...
        Jutro albo pojutrze idziemy do lekarza, ale jestem przerażona tymi wynikami uncertain
        • 987ania Re: Dlaczego ma takie słabe wyniki ? 06.12.09, 17:04
          hgb to hemoglobina, hct to hematokryt, rbc to krwinki czerwone - erytrocyty i
          wbc czyli krwinki białe - leukocyty. Te składniki są na KAŻDEJ morfologii,
          inaczej być nie może.
          • 987ania Re: Dlaczego ma takie słabe wyniki ? 06.12.09, 17:05
            i jeszcze plt czyli płytki
      • frida_a 987ania 06.12.09, 21:48
        RBC 4,18 [4,50-6,00]
        WBC 6,6 [4,0-10,0]
        HGB 9,8 [13,5-18,]
        sad
    • basiak36 Re: Dlaczego ma takie słabe wyniki ? 06.12.09, 21:28
      Moja miala hemoglobine okolo 10, ale norma u dzieci 12 miesiecznych jest od 11 a
      nie od 13. Inne wskazniki miala mocno nieciekawe, zelazo tez.
      Zaczelo sie po infekcji rotawirusa, ktory wedlug lekarza moze tak zadzialac ze
      uszkadza kosmki jelitowe i cos tam i przez to wchlanianie. Pol roku trwalo
      leczenie, po czym wszystko wrocilo do normy.
      • 987ania Re: Dlaczego ma takie słabe wyniki ? 06.12.09, 23:00
        ja bym się tak bardzo nie przejmowała, jak dziecko radosne i wesołe. Dawaj do
        picia pokrzywę. Może to pozostałość po infekcji jakiejś. Lekarz może zlecić
        żelazo ale ja początkowo starałabym się naturalnie je suplementować.
        • pilka87 Re: Dlaczego ma takie słabe wyniki ? 07.12.09, 01:40
          No,są są, ale inaczej oznaczone, niż napisałaś-po prostu erytrocyty i
          leukocyty. Erytrocyty akurat jako jedne z niewielu w normie, leukocyty
          podwyższone, ale od dzisiaj mam powody by podejrzewać infekcję dróg moczowych.
          Dzięki smile
    • nadia-ad Re: Dlaczego ma takie słabe wyniki ? 07.12.09, 14:07
      To ja tez sie podłaczam z kiepsymi wynikami rocznego Jaśka sad , wyniki z października.
      w nawiasie normy
      MCH 1.42 (1.67-1.98)
      MCV 63( 76-96)
      HGB 7.6 (7.1-9.9)
      RBC 5.35 (4-5.5)
      Zelazo 10 (60-155)
      wiązanie żelaza 428 (250-400)
      ferytyna 6,36 (10-65)

no nie wiem dlaczego takie kiepskie MCV, MCH , żelaza praktycznie wcale a dziecko apetyt ma, żywe , strasznie blady nie jest
      Podawanie mu Hemoferu to masakra, płacze, potem ząbków nie chce umyć a po 3 tyg przyjmowania wcale sie bardzo wyniki nie poprawiły.
      Może ja coś powinnam z dużą ilością żelaza jeśc?
      Jasiek je melase, pestki dyni, wątróbke, piertruszke i inne jedzonko z żelazem a wygląda ze przelatuje to wszystko przez niego ..

• frida_a Re: Dlaczego ma takie słabe wyniki ? 07.12.09, 14:37
        Pediatra pocieszyła że min u takich maluszków to 11 synek ma 9,8 zapisała żelazo
        syropie , więcej rodzynek, mięska , wątróbki i za 6 tyg.kontrola badań.
        Wspomniała że dzieci w tym wieku często mają anemię ze względu na to że nie
        bardzo chcą jeść mięso .
        Dzięki kobitki .
        • agasobczak Re: Dlaczego ma takie słabe wyniki ? 07.12.09, 16:43
          Nadia a mały JAs przypadkiem nie jest alergikiem? Jakie kupki robi? robilsicie
          kał na krew utajona? Nie jestem specjalista - uprzedzam wiec pytam z ciekawosci.
          Bo zelazo i ferytyna rzeczywiscie kiepskie ale czerwone i hemoglobina ok - za to
          mcv kiepskie - co swiadczyloby o utracie... A zelazo podajecie z czyms kwasnym?
          A jeszcze mi sie przypomnialo przy moich wariacjach zelazowych NIC miniepomagalo
          tylko kwas foliowy smile no.. czasem i tak jest.
          • nadia-ad Re: Dlaczego ma takie słabe wyniki ? 07.12.09, 22:30
            Aga , dziękuje za zainteresowanie !!
            * Jaś alergikeim na nic nie jest , przynajmniej na razie smile
            *kupki normalne - wg mnie , chociaż do roku to robił rzadko - raz na tydzień /10 dni, ale tak ma od urodzenia , teraz często - co ok 3 dni, kupki badaliśmy na pasożyty i nic , na krew nie , pediatra nie kazała a sama jakoś nie pomyślałam
            * i jeszcze - Jasio ma 13 mscy / 12 kg, w sumie cały czas z centyli górą wypadał więc zupełnie inaczej niż zwykle bywa w przypadku braku żelaza / niedokrwistości
            *żelazo daje razem z wit C
            * kwas foliowy nie dawaliśmy, wiem tylko że melasa ma kwas foliowy też ..
      • basiak36 Nadia-ad 07.12.09, 23:28
        > Podawanie mu Hemoferu to masakra, płacze, potem ząbków nie chce umyć a po 3 tyg
        > przyjmowania wcale sie bardzo wyniki nie poprawiły.
        > Może ja coś powinnam z dużą ilością żelaza jeśc?
        > Jasiek je melase, pestki dyni, wątróbke, piertruszke i inne jedzonko z żelazem
        > a wygląda ze przelatuje to wszystko przez niego ..

Dokladnie tak samo jak u mojej coreczki bylo. Apetyt ogromny, wszystko chetnie
        jadla i je, ulozona specjalna dieta bogata w zelazo (kazdy posilek pod tym katem
        przygotowany) i wyniki lecialy w dol. Zrobila sie mocno letargiczna, placzliwa.
        Zrobilismy najrozniejsze badania, wlacznie z celiaklia (miala oprocz tego i
        nadal miewa brzydkie, kwasne, wodniste kupy). Nic nie znalezli, dopiero po
        badaniach lekarz polaczyl fakt rozpoczecia problemow z rotawirusem, i podobno do
        6 mcy trwa regeneracja kosmkow jelitowych..
        Dostawla sztuczne zelazo, troche podnioslo wyniki, ale najwieksza poprawa
        nastapila potem, rowno 6 mcy po tym rotawirusie.. Na zwyklej, ale zdrowej diecie
        (juz nie tak mocno 'zelazowej' ale pilnuje tego nadal), wyniki zelazam
        poszybowaly w gore.
        Wiec od poczatku problem byl z wchlanianiem..
        • nadia-ad Re: Nadia-ad 08.12.09, 23:18
          to super że już macie to za sobą, już sie stresuje przed następną morfologią , chociaż Jasiek cały czas bardzo żywy i nie marudny. My rotawirusa nie mieliśmy, więc co nie od tego.. Kupy standartowe choć rzadko.

Nam na razie nie kazali nic dodatkowego badać, ale pewnie jak sie nie poprawi to do przychodni hematologicznej skierują. Chociaż ostatnio na szczepieniu pediatra powiedziała że Jaś lepiej wygląda i kazała poczekać do lutego z badaniami.
          Mam nadzieje że mu to też jakoś samo przejdzie .. sad
    • moyyra Re: Dlaczego ma takie słabe wyniki ? 08.12.09, 23:36
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/56eb62dcd722ebdf.html
      a co mam mowić ja ..
      tez wyniki sa kiepskie sad

Kamil-27.07.2008
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka