Dodaj do ulubionych

Aparat ortodontzczny

28.07.04, 16:35
Mam raczej proste ząbki, ale chciałabym założyć sobie aparat. Zachęcił mnie
do tego mój facet, bo podobają mu się "aparatki". Jestem gotowa zrobić to dla
niego na pewien, nie zbyt długi, oczywiście, czas. Przyznam zreszta sama, że
ciekawa jestem jak będę wyglądała z aparatem. Czy jest możliwe założenie
aparatu na proste zęby i pozostanie bez wpływuna moje zęby? Czy więcej jest
takich dziewczyn, które zdecydowały się na taki krok? Ile taka "przyjemność"
może kosztować?
Obserwuj wątek
    • Gość: verena Re: Aparat ortodontzczny IP: *.tuwien.ac.at 28.07.04, 17:05
      Czy ty sie aby dobrze czujesz?Jeden luk zebowy to ok 2tys zl.Do tego
      comiesieczne wizyty okolo 100zl i zaden ortodata na swiecie nie jest taki glupi
      zeby zakladac aparat na proste zeby.
    • aga_ska Re: Aparat ortodontzczny 28.07.04, 17:11
      Polecam aparat przeźroczysty, jeden łuk to cena 2200.
      pewnie chłopak któremu podobają się "aparatki" zasponsoruje?!?

Rany co za bzdura!!!
      ha ha
    • Gość: aparatka Re: Aparat ortodontzczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 18:10
      U mnie kosztuje 1 łuk 1500. Czyli na cale zeby bedzie Cie to kosztowalo 3000.
      Ale czy jest sens wydawania tylu forsy? Nie lepiej kupic sobie za to fajne
      ciuchy albo pieniadze przeznaczyc na inne pozyteczne rzeczy? Tez chcialabym
      miec proste zeby i taki problem. Nosze aparat, ale czuje ze i po jego zdjeciu
      moje zeby nie beda wygladaly idealnie.
      • Gość: aga_ska do aparatki IP: 80.50.27.* 28.07.04, 18:19
        dlaczego tak uważasz? przecież po to założyłaś go sobie. na toteż idą te
        pieniądze( nie małe zresztą, wiem bosama niedawno założyłam) Może miałaś dużą
        wadę, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia
        pozdr

ps po wejściu do UE aparaty znacznie podrożały
        • Gość: aparatka Re: do aparatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 18:25
          Myslalam ze po zdjeciu aparatu bede miala super prosciutkie zabki, ale tak nie
          bedzie. Wiem, bo juz jest prawie efekt koncowy, niedlugo mi zdejmuja. Mam
          wrazenie ze pani doktor troche spieprzyla robote. Wiele rzeczy mi sie w tym
          leczeniu nie podobalo. U mnie nadal( po wejsciu do UE) aparat kosztuje 1500 za
          luk. Pozdrawiam.
          • aga_ska Re: do aparatki 28.07.04, 18:29
            jaki masz metalowy czy przezroczysty? i skąd jesteś?
            jak długo już nosisz?
            • Gość: aparatka Re: do aparatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 18:31
              metalowy, nosze ponad rok ( okolo 14-15 miesiecy), jestem z gdyni
              • aga_ska Re: do aparatki 28.07.04, 18:35
                Ok, ale wiesz wydaje mi się że nosi się, tak mi powiedziała moja ortodontka,
                plus minus dwa lata.Więc chyba jeszcze troche ponosisz.
                To w tym jest najgorsze bo to bardzo długo.a noszę dopiero m-c, to zależy też
                od wieku, ja mam 26 lat i będę nosiła pewnie dłużej niż np nastolatki
                • Gość: aparatka Re: do aparatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 18:39
                  mi moja ortodonka powiedziala ze tez ok 2 lat, ale nie ma na to reguly. Mowila
                  ze u niektorych zdejmuje po pol roku. U mnie juz od kilku miesiecy nie ma
                  nadzwyczejnych zmian, lekarka sama mi mowila ze juz nic nie moze zrobic, bo
                  zeby ustawily sie na styk i jak cos ruszy to moze mi sie zgryz ortworzyc,
                  mowila ze we wrzesniu mi zdejmuje
    • aga_ska do aparatki 28.07.04, 18:37
      Chyba rozmawiałyśmy na dwóchwątkach jednocześnie :-)

aga
      • Gość: aparatka Re: do aparatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 18:40
        Tak, ja juz to wczesniej zauwazylam, a moze pogadamy na jakims czcie albo gdzie
        indziej co?
        • aga_ska Re: do aparatki 28.07.04, 18:45
          Bardzo chętnie, ale muszę uciekać. :-))
          pozdrawiam

miło się gawędziło

agnieszka_ska@op.pl
      • Gość: aparatka napisz do mnie na gadu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 18:44
        moj numer 2185746
        • Gość: aparatka Re: napisz do mnie na gadu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 18:48
          ten gg bedzie juz nieaktualny, jak chcesz to napisz na showgirl@interia.pl
        • aga_ska Re: napisz do mnie na gadu 28.07.04, 18:48
          ok albo ty do mnie maila
    • ancia1979 "Dziękuję" 02.08.04, 13:25
      Nie po to rozpoczynałam ten wątek,aby dowiedzieć się,jaka jestem głupia,że chcę
      nosić aparat.Ale ja naprawdę chcę,podoba mi się i kocham swojego faceta i
      jestem gotowa to dla niego zrobic. Myślałam,że ktoś da mi tutaj rade,ale
      zawiodłam się.Chciałam bardzo "podziękować"za wszystkie złośliwe słowa,które tu
      pod moim adresem napisano.
      • Gość: aparatka Re: "Dziękuję" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 17:25
        A czy ja cos zlosliwego napisalam? Po prostu uwazam, ze szkoda na to kasy. Ale
        jak chcesz sobie zalozyc, to przeciez nie ma zadnych przeszkod, nawet jak masz
        proste zeby? A dlaczego aparat tak kreci Twojego chlopaka? Ja juz nie moge sie
        doczekac kiedy mi go zdejma. Rany w ustach, odciski i pecherze- jesli chcesz to
        miec to zakladaj aparat. Noszenie aparatu nie jest wcale takie przyjemne,
        uwierz mi.
      • ma-j-ka Re: "Dziękuję" 02.08.04, 17:35
        nikt nie powiedział, że jestes głupie bo chcesz nosić aparat głupi jest tylko
        powód dla którego chcesz to zrobic.wiesz za kilka miesiecy twoj chłopak moze
        powiedzieć "że chciałby np. żebys miała duży nos bo mu sie podobają, to co?
        pójdziesz zrobic sobie wielkiego nochala dla niego?
        • agnie_szka9 Re: "Dziękuję" 02.08.04, 20:22
          ja tez nosze aparat od miesiąca i tez nie jestem juz nastolatką :-)) chcialabym
          go juz zdjąć! są dni kiedy go nie czuję, a są dni kiedy mam go szczerze dosyć.
          Mam tylko nadzieję, że zęby się wyprostują...szkoda by było kasy i czasu....
    • Gość: katinka to nie jest za dobry pomysl... IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 02.08.04, 21:18
      hmmm, a ja sie tak zastanawiam, ktory lekarz bylby az tak nieuczciwy, zeby przy
      prostych zebach i prawidlowym zgryzie aparat zakladac pacjentowi...
      (nieuczciwy=wyciagajacy kase). pozdrowka :)
    • Gość: Malaga Re: Aparat ortodontzczny IP: *.acn.pl 02.08.04, 21:40
      Sama nosze aparat ale rzeczywiscie mam powod
      jezeli tak strasznie chcesz nosic aparat - to idz na wizyte do ortodonty moze
      jednak twoje zeby nie sa tak do konca doskonale jak ci sie wydaje
      moze lekarz cos znajdzie co mozna poprawiec - bo jezeli nie to szczerze radze
      odpusc sobie
      • Gość: troianus Re: Aparat ortodontzczny IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 03.08.04, 08:38
        no tak, noszenie aparatow stalo sie ostatnio bardzo modne, by nie powiedziec
        trendy, heh. jezeli jeszcze nie zostalas przekonana, to dorzuce cos od siebie.
        czy wiesz,ze majac aparat, nie mozna jesc: chipsow, zuc gumy do zucia, nawet
        rozpuszczalnej, miesa twardego, no generalnie twardych rzeczy. a poza tym jak
        juz jesz (oczywiscie te dozwolone rzeczy) to sporo tego jedzenia zostaje ci
        jeszcze na aparcie, a jedzenie np. tweexa to naprawde makabra... bynajmniej nie
        wyglada sie wtedy sexy, uwierz mi. trzeba dbac o higiene, bo mozna dorobic sie
        prochnicy. ja myje zeby po kazdym posilku, a lubie sobie podjadac, wiec czasami
        myje te zeby nawet kilkanasie razy dziennie, no moze troche mniej. aparat to
        nie ozdoba w stylu kolczyki, czy bransoletka, jest z tym o wiele wiecej pracy.
        no ale jezeli chcesz sie sama o tym przekonac i masz co najmniej 1500 zyla,
        to...rob jak chcesz. ja jednak szczerze odradzam. pzdr
        • Gość: aparatka Re: Aparat ortodontzczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 19:38
          dla mnie utrapieniem jest jajko na twardo. Zawsze po jedzeniu jajek zostaje mi
          białko w aparacie. Heh.
    • Gość: Michał XYZ Re: Aparat ortodontzczny IP: *.bydgoski.pl 04.08.04, 12:54
      A ja Cię rozumiem,Aniu!Podobają mi się dziewczyny w aparatach. Nawet nie
      potrafię tego do końca uzasadnić. I nie podoba mi się porównanie noszenia
      aparatu do operacji nosa.To są dwie diametralnie inne sprawy. Niewątpliwie j w
      sobie coś,bardzo do nprzyciąga facetów. Więc jeśli Twój facet nalega, to nie
      zrażaj się odradzaniem. Tylko wydaje mi się,że musisz też najpierw określić na
      jak długo chcesz ten aparat ubrać. Powodzenia
      • Gość: wierka Re: Aparat ortodontzczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 13:41
        a ja gdzies ostatnio slyszalam o ozdobach na zeby, trzeba by bylo poszukac w
        internecie. z pewnoscia tansze to i mniej zachodu, a efekt pewnie jeszcze
        ciekawszy :)

pozdrawiam
        Weronika

p.s. znalazlam takie linki:
        tinyurl.com/5f53k
        tinyurl.com/4oepd
        tinyurl.com/56y6u
    • Gość: rodzyneczka Re: Aparat ortodontzczny IP: *.cst.tpsa.pl 04.08.04, 15:44
      To tak samo jak założenie sobie gipsu na zdrową nogę, bo inni mają. Pomyśl
      najpierw. Mało kto ma idealnie prostę zęby, więc radzę iść na konsultację,
      kosztuje to 30 zł i wtedy się dowiesz czy kwalifikujesz się do założenia
      aparatu. Mogę podać namiar na sprawdzoną przeze mnie przychodnię ortodontyczną.
      • ma-j-ka Re: Aparat ortodontzczny 04.08.04, 16:32
        do Michała XYZ:no jasne jak facet nalega to rób to co on chce bez wzgledu na
        wszystkie inne przykre rzeczy z tym związane, to dowodzi jedynie tego, że facet
        bardziej mysli o zaspokajaniu swoich upodobań niż o dobru i zdrowiu swojej
        dziewczyny. a Michałku jezeli twoja dziewczyna by nalegała zebys sobie
        depilował nogi albo zrobił tatuaż na penisie to mniemam, że to zrobisz? tak?
        podstawowym kryteriu podjecia decyzji o noszeniu aparatu są wzgledy zdrowotne.
        • Gość: aparatka Re: Aparat ortodontzczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 17:35
          Dobre! Racja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka