Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie?

15.03.10, 23:14
Tak mi przyszło do głowy zapytać o to inne mamy... Karmię 20 mies. i
od tego czasu gin stosuje zastrzyki depo-provera. Co 3 mies. jak
chodzę do niego wmawia mi, że to już długo te zastrzyki i czas
odstawić, a ja uparcie, że nie! Czy są mamy, które stosowały te
zastrzyki nawet 3 lata? Jaką antykoncepcję polecacie? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 15.03.10, 23:20
      w zyciu jest wszystko na odwrót, karmie juz prawie 15 m-cy, stosowałam anty- w
      tabletkavch, odstawiłam, bo mi sie marzy rodzenstwo dla dziecka i jak na razie nic
      • abcde-25 Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 15.03.10, 23:22
        Zatem życzę Ci powodzenia wink
    • jutycha Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.03.10, 13:49
      Po pierwszym porodzie najpierw zastosowałam zastrzyk ( 2 razy) na kolejny nie
      poszłam bo miałam młodą w szpitalu, zastrzyki zamieniłam na tabletki. Oba
      sposoby jak dla mnie koszmarne. Po zastrzykach przytyłam, przy tabletkach
      plamiłam. Zrezygnowałam z tego na rzecz prezerwatyw.
      Teraz mam wkładkę z hormonem, i wiem ze to metoda dla mnie. Nie mam żadnych
      skutków ubocznych,nie muszę pamiętać o niczym.
      • fizula Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.03.10, 15:24
        Żadnej, bo przysięgałam, że przyjmę potomstwo, którym Pan Bóg mnie obdarzy, a
        nie się przed nim zabezpieczę, a to dla mnie ważne.
        Więc wybieram naturalne planowanie rodziny, które nie szkodzi ani mi, ani
        mężowi, ani dzieciom, również tym karmionym piersią.
        To jest dla mnie zadziwiające, że troskliwe mamy, które wczytują się w ulotki
        zanim użyją kropli do nosa, które mają działanie głownie miejscowe i
        krótkotrwałe, a miesiącami stosują hormony, które nie są obojętne ani dla mamy,
        ani dla dziecka. Jestem ciekawa jak będzie działała gospodarka hormonalna tych
        dzieci za kilkanaście, kilkadziesiąt lat, jak ich płodność będzie funkcjonować-
        bo takich badań długofalowych raczej się nie prowadzi.
        Gdybym stosowała pigułki hormonalne prawdopodobnie nie byłoby mnie na tym
        świecie już. Bardzo podwyższają ryzyko np. zatorów. Dzięki Bogu nie biorę, więc
        żyję.
        • asjula1 Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.03.10, 15:48
          No ale powstrzymując się od uprawiania seksu w dni płodne , też chyba stosujemy
          antykoncepcje?smile Czy nie? Działamy anty-poczęciowo, czyli chyba jakąś
          antykoncepcję stosujemy? Nie, żebym się czepiała, chodzi mi tylko o semantykę?smile
          • asjula1 Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.03.10, 15:52
            No bo się zastanawiam, czy ja, będąc obrażoną na ew. prokreanta, uprawiam
            antykoncepcję totalna, czy żadnejwink))
          • agasobczak Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.03.10, 16:47
            W kwestii formalnej... działanie anty poczęciowe może być tylko w czasie płodnym
            smile więc współżycie w czasie niepłodnym czyli po owulacji smile albo w czasie ciąży
            na przykład smile)))))
            A dodam że my z mężem też stosujemy npr smile))) czyli obserwacje płodności kobiety
            i współżyjemy w czasie niepłodnym smile a jak w czasie płodnym to z chęcią czekamy
            na tego skutki...
        • basiak36 Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 18.03.10, 08:28
          > Gdybym stosowała pigułki hormonalne prawdopodobnie nie byłoby mnie na tym
          > świecie już. Bardzo podwyższają ryzyko np. zatorów. Dzięki Bogu nie biorę, więc
          > żyję.

Bralam kilka lat przed pierwszym dzieckiem, i niestety dolozyly mi niezle przy
          moim nadcisnieniu... nikt mnie nie ostrzegl ze moga pogarszac objawy sad
          • monicus Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 23.04.10, 20:25
            mm ja tez kiedys bralam. jak przestalam to po 3 miesiacach poczulam jak bylam
            zmieniona psychicznie przez to cholerstwo - chodzilam jak meserszmit, a juz nie
            wspomne o 10 kilo na plus (niezrzucalnych). a teraz totalny spontan i tak jest
            lepiej. odkad pojawil sie pierwszy dziec zastanawiam sie jak mozna sobie
            zaplanowac, ze chce sie miec malo dzieci big_grin
    • molly_bloom Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.03.10, 15:39
      my z mężem stosujemy npr
      pomijając już inne zalety - świetnie mi się dzięki temu udało
      przewidzieć powrót płodności i miesiączki
      • jacaroline24 Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 10.04.10, 21:55
        my tez NPR ale plis jak to sie ma przy karmieniu trwającym już 12
        mcy? mam juz okres, czy te same zasady obliczeniowe obowiązują przy
        karmieniu dziecka?
    • aannagr Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.03.10, 16:13
      My z mężem też stosujemy npr. Choć przyznam, że po porodzie (choć to już półtora roku prawie) jest mi się trudniej obserwować. Ale znam mamy, które nigdy wcześniej nie stosowały i zaczęły właśnie podczas karmienia i się nauczyły - choć organizm może wtedy inaczej sygnalizować płodność.
      I niech mi nikt nie mówi, że to jest przestarzała, nic nie warta metoda! Jest nowoczesna, naukowa i nikomu nie szkodzi. Ani matce, ani karmionemu dziecku, ani temu, które ewentualnie ma się pojawić. Bo metoda służy nie tylko do unikania poczęcia ale i do zaplanowania. Moi teściowie mają kontakt z poradnią npr i był tam przypadek małżeństwa, które nie miało dzieci, a lekarze powiedzieli, że jedyną szansą dla nich jest in vitro. Po 3 miesiącach w poradni, kobieta była w ciąży smile
    • jola_ep Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.03.10, 19:15
      Zastrzyków nie stosowałam. Naczytałam się na grupach dyskusyjnych o efektach ubocznych.
      Metodą z wyboru stało się NPR, metoda wg. Kippely'ów
      Debiutowałam w okresie karmienia. Bywało trudno do pierwszej owulacji po porodzie, ale jak ktoś lubi, to można się przecież podeprzeć prezerwatywą.

Dzięki NPR lepiej poznałam swój organizm i myślę, że dużo mi to dało.

W zasadzie stosuję MRP (metody rozpoznawania płodności) - bo wybrałam te metody nie ze względu na moją wiarę (choć początkowo właśnie dlatego brałam je pod uwagę i zaczęłam się ich uczyć), ale dla ich zalet. Nie muszę ładować w siebie dodatkowej chemii. Jestem dość rozstrzepana i pewnie nie raz zapominałam o "weź tablekę". Prezerwatyw nie lubię.
      Metody naturalne są tanie, wygodne, bardzo skuteczne, pod warunkiem, że się ich dobrze nauczymy (dobry nauczyciel i/lub podręcznik) i będziemy stosować zgodnie z regułami.

Mają jednak pewną wadę, która w długim związku staje się moim skromnym zdaniem zaletą: wymuszone okresy wstrzmięźliwości, gdy jednocześnie buszują hormony okołoowulacyjne, które przynajmniej u mnie sprawiają, że partner wydaje się dużo bardziej atrakcyjny. Obiekt niedostępny staje się tym bardziej pożądany wink

Podobnie jak o długim karmieniu, tak i o NPR (czy też MRP) ginekolodzy często mają nikłe pojęcie (przynajmniej ja na takich trafiałam)

Pozdrawiam
      Jola
      • kosmosik Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.03.10, 20:27
        Ja stosuje obserwację (NPR) połączoną ze stosowaniem prezerwatyw gdy
        współżycie wydaje mi się ryzykowne. Więcej dzieci ze względów
        zdrowotnych mieć nie powinnam ale hormonów w czasie karmienia na pewno
        nie będę brać.
        • elfnet Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.03.10, 21:44
          ja również nie stosuję i nigdy nie stosowałam żadnej antykoncepcji.
          Polegam na NPR i musze powiedziec, ze po porodzie mój organizm stal
          się duzo bardziej regularny niz wczesniej. Obserwacje sa duzo
          latwiejsze.

Bez żadnej chemii, bez stresu, bez wydatkow, zgodnie z wlasnym
          światopoglądem- tak nam najwygodniejsmile
    • dagis.1 Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.03.10, 21:54
      plyne srodkowym nurtem - nie jestem gotowa na metody naturalne bo nie doroslam
      do nich. nie ufam sobie na tyle by zaryzykowac ciaze. ale nie umialabym tez brac
      hormonow w czasie karmienia bo mam watpliwosci czy naprawde nie szkodze dziecku.
      aktualnie jestem w ciazy wiec problem odpada ale na czas karmienia napewno nie
      zdecyduje sie na hormony.

nie stosowalam antykoncpepcj hormonalnej karmiac tez dwojke starszych dzieci.
      • abcde-25 Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.03.10, 21:58
        Dzięki za odp. Pzdr.
        • szczur.w.sosie Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.03.10, 23:45
          Kiedyś NPR, teraz mi się nie chce i od lat nie mierzę temperatury.
          Jakoś mnie to męczyło, zapominałam itp. Jedynie objawy zewnetrzne, ale
          też tak mało istotne drobiazgi jak ból owulacyjny czy choćby
          samopoczucie wiele mi mówią, jaki jest etap cyklu. Ale współżyjemy
          kiedy chcemy tak prawdę mówiąc, nie sugerując się czy to czas płodny
          czy nie.
          • andalu Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 17.03.10, 02:12
            my tez NPR, choc od 2 lat juz nie - odkad zaszlam w ciaze haha. od tamtej pory
            okres mi jeszcze nie wrocil, nasze dziecie ma 15 m-cy a my juz chcemy rodzenstwa
            dla niej, tak ze nie szybko do niego wrocimy. Ale polecam metody naturalne
            wszystkim smile Dla mnie to jedyna metoda jaka kiedykolwiek stosowalam i mam zamiar
            stosowac, na inne cale moje ja reaguje przerazeniem (ze wzgledow
            swiatopogladowych i zdrowotnych). Sporo wiem o antykoncepcji hormonalnej i
            zadziwia mnie jak wiele kobiet ufa jej i lekarzom ktorzy ja przepisuja. Skutki
            po latach stosowania bywaja tragiczne: przewaznie rak murowany, a sa i inne,
            mniej dlugofalowe i rownie malo zabawne. Brr. Nie mowiac juz o tym ze maja
            dzialanie poronne (o czym tez wiele osob nie wie) i ogolnie rzecz biorac sa
            wbrew naturze (bo naturalnym stanem kobiety jest plodnosc i jej sztuczne
            dlugoletnie blokowanie po prostu na zdrowy rozsadek rzecz biorac nie moze
            skonczyc sie dobrze, i przewaznie sie nie konczy).
            Jesli potrzebujesz doradcy NPR znam jedna bardzo kompetentna osobe z Gdanska,
            chetnie pomoze na poczatek online albo przekieruje Cie do kogos z Twojej okolicy.

Pozdrawiam!
            • desse_o Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 17.03.10, 08:31
              Póki co, żadnej. Jak byłam młodasza to hormony, ale mi szkód narobiły i
              po odstawieniu długo czekałam na ciążę. Już nigdy nie wezmę.
              Npr nigdy nie stosowałam, @ jeszcze brak. Jak się pojawi, to chętnie
              spróbuję.
              • poznanianka77 Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 17.03.10, 09:16
                No tak, ale działa to tylko na zdrowych osobach. Ja od poczatku
                miesiączkowania mam bardzo nieregularne cykle. Bywały okresy, że nie
                miałam miesiączki pół roku, a później miałam przez 3 tygodnie. Gdyby
                nie tabletki hormonalne nie zaszłabym w ciążę. Teraz po drugim
                dziecku tez łykam tabletki.
                • agasobczak Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 17.03.10, 10:21
                  No o to jest właśnie mit o npr że działa tylko na zdrowych osobach sad stosować
                  każdy może i ten z nieregularnymi cyklami i ten z regularnymi... Znam wiele par
                  które właśnie stosując npr (obserwacje) oraz wspomaganie dodatkowo w okresie
                  poowulacyjnym zaszły i donosiły ciążę.
                  • 11gdawm Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 17.03.10, 17:01
                    Jeśli mogłabym ładnie poprosić to podrzućcie jakieś rozsądne linki o npr.
                    • jola_ep Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 17.03.10, 17:48
                      Korzystałam z tego podręcznika:
                      rodzinna.pl/sztuka-naturalnego-planowania-rodziny-p-30.html
                      (tylko wcześniejszego wydania)

Polecam też forum (tam znajdziesz linki):
                      forum.gazeta.pl/forum/f,14906,Naturalne_Planowanie_Rodziny.html
                      Pozdrawiam
                      Jola
                      • 11gdawm Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 17.03.10, 18:49
                        Bardzo dziękuję i pozdrawiam
                • jola_ep Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 17.03.10, 17:44
                  > No tak, ale działa to tylko na zdrowych osobach.

Przy poważnych zaburzeniach pewnie nie zadziała. Nie twierdzę, że jest to metoda dla każdego.

Ja miałam (i częściowo mam nadal) tylko dość nieregularne cykle: tak gdzieś w granicach do dwóch miesięcy. W moim przypadku obserwacja bardzo mi pomogała. Dzięki niej zrozumiałam, że moje cykle są prawidłowe, tylko owulacja wypada w różnym terminie.

Początkowo pewnien "zdolny" ginekolog chciał leczyć moją nieregularność zwykłymi tablekami hormonalnymi (cykl regularny, bo sztucznie sterowany).

Czym innym jest celowane leczenie połączone z badaniami.

Pozdrawiam
                  Jola
            • x.armide Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 17.03.10, 10:35
              "przewaznie rak murowany" jak narazie to ty powielasz glupoty opierajac sie na niesprawdzonych opiniach ludzi ktorzy z medycyna maaj malo wsplnego. pogolki moga zwekszac ryzyko raka piersi ale z to zmnienszaja ryzyko raka macicy ktory trudniej wykryc w poczatkowym stadium...
    • ila79 Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 17.03.10, 22:57
      Od sześciu lat idealnie sprawdza mi sie obserwacja własnego ciała
      plus prezerwatywy w dni płodne i "niepewne". Ale ja mam wszystko jak
      w zegarku, do tego jajeczkowanie objawia mi sie mega kolką i bólem
      nogi smile. Samo NPR jest dla mnie pomyłką, bo musiałabym unikać seksu
      w dni najbardziej mu sprzyjające smile.
      • egac Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 27.03.10, 18:26
        No ja niestety na LAM się nie łapię, miesiączki brak, hormonów nie chcę, dzieci
        póki co na stanie 2 i za jakiś czas pewnie będą kolejne. Dopóki nie wróci
        miesiączka boję się zaufać npr.
        • 987ania Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 27.03.10, 22:51
          wkładka ale miedziana zwykła bez hormonów. Kiedyś tabletki ale przypłaciłam to
          zdrowiem, więcej żadnych hormonów łykać nie będę!
          • la-bast Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 07.04.10, 01:46
            taaa po tabletkach antykoncepcyjnych rak murowany, wroc do czytania
            ulotek na forum antykoncepcja.Wszystkie znane mi may stosuja
            Cerazette, to mini pigulki specjalnie dla mam karmiacych.Sama
            osobiscie tez je stosuje, ale z innych powodow
            • ciociacesia wszystkie znane mi mamy 07.04.10, 12:04
              karmia dzieci piersia i wychodzi im to na zdrowie. nie rozumiem czemu ty
              upierasz sie zeby stosowac mieszanke i to jeszcze jakas dziwna bez laktozy.
              cukru dziecku zalujesz?
    • kaeira Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 07.04.10, 10:05
      Przez wiele lat stosowałam pigułki hormonalne (zaczęłam je brać w wieku licealnym). Z przerwami pewnie gdzieś przez 10-14 lat, już sama nie kojarzę.
      Nigdy nie miałam absolutnie żadnych skutków ubocznych ani problemów zdrowotnych (a dodam, że przez kilka lat brania dużo paliłam, co jest niewskazane).

W pewnym momencie (będąc od iluś lat w stabilnym związku) przerzuciłam się na prezerwatywy plus "kalendarzyk", po jakimś czasie dodając elementy obserwacji cyklu. To też sprawdzało się bardzo dobrze. I tak już zostało, z przerwą na ciążę. (Mimo faktycznego braków problemów zdrowotnych ewentualne zagrożenia zniechęciły mnie do hormonów. )
      W okresie LAM także stosowaliśmy prezerwatywy.

Nie widzę nic złego w stosowaniu mini-pigułki przy karmieniu, jeżeli dla kogoś jest to najlepsza metoda.
    • basiak36 Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 07.04.10, 12:20
      Ja tabletek stosowac nie moge, przez zwiekszone ryzyko zakrzepicy i
      nadcisnienia. Z podobnych powodow hormony nawet w Mirenie mi szkodza.
      Wiec postanowilam ze NPR, plus prezerwatywa. Mimo ze dzieci wiecej miec nie moge
      ze wzgledu na zdrowie, coraz bardziej widze ze tak tez mozna.
      • margo_kozak Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 07.04.10, 20:11
        od roku jestem szczesliwa posiadaczka zwyklej miedzianej spiralki
        chwale sobie bardzo.
        hormony nie dla mnie, NMPR tez nie dla mnie, gumka nie dla M,
        szklanka wody zamiast tez nie dla nassmile
    • kaixa Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 09.04.10, 18:54
      Podczas karmienia prezerwatywa (podczas karmienia pierwszej corki niestety
      abstynencja, bo mala byla takim ssakiem, ze moja sluzowka znajdowala sie w
      stanie atrofii uniemozliwiajacej wspolzyciesad). Przed pierwsza ciaza pigulka
      (nazywala sie bodajze Lowette), ktora sobie bardzo chwalilam (piekna cera, mniej
      obfite i mniej bolesne miesiaczki). Jak bedzie pozniej, jeszcze nie wiem...
      • ankawt Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 13.04.10, 17:07
        Zwykła spirala miedziana bez hormonów.
        • andalu Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 13.04.10, 23:34
          okej, widze ze moja wypowiedz "rak prawie murowany" oburzyla co niektorych.
          Rozumiem, zwrot nie najladniejszy, powinnam to moze ujac inaczej. Niemniej fakty
          sa faktami. rownowaga hormonalna naszych organizmow to rzecz delikatna i zbytnie
          w niej dlubanie nie moze sie konczyc dobrze. hormony odpowiedzialne za
          jajeczkowanie odpowiadaja tez za wiele innych funkcji w organizmie i sztuczne
          zmienianie ich poziomiu moze powaznie zaszkodzic calemu organizmowi. sa osoby
          ktore maja za soba kilkanascie lat stosowania antykoncepcji i maja sie dobrze,
          okej, jest to mozliwe, ale chcialabym z tymi osobami pogadac za kolejne
          kilkanascie lat. Jesli chcecie stosowac antykoncepcje, stosujcie, ale nie
          mydlcie sobie i innym oczu, ze to nieszkodliwe itd. W zeszlym roku w Szwajcarii
          zmarlo 9 kobiet po zazyciu super tabletek nowej generacji. Firma Bayer wyplaci
          rodzinom odszkodowania, ale jako ze antykoncepcja to glowne zrodlo jej dochodow
          (i innych koncernow "farmaceutycznych"), beda dalej je reklamowac i glosic ze to
          wielkie wyzwolenie dla kobiety.

a teraz ustosunkuje sie merytorycznie:

- W opracowanym przez Ministerstwo Zdrowia wykazie czynnikow rakotworczych na
          miejscu 17 i 18 znajduja sie doustne srodki antykoncepcyjne. (Zalacznik do
          rozporzadzenia Ministra Zdrowia i Opieki Spolecznej z dn. 11.09.1996)

- rak szyjki macicy : wedlug badan WHO u kobiet, ktore stosowaly tabletki
          antykoncepcyjne dluzej niz 5 lat, zaobserwowano duzy wzrost ryzyka wystapienia
          zlosliwego raka szyjki macicy, a powyzej 12 lat ryzyko jest 5-krotnie wieksze

- rak sutka - ryzyko duze zwlaszcza u kobiet mlodych

- gruczolak watroby - wystepuje 10 razy czesciej u kobiet stosujacych
          antykoncepcje hormonalna

- co do spirali, jest to glownie srodek wczesnoporonny i czesto prowadzacy do
          naturalnych poronien nawet po jej usunieciu, czesto wrasta tez w scianki macicy,
          grozi infekcjami i jest przyczyna wielu przypadkow bezplodnosci wtornej. W
          Stanach zostala praktycznie wycofana z uzycia, bo producentom ciagle ktos
          wytaczal proces sadowy o rozne uszczerbki na zdrowiu.

Miedz lub srebro zawarte w spiralach uwalniaja sie z nich stopniowo i dzialaja
          toksycznie na plemniki i na zarodek we wczesnej fazie jego rozwoju. Spirale bez
          hormonow nie hamuja jajeczkowania i do zaplodnienia dochodzi czesto, ale spirala
          nie pozwala zarodkowi zagniezdzic sie w macicy, embrion, przepraszam za dosadne
          stwierdzenie, laduje w toalecie a kobieta nawet o tym nie wie.

- co do minipigulki, ma ona ok. 2 x mniej hormonow niz zwykla, co sprawia ze
          dzialanie antykoncepcyjnie jest w niej zmniejszone, za to zwiekszone -
          wczesnoporonne.

(powatpiewajacych odsylam m.in. do publikacji:
          dr .med. Tomasz Dmochowski, dr n.med. Ewa Sledzien-Kuczapska, "Antykoncepcja
          hormonalna a zdrowie",
          dr Elzbieta Wojcik "Szkodliwosc srordkow antykoncepcyjnych")

Oczywiscie nie wyczerpalam tematu, to tylko wierzcholek gory lodowej.
          Dziewczyny, jesli chcecie stosowac antykoncepcje, naprawde sie doinformujcie, to
          Wasze zdrowie i zycie Waszych nienarodzonych dzieci (w przypadku dzialania
          wczesnoporonnego, ladnie nazwanego w ulotkach "antynidacyjnym").

Pozdrawiam!!!
          • garncareczka Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 14.04.10, 10:59
            NPR, chociaż to w sumie nie jest antykoncepcja, co zostało wyjaśnione w
            poprzednich postach. Z powodzeniem odkładaliśmy poczęcie przez 2 lata, teraz po
            porodzie stosujemy nadal NPR. Co ważne- warto się obserwować jeszcze przed
            powrotem miesiączki, bo owulacja może poprzedzić pierwsze krwawienie. Dzięki
            obserwacji widzę, ile czasu zajmuje mojemu organizmowi powrót do regularnych
            cykli i mam pewność, że jak się nam "zachce" następnego dziecka, nie będę się
            stresować, czy wpływ hormonów z tabletek już minął, czy nie. A jeszcze co do
            strony praktycznej- prowadzę obserwacje, korzystając z portalu www.28dni.pl-
            jest możliwość konsultowania interpretacji cyklu z instruktorem metody,
            przydatne zwłaszcza na początku przygody z NPR, czy przy czasem zagmatwanych
            cyklach poporodowych.
          • abcde-25 do andalu 23.04.10, 13:11
            Widzę, że masz dużą wiedzę. Założyłam ten wątek, więc może mi
            doradzisz...
            Karmię córę 22 mies. Po zakończeniu karmienia i odstawieniu
            zastrzyków depo-provera powinien mi wrócić okres i się wszystko
            ustabilizować.
            O jaką radę mi chodzi? Mam 1 córkę, nie planuję więcej nigdy dzieci,
            więc jaki środek antyk. jest dla mnie dobry w tej sytuacji?
            Mój ginekolog mówi - może pani jeszcze będzie chciała dzieci, więc
            proponuję wkładkę - wtedy nie może pani mieć dzieci w ciagu
            najbliższych 5 lat, czyli w okresie 29-34 lat. Co myślisz?
            Przed ciążą brałam tylko Cilest i Harmonet... Pzdr.
            • andalu Re: do andalu 07.05.10, 01:27
              abcde-25 napisała:

> Widzę, że masz dużą wiedzę. Założyłam ten wątek, więc może mi
              > doradzisz...
              > Karmię córę 22 mies. Po zakończeniu karmienia i odstawieniu
              > zastrzyków depo-provera powinien mi wrócić okres i się wszystko
              > ustabilizować.
              > O jaką radę mi chodzi? Mam 1 córkę, nie planuję więcej nigdy dzieci,
              > więc jaki środek antyk. jest dla mnie dobry w tej sytuacji?
              > Mój ginekolog mówi - może pani jeszcze będzie chciała dzieci, więc
              > proponuję wkładkę - wtedy nie może pani mieć dzieci w ciagu
              > najbliższych 5 lat, czyli w okresie 29-34 lat. Co myślisz?
              > Przed ciążą brałam tylko Cilest i Harmonet... Pzdr.

Przepraszam ze odpowiadam z takim poslizgiem, ale jak sie pojawila Twoja
              wiadomosc walczylam z grypa, a potem, wstyd przyznac, zapomnialam. Teraz
              nadrabiam smile

Przede wszystkim, musze byc brutalnie szczera i jendoznacznie stwierdzic, ze nie
              ma sposobu gwarantujacego to, czego Ty szukasz - pewnosci, ze juz nigdy nie
              zajdziesz w ciaze. Nawet sterylizacja pozostawia "furtke" (znam przypadek ciazy
              10 lat po sterylizacji). znam tez przypadek jednej dziewczyny, ktora obie swoje
              ciaze zaliczyla bedac na tabletkach antykoncepcyjnych (i nie zapomniala zadnej
              wziasc ani nic). Jedynie calkowita abstynencja daje 100% pewnosci, ze sie nie
              zajdzie w ciaze, ale rozumiem, ze nie tego szukasz wink Niemniej moje osobiste
              zdanie jest takie, ze niewazne jak superskutecznej metody uzywasz, ZAWSZE gdy
              decydujesz sie na wspolzycie musisz sie liczyc z ewentualnoscia poczecia. Taka
              jest natura seksu, czy tego chcemy czy nie. Wiem, pewnie sie zaraz na mnie gromy
              posypia, ale naprawde tak jest! Dlaczego nam sie wydaje ze skutecznosc 99% jest
              duza? Wyobrazmy sobie sale w ktorej jest 100 kobiet. Nie jest to wcale jakis
              straszny tlum. I jedna z nich na pewno zajdzie w ciaze stosujac metode o
              skutecznosci 99%. Dlaczego to akurat nie my mamy byc ta kobieta? Dlatego tak
              wazna jest otwartosc na nowe zycie - nawet jesli nie planujemy kolejnej ciazy,
              mozliwosc poczecia jest wpisana w istote seksu. Przyjemnosc i odpowiedzialnosc -
              tutaj nie do rozlaczenia.

Pytasz, co Ci radze. Na pewno odradzam wszelkie hormony, spirale itd.. sa
              naprawde bardzo szkodliwe (mimo ze nie wszyscy chca ten fakt przyjac do
              wiadomosci). Jesli odstawilas juz te zastrzyki, mozesz smialo ruszyc z
              obserwacja Twojego cyklu. Owszem, moja rada to: przerzuc sie na NPR smile Rzetelnie
              stosowany jest tak samo skuteczny jak hormony.
              Uprzedzam tylko, ze na poczatku Twoje cykle moga byc bardzo nieregularne,
              bezowulacyjne, z krwawieniami srodmiesiaczkowymi,itd. Musisz uzbroic sie w
              cierpliwosc i poczekac, az organizm wroci do swojej rownowagi hormonalnej
              (zastrzyki i tabletki anty te rownowage mocno zaburzaja).Niemniej nie zniechecaj
              sie i stosuj obserwacje (mierzenie temperatury, sluz i inne objawy
              plodnosci/nieplodnosci). Jesli nie wiesz jak zaczac, zajrzyj na gazetowe forum o
              NPR. Tam tez znajdziesz duzo linkow do stron o tym, jak zaczac, co robic po
              odstawieniu antykoncepcji hormonalnej itd. Poswiec troche czasu na poczytanie na
              ten temat, oswoj sie z teoria (ale jednoczesnie juz mozesz prowadzic obserwacje
              i je zapisywac, nawet jesli chwilowo nie bedziesz ich interpretowac. potem Ci
              sie przydadza), ze zmiana myslenia. Porozmawiaj z mezem o NPR - jakie ma
              nastawienie do ewentualnej comiesiecznej kilkudniowej wstrzemiezliwosci?
              Wytlumacz, dlaczego nie chcesz juz hormonow, itd. W koncu to sprawa mezczyzny i
              kobiety, dlaczego tylko kobieta ma brac na siebie ciezar unikania poczecia? (w
              przypadku hormonow kobieta, bedac plodna 12-24h na cykl, musi sie tygodniami
              faszerowac pigulami, podczas gdy mezczyzna, plodny non stop, nie obarczony jest
              zadnym wyrzeczeniem.nie rozumiem jak feministki moga twierdzic, ze tabletki anty
              to takie wyzwolenie kobiety.)

Uff, no nie wiem czy Ci cokolwiek wyjasnilam. Napisz moze skad jestes, moze
              mialabys ochote sie spotkac osobiscie z jakims doradca NPR?Ja sie sporo
              nauczylam przez internet, ale potem bardzo mi pomogl cykl kilku spotkan z
              doswiadczona osoba.
              W razie pytan, pisz. tutaj zreszta jest kilka innych osob znajacych sie na npr,
              na pewno chetnie pomoga.

Pozdrawiam bardzo serdecznie i dobranoc smile
              • abcde-25 Re: do andalu 07.05.10, 09:21
                Dzięki wielkie za odep. Przeymyślę to sobie i przedstawię mojemu
                ginowi ;P Pzdr.
          • turzyca Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 16.05.10, 21:37
            sa osoby
            > ktore maja za soba kilkanascie lat stosowania antykoncepcji i maja sie dobrze,
            > okej, jest to mozliwe, ale chcialabym z tymi osobami pogadac za kolejne
            > kilkanascie lat.

Jesli chcesz z takimi osobami porozmawiac, to dlaczego tego nie zrobisz?
            Przeciez jest mozliwe - pigulka jest na rynku od 50 lat, skutki dlugofalowe sa
            znane, dorastaja wlasnie prawnuki pierwszych testerek.

W zeszlym roku w Szwajcarii
            > zmarlo 9 kobiet po zazyciu super tabletek nowej generacji.

Przy bardzo wielu lekach okazuje sie dopiero przy masowym przepisywaniu, ze
            skutki uboczne przewyzszaja zyski. Tak bylo w przypadku slynnego talidomidu, a
            ostatnio wycofano np. antyzapalny bufexamac. Pigulki nie roznia sie niczym od
            innych lekow, czasem przy ich produkcji dochodzi do bledu.

Firma Bayer wyplaci
            > rodzinom odszkodowania, ale jako ze antykoncepcja to glowne zrodlo jej dochodow
            > (i innych koncernow "farmaceutycznych"), beda dalej je reklamowac i glosic ze t
            > o
            > wielkie wyzwolenie dla kobiety.

A mozesz podac jakies obiektywne dowody na potwierdzenie tej tezy, ze jakoby
            antykoncepcja jest glownym zrodlem dochodow koncernow? Bo ja mimo wszelkich
            wysilkow i poszukiwan w kilku jezykach potwierdzenia tej teorii nie znalazlam.
            Bede wdzieczna za zrodlo.

(Zalacznik do
            > rozporzadzenia Ministra Zdrowia i Opieki Spolecznej z dn. 11.09.1996)
            > - rak szyjki macicy : wedlug badan WHO u kobiet, ktore stosowaly tabletki
            > antykoncepcyjne dluzej niz 5 lat, zaobserwowano duzy wzrost ryzyka wystapienia
            > zlosliwego raka szyjki macicy, a powyzej 12 lat ryzyko jest 5-krotnie wieksze

Odkrycie prawdziwej przyczyny raka szyjki macicy jest dosc swieze i nic
            dziwnego, ze w przestarzalych zrodlach (a takim jest tekst sprzed 14 lat)
            podawana jest bledna przyczyna. Raka szyjki macicy wywoluje wirus HPV, ktory
            jest przenoszony droga plciowa. Statystycznie czestsze wystepowanie raka szyjki
            macicy u kobiet bioracych pigulke jest zwiazane ze _statystycznie_ czestszymi u
            nich ryzykownymi zachowaniami seksualnymi - po prostu majac pewnosc unikniecia
            ciazy rzadziej siegaja po prezerwatywy takze w przypadku krotkich i bardzo
            krotkich zwiazkow przez co sa bardziej narazone na choroby przenoszone droga
            plciowa. A o ile o HIV czy WZW mozna bylo pare lat temu sie spytac/poprosic o
            zaswiadczenie, o tyle o HPV nikt nie pytal.

> - rak sutka - ryzyko duze zwlaszcza u kobiet mlodych

Czestsze wystepowanie czy czestsze wykrywanie? Dlugoletni juz spor.

> - gruczolak watroby - wystepuje 10 razy czesciej u kobiet stosujacych
            > antykoncepcje hormonalna

Owszem ten niezlosliwy nowotwor wystepuje czesciej. Rzadziej za to wystepuja
            nowotwory jajnika i endometrium, przy dlugotrwalym stosowaniu pigulek ryzyko
            spada nawet o 4/5. Dane zebrane przez Albert Einstein College of Medicine w
            Nowym Jorku wskazuja tez na obnizenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.

Moim zdaniem pigulka jest lekiem jak kazdy inny - dla jednych idealnym, dla
            drugich bardzo zlym. Ale rozna jest sytuacja kobiety, u ktorej w rodzinie
            wystepowal rak jelita grubego i jajnika od tej ktorej bliscy umierali z powodu
            udarow i raka sutka. Inna jest sytuacja palaczki, inna niepalacej. Inna sytuacja
            kobiety zupelnie zdrowej, inna cierpiacej na np. PCOS. Inna tej, ktorej cykl
            miesieczny jest malo zauwazalny, inna tej, ktora co 3 tygodnie bierze najwyzsze
            mozliwe dawki srodkow przeciwbolowych. Decyzje o rodzaju stosowanej
            antykoncepcji musi podjac kazda z nas samodzielnie, bez ogladania sie na
            kolezanki czy sasiadki, a z pomoca lekarza w oparciu o rzetelna wiedze po
            dokladnym przeanalizowaniu swojego stanu zdrowia. Podawanie
            niesprawdzonych/przestarzalych/wyjetych z kontekstu informacji moze wprowadzac
            innych w blad i utrudniach dotarcie do rzetelnej wiedzy, a tym samym podjecie
            najlepszej w danym przypadku decyzji.
    • irima2 Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 23.04.10, 09:20
      Ja hormonów nie stosuję. Nie będę eksperymentować na własnych
      dzieciach. Nikt nie wie jakie są długofalowe skutki działania tych
      pigułek na dzieci i ich dzieci. To jest tak delikatna sfera że wolę
      w nią nie ingerować.
      NPR się boję bo płodność nadal mi nie wróciła, i boję się że mogę
      przegapić jej oznaki. Tak więc póki co prezerwatywa.
      Po poprzedniej ciąży stosowałam npr ale tym razem spróbuję pigułek.
      Ale to dopiero jak przestanę karmić.
    • marghot Re: Antykoncepcja przy dkp - jaką stosujecie? 10.05.10, 09:14
      moja ginka przy kp optuje jedynie tabletki
      brałam azalie ale odstawiłam z powodu długotrwałych krwawień i
      plamień
      co rpawda zaczęły się ok. 16 m-ca po porodzie ale po ok. 7 tyg tych
      niedogodności odstawiłam
      teraz globulki+gumka wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka