Dodaj do ulubionych

odstawić 3-latka

12.03.15, 18:30
Kochane mamy karmiące,
mój synek za miesiąc będzie miał 3 latka. Karmię go piersią tylko w nocy (wyjątkiem była jakiś czas temu choroba, wtedy również w dzień). Dostaje pierś do zasypiania (choć nie zawsze) i przychodzi z łóżeczka do naszego łóżka, gdzie dostaje pierś (ale raczej na krótko, bo już mi coraz bardziej niewygodnie).
Lada moment będę go musiała odstawić, ponieważ będę na diecie leczniczej przez jakieś 2 tygodnie. I w związku z tym mam 2 pytania:
- czy jak zrobimy taką przerwę, to potem raczej już koniec z karmieniem, czy możliwy jest powrót?
- czy macie jakieś sposoby, żeby odstawić go możliwie delikatnie?
Obserwuj wątek
    • jehanette Re: odstawić 3-latka 13.03.15, 14:09
      Sądząc po mojej trzylatce, która korzysta z mleka w podobnym zakresie jak Twój synek, to powinno się dać wytłumaczyć. Jak mnie przed okresem pobolewają brodawki, to nawet udaje się zapowiedzieć że "dziś możesz napić się dwa łyki a potem potrzebuję żebys zasnęła bez mleka, bo mnie to boli". Także porozmawiaj z synkiem, opowiedz mu w zrozumiały dla niego sposób o potrzebie diety i przyczynach, że wtedy mleko nie będzie dobre do picia, może jakoś zaangażuj w tym czasie żeby czuł że teraz to mama potrzebuje jego opieki etc. Nastaw się też, że będzie przeżywał smutek... daj mu prawo... wspieraj go. To już duże dziecko, dużo rozumie i przeżywa też "dorosłe" emocje.
      Na Twoim miejscu skorzystałabym z okazji i skończyła karmienie big_grin
    • born_to_sea Re: odstawić 3-latka 13.03.15, 16:58
      Ekspertką nie jestem, bo za krótki staż i za mało dzieci mam (pierworodny rok właśnie skończył), ale... Do tego, co jehanette napisała, dodałbym jeszcze jedno - gdzieś kiedyś czytałam o takim patencie - możesz zaznaczyć w kalendarzu te 14 dni, kiedy nie będziesz mogła kp, skreślajcie z dzieckiem kolejne dni, niech widzi, że zbliża się koniec przerwy, niech wie, że będzie znowu mógł napić się mleka od mamy. A jak już miną te dwa tygodnie, to zaproponuj mu pierś. Kto wie, może sam zrezygnuje, a może wróci do kp jak gdyby nigdy nic, tego nie przewidzisz. Dla dziecka najważniejsze będzie poczucie bezpieczeństwa, świadomość możliwości powrotu do kp.
      A teraz najważniejsze - upewnij się, czy naprawdę nie możesz w tym czasie karmić. Kto Ci to powiedział, czy wyjaśnił dlaczego? Zastanów się nad tym, poczytaj, może jeszcze skonsultuj.
    • aguar Re: odstawić 3-latka 13.03.15, 18:44
      A co to za dieta, że nie będziesz mogła karmić? Jest konieczna właśnie teraz? Napisz,może jakoś da się uniknąć odstawiania (czasem lekarze karzą odstawić z byle powodu).
    • glagonia Re: odstawić 3-latka 14.03.15, 00:11
      To jest dieta oczyszczająca, teoretycznie nie muszę jej robić, ale czuję wielką potrzebę i po prostu chcę ją przeprowadzić. Na pewno nie można wtedy karmić, bo wychodzą z człowieka różne toksyny.
      Jednocześnie, coraz mniej mi zależy na kontynuowaniu karmienia, bo czuję się już tym trochę zmęczona, ten przerywany sen i niedospanie jednak dają mi się we znaki. Dlatego traktuję dietę trochę jako pretekst, bo tak bez konkretnego powodu też mi się nie chce walczyć. Wymyśliłam też, żeby wysłać dzieci na kilka dni do babci na wieś "na wakacje", może to by pomogło w zmianie nocnych nawyków małego?
      W każdym razie dziękuję Wam za podpowiedzi.
      Jeszcze myślę o jednym sposobie na "złagodzenie" nocnych smutków synka. Ostatnio byliśmy w gościach u znajomych z małym dzieckiem i misiek dostał od nich butelkę, której tamto dziecko nie używało. Strasznie się z tej butelki ucieszył i bawił się potem w dzidziusia, który pije z butelki (ja mu nigdy nie dawałam butelki, tylko pierś i kubeczki). Czy myślicie, że jeśli teraz mu pozwolę pociągnąć kaszkę z butli w kryzysowych chwilach, to mogę mu jakoś zaszkodzić? (wiem, że chodzi o zęby, ale mogę mu dawać niesłodzoną kaszkę mannę, o technikę ssania już się nie muszę martwić, może jakieś problemy ze zgryzem albo wpędzę się w kolejne miesiące nocnego podawania butelki?)
      • infiniteness Re: odstawić 3-latka 14.03.15, 10:09
        A co to znaczy dieta oczyszczająca, chleb i woda, same warzywa, jakaś dieta eliminacyjna? Jakie toksyny? Skąd wychodzą? Jak chcesz odstawić to odstaw a nie szukaj pretekstu na siłę, bo ta dieta to jakaś fikcja literacka chyba jak homeopatia. Jak chcesz to przejdz na dietę, o żadne toksyny i jakość mleka się nie bój, najwyżej to Tobie powypadają włosy, pogorszy się cera itp. Najlepsza dieta oczyszczająca to zasady zdrowego żywienia. Wakacje u babci to porzucanie dziecka, sorry. A butelka dla trzylatka? Z kaszką, nawet niesłodzoną? Tak, zaszkodzisz. Nie szkoda Ci będzie dziecka kiedy trzeba będzie leczyć próchnicę, walczyć z butelką by ją odstawić itp? Nie lepiej poczekać parę miesięcy aż dziecko się samo odstawi?
        • glagonia Re: odstawić 3-latka 14.03.15, 14:16
          Same warzywa. Toksyny wychodzą wszystkimi drogami, przez skórę, płyny ustrojowe itp. Dietę najlepiej robić na przedwiośniu, kilka lat z powodów karmienia ją odkładam, ale ponieważ obecne karmienie jest już takie rzadkie, to chciałabym lekko przyśpieszyć ten końcowy etap odstawienia.
          No ta butelka to tak jak mówię, przypadkowo wpadła w nasze ręce i nasunęła taką koncepcję "delikatnego" odstawienia, ale właśnie mam wątpliwości. Skoro twierdzisz, że to zły pomysł, to dzięki za radę, zastosuję się i nie będę jej podawać. smile
          Z kolei wakacje miałyby być ułatwieniem na zmianę zwyczajów nocnych. Mały uwielbia babcię, zostawał już tam z bratem, ale na ok.2 dni, teraz by było ok.5-6 dni.
          • infiniteness Re: odstawić 3-latka 14.03.15, 16:12
            Daj spokoj z taką dietą, a gdzie tu kasze pelnoziarniste, gdzie białko? Taka dieta warzywna jest dietą eliminacyjną, ze zdrowiem to nie ma nic wspolnego, lepiej zrobić przegląd aktualnej diety, wywalic co niezdrowe, zmienić nawyki żywieniowe i juz. A te toksyny to zalatują szarlatanerią. Karmien macie malo ale widać, ze dla dziecka ważne wiec moim zdaniem albo odstawiasz i już przyjmując żale albo czekasz parę miesięcy aż sam się odstawi. Pomyśl, jakie to "dorosłe" ze strony dziecka i jaka możesz być z tego dumnasmile
            • tomblibusiowa Re: odstawić 3-latka 14.03.15, 18:26
              Dieta oczyszczająca dr. Dąbrowskiej - może poczytaj o niej najpierw, potem doradzaj.
            • glagonia Re: odstawić 3-latka 14.03.15, 23:47
              infiniteness, zdrowe nawyki żywieniowe to rzecz na co dzień, a ta dieta to inaczej mówiąc post warzywny, takie jednorazowe porządne oczyszczenie, coś jak wiosenne porządki w mieszkaniu wink
          • tomblibusiowa Re: odstawić 3-latka 14.03.15, 18:43
            Jestem z moimi bliźniakami na tym samym etapie, już udało nam się nawet na chwilę wyeliminować nocne karmienia, zamiast piersi w nocy woda z małych butelek z dziubkiem (takie zwykłe ze sklepu). Oczywiście w zależności od nastroju były protesty, ale wyglądało coraz lepiej. Niestety trafiło się młodym zapalenie krtani i powróciliśmy do nocnych karmień.
            Dziś już od południa zapowiadam, że wieczorem ani w nocy mleczka nie będzie, bo "mleczka" mnie bolą. Przed okresem i w trakcie strasznie bolą mnie sutki, wypływ mleka i ogólnie drażni mnie karmienie - a u nas jeszcze tandem. Żeby młodym było łatwiej zrozumieć, że mnie boli, naklejamy razem plasterki na piersi. Takie prawie trzylatki bardzo dużo rozumieją ale jak dochodzą do głosu emocje (zmęczenie, wybudzenie w nocy) to wtedy najlepsze są maksymalnie uproszczone przekazy, u nas to właśnie ten plasterek, pokazany z reguły łagodzi rozpacz. To tyle w temacie być może przydatnych wskazówek. Trzymaj(cie) się! Podczas diety równieżsmile
            • glagonia Re: odstawić 3-latka 14.03.15, 23:55
              Dzięki smile Mam nadzieję, że dam radę z dietą, a mały da radę ze swoją dietą bez piersi...
              Plasterki też fajny pomysł, będę wypróbowywać. Ogólnie misiek jest raczej empatycznym dzieckiem, więc na pewno przejmie się tym, że mnie boli, ale tak jak piszesz, w chwilach emocji albo obniżonej świadomości przecież ciężko o tym pamiętać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka