Dodaj do ulubionych

Kursy w firmach - w jakich godzinach?

04.03.11, 11:32
Witam,

Czy jest szansa na znalezienie pracy lektora na kursach językowych w firmach w Warszawie w godzinach innych niż wczesnoporanne lub po 17? Jakie macie doswiadczenia? Pare lat temu, kiedy uczyłam na takich kursach, były to preferowane godziny.

Pozdrawiam,

effi
Obserwuj wątek
    • johnnysucker Re: Kursy w firmach - w jakich godzinach? 04.03.11, 12:30
      Jest, i to bardzo duża. Wystarczy samemu poszukać klientów, bez pośrednictwa szkół językowych. Mieszkam w Katowicach i wystawiam rachunki dwóm firmom. Nie ogłaszałem się, zostałem polecony przez innych klientów.
      • effi_me Re: Kursy w firmach - w jakich godzinach? 23.03.11, 23:38
        Johnny, a jakie rachunki wystawiasz? Czy masz działalność gosp? Jestem teraz na urlopie wychowawczym, więc mogłabym pracować tylko na umowe o dzieło - czy np. Twoich klientow interesują tylko faktury VAT, czy zwykły rachunek też wchodzi w grę?

Pozdrawiam,

effi
        • very.martini Re: Kursy w firmach - w jakich godzinach? 24.03.11, 00:40
          Nie jestem adresatem pytania, ale powiem, jak jest u mnie:). Mnie się zdarzyło pracować dla firm, choć nie mam działalności gospodarczej - byłam zatrudniana na umowę - zlecenie. Umowa o dzieło nie dotyczy lekcji, bo przeprowadzona lekcja nie jest dziełem materialnym. Jeśli nie chcesz płacić zusu, bo już go masz, to możesz zrezygnować ze składek.

16%VOL
          22%VAT
          • chinwag Re: Kursy w firmach - w jakich godzinach? 24.03.11, 11:21
            Umowa o dzieło nie musi dotyczyć tylko i wyłącznie dóbr materialnych.
            Jest możliwa w przypadku prowadzenia kursów - a takim może być przeprowadzenie nawet kilku lekcji.
            Gdy przygotowany samodzielnie, to i koszt uzyskania przychodu z racji zastosowania praw autorskich i pokrewnych się zwiększy.
            • effi_me Re: Kursy w firmach - w jakich godzinach? 24.03.11, 12:21
              Chinwag, a od kogo zależy stwierdzenie, czy dana usługa może byc rozliczana na umowe o dzielo czy zlecenie? Czy tylko od wystawiajacego rachunek, czy trzeba prosic US o interpretację?

Nie jestem do konca pewna, jak jest z tym ZUS-em (proszę się nie smiać :) ) - kiedy mam obowiązek odprowadzac składkę - tylko jeśli mam dział. gosp. czy przy umowie o dzielo czy zleceniu też?
              • aga.p.p Re: Kursy w firmach - w jakich godzinach? 24.03.11, 12:54
                Ogólnie rzecz biorąc, ZUS płacisz przy DG i zleceniu, ale są od tego wyjątki. Nie zapłacisz części składki z DG jeśli pracujesz na etat z minimalną krajową, a przy zleceniu nie zapłacisz niczego jeśli jesteś studentką poniżej 26 r.ż. Umowa o dzieło jest nieozusowana, ale jest z nią pewien problem - wiele US-ów kwestionuje możliwość uznania kursów za dzieło. Dzieło musi mieć rezultat, a prowadzenie kursów nie jest rezultatem. Wprawdzie niektórzy kombinują tak, żeby to miało ręce i nogi, ale sprawa jest dość ryzykowna.
              • chinwag Re: Kursy w firmach - w jakich godzinach? 24.03.11, 14:33
                To jaka umowę strony podpisują zależy od ... stron ;)

Umowa o dzieło "zakłada rezultat pracy", a zlecenie "rzetelne wykonanie" określonej pracy. Tak więc łatwo sobie wyobrazić zastosowanie obu w przypadku naszej pracy.
                Skorzystanie z prawa do stosowania zwiększonych kosztów uzyskania przychodu w oparciu o prawa autorskie i pokrewne również jest możliwe.

Zdarzało mi się pracować w oparciu o taka umowę z uwzględnieniem praw autorskich i pamiętam, że firma (szkoleniowa) "zlecająca" mi przeprowadzenie kursu zasięgała opinii urzędu skarbowego.

Jeśli nie prowadzisz działalności gospodarczej, to nic nie musisz odprowadzać, zrobi to za Ciebie zleceniodawca odprowadzając odpowiednie kwoty składek ubezpieczenia.

• aga.p.p Re: Kursy w firmach - w jakich godzinach? 24.03.11, 12:43
          Brutalna rzeczywistość jest taka, że o ile nie jesteś wybitną lektorką ze świetnymi opiniami, żadnej firmie nie będzie się chciało bawić w umowy o dzieło czy zlecenie. Bo de facto to firma musi przygotować umowę, a potem ją rozliczyć (zlecenie w dodatku z zusem). Przy DG tylko podstawiasz rachunek albo fakturę, a firma robi przelew.
          • effi_me Re: Kursy w firmach - w jakich godzinach? 24.03.11, 14:20
            Dzięki, aga - czyli dla firmy wygodniejsza jest zawsze faktura? A czy nie mając DG nie mogę wystawić rachunku? Ostatnio, parę lat temu, kiedy pracowałam w firmach na zlecenie przez szkołę językową, miałam jeszcze status studenta. Teraz jestem na urlopie wych. i zastanawiam się, jak byłoby najkorzystniej...
            • aga.p.p Re: Kursy w firmach - w jakich godzinach? 24.03.11, 14:34
              Bez DG możesz wystawić rachunek tylko do umowy o dzieło czy zlecenia, ale w takiej sytuacji papierkologię i tak najczęściej załatwia firma. A dla firm zawsze wygodniejsza jest faktura/rachunek z DG.
        • yoka1 effi_me 24.03.11, 14:34
          Jestem teraz na
          > urlopie wychowawczym, więc mogłabym pracować tylko na umowe o dzieło - czy np.
          > Twoich klientow interesują tylko faktury VAT, czy zwykły rachunek też wchodzi

na urlopie wychowawczym nie można pracować na umowę zlecenie czy o dzieło, bo nie masz żadnych składek opłacanych. Musisz mieć DG i płacić cały ZUS
          • chinwag Re: effi_me 25.03.11, 20:28
            Czy na pewno w takiej sytuacji jestem skazany na zakładanie działalności gospodarczej?
            Będąc na urlopie wychowawczym podpisanie umowy zlecenia, czy o dzieło jest nielegalne?
            Czy zleceniodawca nie może opłacać takich stawek?

• lambswool Re: Kursy w firmach - w jakich godzinach? 04.03.11, 19:44
      Musisz poszukać uczniów indywidualnych - takim jest się łatwiej umówić w ciągu dnia niż całej grupie. Ja mam samych indywidualnych i zaczynam pracę dopiero ok 9-10 - o której dojadę :)
    • esteve14st Re: Kursy w firmach - w jakich godzinach? 06.03.11, 13:32
      Raczej ciężko, bo godziny, które wymieniłaś są pożądane.
      • anglofil Re: Kursy w firmach - w jakich godzinach? 25.03.11, 21:13
        Ja uczylam w firmach i powiem ci, ze bylo roznie - mialam bloki od 8 do 12 indywidualnych, lub tez od 14 do 17 po 1.5 godz, wiec nie bylo to tak, ze albo 6 rano albo 17. Mysle, ze prawda jest to, ze najlatwiej jak sie samemu szuka bo szkoly na wstepie informuja klienta ze wszystko bedzie jak tylko sobie panstwo zazycza a jak kolor wlosow lektora bedzie nieodpowiedni, to chetnie wymienimy - wszak dysponujemy armia doskonale wyszkolonych i stale doszkalanych lektorow o najwyzszych kwalifikacjach, ktora z przyjemnoscia stawi sie o kazdej porze. Jak sie znajduje lekcje inaczej to o wiele latwiej sie dogadac godzinowo. A jesli chodzi o watek umowy o dzielo, to w umowach ze szkolami mialam zawsze 'przygotowanie programu nauczania', czyli dzielem nie byla lekcja ale sam program:)))) i to byl ich sposob obejscia przepisow. Firmy 'wlasne' nie mialy problemu z zatrudnieniem mnie na umowe o tak pojete dzielo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka