Dodaj do ulubionych

Zastępstwa

26.02.12, 12:06
Witam! Jestem początkującą nauczycielką i chciałam prosić was o opinie i poradę. Kwestia dotyczy zastępstw za nieobecnych nauczycieli a co za tym idzie prowadzenie lekcji całymi klasami. Podczas gdy 'moja' grupa' jest zainteresowana lekcją, druga 'połówka' już niekoniecznie. Jak rozwiązujecie kwestię niespodziewanego zastępstwa? Dodam że grupy różnią się językowo i przerobionym materiałem z podręcznika. Jak nakłonić całą klasę do współpracy i posłuszeństwa? Dzięki za informacje!
Obserwuj wątek
    • kociamama Re: Zastępstwa 26.02.12, 12:54
      Gdyby tak mieć jedno rozwiązanie;)

Najlepiej zrobić lekcję dla całej klasy na podstawie jakiś kart pracy - może przykładowy egzamin maturalny czy gimnazjalny. Ja lubię robić głównie listening, żeby ich zagłuszyć;) Za udział w lekcji nagradzam, za brak udziału w lekcji karzę. Zazwyczaj działa, ale nie zawsze:(

• milkarose Re: Zastępstwa 26.02.12, 13:25
        Chętnie poznam wiele rozwiązań:)
        • kociamama Re: Zastępstwa 26.02.12, 20:00
          Dobrze też działa puszczenie filmu (byle nie jakiegoś "edukacyjnego" z cyklu materiały pomocnicze, ale prawdziwego filmu).
    • missmiriam1 Re: Zastępstwa 27.02.12, 21:59
      A o jakich wiekowo uczniów Ci chodzi?
      • milkarose Re: Zastępstwa 28.02.12, 14:48
        Chodzi o licealistów
        • missmiriam1 Re: Zastępstwa 28.02.12, 16:32
          Do powtórek możesz wykorzystać testy maturalne z poprzednich lat, jeśli grupy różnią się poziomem albo masz zastępstwo w klasie pierwszej czy drugiej, to polecam komedie w odcinkach, całego filmu raczej nie zdążą na jednej lekcji obejrzeć, ale odcinek lub dwa ''Black Adder'' albo ''Keeping up appearances'' już tak. Ja korzystałam też często z gry językowej ''Easy questions'' - w miarę łatwa, ale przydaje się do przełamania oporów przed mówieniem. Możesz też wyszukać sobie na zapas zestaw dowcipów w języku angielskim, przysłowia i idiomy i robić mini konkursy na jak najlepsze przedstawienie ich po polsku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka