Dodaj do ulubionych

co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy?

17.06.09, 14:10
Wróciłam właśnie od drugiego lekarza bo pierwszy uznał, że moje
karmienie piersią uniemożliwia mu leczenie. Tem drugi niestety jest
takiego samego zdania. Powinnam brać antybiotyk, ale dopuki karmię
nie przepiszą mi go.
Oczywiście nasłuchalam się, że dziecko w wieku 17miesięcy wogóle
karmienia nie potrzebuje i że to najwyższy czas przerwać tą "dziwną
zależność" i różne takie inne niemiłe.
Juź piąty dzień nie moge spać z powodu bólu uszu, głowy i gardła i
długo tak juź nie wytrzymam.

Czy macie jakieś bezpieczne sposoby, znacie lekarstwa?
Co może pomóc?
Obserwuj wątek
    • agus2412 Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 17.06.09, 14:29
      ulawit a moze brac antybiotyk, przez ten czas cierpliwie odciagac mleko i
      wylewac a po leczeniu wrocic do karmienia? chyba dluzej niz 2 tygodnie nie
      bedziesz na antybiotyku?
    • basiak36 Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 17.06.09, 14:32
      Ale przeciez wiele antybiotykow mozna brac przy karmieniu.. zwlaszcza u
      wiekszego dziecka.
      Jak lekarz chce to dobierze taki przy ktorym mozna karmic. Szczegolnie przy
      zwyklych chorobskach.
    • edytadk Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 17.06.09, 14:46
      Większość antybiotyków można brać, szczególnie przy większym dziecku. Powstrzymam się od komentarza na temat kompetencji lekarzy, bo za wielu niecenzuralnych słów musiałabym użyć. A doświadczenia na temat tej niekompetencji mam z pierwszej ręki, bo niejeden już raz stan mojego gardła wymagał leczenia antybiotykiem - oczywiście równolegle z karmieniem. I (poza jednym chlubnym wyjątkiem) też się nasłuchałam uwag o karmieniu, i że w związku z nim niczego nie można mi przepisać. Wtedy wyciągałam wynik wymazu z gardła z antybiogramem i "plusikami" przy tych antybiotykach, które przy karmieniu są dopuszczalne - sprawdziłam w wykazie na stronie laktacja.pl; ewentualnie przeszukałam jeszcze forum KP. Dodam jeszcze, że na 5 antybiotyków, na które teoretycznie jestem wrażliwa (a raczej "moje" bakterie sąwink), tylko jeden nie powinien być stosowany przy karmieniu! W tym momencie lekarz czuł się zwolniony z odpowiedzialności i grzecznie wybierał sobie coś z tej "dozwolonej" listy. Bez komentarza.

Na Twoim miejscu poprosiłabym o przepisanie tego nieszczęsnego antybiotyku "mimo wszystko" i sprawdzenie - przed zrealizowaniem recepty - na wspomnianej stronie. Jest naprawdę duża szansa, że nie będzie kolidować z karmieniem.
      • ulawit Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 17.06.09, 15:22
        Pierwszej lekarce mówiłam, że są antybiotyki które można stosować karmiąc piersią i aby mi taki wybrała.
        Ona stwierdziła jednak, że są takie antybiotyki które wiadomo, że szkodzą i takie których działanie nie jest sprawdzone bo nikt nie robi testów na kobietach karmiących.
        W jej spisie lekarstw dozwolonych dla karmiących nie ma żadnego anytbiotyku. Ale mieszkam w Niemczech więc z tąd ta różnica.
        • sumatra_rain Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 17.06.09, 17:10
          ulawit napisała:

> Ona stwierdziła jednak, że są takie antybiotyki które wiadomo, że
          szkodzą i tak
          > ie których działanie nie jest sprawdzone bo nikt nie robi testów
          na kobietach karmiących.

No i chyba miala racje, bo fakty sa takie ze na ciezarnych i
          karmiacych sie niczego nie testuje. Jak wiec sprawdzic czy dany lek
          nie ma wplywu na karmione piersia dziecko? Ale co sie tam bedziesz
          sluchac glupiej dochtorki, tutejsze ekspertki wiedza lepiej.
          • dimma Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 03.07.09, 17:21
            > No i chyba miala racje, bo fakty sa takie ze na ciezarnych i
            > karmiacych sie niczego nie testuje.

BZDURA
        • basiak36 Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 17.06.09, 17:27
          > W jej spisie lekarstw dozwolonych dla karmiących nie ma żadnego anytbiotyku. Al
          > e mieszkam w Niemczech więc z tąd ta różnica.

Zmien lekarza bo bzdury gada. Niemcy chyba nie maja innych zasad niz reszta
          Europy czy USA, a spisy lekow wyraznie podaja te ktore sa dozwolone przy karmieniu.
          Na leki w mleku matki patrzy sie tez pod katem ryzyka nie podania dziecku mleka
          mamy a podania np mleka modyfikowanego. I tutaj wychodzi ze jednak lepiej podac
          mleko matki z lekiem.

Bada sie np stezenie danego leku w pokarmie, to czy organizm dziecka wchlania
          ten lek, itp.
        • edytadk Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 17.06.09, 17:59

> Ona stwierdziła jednak, że są takie antybiotyki które wiadomo, że szkodzą i tak
          > ie których działanie nie jest sprawdzone bo nikt nie robi testów na kobietach k
          > armiących.

Hmm, to dlaczego na stronie:
          www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=408&Itemid=119
          są podane konkretne liczby (np. odnośnie stężenia leku we krwi, mleku, u niemowlęcia) i konkretne zalecenia Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej? I na jakiej podstawie konsultanci laktacyjni (np. Pani Monika z forum KP) "zezwalają" na leczenie jednymi lekami, a innymi nie?

Powtórzę za basiak - zmień lekarza. Albo sama poszukaj konkretnych informacji odnośnie danego leku i nie poprzestawaj na enigmatycznym "nie brać karmiąc" z ulotki. Przekonanie, że "pambukowi" lekarzowi trzeba we wszystkim wierzyć, bo tak, niestety nijak ma się do rzeczywistości, czyli faktycznej wiedzy lekarskiej (z nielicznymi wyjątkami, ale trzeba mieć szczęście, żeby na takowy trafić).
    • budzik11 Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 18.06.09, 09:51
      Nie będę się wymądrzać, napiszę tylko, że karmiąc brałam 2x antybiotyki,
      pierwszego już nie pamiętam, drugi to był Augmentin.
      • nausica Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 18.06.09, 12:25
        Karmiąc noworodka, już w szpitalu, brałam Augmentin - wcześniej podawano mi od
        porodu dożylnie, nie wiem nawet jaki, ale ponoć też bezpieczny.
        Po 6 tygodniach gin zapisał mi Rulid.
        Dziecku nic nie było.
        Jedyne co, to może trochę wpłynąć na florę bakteryjną - a tu wystarczy podawać w
        tym czasie dziecku probiotyki.
        Jest mnóstwo antybiotyków, które można brać i w ciąży i podczas karmienia.
        Lekarz, który tego nie wie, to może jakiś cudak, albo niedouczony.
        • fizula Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 18.06.09, 14:01
          Polscy lekarze z tego, co się orientuję często poprzestają na
          Pharmindexie i informacjach stamtąd zaczerpniętych. A co mogą
          wiedzieć firmy farmaceutyczne o działaniu swoich leków na dziecko
          karmione piersią, skoro zazwyczaj nie robią badań (nie chodzi o
          eksperymenty na matkach i dzieciach, tylko o zbieranie danych u
          kobiet, które mimo że lek nieprzetestowany wybrały karmienie piersią
          i zażywanie leku)?
          Amerykańska Akademia Pediatrii robi właśnie takie badania czyli
          zbiera takie dane od kobiet,które podejmują taką decyzję, że mimo
          wszystko karmią, bo chcą ryzykować, bo karmienie wydaje im się
          ważne. AAP to wykorzystuje do zbierania danych i dzięki temu wiele
          kobiet później bierze już sposkojnie leki, bo się okazuje, że
          działanie wielu nie jest groźne dla dziecka.
          Sumatra-rain, a Ty myślisz, że krów dających mleko się nie leczy?
          Oczywiście, że się leczy i antybiotykami, i hormonami, i nnymi
          lekami, a rolnicy mleka nie wylewają zazwyczaj, bo im się to nie
          opłaca. Wolą sprzedać np. Nestle i innym koncernom.
          Powiedz o jaki antybiotyk chodziło, to Ci sprawdzimy.
          Jak antybiotyk naturalnie działa czosnek, cebula. Teraz można
          korzystać z kwiatu bzu, robiąc np. herbatkę. Myślę też, że chrzan
          jest dobry. Ale jeśli bardzo źle się czujesz, to może rzeczywiście
          weź receptę.
          • agasobczak Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 18.06.09, 15:03
            Matko... sad normlanie aż mi się przykro robi jak to słucham(jestem ze słuzby
            zdrowia) i sama jak bylam chora doktor siedział i studiował ktory antybiotyk mi
            podac ... dosc dlugo to trwalo bo byly jakies problemy ale udalo sie cos
            znalezc. Ech... pewnei ze mozna brac - czasem po prostu komus sie czegos nie chce sad
    • bernimy ja brałam trzy w zeszłym roku 18.06.09, 15:28
      Córka miała 6 m-cy ja złapałam ostrą anginę, brałam Amotaks (nie
      pomógł) Klacid (też nie), Flukonazol (dożylnie, pomógł potem został
      zamieniony na tabletki) każdy po konsultacji telefonicznej pediatry
      i doradcy laktacyjnego!!!
      Można niektóre antybiotyki brać!
      • 987ania Re: ja brałam trzy w zeszłym roku 19.06.09, 19:19
        Amotaks i Klacid to leki działające na bakterie (antybiotyki) a Flukonazol to
        lek antygrzybiczy wink
        • bernimy pomyliłam!!! Biofuroksym, dożylnie! 29.06.09, 13:59
          zamieniony potem został na Zinnat tongue_out Sorki za pomyłkę.
    • ulawit Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 22.06.09, 16:28
      Dziękuję Wam za podpowidzi.
      Na szczęście udało mi się przetrwać z pomocą homeopatii, czosnku, rumianku i innych naturalnych źródeł.
      Jedyne co mi dokucza to moralniak z powodu tego, że nie przedstawiłam lekarce swojego zdania o karmieniu. Lekarz dla wielu ludzi to wyrocznia. A ta lekarka sugeruje pacjentkom odstawianie od piersi -jako ważną rzecz dla prawidłowego rozwoju dziecka.
      • zaisa Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 03.07.09, 00:15
        Skoro mieszkasz w Niemczech, to tam jest dostępny preparat Echinacea Mund- und
        Rachenspray firmy Wala. Uratował mnie, jak okazało się, że jestem w ciąży w
        trakcie rozkwitania w moim gardle gronkowca złocistego i Klebsiella pneumonii,
        cały czas karmiąc starszaka. Lekarka, b. ostrożna w dawaniu leków w I
        trymestrze, właściwie tylko to mi poleciła. I dla maluszaków też jest ok.
        • yvonnek2 Re: co zamiast antybiotyku dla karmiącej mamy? 03.07.09, 21:06
          Ulawit, ja tez mieszkam w Niemczech i bralam juz antybiotyki karmiac piersia.
          Lekarz mnie zapewnial ze sa bezpieczne. Jak sobie przypomne nazwe to napisze. A
          ostatnio bylam na zastepstwie u innej lekarki i tez zastanawialismy sie nad
          antybiotykiem, ale jednak udalo sie bez. Tak wiec to nie byly widzimisie jednego
          lekarza.
        • yvonnek2 Amoxicillinum 03.07.09, 21:08
          Znalazlam:
          www.doz.pl/leki/p1814-Ramoclav
          Cyt.:"Lek może być stosowany w okresie karmienia piersią."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka