IP: 217.153.130.* 14.05.03, 10:47
Drogie forumowiczki Urody, proszę o informacje na temat maści, kremu itp. na
likwidację pozostałości po oparzeniu. Tydzień temu ochlapałam rękę fontanną
gorącego tłuszczu. Teraz mam obrzydliwe czerwono-brązowe kropy.
Poradźcie coś,proszę. Do tej pory używałam pantenolu, ale czas zmienić
medykament.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: kk Re: oparzenie IP: *.jci.com 14.05.03, 17:54
      jedno co moge poradzic to po zgojeniu krem z BARDZO WYSOKIM FILTREM, i to
      przynajmniej przez rok - inaczaj latwo o trwale ciemne plamy
    • Gość: justy Re: oparzenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 18:48
      filtr + Cepan lub Contractubex
    • Gość: X Re: oparzenie IP: *.devs.ac-net.pl 14.05.03, 20:57
      Czeste zwilzanie i oklady z Ziol Szwedzkich - podobno bardzo dobrze robia
      wszelkim ranom i zapobiegaja powstawaniu blizn
      • Gość: anka Re: oparzenie IP: 213.216.82.* 15.05.03, 03:59
        cepan i contaratubex tylko jesli pojawily sie blizny...i to bardzo ostroznie,
        poniewaz u niektorych wystepuje przerosr blizny. Krem z wysokim filtrem
        (najlepiej sunblock) jest obowiazkowy - w przypadku opalenia skory w poparzonym
        miejscu do 3 lat moze powstac bielactwo. Ja polecam mocne natluszczanie. Tak
        dlugo jak sie da postaraj sie nie dopuscic do powstania mocnego naskorka- z
        czasem powstajaca w miejscu poparzenia skora bedzie w idealnym kolorze. Jesli
        zauwazylas, ze pojawiaja sie zgrubienia to przy smarowaniu kremem bardzo mocno
        masuj opuszkami palcow te miejsca. Najwazniejsze to nie dopuscic po poparzeniu
        do powstania bliznowca, a te pojawiaja sie z czasem (myslisz, ze blizna jest
        ladna i rowna, szybko sie goi, a po 2 tyg zaczyna grubiec). Po zupelnym
        wygojeniu ( 2-3- lata) mozesz zaczac uzywac kremow likwidujacych przebarwienia.
        Leczenie poparzen to niestety dluga i ciezka praca i wiele samodyscypliny.
        Zycze powodzenia!
        p.s. sprawdz alantan plus krem - mniej brudzi ubrania, a tez dobrze natluszcza.
        • Gość: justy Re: oparzenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 09:38
          Gość portalu: anka napisał(a):

> cepan i contaratubex tylko jesli pojawily sie blizny...i to bardzo ostroznie,
          > poniewaz u niektorych wystepuje przerosr blizny.
          Możesz to uzasadnić?

> Tak
          > dlugo jak sie da postaraj sie nie dopuscic do powstania mocnego naskorka- z
          > czasem powstajaca w miejscu poparzenia skora bedzie w idealnym kolorze. Jesli
          > zauwazylas, ze pojawiaja sie zgrubienia to przy smarowaniu kremem bardzo
          mocno
          > masuj opuszkami palcow te miejsca. Najwazniejsze to nie dopuscic po
          poparzeniu
          > do powstania bliznowca, a te pojawiaja sie z czasem (myslisz, ze blizna jest
          > ladna i rowna, szybko sie goi, a po 2 tyg zaczyna grubiec
          Do tego między innymi służą cepan czy contractubex

• Gość: anka Re: oparzenie IP: 213.216.82.* 15.05.03, 04:02
      aaaaa....a innych przestrzegam przed pantenolem. W kazdym wypadku (woda,
      tluszcz i inne) miejsce poparzone nalezy mocno schlodzic lodowata woda - ponad
      15 minut. Dotyczy to zarowno dzieci. Mozecie mi wierzyc, ze im lepiej
      schlodzona w ten sposob skora, tym mniejsze konsekwencje poparzenia. Wiem, bo
      sprawdzalam :)))
      • Gość: forty Re: oparzenie IP: 217.153.130.* 15.05.03, 10:58
        Dziękuję za rady. Oczywiście zaraz po "wypadku" wsadziłam łapy pod strumień
        zimnej wody , bo piekło jak diabli - może dzięki temu nie zrobiły się pęcherze.
        Teraz mam brązowe plamy przesuszonej skóry. Będę natłuszczać alantanem. Byłam
        przekonana, że powinnam użyć cepanu lub kontratubexu, ale po waszych listach,
        zaczekam z tym jakiś czas. Dzięki.
        • Gość: justy Re: oparzenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 11:51
          zapytaj jeszcze dermatologa na www.wizaz.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka