glinka0 29.06.15, 17:40 Jaką mądrą książkę o posiadaniu rodzeństwa polecacie? Żeby straszak nie był zazdrosny i cieszył się, że dzidziś pojawi się w domu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rulsanka Re: Rodzeństwo 30.06.15, 07:46 Żeby straszak nie był zazdrosny i cieszył się, że dzidziś pojawi się w domu Ty magicznej różdżki potrzebujesz To chyba w dużej mierze zależy od dzieci. U mnie zazdrości jest dużo, ale widać że się kochają od samego początku. Z porad z różnych źródeł na pewno przydało się podanie palca starszaka noworodkowi. "Widzisz, złapał cię za rękę mocno, to znaczy, że mocno cię kocha" (działa dzięki odruchowi chwytnemu, choć trzeba sprawdzić czy jest wystarczająco silny - starszak miał baaardzo słaby, ale to było nietypowe) Plus prezent od starszaka dla malucha i vice versa. No i jeszcze dawałam starszakowi w kubeczku swoje odciągnięte mleko. Na forum ktoś polecał "Rodzeństwo bez rywalizacji". Ja nie czytałam, w ogóle nie przepadam za poradnikami, choć wiem, że rady mogą być wartościowe. Odpowiedz Link
mad_die Re: Rodzeństwo 01.07.15, 21:34 Zazdrość to będzie, kwestia tego czy ją rozpoznasz i zareagujesz jak trzeba. Dlatego ja polecam własnie Faber i Mazlish i ich książki, nie tylko "Rodzeństwo...". Odpowiedz Link
fizula Re: Rodzeństwo 30.06.15, 23:29 Nawet jak na początku nie będzie okazywać zazdrości, to prędzej czy później czeka nas rodziców kubeł zimnej wody, hehe. Jest miłość od początku, ale i jest zazdrość od początku. Choć moim zdaniem większa zazdrość się pojawia wcale nie na początku, a wtedy jak młodsze dziecko przestaje być niemowlęciem, a zaczyna być "utrapionym zabieraczem zabawek starszego". Starsze nie jest przyzwyczajone do tego, że ktoś ciągle zabiera jego zabawki i nie chce mu oddawać. Odpowiedz Link