Gość: kleo IP: *.local2.pl / *.loonar.pl 23.05.06, 17:41 Mam haluksy. Wygladaja okropnie a mam dopiero 18 lat :( Zawsze sie wtydze latem pokazywac na plazy lub chodzic w sandalach :( Co mam robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kreatywni Re: Haluksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 18:04 Ja też mam. Ale kompleksów nie mam. Wręcz przeciwnie, w niektórych sandałkach moje stopy wyglądaja znacznie ładniej niż stopy kobiet które maja proste paluszki. Haluksy można operować. Poszukaj informacji w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garraretka haLLuksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 18:38 > w niektórych sandałkach moje stopy wyglądaja znacznie ładniej niż stopy kobiet > które maja proste paluszki. tak, tak - na pewno :> tu jest ciekawie o halluksach: www.resmedica.pl/zdart3994.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza2 Re: haLLuksy IP: *.aster.pl 23.05.06, 19:02 paluszki to do chrupania i u dzieci. Kobiety mają palce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAAAAAAAAAA Re: haLLuksy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 20:14 halluksy wyg;adaja lepiej niz wielkie paznocie - lopaty bleeeee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAAAAAAAAAAAA Re: Haluksy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 20:12 naomi campbel ma i nalezy do grona najpiekniejszych victoria beckham tyz ma i chodzi w sadalkach na spilce co sie martwisz :) sa kobiety ktore maja zeza i tylek w sliwke to dopiero tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
garraretka Re: Haluksy 23.05.06, 20:49 Gość portalu: AAAAAAAAAAAAAA napisał(a): > naomi campbel ma i nalezy do grona najpiekniejszych > victoria beckham tyz ma i chodzi w sadalkach na spilce > > co sie martwisz :) > sa kobiety ktore maja zeza i tylek w sliwke to dopiero tragedia pewnie - lansujmy patologię! czemu nie! Halluksy to stan chorobowy i trzeba sobie z tego zdawać sprawę! Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: Haluksy 23.05.06, 21:30 też mam halluksy, olać to, że jest to brzydkie i kiepsko wygląda w sandałach- najgorsze jest to, że bardzo boli. tez mam 18 lat i czeka mnie operacja za 2-3 lata. Jeżeli też macie halluksy jedyne wyjście to wuzya u lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brytfanka Re: Haluksy IP: *.hsd1.ct.comcast.net 24.05.06, 00:42 Najdrozsza Garraretko. Skad u Ciebie tak daleko idacy wniosek o lansowaniu patologii? Nie wiem... Ja sama jestem nieszczesliwa posiadaczka halluksowi poniewaz interesowalam sie tym tematem zywo, wiem ze na ta PATOLOGIE czasami rady nie ma i nawet po operacji maja tendencje do nawracania, a zabieg bolesny i przykry. Az mnie sciska czasami jak widze sliczne sandalki odkrywajace stope, wiem ze nie dla mnie i zazdroszcze tym ktore moga w nich biegac. Cierpie srodze... Podkreslam raz jeszcze- patologiii tutaj nikt nie lansuje, u niktorych wylansowala sie sama i gwarantuje ci ze nie czuja sie tym faktem wyroznione. Dziekuje za uwage Odpowiedz Link Zgłoś
garraretka Re: Haluksy 24.05.06, 12:00 przeczytaj wypowiedź kogoś, kto się nazwał AAAAAAAAAAAAAAA czy jakoś tak - wg Ciebie to, co ona napisała to nie jest lansowanie patologii? stwierdzenie "czym się martwisz... naomi też ma..." - akurat ja uważam, że jest się czym martwić a branie przykładu z jakiejś chorowitej modelki to pomysł przynajmniej niemądry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akkinka Re: Haluksy IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.06, 02:01 Kleo, Jeżeli do tej pory nic nie robiłaś, radzę udać się do ortopedy. On stwierdzi, czy konieczna jest operacja, czy może jest lepiej niż wygląda. Gdy ja miałam 17-18 lat, halluksy zaczęły mi się robić, i to nie z powodu obuwia nawet, bo szpilki i inne czubatki nosiłam sporadycznie. Na szczęście za radą mojej lekarki w dzień zakładałam specjalne kliny, a na noc aparat "Marcin". I jest dobrze (mama 25 lat), choć lekki ślad pozostał. I do dziś po włożenieu szpilek następnych kilka nocy spędzam profilaktycznie w aparacie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁODZIANKA Re: Haluksy IP: *.astral.lodz.pl 24.05.06, 06:42 ja mam halluksy od dzieciństwa, mimo, iż buty na obcasie zakładam średnio raz na pół roku. Ale generalnie nie przeszkadza mi to nosic np japonek. Mam gdzieś, że to razi czyjeś oczy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Haluksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 06:46 a gdzie można kupić taki aparat i jaki jest jego koszt?bo ja do tej pory zakładałam na noc kliny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Haluksy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 09:51 www.dlapacjenta.pl/sklep/product_info.php?products_id=358 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Haluksy IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 24.05.06, 06:57 na haluksy najlepiej jest zmieszać jodyne z amoniakiem i tym roztworem nacierać haluksy 3-4 razy dziennie ja już nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianka Re: Haluksy IP: *.astral.lodz.pl 24.05.06, 09:54 a jak długo je miałaś i jak duże miałaś (w cm, mneij więcej)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: Haluksy IP: 83.238.108.* 24.05.06, 11:48 Ja tez mam haluksy i nie uwazam tego za patologie. Olewam to, u mnie haluksy to prawdopobnie sprawa genów, bo butów na obcasie nie nosze i nie nosiłam. Czasmi rzeczywiscie bolą, ale jakoś można sobie z tym dać radę. Gdybym miala takie problemy jak panie wyżej, które uważają haluksy za patologie to bym zwariowała..sorry ale sa inne poważniejsze problemy.. Pozdrawiam wszystkie posiadaczki haluksów, które są śmiałe na tyle by wyjść latem w japonkach z "koślawymi paluchami". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Haluksy IP: *.aster.pl 24.05.06, 12:09 Rowniez mam haluksa i nie przeszkadza mi on w noszeniu japonek, a mojemu facetowi w zachwycaniu sie moimi stopami. Odpowiedz Link Zgłoś
garraretka Patologia. 24.05.06, 12:10 Widzę, że sporo osób chyba nie rozumie słowa "patologia". Pisząc o halluksach jako patologii miałam na myśli, iż jest to stan chorobowy, a nie to, że należy je ukrywać i nie pokazywać światu. Po prostu uważam, że nie można traktować tego na zasadzie "nie ma się czym przejmować bo dużo osób to ma" itp. Akurat należy się pzejmować i póki jeszcze można to skorygować to należy zrobić wszystko, aby stan się nie pogłębiał. I to wcale nie ze względu na estetykę tylko ze względu na ZDROWIE! Odpowiedz Link Zgłoś
garraretka errata 24.05.06, 12:12 errata: "przejmować" oczywiście.. a nie "pzejmować" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Patologia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 14:14 Koślawy paluch to rzeczywiście nic ciekawego - sama mam tendencje, halluksy ma moja mama, babcia miała zrobiła okropnie bolesną operację - ale : po 1. nie ma skutecznej metody na zwalczanie tego domowymi sposobami, praktycznie nie ma możliwosci kinezyterapii po 2. halluksy - niewielka koślwośc wcale nie razi - i wcale nie jest patologią po 3. to tak jakby ktos kto ma koslawe kolana chciał założyc spódnice a drugi ktos by mu odradzał bo to promowanie patologii - ech.. w momencie kiedy jedynym wyjsciem jest potwornie bolesna operacja ( nie wiem czy zainteresowane wiedzą na czym ona polega - jest naprawde nieciekawa) a jedynym sposobem walki z tym są tak zwane "nmarcinki: na noc, ale tak naprawde nic nie dają - tylko nie przespane noce, to chyba nie mozna nikomu zabronic chodzenia w sandałach czy japonkach bo to promowanie patologii, szczególnie ze dla koślawego palucha odkryty but będzie wygodniejszy i mniej patogenny niz zakryty. Pozdrawiam - Zuzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Czy jodyna i amoniak cofnęła komus halluksy? IP: *.tomaszow.mm.pl 29.05.06, 23:09 Czy jodyna i amoniak cofnęła komus halluksy? Czy znikneły całkiem, czy też przestały sie powiększać?Przez jaki okres trzeba smarować? Ważne Odpowiedz Link Zgłoś
martyna_23 Re: Czy jodyna i amoniak cofnęła komus halluksy? 20.06.06, 11:31 Trzeba ją stosować około miesiąca zwykle, oczywiście nie wyprostuje palców, ale zmniejszy obrzęk i ból, który często towarzyszy tym zmianom. Działać to ma w ten sposób, że po pierwsze hamuje rozwój zapalenia, a po drugie zwiększa ukrwienie, co powoduje zmniejszenie obrzęku i częściowe usunięcie złogów wapnia ze stawu – dzięki temu halluks się zmniejsza i nie boli, ale czy Tobie pomoże – nie wiadomo, nie ma na to reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
gowa2 Re: Haluksy 20.06.06, 12:18 Zabieg nie jest bolesny ani jakiś bardzo straszny. Wiem bo miałam. Nie skorzystałam z ani jednej tabletki przeciwbólowej po zabiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo2002 Re: Haluksy 21.06.06, 19:41 ostatnio bylam na pedicure leczniczym u faceta (tak, tak) i uswiadomil mi pare rzeczy. jeszcze nie mam haluxow, ale grubieje mi skora na sodstopiu (podeszwa) i powiedzial, ze za pare lat dorobie sie haluxow. Powiedzial, ze mam plaskostopie poprzeczne i poradzil, zeby jak najszybciej zrobic sobie odpowiednie wkladki do butow (na miare). Moja mama miala ten sam prolemco ja i jakis rok temu wywalilo jej haluxa na jednej stopie. Oczywiscie, mozna to operowac, ale po operacji rowniez trzeba nosic wkladki aby zapobiegac nawrotom. taka przypadlosc na cale zycie. jesli jestes z W-wy napisz do mnie na priva a dam Ci adres, gdzie robiatakie wkladki Odpowiedz Link Zgłoś