elluchaa
16.09.16, 08:48
Witajcie, pytanie swoje kieruję do anglistów pracujących w przedszkolu.. Dostałam niedawno pracę w przedszkolu jezykowym gdzie codziennie przez kilka godzin pracuję jako osoba mówiąca jedynie w j. angielskim do 25 osobowej grupy 3latków. Nie mamm dużego doswiadczenia w nauczaniu, to moja pierwsza etatowa praca i trochę czuje sie w tym zagubiona. Po pierwsze dlatego, że nie moge odzywac się do dzieci w j. polskim co w duzej mierze utrudnia kontakt z grupa a przez kilka tych godzin jestem sama z nimi, mam tylko 1 panią do pomocy ale jest ona przewaznie zajeta pracami porzadkowymi lub toaletowymi dzieci, mam więc problem z utrzymaniem dyscypliny, pocieszaniem placzących dzieci które dopiero musza sie przyzwyczaic do przedszkola, oraz do usadzania ich np. w kóleczko.. sama nie daje rady, z dzieci tylko mala garstka chce cos wspolnie robic np. tanczyc w kołku lub ogolnie w rozsypce na dywanie tzw. action songs, reszta bawi sie sama, nie udaje mi sie zrobic zadnych konkretnych zajec jezykowych.. a musze bo dyrektor kazał..Do tego co dzien spedzam doslownie mnostwo czasu na przygotowanie dla nich jakichs pomysłow na te zajecia(wiem, że narazie niewiele z tego w ogóle realizuję ale przynajmniej kilkoro dzieci może zawsze uda sie zainteresować). Więc odnajdywanie piosenek, wierszykow, przygotowywanie im prac plastycznych.. zwlaszcza to , zajmuje mi duuuuzo czasu, co dzień powinny być zajecia z angielskiego i trzeba im urozmaicać i tak naprawde nie wiem na jak długo starczy mi pomysłów.. Wydaje mi się to wszystko bardzo czasochłonne, żmudne i trudne i nie mam pomocy z nikąd tam wszystko na mojej głowie..żeby ich zabawiac i uczyć i jeszcze słówka po polsku nie pisnac co jest jak dla mnie bardzo nienaturalne mimo, że np. jak pracowalam w szkole jezykowej mowilam do grup po angielsku i było ok ale to jakos wtedy inaczej... czy ktoś ma może wskazówki jak zroganizować się lepiej w takiej pracy, czy to raczej tak wyglada praca w przedszkolu, że tyle trzeba w domu przygotowywać co dzień.. bo szczerze mówiąc, przeraża mnie taka perspektywa, tracę zupełnie życie prywatne..:/