Dodaj do ulubionych

NOWA ERA- MY WORLD, WORLD EXPLORER

31.03.12, 14:20
Co sądzicie o podręcznikach Nowej Ery dla klasy 1 i 4?
Czy ktoś przeglądał dogłębnie i może się podzielić swoją opinią?
A czy do klasy 4- World Explorer dobrze realizuje Nową Podstawę i dobrze będzie przygotowywał do sprawdzianu po klasie szóstej?
A czy Waszym zdaniem tej tematyki- świat, zwierzęta itp. z National Geogr. nie jest zbyt dużo? Czy dzieci tym się nie znudzą w którymś momencie?
Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • zojanka Re: NOWA ERA- MY WORLD, WORLD EXPLORER 31.03.12, 22:35
      Otrzymałam do przedstawiciela podręcznik do klasy 1 SP.. niestety nie otrzymałam ćwiczeń.. jedynie kilka stron ćwiczeń jest zamieszczonych na ostatnich stronach podręcznika. Sam podręcznik wydaje się ciekawy. Nie miałam możliwości przesłuchania nagrań do ćwiczeń ze słuchania. Jednak po analizie samego podręcznika jestem zachęcona do tego aby zagłębiać się dalej, tj. przeanalizować ćwiczenia i płyty. fajnie przemyślane tematy. dużo nawiązań do tego co już było, ciekawe projekty.
      • alina.walkowiak Re: NOWA ERA- MY WORLD, WORLD EXPLORER 03.04.12, 13:46
        Wstępnie też jestem zainteresowana tym podręcznikiem. Ciekawe, czy ktoś zna go bliżej, bo ja zapoznałam się jedynie z tym, co na stronie internetowej.
        • renimal Re: NOWA ERA- MY WORLD, WORLD EXPLORER 16.04.12, 15:11
          Czy ktoś decyduje się wybrać podręcznik World Explorer do klasy 4? Czy nie jest Waszym zdaniem zbyt trudny? Trzeba przyznać, że zdjęcia piękne i podręcznik robi wrażenie. Wydaje mi się tylko, że dla czwartaków nieco zbyt ambitne słownictwo w tekstach czy filmach.
          Jakie Wasze opinie?
          • alina.walkowiak Re: NOWA ERA- MY WORLD, WORLD EXPLORER 17.04.12, 10:17
            Przymierzam się do tego podręcznika. Ale nie podjęłam jeszcze decyzji.
            • agnpol Re: NOWA ERA- MY WORLD, WORLD EXPLORER 21.04.12, 22:01
              coś dostałam od nowej ery, ale nawet dobrze nie przejrzałam - odpada u mnie w przedbiegach podręcznik, którego dostępny jest tylko jeden poziom. Raz się nacięłam na początku pracy - "jedynki" były fajne, kolejne poziomy juz nie:(
              Obecnie rozważam tylko komplety
              • zojanka Re: NOWA ERA- MY WORLD, WORLD EXPLORER 21.04.12, 22:10
                Zgadzam się z agnpol. To co proponuje na teraz wydawnictwo to zbyt mało, aby zdecydować się na trzyletnią pracę z tym podręcznikiem.
    • romanov04 Re: NOWA ERA- MY WORLD, WORLD EXPLORER 11.05.12, 20:31
      Jestem ojcem dziecka 2 klasy SP i chciałbym wyrazić opinie o podręcznikach NOWEJ ERY. Podręczniki są beznadziejne, na wszystkich stronach podane są odnośniki do do kolejnych stron i ćwiczeń. Dziecko musi sprawdzać czy jest jeszcze jakaś zagadka i odniesienie do innych zadań.
      Poza tym są w podręcznikach słowa dla dziecka niezrozumiałe, ciężkie do przeczytania i wymówienia.
      Ocena w skali 1-10 tylko 3
    • lolinka2 Re: NOWA ERA- MY WORLD, WORLD EXPLORER 05.08.12, 11:38
      mnie się mocno podobają, ale niekoniecznie MW i WE, wolę Happy Trails i World Wonders - są ambitniejsze zdecydowanie.
      Uważam, że włączenie elementów multimedialnych z National Geographic to strzał w 10-tkę. Nie ma upupiania nadmiernego uczniów, są ciekawe treści, do tego sporo elementów zabawy (m.in. scenariusze sztuk teatralnych) i możliwość indywidualizacji nauczania (i.e. dostosowania do potrzeb czy zainteresowań grupy). Zdecydowałam się na te podręczniki w szkole językowej.
      • testman Re: NOWA ERA- MY WORLD, WORLD EXPLORER 09.08.12, 08:45
        lolinka2 napisała:

> Zdecydowałam się na te podręczniki w szkole językowej.

Szkola jezykowa to jednak "inna bajka" i zwykle te ambitniejsze książki nie sprawdzają się w normalnej, państwowej podstawówce. Często nie obejdzie się upupiania (czytaj = równania w dół). Szczególnie w klasach z pomieszanymi 6- i 7-latkami...
        • lolinka2 Re: NOWA ERA- MY WORLD, WORLD EXPLORER 10.01.13, 23:40
          wobec powyższego My World uznaję za przyzwoity (i to bardzo) w zwykłej podstawówce.
          Tyle, że - jak zwykle, jak zwykle - bez kreatywności nauczyciela się nie da, więc podejrzewam, że antagonizm wobec podręcznika bierze się stąd, że on wymusza pracę dydaktyczną, a nie stanowi gotowca na wszystko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka