Dodaj do ulubionych

SITCOMY W NAUCE ANGIELSKIEGO

22.04.15, 14:47
Korzystacie? Ciekaw jestem z jakich.

The Big Bang Theory

angielski-przed-telewizorem.blogspot.com/2013/05/The-Big-Bang-Theory-The-Lunar-Excitation-s03e23-Sheldon-meets-Amy.html
Obserwuj wątek
    • pinezka.777 Re: SITCOMY W NAUCE ANGIELSKIEGO 22.04.15, 20:10
      z sit-comów to oczywiście Friends. A poza tym z filmowych to zwykłe seriale-The Walking Dead, Ally McBEal i wszystko to, co wskaża mi uczniowe jako interesujące ich.
      • communicativemethodsucks Re: SITCOMY W NAUCE ANGIELSKIEGO 23.04.15, 11:33
        OK dzięki za podopowiedź tytułów.

W sumie BBT to taki klon 'Friends' dla nerdów i geeków, chociaz czasem jest zabawny.
        • angielskiprzedtelewizorem.pl Re: SITCOMY W NAUCE ANGIELSKIEGO 24.04.15, 08:59
          Zaraz tam klon :D Inna grupa docelowa i inne czasy niż we Friends. BBT jest łatwiejsze do nauki niż Friends czy Scrubs, wymowa jest wolniejsza i bardziej wyraźna, ale to tylko moja opinia.
          A skoro mowa o Friends, o których nawet zapomniałem, to dorzucam moją ulubioną scenkę z serialu, z Hugh Laurie:
          angielskiprzedtelewizorem.pl/index.php/8-nauka-angielskiego/31-przyjaciele-friends-hugh-laurie-w-samolotowej-scenie-z-rachel
          I dzięki za wzmiankę. Fajnie, że do nas zaglądacie :)
          Pozdrawiam :)
          • communicativemethodsucks Re: SITCOMY W NAUCE ANGIELSKIEGO 24.04.15, 09:27
            Klon bo plot jest taki sam:

- grupa młodych osób mieszkająca razem,
            a wszystko kręci się wokół:

- randek
            - związków
            - seksu

Czy łatwiejsze do nauki? Nie wiem czy kolokacje i słownictwo używane przez Sheldona czy Amy nie sprawią że uznają wypowiadającego je ucznia za nerda/geeka/weirdo.

Sheldon mówi z manierą komputerowego syntezatora mowy i nie zawsze słuchać stress-timed syllables.
            • angielskiprzedtelewizorem.pl Re: SITCOMY W NAUCE ANGIELSKIEGO 26.04.15, 21:33
              Idą takim tropem całkiem sporo seriali można uznać za klon Przyjaciół.
              Co do słownictwa - zdecydowanie nie polecam nauki słów czy zwrotów, które do niczego się nie przydadzą, bo to znacząco obniża efektywność przyswajania języka. Pomijam już to, że i tak taka wiedza, nieodtwarzana "w boju", ulegnie zapomnieniu.
              Syntezator mowy? Może to właśnie dobrze? Być może w niedalekiej przyszłości każdy będzie codziennie rozmawiał z Siri :D
    • indifferentattitude Re: SITCOMY W NAUCE ANGIELSKIEGO 24.04.15, 10:53
      Dla mnie najlepszym sitcomem jest ''Keeping up Appearances''. British pronounciation - mega!!! :)
      • communicativemethodsucks Re: SITCOMY W NAUCE ANGIELSKIEGO 24.04.15, 12:52
        A.... no to popieram w całej rozciągłości. Tam jest zresztą cały wachlarz akcentów:

Hiacyntha Bucket (Bouguey) - aspirująca do RP,
        Jej mąż Richard - prawdziwe RP,

i inne warianty jak wolniak i uboga siostra Hiacynty.
        • sunnysmile Re: SITCOMY W NAUCE ANGIELSKIEGO 28.04.15, 22:29
          W jakiej formie wykorzystujecie te sitcomy?
          • communicativemethodsucks Re: SITCOMY W NAUCE ANGIELSKIEGO 29.04.15, 09:43
            Uczniowie 'przegadują' wybrane dialogi - zależnie od poziomu łatwiejsze / trudniejsze, z elementami aktorstwa / bez. Z akcentem i manieryzmem danej postaci lub tak ogólnie.
            • angielskiprzedtelewizorem.pl Re: SITCOMY W NAUCE ANGIELSKIEGO 04.05.15, 19:09
              Ja w sumie zacząłem od nauki aktorstwa dla celów zupełnie innych niż języki, ale uczenie się z sitcomów i odtwarzanie różnych ról, różnych sposobów mówienia, znacząco poprawia umiejętności nie tylko językowe, ale i komunikacyjne.
              Zresztą tekst nie musi pochodzić z sitcomów. Można przeczytać dowolny artykuł z Guardiana w stylu np Rowana Atkinsona jako Czarna Żmija (łatwe) i Hugh Lauriego jako George z tegoż Blackaddera (trudnej). Fajne ćwiczenie :)
              • communicativemethodsucks Re: SITCOMY W NAUCE ANGIELSKIEGO 06.05.15, 15:32
                No, to jest jeszcze lepsze jak się oryginał poszatkuje (oczyści zdania z gramatyki) i zadaniem uczniów jest ją odtworzyć po przesłuchaniu z poszatkowanego skryptu . Ow, yeah ;-)
                • dziewczyna.briana Re: SITCOMY W NAUCE ANGIELSKIEGO 08.05.15, 18:13
                  Uwielbiam sitcomy ale wlasnie dlatego iz wszystko kreci sie wokol randek, zwiazkow i seksu, z moimi studentami to nie przejdzie :( Moje ulubione to "Reba", "Everybody Loves Raymond" i oczywiscie "Two and a Half Men":) (oczywiscie zanim pojawil sie Ashton Kutcher). "House" tez jest dobry, ale tematyka nie ta... Szkoda, bo jezykowo i kulturowo sa swietne. House Hunters International to co prawda nie sitcom , ale tez swietny material z fantastycznym potencjalem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka