jorin 09.05.02, 09:46 Prosze, doradzcie mi, czy warto zainwestowac w Etiaxil? A moze znacie cos bardziej skutecznego o dzialaniu antyperspiracyjnym? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agus7 Re: ETIAXIL - warto? 09.05.02, 09:54 Moim zdaniem warto. Nie nazwałabym tego inwestycją - cena jest zdaje się w granicach 30 zł, a naprawdę działa. Ja niestety nie mogę oficjalnie go stosować, bo mój mąż wyczytał że od silnie działających perspirantów zwiększa się ryzyko raka piersi i zabronił mi używać :))) ale i tak efekt stosowania go rok temu jakby wciąż częściowo jest. Pamiętaj tylko że jest to dezodorant LECZNICZY i - tak jak pisałam w innych wątkach - trzeba BEZWZGLĘDNIE stosować się do zaleceń dotyczących stosowania. A więc: stosować WYŁĄCZNIE pod pachami (nie "wyjeżdżać" na rękę :)); pod żadnym pozorem nie stosować na podrażnioną bądź świeżo wydepilowaną skórę; stosować wyłącznie na noc i na całkiem suchą skórę. Na dzień (o ile mnie pamięć nie myli rano Etiaxil trzeba zmyć) możesz stosować "zwykły" dezodorant. Aha, i lepiej wybierz wersję do skóry wrażliwej. Pozdrawiam słonecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaga Re: ETIAXIL - warto? IP: 213.206.132.* 09.05.02, 09:58 Warto , mimo ze ja swoj kupiony jakies 2 tygodnie temu zaplacilam 38 zl, ale widze efekty, bluzki bez zaciekow, lepkosci i caly dzien dobrze sie czuje nawet w obcislych bluzkach. A antyperspiranty i rak piersi - pytalam lekarza, nie ma udowodnionego zwiazku, poza tym etiaxilu nie stosuje sie non stop tylko raz na jakis czas seria a potem mozna zrobic dluzsza przerwe, pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karusia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 09.05.02, 10:00 Ja również potwierdzam, że warto. Kupiłam go jakis czas temu i jestem mile zdziwiona efektami. już zapomniałam jak to jest spocić się. Czasem jak jest bardzo ciepło to się ciut zdarzy, ale nie ma porównania do tego jak było kiedyś. Również wybrałam wersję do skóry wrażliwej. I rzeczywiście trzeba go stosować zgodnie z ulotką, jak skóra jest sucha i nie po goleniu, bo inaczej może trochę szczypać. Kosztuje około 38 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thea Re: ETIAXIL - warto? IP: 62.99.160.* 09.05.02, 10:23 Potwierdzam, warto! kilka miesiecy temu zuzylam jedno opakowanie, a problemow z poceniem sie nie mam do tej pory. Stosowanie nie jest zbyt przyjemne - szczypie, piecze i swedzi (chociaz mialam wersje do skory wrazliwej), ale szybko daje efekty. Cena jest zroznicowana w zaleznosci od apteki - miedzy 30 a 40 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
jorin Re: ETIAXIL - warto? 17.05.02, 12:35 Kupilam wczoraj polski Antidral, cos jakby odpowiednik (?) Etiaxilu. Nie jestem wprawdzie pewna co do skladu obydwu preparatow, tzn. nie wiem czy sklad ten sie pokrywa, ale dzialanie i skutki uboczne (wnioskuje z opisow) maja podobne. Niesamowite - to dziala! - czym jestem zreszta ogromnie zaskoczona. Antidral kosztuje 14 zlotych... J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: ETIAXIL - warto? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 12:58 Zarówno Etiaxil, jak i Antidral mają tę samą substancję hamującą pocenie: sole glinu (zresztą są one we wszystkich antyperspirantach). Antidral jest kilka razy słabszy od Etiaxilu, ale jednocześnie silniejszy od wszystkich antyperspirantów drogeryjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: ETIAXIL - warto? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.02, 23:33 Temat pojawiał się często, na różnych forach, więc dodam jeszcze kilka zdań.O o składzie: Etiaxil zawiera 25% chlorku glinu rozpuszczonego w etanolu Wspominany Antidral zawiera 10% chlorku glinu, również rozpuszczonego w etanolu (którego jest jednak nieco mniej niż w Etiaxilu) Spirial (SVR) zawiera 18% soli glinu (aluminium chlorhydrate) i nie zawiera etanolu-jest więc skuteczny (podobno pod pachy skuteczny, na stopy nie bardzo, być może jest to kwestia indywidualna) i przy tym nie drażniący. Chlorek glinu i inne sole glinu to podstawowy składnik antyperspirantów, ale w preparatch drogeryjnych jest ich o wiele niższe stężenie. Etiaxil do stóp i dłoni- 36zł za 100 ml Etiaxil w kulce do skóry normalnej- 38zł za 12,5ml (za wersję do skóry wrażliwej tyle samo) Producent: Piemann & Co, Dania Importer: Aspen Distribution sp. z o.o. tel (022) 6788067, 6788053 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew Re: ETIAXIL - warto? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.07.02, 08:54 mam pytanie dot. Spirial'u (SVR) - kiedyś go kupiłam i uzywałam, nawet jeszcze gdzieś go mam, dawał efekty al;e czasami szczypał, czy któraś z Was może go może używa? i w jaki sposób, czy codziennie czy raz na jakiś czas? Odpowiedz Link Zgłoś
jorin Re: ETIAXIL - warto? 17.05.02, 12:41 Zapomnialam podziekowac wszytkim, ktorzy odpowiedzieli na pytanie. Dziekuje ogromnie! Bez tych entuzjastycznych wypowiedzi o dzialaniu Etiaxilu nie udaloby mi sie wygrac batalii z przydatna acz nieestetyczna metoda chlodzenia ciala przez gruczoly potowe :) Pozdrawiam i zycze udanego weekendu, J. Odpowiedz Link Zgłoś
raisa Re: ETIAXIL - warto? 17.05.02, 13:10 :-)))))to ja sie tlyko dopisze-ze wg mnie takze warto go kupic-ja wydalam chyba 37,50zl. tylko,ze poczatkowo nie wiedzialam jak tego uzywac i prawie ,ze wypalalo skore (mam dla cery wralziwej)-byla czerwona,choooooolernei piekaca-raz nawet nie moglam przez to zasnac. poza tym-wreszcie mgoe nosic obcisle bluzeckzi!!!!!Tylko,ze ostatnio(teraz stosuje go raczej nie regulanrie-raz na tydzien,potlora)zauwazylam,ze czuje wciaz mam wrazenie,ze jestem pod pachami mokra..tlyko,ze jak sprawdzam,to okazuje sie ,ze to jakies moja urojenia:))) moze ejstem przerwazliwiona przez moja fatalne doswiadczenai zwiazane z obcislymi bluzeczkami-ludzmi wokol mnie-i wielkimi zaciekami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vera Re: ETIAXIL - warto? IP: *.rivnet / 10.1.44.* 17.05.02, 15:15 >Tylko,ze ostatnio(teraz > stosuje go raczej nie regulanrie-raz na tydzien,potlora)zauwazylam,ze czuje > wciaz mam wrazenie,ze jestem pod pachami mokra..tlyko,ze jak sprawdzam,to > okazuje sie ,ze to jakies moja urojenia:))) > moze ejstem przerwazliwiona przez moja fatalne doswiadczenai zwiazane z > obcislymi bluzeczkami-ludzmi wokol mnie-i wielkimi zaciekami... byc moze to tylko podswiadomosc, ale mam to samo... a Etiaxil stosuje od kilku tygodni pozdrawiam vera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karusia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 19.05.02, 11:46 A powiedzcie dziewczyny, bo ten Etiaxil powinno się używać tylko przez jakiś czas, czyli ile np. jedno opakowanie? MAm nadzieje, że później pocenie się nie wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coralin Re: ETIAXIL - warto? IP: *.dami / 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 19.05.02, 15:46 Przeczytałam Wasze opinie i kupię. Czy Etiaxil jest w aptekach czy w sklepach z kosmetykami? Odpowiedz Link Zgłoś
raisa Re: ETIAXIL - warto? 19.05.02, 17:29 jest w aptekach,ale nie we wszystkich;))) ja np.musialam zamowic,bo aaabsolutnie nigdzie nie bylo(mieszkam w dosc malym miescie,dlatego). kupilam to cudo jakies potora miesiaca temu i na poczatku uzywalam co noc (raczej nie radze-ja po prostu jak najszybciej chcialam osiagnac obiecane efekty,bo zblizala mi sie 18tka,a chcialam chociaz raz w zyciu ladnei i obcisle sie ubrac;-)))a teraz mniej wiecej co tydzien,dwa.. niestety nie wiem czy po skonczeniu jednego opakowania(malutenkiego,ale podobno starcza na bardzo dlugo)nadmierna potliwosc wroci..pewnei tak.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gAndzia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.se.com.pl 21.05.02, 12:13 Przyłączam się do pochwał, to świetny preparat. W zasadzie jedyny, któremu ufam na 100%. Stosuję go od wiosny do jesieni, najpierw codziennie, potem co kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrina Re: ETIAXIL - warto? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 19:58 Wczoraj kupiłam (wersję dla skóry wrażliwej), użyłam po raz pierwszy (trochę piekło chociaż już nie mogłam byc bardziej sucha :-)) i dzisiaj... CUD! działa! po jednym użyciu! Dzięki dziewczyny! Mam ochotę się nim cała wysmarować, bo niestety pocę się wszędzie :-) Na pewno kupię wersję do stóp. Przyznam się że strasznie mnie kusi żeby posmarowac nim nos... myślicie że umrę od tego albo nos mi odpadnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karusia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 28.05.02, 20:06 Moze być gorzej, może ci coś na nosie urośnie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrina Re: ETIAXIL - warto? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 20:14 Myślisz? :-) pod pachami nic nie urosło... jeszcze to przemyślę, ale naprawdę, mam dość jak ludzie mi mówią "masz mokry nos" :-) bo jak poci mi się twarz, to robią mi sie takie nieduże, ale widoczne kropelki na nosie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania P. Re: ETIAXIL - warto?-antyperspiranty IP: 212.244.106.* 29.05.02, 12:03 Witam wszystkie kobiety dzisiaj byłam u dermatologa i poruszyłam temat stosowania silnych antyperspirantów - tych z apteki. Powiedziała, że ona jest osobiście przeciwna stosowaniu tak silnych środków, że organizm przeciez musi dać ujście potowi. Jeżeli nie pod pachami, to dłońmi, stopami. Czasami może dojśc do zablokowania- uszkodzenia gruczołów, i w tedy jest problem. Odnośnie przyczyniani się tych środków do powodowania raka, to nic nie słyszała na ten temat. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rossa_ Re: ETIAXIL - warto?-antyperspiranty 29.05.02, 12:16 Ja usłyszałam bardzo podobną opinię od lekarza, podobno owe zablokowanie gruczołów potowych jest wyjątkowo bolesne i dokuczliwe, a potem już w ogóle nie można uzywać żadnych antyperspirantów (!!!!). Ja nie kupuję tych silnych preparatów aptecznych, ale przyznam, że antyperspiranty w kremie z hiperów zupełnie mi wystarczają na 12 godzin, więc nie widzę potrzeby. Ale domyślam się, że jeśli komuś nie wystarczają, to można być gotowym do uzycia wszystkiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karusia Re: ETIAXIL - warto?-antyperspiranty IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 29.05.02, 20:49 Mi niestety inne antyperspiranty, oprócz Etiaxilu nie pomogły. Także miałam ROCa i Vichy i nic (dla mojej mamy sa ok). Wobec czego Etiaxil był dla mnie prawdziwym wybawieniem. Wreszcie zapomniałam o mokrych pachac, co jest, nie dość, że nieestetyczne, to jeszcze zimno pod pachą i pot niszczy ubrania. Musiałam już parę razy z bólem serca :) wyrzucać swoje ulubione bluzki. A poza tym jego nie stosuje się codziennie. Ja przez pierwszy tydzień używałam co drugi dzień a potem raz w tygodniu i jest ok. Mam nadzieje, że nic złego się nie stanie, ale warto zaryzykować. Niestety w każdej rzeczy znajdzie się jakiś minus, coś co może wywoływać uboczne skutki np. depilacja nóg - zapalenie mieszków włosowych, palenie papierosów raka itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyBlue Re: ETIAXIL - warto? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.02, 15:26 jak na razie od 2 tygodni stosuję antidral i efekty są - mniej sie pocę :) ale chyba odbarwia mi ubrania. czy wy też tak miałyście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karusia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 29.05.02, 20:53 Nie wiem jak ten twój antyperspirant, ale Etiaxil używa się na noc i rano trzeba zmyć. Także w ulotce było napisane, że może niszczyć rzeczy, ale nic takiego nie zauważyłam. przyjrzę się później moim piżamom :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyBlue Re: ETIAXIL - warto? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.02, 21:59 antidral jest słabszy niż etiaxil, ale zawiera ten sam środek. stosuje się go na dzień, ale mam wrażenie że odbarwia mi bluzki.coś za coś :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karusia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 29.05.02, 22:49 To dobrze wiedzieć, że ten A.... coś tam odbarwia, bo chciałam go kupić kiedyś zamiast etiaxilu. Bo zdaje się, że jest o połowę albo więcej nawet tańszy, ale skoro odbarwia to już go nie kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyBlue Re: ETIAXIL - warto? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.02, 20:34 nie wiem czy to po antidralu kolorek zdechł, ale na ulotce tak napisano. jest znacznie tańszy (13 zł) ale słabiej działa więc jeśli używałaś etiaxilu to nie wiem, cyz będą efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: ETIAXIL - warto? IP: *.turboline.skynet.be 31.05.02, 09:16 Zgaszam sie z opinia pani dermatolog. Dziewczyny pamietajcie ze pocenie sie nie jest jakas choroba ale normalna reakcja organizmu ktory broni sie przed przegrzaniem. Wydaje mi sie ze antyperspiranty lecznicze sa przeznaczone dla osob u ktorych reakcja ta przebiega zbyt intensywnie. Jezeli pocimy sie "normalnie" to sadze ze zwykle dezodoranty + higiena powinny wystarczyc. A obcisle bluzeczk w okresie wielkich upalow warto zmienic na troche luzniesze, bedziecie czuly sie "chlodniej" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Re: ETIAXIL - warto? IP: 2.2.STABLE* / *.bmj.net.pl 16.06.02, 10:01 Kurde, nie sądziłam, że to cudo tak trudno jest nabyć. Do tej pory byłam już w czterech aptekach i w jednej nie mieli tego nigdy zamówionego, w innej kobieta mi powiedziała, że ona tego na oczy od dwóch lat nie widziała, a ludzie zachęceni jakąś reklamą ostatnio często się o to pytają (czy to gdzieś poza tym forum reklamują, bo ja się nie zetknęłam z żadną reklamą?) i poradziła mi żebym szukała tego w drogeriach np. w Naturze. Ja się na nią spojrzałam jak na idiotkę bo mnie kompletnie zaskoczyła. Wiem, żę w Naturze są apteczne rzeczy, ale chyba głównie witaminy, plastry i jakieś tabletki przeciwbólowe, no i herbatki. Ale Etiaxil? W każdym bądź razie w jednej z tych czterech aptek dowiedziałam się, że prawdopodobnie będą go mieli w poniedziałek, bo oddali hurtownikowi jakąś wadliwą partię do wymiany. Może mi się poszczęści i w końcu nabędę to cudo. Trzymajcie za mnie kciuki, bo się robi coraz cieplej, a ja lubię obcisłe bluzki, a na dodatek kupuję je w takich kolorach na których widać plamy potu. Moja koleżanka to ma patent na pocenie się i po prostu w sklepie sprawdza czy na danej bluzce widać mokre plamy obśliniając palce i przykładając je do bluzki. Trochę to ochydne, ale niezłe w praktyce, bo ja tego nigdy nie robiłam i teraz w domu mam pełno bluzek, które zakładam tylko "pod coś", bo widać na nich jak na dłoni, że mam problemy z poceniem się. I chciałam tylko dodać, że plamy potu u mnie widać nawet na luźnych rzeczach. Więc jak ktoś się poci to w luźnych ubraniach też, a nie tylko w obcisłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.radio.com.pl 16.06.02, 10:04 Swoją droga ciekawe jaką wadę miała ta partią, którą oddali do wymiany hurtownikowi... Co do pocenia, widać zawsze i wszędzie... niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Re: ETIAXIL - warto? IP: 2.2.STABLE* / *.bmj.net.pl 16.06.02, 10:17 Wolałam sie nie pytać jaka to była wada. Ze strachu oczywiście, bo mi bardzo zależy na tym Etiaxilu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.radio.com.pl 16.06.02, 10:20 No i dobrze, że ci zależy, bo warto. Jeśli jesteś z Warszawy to wiem, że można go dostać na pewno w aptece w GeantJubilerska i w Uniwersamie Grochów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Re: ETIAXIL - warto? IP: 2.2.STABLE* / *.bmj.net.pl 16.06.02, 10:30 Niestety nie jestem z Warszawy. Ale jestem dobrej myśli i w końcu zdobędę go. W poniedziałek od razu po pracy pędzę do tej apteki. A jak i tym razem go nie będzie to będę go szukać aż do skutku. Im dłużej będę na niego czekać tym bardziej będę się z niego cieszyć po zdobyciu go, więc chociaż chciałabym mieć go już teraz to będę cierpliwie czekać i nie poddam się przeciwnościom. A tak naprawdę to jestem już trochę podłamana i próbuję pozytywnego myślenia, żeby się całkiem nia załamać. Mam już dosyć plam pod pachami.... To mi utrudnia normalne funkcjonowanie. Jestem przez to spięta i ciągle muszę kombinować w co się ubrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: ETIAXIL - warto? IP: *.globsat.com.pl / 192.168.11.* 16.06.02, 13:33 Mam pytanie co do Etiaxilu. Ja też zastanawiam się nad kupnem tego specyfiku. Chciałabym wiedzieć jak w świetle stosowania go wygląda depilacja (czy też raczej golenie) pach? Tzn. czy nie powoduje podrażnień itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karusia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 16.06.02, 14:26 Niepowinno sie go używać po goleniu pach (trzeba odczekać dobę lub dwie - nie pamiętam, pisze to na ulotce), bo inaczej szczypie jak cholera. Raz się zapomnialam i wróciłam wtepędy do łazienki zmyć Etiaxil, bo szczypało. A i trzeba dobrze wysuszyć pachy, bo wtedy też szczypie. Trochę on wysusza pachy, ale w takim wypadku ja smaruję je kremem i jest ok. Co do jednego z poprzednich postów. Rozumiem, że ciągłe stosowanie mogłoby być szkodliwe dla zdrowia, ale etiaxilu nie stosuje się codziennie (ja teraz co 4 dni albo razdziej). I zdaje się po kuracji trzeba robić przerwę. Jestem wdzięczna dziewczynom z forum, bo dzięki nim dowiedziałam sie o tym "cudzie" :)) i już zapomniałam o plamach potu na ubraniu, co za ulga.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrina Re: ETIAXIL - warto? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 14:53 Jeśli stosuje sie go zgodnie z ulotką to problem golenia odpada, bo używasz go na noc, a nie golisz się przecież wieczorem. Mnie szczypie jak nie jestem całkowicie sucha - czyli trochę prawie zawsze, bo jakoś trudno mi osiągnąć suchość absoutną przed aplikacją :-) Rano wcale nie mam podrażnionych pach, normalnie gole się pod prysznicem. Wczoraj piekło mnie z jednej strony bardziej, bo przed wczoraj drapnęłam się przy goleniu - nie do krwi, ale miaąłm taką szramę czerwoną. I tak stosuje go co drugi dzień, więc tamten opuściłam, ale wczoraj uznałam że już się zagoiło i można. No więc źle uznałam, piekło jak diabli, ale jakos z tym zasnęłam i dzisiaj jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karusia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 16.06.02, 15:09 A ja właśnie się golę wieczorem :)) i wysusza (może nie każdego) czasami. Odpowiedz Link Zgłoś
emka1 Re: ETIAXIL - warto? 16.06.02, 16:19 Zachecilyscie mnie tymi wszystkimi postami do wyprobowania Etiaxilu. Mam jednak kolejne pytanie... co stosujecie na dzien? Uzywacie zwyklych dezodorantow? A moze nic juz nie stosujecie? Pozdrawiam, eMka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrina Re: ETIAXIL - warto? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 19:05 w ulotce napisane żeby w dzień po nocy na którą go nałożyłaś nie używać nic. Ja tak robię i jestem perfekcyjnie sucha pierwszy raz w życiu (szkoda że tylko pod pachami) natomiast następnego dnia, kiedy nie używałam go na noc (co drugi dzień!) rano uzywam Antyperspirantu Nymphea YR. Przeciętny, zanim zaczełam uzywać Etiaxilu nie działał w ogóle, jak inne, jego przewagą jest prawie brak zapachu, łagodność i to że nie brudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: ETIAXIL - warto? IP: *.globsat.com.pl / 192.168.11.* 17.06.02, 08:37 Cześć dziewczyny. Mam jeszcze jedno pytanie. Używacie Etiaxilu normalnego czy w wersji do skóry wrażliwej? Różnią się jakoś skutecznością działania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karusia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 17.06.02, 09:25 ja mam do skóry wrażliwej i jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrina Re: ETIAXIL - warto? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 20:08 Do skóry wrażliwej. Wolę sobie nie wyobrażać jakby mnie piekło po wersji normalnej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzka Re: ETIAXIL - warto? IP: *.chello.pl 18.06.02, 20:52 A czy ten preparat będzie też dobry dla mężczyzn? Myślę tu o moim chłopaku, ale obawiam się że to pieczenie, o którym piszecie może go zniechęcić. Aha i czy skóra pod pachami musi być dokładnie wydepilowana? Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: ETIAXIL - warto? 18.06.02, 20:56 Etiaxil jest uniwersalny, nadaje się też dla facetów, a pachy nie muszą być wydepilowane, chociaż brak włosków zwiększa skuteczność antyperspirantów i ułatwia zachowanie higieny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Re: ETIAXIL - warto? IP: 2.2.STABLE* / *.bmj.net.pl 20.06.02, 22:32 Kupiłam w końcu ten Etiaxil. Niestety nie było do skóry wrażliwej, więc wzięłam do normalnej. Posmarowałam na noc i chociaż była to jedna z najgorszych nocy w moim życiu (szczypało i swędziało) to było warto, bo już po pierwszym użyciu widać różnicę. Mam trochę podrażnioną skórę pod pachami i nie wiem, czy to jest przeciwskazaniem do następnej aplikacji, czy mogę go stosować nadal? Szkoda, że nie ma wersji do twarzy i na plecy, bo przez te upały pocę się praktycznie na całym ciele, a nie tylko pod pachami. A tak poza tym, czy was też tak męczyło to szczypanie całą noc, bo nie jestem do końca pewna, czy to normalne, czy ze mną jest coś nie tak. Boję się, że użyję za dużo lub na za bardzo podrażnioną skórę i będę musiała przestać go używać już na samym początku. To by mnie dobiło, bo on naprawdę działa, a ja mam dosyć kombinowania w co się ubrać, żeby nie było widać moich problemów z poceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrina Re: ETIAXIL - warto? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 22:49 Mnie etiaxil czasem szczypie i piecze, ale w końcu z tym zasypiam, nie miałam tak, żeby nie móc zasnąć! Może spróbuj go aplikować nie jak w ulotce co druga noc, tylko co trzecią? A na inne noce jakis krem przeciw podrażnieniom? Co do smarowania się gdzie indziej, to ja marzę po dzisiejszym dniu żeby się w nim wykąpać! Lało się ze mnie okropnie... a wczoraj posmarowałam na próbę etiaxilem czoło. Wcale nie piekło, ale: wprawdzie ten "pasek" czoła pocił mi sie dzisiaj mniej niż reszta, ale i tak mi pot wpływał z lini włosów, więc się to nie opłaca. Może w nocy z soboty nas niedzielę spróbuję na nos (jeśłi coś będzie nie tak, to może zniknie do poniedziałku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: ETIAXIL - warto? IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.0.* 21.06.02, 03:05 Ja uzywam ETIAXIL od okolo 8-miu lat co sezon latem.Zawsze piecze mnie tak samo, szczegolnie na poczatku ale wiedzac jakie sa efekty zaciskam zeby i cierpie,naprawde warto.Kupilam wczoraj i wlasnie zaczelam kuracje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.provider.pl / *.ost-poland.com.pl 21.06.02, 09:48 Mi bardzo pocą sie dłonie i stopy, pachy tez. Czyje sie okropnie, Etiaxil tez nie pomaga. Może coś poradzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: ETIAXIL - warto? 23.06.02, 16:37 Ale czy masz Etiaxil pod pachy czy lotion do stóp i rąk? Bo ten pierwszy się nie nadaje, ale lotion (przynajmniej w moim przypadku) sprawdza sie świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.provider.pl / *.ost-poland.com.pl 24.06.02, 14:34 Lotion do rak i stop. Moze jest cos skuteczniejszego ? Po jakim czasie uzywania mialas efekty? Odpowiedz Link Zgłoś
chce_wygrac Re: ETIAXIL - warto? 24.06.02, 14:47 Etiaxil jest rewelacyjny. Ja miałam kłopoty z poceniem się przez kilka dobrych lat. W chwili obecnej problem zniknął. Nie zużyłam nawet całego opakowania. Zastosowałam tylko 4 x. Mam wersję do skóry wrażliwej, ale b. piekło przez ok. 20 minut, następnie ustępowało. Na drugi dzień rano należy się umyć i co najważniejsze 48 h wcześniej nie golić się. Należy używać tyle preparatu, aby nie spływał. Na co dzień można używać zwykłych dezodorantów. Obecnie od ponad 2-ch tygodni nie używam Etiaxil’u i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Czuję, że się pocę przecież to prawidłowa reakcja organizmu, ale nie zostawia to mokrych plam na ubraniach (nawet mocno przylegających do ciała). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butterfy Re: ETIAXIL - warto? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 22:00 kupilam za Wasza porada extiaxil...czekalam pare dni az sprowadza go do apteki...ale bylo warto...takze bardzo mnie szczypalo po pierwszym uzyciu...wlasciwie to nie dalam rady z tym zasnac i po paru godzinach poszlam umyc pachy (myslalm, ze byc moze to reakcja uczuleniowa) ale na drugi dzien sucho, na trzeci dzien sucho pod pachami...warto troche pocierpiec aby potem czuc sie pewnie i komfortowo :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: ETIAXIL - warto? - Pilne IP: *.kabaty.2a.pl 20.07.02, 16:16 Czy ETIAXIL moga tez stosowac mezczyzni? Odpowiedz Link Zgłoś
momi Re: ETIAXIL - warto? - Pilne 20.07.02, 16:26 Sądzę,że tak ,ale jest mały problem.Antyperspiranty działają lepiej na gładkiej skórze. Z drugiej strony należy pamiętać,że NIE WOLNO Etiaxilu stosować 48 godzin po depilacji(goleniu).Zatem jeśli masz obfite owłosienie pod pachami skuteczność może być mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorrit Re: ETIAXIL - warto? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 21:48 czytalam niedawno,ze pojawil sie podobnie dzialajacy antyperspirant vichy- rowniez z duza iloscia soli glinku-ktos moze uzywal?? z tego jednak co wiem etiaxil jest chyba najsilniej dzialajacym tego typu preparatem-i najskuteczniej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Re: ETIAXIL - warto? IP: 2.2.STABLE* / *.bmj.net.pl 21.07.02, 11:28 Mam pytanko. Używam Etiaxilu już od jakiegoś czasu i ostatnio mam wrażenie, że on już nie zasycha na skórze tak jak na poczatku tylko pozostaje mi pod pachami taka lekko wilgotna warstwa. Czy wy też tak macie, czy tylko mi znowu coś się spaprało? Dodam, że używam go w takich samych ilościach jak na poczatku i nadal działa tak samo dobrze (naszczęście), ale jakoś mnie to martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolsen Re: ETIAXIL - warto? 23.07.02, 12:53 Kupiłam,,, myślałam ze umre jak sie nim wysmarowałam,,, po 15 minutach nie wytrzymałam i zmymał to z siebie i zrobiłam okłady z lodu. Ale po tych wszyskich pochwałach spróbuje jeszcze raz. Mam też pytanie: niestety gole pachy a nie depiluję i skoro nie można używać go po depilacji, to czy po posmarowaniu sie nim na noc, mogę rano ogolić pachy? Bardzo dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chce_wygrac Re: ETIAXIL - warto? 23.07.02, 14:28 wiolsen napisała: Mam też pytanie: niestety gole pachy > > a nie depiluję i skoro nie można używać go po depilacji, to czy po posmarowaniu > > sie nim na noc, mogę rano ogolić pachy? Bardzo dziekuje za odpowiedz. > pozdrawiam TAK. Wieczorem uzywam Etiaxil'u a zawsze rano się golę. Nie było z tym żadnego problemu. Też miałam obawy, ze będzie szczypało, ale okazało się, że wszystko jest OK. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ameczka Re: ETIAXIL - warto? IP: *.interclub.pl / 192.168.2.* 24.07.02, 09:56 Wszystko co tu przeczytałam o etaxilu jest takie same stosując antidral. Chodzi o te wszystkie objawy stosowania i efekty. Stosuje antidral już chyba z 3 miesiące i jestem zadowlona z efektów jakie daje(miałam b. duże problemy z poceniem sie ). Na początku szczypie i swędzi lecz warto sie poświęcić. Najpierw stosowałam na noc codziennie a rano zwykły antyperpirant. teraz stosuje tylko co trzeci dzień i tez na noc i wszystko jest wporządku. Myślę ze na poczatek można wypróbować antidral gdyz jest tańszy od etiaxilu, a dopiero potem gdy ten nie pomoże (niża zawartośc soli glinu) spróbowac etiaxil. Odpowiedz Link Zgłoś
amanecer do Wiolsen 24.07.02, 12:07 Ja też używam Etiaxilu, tyle,że wersji "sensitive" i nie odczuwam żadnych dolegliwości. Co do pieczenia, nie wiem czy to może wynikać z tego, ale w ulotce jest napisane,aby nie używać E. ok.48 godzin po depilacji, może też użyłaś go za dużo...Co do depilacji na drugi dzień, też tak robiłam i było ok. Pozdrawiam i mam nadzieję, że następnym razem wszystko będzie dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrina Re: do Wiolsen IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 24.07.02, 22:22 kupiłam dzisiaj etiaxil do stóp. własnie zastosowałam etiaxil pod pachy i szczypie troche jak zwykle, a w stopy wtarłam go rekami, ale nie mogłam czekac aż będą suche, bo rzecz w tym że moje stopy nie bywają suche - po to kupiłam etiaxil, nie? więc nałożyłam normalnie skarpetki (zawsze śpię w skarpetkach, może teraz się to zmieni jak on zadziała) i teraz nic mnie na stopach nie piecze, ale nadal czuję że sa mokre w skarpetkach, zobaczymy jutro jak efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixi Re: ETIAXIL - warto? IP: *.coolnet.pl / *.waw.ppp.coolnet.pl 25.07.02, 13:18 Mój mąż od niedawna stosuje Etiaxil w wersji do normalnej skóry. Efekt był natychmiastowy, nie poci się, nic go nie piecze. Pachy ma oczywiście wygolone. Teraz nie stosuje go co wieczór, bo często zapomina, a i tak się nie poci. Jest cały szczęśliwy, bo te wielkie plamy pod pachami strasznie go krępowały. pozdrawiam pixi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ETIAXIL - warto? IP: *.bmj.net.pl 26.07.02, 14:00 warto, warto, warto!!! Etiaxil kupiłam wczoraj, użyłam i dzisiaj mimo ponad dwudziestostopniowej temperatury, w obcislym podkoszulku nie spocilam sie prawie wcale a zazwyczaj bylam pod pachami cala mokra i bylo to dla mnie bardzo nieprzyjemne, a przede wszystkim krepujace. teraz czuje sie swietnie i nareszcie zachcialo mi sie zyc . jednego tylko nie potrafie zrozumiec: mam ochote pojsc do tych wszystkich lekarzy, u ktorych bylam z nadpotliwoscia : dermatologow, endokrynologow, ogolnych i wykrzyczec im, nabluzgac im za te slowa, ktorymi zawsze zegnali mnie : na to nic nie da sie poradzic trzeba sie myc to jest naturalne tak sie da zyc itp przezylam 2 lata mojego zycia w 50% tylko z tego powodu rezygnowalam z roznych spraw polecam wszystkim-teraz bede etiaxil propagowac aha co do ceny: za ten efekt moglabym wydac dwa razy wiecej pieniedzy, wierzcie mi !!! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margotka Re: ETIAXIL - warto? IP: *.datastar.pl 26.07.02, 15:37 Gość portalu: kasia napisał(a): > nareszcie zachcialo mi sie zyc . jednego tylko nie potrafie zrozumiec: mam > ochote pojsc do tych wszystkich lekarzy, u ktorych bylam z nadpotliwoscia : > dermatologow, endokrynologow, ogolnych i wykrzyczec im, nabluzgac im za te > slowa, ktorymi zawsze zegnali mnie : na to nic nie da sie poradzic trzeba sie > myc to jest naturalne tak sie da zyc itp przezylam 2 lata mojego zycia w 50% > tylko z tego powodu rezygnowalam z roznych spraw polecam wszystkim-teraz > bede etiaxil propagowac aha co do ceny: za ten efekt moglabym wydac dwa razy > wiecej pieniedzy, wierzcie mi !!! :)) Mam bardzo podobne odczucia :) Dziesiatki wizyt u najrozniejszych lekarzy, z ktorych ZADEN nie traktowal mojej dolegliwosci serio. Jesli juz szlam na prywatna wizyte tylko z tym problemem dostawalam nieskuteczne mazidla i loeki, ktore mnie usypialy, a pocilam sie nadal. Do dzis dnia pamietam ile musialam sobie odmowic z powodu potliwosci, z ilu ubran musialam zrezygnowac... No i koszmar zakupow - nie kupowalam tego co mi sie podoba, tylko to na czym nie widac mokrych plam. Koszmar. A tu jeden malutki Etiaxil zalatwil sprawe :) Teraz smaruje sie raz na tydzien czy dwa, nosze obcisle ubranka i odzyskalam radosc zycia. O Etiaxilu dowiedzialam sie z reklamy w gazecie. A lekarzy, ktorzy nie widza roznicy miedzy fizjologicznym i patologicznym poceniem odeslalabym do diabla :) Pozdrawiam Margotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: ETIAXIL - warto? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.02, 14:37 mam dokladnie takie same doswiadczenia z lekarzami-dermatologami...!nie chce snuc jakichs spiskowych teorii,ale moze po prostu etiaxil NIE jest na liscie lekow polecanych przez 'zaprzyjaznione' firmy farmaceutyczne... w kazdym badz razie-potwierdzam wszystkie entuzjastyczne opinie o tym specyfiku- a cena,biorac pod uwage jak zmienia sie komfort zycia,jest naprawde do przyjecia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy O nadpotliwości IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 03:31 Ostatnio udało mi się znaleść trochę więcej wiadomości na temat nadpotliwośći. Może się to komuś przyda (: Nie wszyscy pocą się jednakowo. Wydzielanie ok. 0,5 litra potu dziennie to norma. Pod wpływem stresu, wysiłku fizycznego, bodźca termicznego aktywnośc gruczołów potowaych znacznie wzrasta. Nadmierna potliwośc jest częstsza u dzieci, młodzieży i ludzi młodych. Sa dwa rodzaje nadmiernej potliwości: 1) uogólniona stosunkowo rzadka, objawia się we wczesnym okresie życia. Skóra poci się na całej powierzchni 2) miejscowa pojawia sie zazwyczaj w okresie dojrzewania, stopniowo cofa się ok. 40 r.ż., może ustąpić w późniejszym wieku. Przyczyny nadmiernej potliwości: 1) psychosomatyczne stres, niepokój 2) polekowe pilokarpina,aspiryna, insulina, niacyna, leki przeciwdepresyjne, tamoksifen, alkohol, pochodne opium i kokaina 3) zaburzenia endokrynologiczne menopauza, hipoglikemia, nadczynność tarczycy 4) neurologiczne uszkodzenia o.u.n, np. porażenie kończyn dolnych 5) spożywcze kofeina, herbata, cola, czekolada, ostre dania Inne (niż antyperspiranty) metody zmniejszenia nadmiernej potliwości 1) jontoforeza polega na obkurczaniu gruczołów ekrynowych, skuteczna na stopach i dłoniach, gorzej z pachami. Oparta na elektrolizie: stopę/dłoń zanurza się w naczyniu z wodą i elektrodami. Naczynia podłączone są do generatora wytwarzającego rąd o słabym natężeniu, który działa na gruczoły potowe. Zabieg przeprowadza lekarz lub fizjoterapeuta. 2) czynniki cholinergiczne pocenie ekrynowe pobudzane jest przez włókna sympatyczne. Można zablokowac przekaz informacji pobudzającyh piocenie poprzez włókan nerwowe, dzięki zastosowaniu leków: glycopyrylate i propantheline. Mają one działania niepożądane, może nawety gorsze niż sama nadpotliwość: częstoskurcz, suchość ust, osłabienie kurczliwości jelit i mogą się pojawić zanim pojawi się efekt ograniczenia pocenia 3) botulina (botox, jad kiełbasiany) do głębokich warstw skóry wlaściwej wstrzykuje się ok. 20 mikrodawek jadu kiełbasianego. Efekty pojawiają się po 2 dniach i utrzymują ok. 6-12 miesięcy. 4) chirurgia- ostatnia deska ratunku a) sympatektomia chirurg przecina pień współczulny przez co wydzielanie potu w tych okolicach zmniejsza się. Zabieg wykonuje się w znieczuleniu ogólnym. Czasem może pojawić się pocenie wyrównawcze w okolicy pasa. Dot. dołów pachowych i dłoni b) łyżeczkowanie gruczołów potowych wycięcie skóry właściwej w dołach pachowych i usunięcie ruczołów potowych wraz z mieszkami włosowymi. Dot. dołów pachowych. 5) inne psychoterapia z łagodnym środkiem uspokajającym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agava Re: O nadpotliwości IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 13:26 wow,niezle...dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agul do justy IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 31.07.02, 13:41 Justy, pamietam, ze pisalas tez ostatnio o nowych dezodorantych antyperspiracyjnych vichy, ktore mialy dzialac odpowiednio 7 godzin, 24 godziny. Czy wiesz moze, czy sa one faktycznie tak skuteczne jak pisza? Bo ja nie poce sie az tak bardzo zeby stosowac e. ale jak jest goraco to jednak przydaloby sie cos mocniejszego niz normalny dez. z drogerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: do justy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 21:01 Nie 7 godzin lecz 7 DNI. Konkretnie: jeśli w 3-stopniowej skali pocenia pocisz się na trzecim stopniu, to po użyciu tego antyperspirantu (zgodnie z zalecanym schematem) przez tydzień będziesz się pocić o jeden stopień mniej (czyli na drugim stopniu w tej skali). A chodzi o nowy krem antyperspiracyjny Vichy. Kulki Vichy mają działac 24h, spray też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: do justy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 21:04 A czy Vichy jest tak skuteczny jak twierdzi firma - nie wiem, nie używałam, a poza tym to dość świeży wynalazek, chyba za mało osób go wypróbowało. Skład wygląda obiecująco i jak do tej pory nikt nie zgłaszał zastrzerzeń. Zresztą marka Vichy zwykle jest godna zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: O nadpotliwości IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 14:23 Gość portalu: justy napisał(a): > Ostatnio udało mi się znaleść trochę więcej wiadomości na temat nadpotliwośći. > Może się to komuś przyda (: > Nie wszyscy pocą się jednakowo. Wydzielanie ok. 0,5 litra potu dziennie to > norma. > Pod wpływem stresu, wysiłku fizycznego, bodźca termicznego aktywnośc gruczołów > potowaych znacznie wzrasta. > Nadmierna potliwośc jest częstsza u dzieci, młodzieży i ludzi młodych. > > Sa dwa rodzaje nadmiernej potliwości: > 1) uogólniona > stosunkowo rzadka, objawia się we wczesnym okresie życia. Skóra poci się na > całej powierzchni > 2) miejscowa > pojawia sie zazwyczaj w okresie dojrzewania, stopniowo cofa się ok. 40 r.ż., > może ustąpić w późniejszym wieku. > > Przyczyny nadmiernej potliwości: > 1) psychosomatyczne > stres, niepokój > > 2) polekowe > pilokarpina,aspiryna, insulina, niacyna, leki przeciwdepresyjne, tamoksifen, > alkohol, pochodne opium i kokaina > > 3) zaburzenia endokrynologiczne > menopauza, hipoglikemia, nadczynność tarczycy > > 4) neurologiczne > uszkodzenia o.u.n, np. porażenie kończyn dolnych > > 5) spożywcze > kofeina, herbata, cola, czekolada, ostre dania > > > Inne (niż antyperspiranty) metody zmniejszenia nadmiernej potliwości > 1) jontoforeza > polega na obkurczaniu gruczołów ekrynowych, skuteczna na stopach i dłoniach, > gorzej z pachami. Oparta na elektrolizie: stopę/dłoń zanurza się w naczyniu z > wodą i elektrodami. Naczynia podłączone są do generatora wytwarzającego rąd o > słabym natężeniu, który działa na gruczoły potowe. Zabieg przeprowadza lekarz > lub fizjoterapeuta. > Mam pytanko. Czy orientujesz się gdzie takie zabiegi można wykonać i ile to kosztuje? Gdzie się o to pytać? PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: O nadpotliwości IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 21:06 Przykro mi, ale napisałam już wszystko, co wiedziałam na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś